Last news in Fakti

2 Декември, 2020 20:30 2 897 35

София, колко още ще търпиш да те тровят?

  • софия-
  • въздух-
  • прахови частици

Колко ли още мандата на ГЕРБ, начело на София, са нужни, за да се подобри осезаемо качеството на въздуха?

София, колко още ще търпиш да те тровят? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази сутрин София отново оглавява класацията за град с най-мръсен въздух в света. Само кметицата Фандъкова отчита "чувствително подобрение" през последните години. Да видим какво сочат данните. Коментар на Петър Чолаков.

Във вторник г-жа Фандъкова произведе сензация с разкритието, че София "в момента няма сериозен проблем" със замърсяването на въздуха. Признавам, че тази блага предколедна вест леко ме усъмни. „Червената лампичка” в главата ми светна и реших да направя бърза проверка.

Оказа се, че в сряда, 2 декември, към 9,30 часа, София бе на първо място по замърсеност на въздуха сред 95 града в света – според IQAir. На челните места бяха още градове като Бишкек (Киргизстан), Делхи (Индия), Лахор (Пакистан), Дака (Бангладеш), Улан Батор (Монголия), Ханой (Виетнам) и др. Данните се обновяват непрекъснато, като позициите в класацията се променят в реално време и всеки сам може да направи справка. Вчера, например – на 1 декември към 14,30 часа столицата ни се бе изкачила до „почетното” 5 място. Доказано е, че замърсяването на въздуха е фактор, който повишава риска, например, от летален изход от COVID-19.

Данните от измерванията се менят, но все си остават лоши

Очевидно, проблемът е и методологически, включително кога (и къде) се правят въпросните измервания. Ако се цитират, примерно данните в 3 часа сутринта (когато автомобилният трафик е слаб, а камини и печки почти не се палят, числата ще са едни, а ако е в разгара на работния ден – съвсем други. Известно е също, че когато падне сняг се утаяват частици, а се вдига и по-малко прах, тъй че обикновено се мерят по-ниски стойности. Фактът обаче остава – данните за чистота на въздуха в София си остават лоши, а кметицата буквално нарича черното бяло.

И тук трябва да попитаме какви са причините за това изкривяване на реалността, ако решим да го наречем така дипломатично?

Може би става дума за некомпетентност. Ала табличката е пределно ясна – ако цветният индикатор до града е зелен, качеството на въздуха наистина е добро, но ако е примерно червен (както беше в София към 16.00 часа на 1.12.) това означава, че е нездравословен и трябва да се носи маска и на открито (а вие си мислехте, че това е само заради COVID-19). Добре е също да снабдите дома си с пречиствател на въздуха (air purifier) – но колко хора могат да си го позволят в най-бедната страна в ЕС?

Не сме ли обаче твърде несправедливи, дори заядливи спрямо г-жа Фандъкова? Все пак кметицата в същото интервю признава, че в София се наблюдават „огромни пикове” в замърсяването? Как обаче това кореспондира с претенцията на г-жа Фандъкова (пак в същото интервю), че чистотата на въздуха била „нейната най-голяма грижа” и, забележете, през последните години имало „чувствително подобрение“?

Основания за оптимизъм просто няма. Зловредният софийски въздух е видимият резултат от управлението на ГЕРБ.

Общината е тази, която администрира целия живот в столицата, намесва се във всичките му проявления. Как тогава да приемем за чиста монета другите данни, съобщавани от г-жа Фандъкова?

Чувствително подобрение?

Тя, например, се похвали, че общината е поставила филтри на комините на 500 къщи, за да се бори със замърсяването. Сигурни ли сме обаче, че това е точно така? И още нещо: дали и колко са ефективни въпросните филтри? А какво става, ако например решим да се разровим из детайлите на обществените поръчки? Дали няма пак да се хванем за главите, както след некачествените и забатачени ремонти на столицата, които увенчаха финала на предишния мандат на кметицата – макар това зрелищно фиаско да не попречи на ГЕРБ да продължат да ни водят към светлото бъдеще.

Колко ли още мандата на ГЕРБ, начело на София, са нужни, за да се подобри осезаемо качеството на въздуха? Колко години вече се обсъжда тази тема, а мръсният въздух продължава да трови и да убива.

Как столичани изобщо да имат доверие на това ръководство? Сега, например, общината се готви да взима заем от 120 млн. лв. за строеж и реконструкция на булеварди, който заем вероятно ще се изплаща за 20 години. Ще сгрешим ли, ако допуснем, че някакви хора по спешност (пак) трябва да взимат комисионни, че трябва да се подреждат партизани на трапезата?

София, не ти ли дойде до гуша? Колко още ще търпиш?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Архитект

    35 6 Отговор
    Трябва промяна! Забрана за отопление на въглища! Защо най-мръсният въздух е в Отландовци, Бенковски, Чепинци? Там кола минава два пъти на ден. Проблемът е, че се отопляват на въглища и горят всякакви боклуци - гуми, парцали и т.н

    Коментиран от #18, #19

  • 3 РЪМПЕЗИ

    21 8 Отговор
    АБЕ ЕДИН ЧОВЕК СЪС ДОСТОЙНСТВО НЯМА В УПРАВЛЕНИЕТО...ДА КАЖЕ " СЪЖАЛЯВАМ, ПРОСТЕТЕ МИ..СГРЕШИХ...."- КАК НЕ Е СРАМ ФАНДЪКОВА...ИМА ЛИ БЛИЗКИ НЕ ЗНАМ...СРАМОТА...

    Коментиран от #7

  • 4 Хахаха

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПАРОЛИ":

    Първо направи разлика между дУши и душИ. Второ - гласуването по пощата е най-лесно за манипулиране - пример - последните избори в САЩ. (Хахаха, не се сдържам, с БГ пощи щял да гласува, хахахах) Трето - дай пример, коя европейска държава е пробвала гласуване по пощата и след това го е повторила - никоя, всички са осъзнали що за глупост е това.
  • 5 ДАААААА....

    13 18 Отговор
    А ЕДНО ВРЕМЕ ПРИ ЦРЪВЕНИТЕ КОМ-ПЕ'ДЕ'РА'СЕ И ГЕ'Ю'ВЕ,.. КАКОВ ЧИСЪ ВЪЗДУХ ДИШАХМЕ,...ТВА.."КРЕМИКОВЦИ",.. ТВА.. ТЕЦОВЕ,..А НАЙ-СВЕЖ И ПРИТЕН БЕШЕ... ВЪЗДУХА ОТ..."ЧЕРНОБИЛ",..Е,....НОЩНО ВРЕМЕ.. СВЕТЕХМЕ КАТО ЛАМПИ...ОТ РАДИАЦИЯТА АМА... БКПед'алете... КАЗВАХА,ЧЕ...ТАКА СЕ СТРОИ...КОМУНИЗМО.

    Коментиран от #15, #31

  • 6 Гост

    12 8 Отговор
    Специално на герп и придворните им маймуни ще им трябват между 150 и 200 мандата, за да имат, евентуално, някъв частичен успех
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 4 Отговор
    ФАНДЪКОВА и герб ще теглят заем който ще потъне внчий джоб а НАРОДА ще го връща с лихвите герб прилагат модела на фара оните на тия който източиха ДЪРЖАВАТА като МАРЧО циганина сточи зърното по времето на ндсв и дпс уж осъдиха бандата те починаха на свобода е един поради истекла давност та МАРЧО умря от проказа беден като църковна мшка а най големия им шеф ЛУКАНОВ бе застрелян на улицата като куче

    Коментиран от #10

  • 9 Радан

    8 4 Отговор
    Ако преместят станцията на Хиподрума да не е навътре в парка и я сложат примерно на светофара на Гешов и Борис данните ще са като на Марс или Луната.
  • 10 Последния Софиянец

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кога най-после ще дойдеш на Нашите Велики Въстания Хахо?
    Заповядай в събота

    Коментиран от #34

  • 11 Последния Софиянец

    8 10 Отговор
    Поздрави от Орлов мост! Оставка и затвор за хунтата и Фандупкова!
  • 12 БПФ

    10 2 Отговор
    Интересно, ако турят измервателна станция в Красна поляна, какво ли ще покаже? Обгазяването е чудовищно, често надхвърля нормите 20 пъти и идва от незаконните свърталища на гнъсният хелекторат, който крепи мрсницата фъндъкова на власт !!! И няма да има спасение, докато тия развъдници не бъдат унищожени - а фъндъкова и цялата и мръсна клика трябва да изгният в затвора, задето са позволили незаконно строителство, цели огромни гета !!! Явно за ГРОБ живота на българите в България не струват нищо, щом ни подлагат на такъв въздушен геноцид !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кумчо Вълчо

    16 5 Отговор
    Айде бе София , срамота бе , уж сте най - най най , ама май най-заспалите сте.Боко ви тури една магарица за кмет и вие гласувате ли гласувате. За нищо не ставате , даже и за чеп на кацата със зеле.
    Да не съм чул никакви приказки за провинцията телета.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Васил

    3 1 Отговор
    Защо да забраняват на своят електорат орките да не палят печки и да горят боклуци идват избори да не ги уплашат/
  • 17 Някой си

    7 2 Отговор
    Някой да ви кара на сила да живеете в София?
  • 18 Teodoro

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Архитект":

    Най големия замърсител са трошките който карат селяните..
  • 19 Син ром

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Архитект":

    Проблема е в софииския матриал
  • 20 Срад

    7 1 Отговор
    Вече не простираме на терасата- дрехите се умирисват на гума, въглища... страшна смрад , но ми обясняват , че колите са виновни.
  • 21 Анализатора

    5 3 Отговор
    Истината е проста - въздухът е мръсен защото сме бедни (стари коли, горят се боклуци). А сме бедни защото има корупция (тя задушава честното предприемачество и развитието на печеливш частен бизнес, инвестициите в образованието). А има корупция, защото така сме свикнали да живеем след 45 години комунизъм (при който няма как да платиш повече, защото пари няма, но пък всичко става с "връзки", т.е. корупция). А имаше комунизъм в България, защото ... Хитлер нападна СССР. А Хитлер нападна, защото Германия загуби Първата световна война. А я загуби, защото я започна. А я започна, защото ...
    Сега разбирате ли защо дишаме мръсен въздух в София?
  • 22 Анализатора

    6 3 Отговор
    Вие си мислите, че лесно се решава проблемът с чистия въздух - ами не е лесно. За да има чист въздух трябва всички обитатели на този град да карат нови коли с изправни катализатори и да се отопляват на ток или на газ/парно. Как да стане това? Мислите си, че общината няма силата да наложи тези правила? Не, това е най-лесното - забраняват се всички коли под Евро 5, годишните прегледи стават истински - драконови мерки за контрол на газовете, забранява се да се гори каквото и да е на територията на София (освен газ за отопление) и готово. Ама я се сетете ако се наложат тези мерки дали няма половин милион "софиянци" да излязат на бунт и дали някой ще преизбере общинарите дръзнали да приемат подобни ограничения?
    Истината е, че докато сме бедни - ще си дишаме мизерията.
    Отделно, че 1 милион софиянци търпят 100 хиляди, които горят боклуци. Но с разните НПО - никой не смее да ги бутне тези 100 хил. Трябва да стане 3-та световна война, революция, за да се смени това.

    Коментиран от #27

  • 23 Пацо

    4 0 Отговор
    По това време на годината винаги е така в София. Все така си е. Не разбирам какво толкова се чудите. Един ветрец и сме в норма.
  • 24 DW манипулации

    3 3 Отговор
    Писна ми от манипулациите на DW по всички теми!!!! Коя българска медия си плаща в Гернания да сипе лъжи и манипулации, коя !?!? Да се меси постоянно в политиката и живота на чужда държава?? Това е поредната гнусна лъжа, че София е в челните места по зммърсяеане ! Е не е има независими източници !!

    Коментиран от #29

  • 25 Митко

    5 1 Отговор
    Една камара помияри се изсипаха от провинцията , няма как въздуха в София да е нормален при такава пренаселеност .
  • 26 един

    3 0 Отговор
    така ще е. трябва да махнат стара планина и мръсотията ше се спусне към северозапада. или да да изселят 1 милион към северозапада и готово. или да прекратят замерванията.
  • 27 ПСР

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Анализатора":

    Да,спира се и презастрояването,което без инфраструктура води до колосални задръствания.Да,при събаряне на стара сграда,се следи да не се вдига прахоляк-има как,поне съм го виждал в Австрия.Да,при ново строителство,ежедневно се следи отделянето на прахоляци.Да,когато се мият улици,това се върши в събота и неделя през ДЕНЯ,така щото хората да си преместят колите,да се измие ЦЯЛОТО платно и веднага калта да се събере и извози.И за това ли няма как Общината на Юрганка Хъкмъкова,да вземе мерки?!
  • 28 Омерзен

    1 1 Отговор
    Фифи, пропусна златната възможност да се оттеглиш с някакво достойнство преди изборите, за да те запомним поне като честен (доколкото това е възможно за управляващ) човек. Сега поне не се излагай повече, за да не те заплюваме при всяко твое появяване.
  • 29 НемциИлогика

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "DW манипулации":

    Много си прав, аз след 2-рата си прочетена статия на DW за България и спрях да им обръщам внимание. По това време даже живят в Германия и на фона, че 26 годишен вече бях човек с 6 години опит в областта си и завършени 2 магистратури - там масово до към 30 още учат 3 годишните си специалности, защото видиш ли било трудно... Същото за което ме бяха взели на 26, тамошните "развити" постигаха и научаваха на 40. Сипят много кал по България и ако кажеш, че си българин, колкото и да си симпатичен на някой, прави една ледена физиономия и спира да говори с теб. Така че, ако си мислите, че медийте тук създават образа на нещо ... ами учиме го от там, толкова предубедени хора не бях виждал до тези ми години ) Според мен DW и техните медии го правят това, за да убеждават немците колкото добре живеят и как видиш ли навсякъде другаде било 3-тия свят. Буквално всяка статия на DW беше за някое селце с 30 човека в България и дискутираха проблемите ... но така генерализирайки ги, все едно цяла България е така. Единствената нация от която се въжищават е САЩ ... така че промивката е почнала преди 70 години там, при нас от 13 )
  • 30 НЕЕ проблема на София и България

    1 0 Отговор
    Мръсни въздух, Сега няма заводи, тецовете на София на газ!! Сега се краде яко, милиарди, Отвличане на вниманието е темата !!! Печки имаше повече преди 30год На картата за мръсния,въздух има поне 50 точки оцветено както София!!! Маниполация, измислени, скалъпени Стакмистики!!! Крадът се Милиарди, а вие гледайте във, Въздуха!!!!
  • 31 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДАААААА....":

    Кат,те гледам ти още светиш.Как успя да оцелееш от "Чернобилчока"с който комунистите (като Бойко)те тровиха е живо чудо.
  • 32 Дойче Веле плаче за въздуха в София????

    0 0 Отговор
    Показват някакви снимки от вечер по магливо време! Тенденциозно ДВ!! Като Влезаха емигрантите в Германия, един приятел пище:Германия Почерня, ще ви дойдат още, щом ядоса те Ердоган!!! ДВ гледайте около вас как е!! Фондациите е вършат успешно, "Останалата работа" в България, много сме ви "Благодарни"!!!!!
  • 33 бял инка

    1 0 Отговор
    И за това ли ви е крив ГЕРБ. Едно време, по живково време мъглите бяха такива, че с нож да ги режеш. В кварталите Свобода и Надежда никой не боледуваше, защото Фармахим по цяла нощ изпускаше боклуци във въздуха. Никой не переше, защото ЗАГ / Завод за автомобилни гуми/ изхвърляше такива сажди, че всичкото пране по просторите и балконите ставаше черно. Хората посипваха партините в снега със сгурията от печките си, за да не се хлъзгати целия този прах оставаше до пролетта. За Кремиковци и другите боклучарски руски заводи да не говорим. В армията всяка сутрин се тичаше по 3 км и не само, голи до кръста, в дъжд , сняг, мъгла, суграшица и нищо ни нямаше. Сега пръст да ви покажат и сте по гръб в амок. Защо не се пробваш да спреш хората от старите софийски квартали да се отопляват с въглища и дърва, както са го правили стотици години ? Ще ти извият тънкото глезено вратле веднага. Пишеш на изуст, защото и в казармата не си бил. От тук те познавам, защото всичките изнежени и недозавършени мъже си оставате такива физически, че и в мисленето. Човек докато не пипне, не знае мъж или жена има срещу себе си. Знаеш ли какво става с една печка, кюнците към нея и комина в който са включени, ако сложиш да се топлиш с парчета от гума ? Пробвай се, викни пожарната и тогава си пипай блажната и сополива клавиатура. Знаеш ли колко топлина отделят парцалите и дали стават за отопление изобщо, ако не са натопени в нафта или масло. Изобщо от къде се пръкнахте всякакви доморосли в сакс
  • 34 Олга

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Пак ли наркоманчетата и алкохолиците, заедно с отровниците и вещиците на Мая Манолова ще имате занимания по интереси ? Не ви ли писна бе ? Нищо не правите и го знаете, ама на инат си ходите. то такива "революционери" с лопата да ги ринеш от бърдаците. Дерзайте товарищи !
  • 35 ракетко

    0 0 Отговор
    на трапезата са роднина, милционер,роднина, милиционер