30 Ноември, 2020 17:01 3 870 12

Стефан Димитров, AirBG пред ФАКТИ: Нито СОС, нито Фандъкова направиха нещо за подобряването на качеството на въздуха

  • софия-
  • стефан димитров-
  • въздух-
  • чист въздух-
  • йорданка фандъкова-
  • столичен общински съвет-
  • airbg

"Дойде време за истинските мерки. Те са непопулярни и никой не иска да ги вземе, защото идват избори. Тези мерки са насочени точно към групите, които обръщат изборите", каза Димитров

Стефан Димитров, AirBG пред ФАКТИ: Нито СОС, нито Фандъкова направиха нещо за подобряването на качеството на въздуха - 1
Снимка: Свободна Европа
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато в момента за щастие нивата на фини прахови частици в София не са чак толкова високи, в последните няколко дни столицата на България влизаше в челните места на световните класации за замърсен въздух. На 28 ноември дори беше на първо място по замърсен въздух, според швейцарската организацията IQAir. Въздухът в София тогава беше квалифициран като „много нездравословен“ от швейцарската организация.

И докато нивото на фи

ните прахови частици се отчита от 22 станции на Столичната община, доброволческото движение AirBG.info измерва нивата им с над 300 станции, по данни на движението, монтирани от нейни доброволци. Данните са публично достъпни и се визуализират върху карта в сайта на движението. Доброволците на AirBG.info работят също и в цялата страна, а данните от всичките им станции се визуализират на едно място.

От ФАКТИ се свързахме със Стефан Димитров от AirBG.info, за да говорим за въздуха в София, за неговото качество и за политическите решения, с които е свързана чистотата му.

„По света практиката показва, че замърсяванията в големите градове – при отсъствие на индустриални замърсители, идват от автомобилния трафик. Например една Германия се задъхва от автомобилния трафик. В София трябва да добавим и битовото отоплението, тъй като то продължава да бъде нерегламентирано и може да се изгаря общо взето всичко. В последния научен доклад през 2017 година, направен по поръчка на Столичната община данните казват, че 60% от годишното замърсяване на въздуха се дължи на автомобилния трафик, около 30% се дължи на отоплението. По тази линия Столичната община тръгна да разсъждават и да прави всичко, което е в правомощията ѝ – бавно, но сигурно. Примерно в момента има механизъм за въвеждане на зони с ниски емисии. Това е световна практика и тези зони съществуват постоянно, независимо от това дали е чист или мръсен въздухът.

“Low emission zone” е практика в Лондон, която беше въведена през 2007 година. Те имат такъв механизъм, законодателно имат възможност и могат да въведат тази практика. Г-жа Фандъкова беше заявила преди точно 2 години, че ще инкриминира горенето на боклуци – на дограми и всякакви такива неща, чрез законодателна инициатива в Парламента. При завръщането ѝ в офис след нейното преизбиране преди две години, при започването на третия ѝ мандат - обикновено тогава се правят реформи, тя не направи нищо. Нито тя, нито Столичният общински съвет, в който влязоха кандидати за кметове, който декларираха едни много сериозни заявки за реформи и промяна. Само че нито Столичният общински съвет, нито Фандъкова и екипът ѝ направиха нещо за подобряването на качеството на въздуха с истински мерки през миналата година.

Какво означава истински мерки? Имате едни тръби и комини, които пушат от процеса изгаряне и това нещо трябва да се намали – да се случва по-малко в засегнатите райони или просто да не се случва повече. Те имат едни сто мерки, които са обявили. Тези сто мерки имат цената на сто венецуелски боливара – с тях човек и тоалетна хартия не може да си купи. Това са мерки, които не адресират големите проблеми. За тази зима стана ясно, че вече няма накъде. Трябва да се инкриминира горенето, трябва да се следи внимателно, трябва да има механизъм, по който да се глобяват хората и да се наказват, защото инкриминирането означава, че горенето влиза в Наказателно-процесуалния кодекс. И много правилно, защото градът е място за споделено живеене и не можем да правим неща, които да тровят останалите.

Аз примерно да взема някакво радиоактивно вещество, да го сложа в двора си и да започна да пръскам с него на улицата. Това мога да го направя на частен имот много, много далече от хората. Да замърсяваш въздуха на другите, за да се отопляваш или да караш стара барака е нещо недопустимо“, каза Димитров.

Относно режима на автомобилното движение в центъра на София, Димитров каза: „През февруари месец 2018 година е гласувана ниско емисионната зона. В момента с едно вдигане на телефона, с един факс или една заповед може да се активира веднага. Има техническа възможност с камерите или са на последна крачка в това да могат да глобяват автомобили, които се намират в ниско емисионна зона, като това може да бъде установено от хората с жълтите жилетки. Те виждат моята кола и ми казват: „Ти нито живееш тук, ден е за ниски емисии, не можеш да престоиш в тази зелена или синя зона повече от 2 часа, ето ти глобата от 300 лева и заповядай пак“. Може да се установява и с дрон – Борис Бонев имаше някаква практика от Полша, може да се прави също с общинска полиция“.

По повод горенето на различни отпадъци за отопление, той каза: „Методите и начините за установяване на горене са да влязат в „Христо Ботев“, да влязат в „Красна поляна“ – там има едни бивши виетнамски общежития, ясни са местата, повече от ясни, да влязат властите и да глобяват за горене.

Тази последна крачка обаче, когато трябваше да се направи, Общината изигра нещо много хитро – извадиха 300 хиляди лева, дадоха ги на Брънзов от НИМХ, те направиха едно наукообразно изследване, при което са взели проби от едни поляни, а не от там, където живеем ние. Те казват така: „Най-големите замърсители в София са праха и калта“. Нещо, с което Фандъкова е повече от наясно, че си вкарва автогол, но по-скоро може да падне репутацията ѝ, отколкото да се направят непопулярни мерки, защото изборите са зад ъгъла.

Автомобилният трафик от 60% става 11% на база на това изследване. В момента Общината е поела една нова песен, която казва: „Ние сега ще започнем да ръсим улиците с вода“. В момента това са мерките на Столичната община, а когато си пуснете телевизора, те казват: „Във връзка с това ще заработят безплатно общинските паркинги“ или парадокси като това, което Фандъкова каза преди няколко дни: „Ние сега за утре започваме да мием усилено улиците, ще има повече екипи, които ще го правят“, а на страницата на Общината, където тези неща се обявяват, на следващия ден това го нямаше“.

„Дойде време за истинските мерки. Те са непопулярни и никой не иска да ги вземе, защото идват избори. Тези мерки са насочени точно към групите, които обръщат изборите. Знаете кой се отоплява с горене и къде. Ако наложите картата на мръсния въздух върху тази на хората, които обърнаха изборите в София към г-жа Фандъкова, ще видите, че се припокриват. Трябва да се осигури една тишина преди изборите, за да може да се възпроизведе политическата система. Аз не говоря против една политическа сила, а говоря против целия спектър от политически сили, които в рамките на една година и няколко месеца не можаха да се разберат например за въвеждане и разширяване на синята зона, за по-високи цени, за мерки, които наистина биха ограничили движението и биха намалили отоплението с каквото и да е било.

Няма политическа воля. Хората в Столичния общински съвет и в кметството са заети само със себе си. Говоря от опит, защото нашето движение организира серия от срещи, в които по дневен ред говорихме какво трябва да се прави, съгласни ли са, може ли да стане, може ли да не стане. Бяха срещи на високо ниво и изглеждаше, че нещата вървят добре. Дойде ли време за гласуване обаче, едните казват: „Добре, нека го направим“, тези в опозиция казват: „Ами, не, няма да го направим – сега до парламентарните избори ще ви вървим против”. „Демократична България“ казва например: „Ние няма да гласуваме с вас, защото в Центъра за градска мобилност стават безобразия. Докато не оправите безобразията в ЦГМ, ние няма да гласуваме с вас за тези мерки“.

Като гражданин, моето здраве е много над безобразията в ЦГМ, ако има такива. Тези хора сме ги изпратили там и сме гласували за тях с мисията да се грижат за нас и да работят за нас. Моето здраве е много по-важно от разни безобразия. Могат веднага да гласуват мерките, които ще докарат чистия въздух и тогава да се разберат дали стават безобразия в някоя стая, на някой етаж или в някоя сграда. Двете неща не са свързали. Затова мнозинство в СОС не може да се постигне. Хората са заети със себе си, с тяхната политическа кариера, с проблемите по възпроизвеждането си на следващите парламентарни избори. Затова сега фокусът е изместен в праха и в калта, към водоноските, които ще ръсят с вода и ситуацията остава същата.

Много се радвам, че преди над 3 години ние започнахме. Сигурно без тези карти щяхме да си мълчим по темата, както беше преди – както Тодор Живков казваше: „Ще си мълчим“, през 1986 година. Това е същият геноцид. Всеки ден, според данни на СЗО и на българското Министерство на здравеопазването, умират 40 човека от фини прахови частици. Всеки ден без изключение. Когато отмине пандемията от COVID и наложите тези 40 души върху целия период на пандемията, ще видите, че повече хора са си отишли от фини прахови частици.

Никой не иска да говори, защото много неща са оплетени, много интереси – да се горят и да се изсичат дърва например, да се продава гориво и най-различни други неща“, каза още той.

Относно това какви мерки биха били работещи, за да се подобри качеството на въздуха в София, Димитров каза: „Аз мога да кажа спектъра от мерки, от възможни политики на база добри практики от целия свят, но аз няма да ги предложа. Аз искам крайно решение, защото аз, както и останалите 1500 доброволци от цялата страна, които са сложили станции из цялата страна, ние в този обществен договор имаме да плащаме данъци, да спазваме законите на страната и толкова. Освен, че сме съвестни граждани и данъкоплатци, ние сме изградили и една мрежа, поддържаме станции и сме свършили повече от нашето задължение. Затова ние изискваме и имаме абсолютното право да изискваме. Политиците са длъжни да ни осигурят чист въздух – това е общественият договор, ние им плащаме заплатите.

Какви са политиките – десните ще кажат да направим нещата по-скъпи, да се влиза срещу много пари в центъра, да се влиза само с щадящи коли, левите ще кажат да направим безплатен транспорт, десните ще кажат, че като нямат пари да се отопляват, да бягат от града, левите ще кажат, че трябва да раздаваме помощи. Мерките ще са такива, каквито бъдат гласувани. Те ще са такива, когато обаче се появят. Иначе мерки има много – ето, има сто мерки на Столичната община, която се хвали, че нещо от тези мерки работи. Нищо не работи. Просто последните две години майката природа ни изпращаше по-меки и ветровити зими. Миналата седмица отново бяхме заплашени от Европейската комисия, че ще ни гонят за фините прахови частици, тъй като е явно, че ние не приемаме мерки. Тази зима, ако се падне по-лоша, тогава става ясно, че нищо не е направено“.

„Има една буквално перверзна методология, която се етикира постоянно от Столичната община, от ведомства и т.н. Тя казва, че най-важното нещо са средностойностните дневни, месечни и годишни данни. Нищо подобно. Това е важно за чиновника. Това е общо предписание от Европейската комисия. Тотално различно е, човешкото тяло работи по друг начин. Ако на мен ми предпишете да пия 12 литра уиски на година и това се пада по някакви малки милилитри на ден, незначителни е едно, но ако аз изпия две-три бутилки наведнъж, аз ще получа трайни увреждания на моя черен дроб и на тялото ми. Това е нещото, което се случва с нас с тези високи стойности. Подлагаме на огромен стрес нашите тела.

Това чиновническо отношение е точно същото като липсващото милосърдие в здравната ни система, където за нашите полиците ние сме просто едни цифри в статистиката и ставаме важни една-две седмици преди избори и толкова. Това е много цинично. Хубаво е това говорене да го няма, защото ние сме хора. Ние не живеем средностатистично“, каза Стефан Димитров от AirBG.info в края на разговора ни.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 3 Отговор
    Центърът трябва да е пешеходен.Лятото като правихме блокадите въздуха беше се изчистил.Ама тулупите по Министерствата трябва да ходят на работа с коли.
  • 2 Коев

    4 7 Отговор
    Абе млъкне бе мишок! Да беше ревнал срещу горенето на италиански боклук?! Ще ревнеш, ама после наистина ще плачеш.
  • 3 Охо Бохо

    10 1 Отговор
    "Усвоиха" пари със скъпо струващи филтри за избрания електорат.
  • 4 Поли от Симитли

    9 1 Отговор
    Нали похотливата даскалица раздаваше пелетни камини на лилаваците?

    Коментиран от #9

  • 5 Стефан Димитров Плачеш!!! Беден Народ не

    7 3 Отговор
    Може да си купи нови или по нови коли, още по малко даго возят Служебни такива!!! Кое не тие Ясно тука????? Същия този народ не може да се Отоплява с парно, газ, Ел ток, пелети защото са скъпи, Скъпи и няма с какво да плати този Народ!!! Кое не тие Ясно???? Плачи на друга Врата!!!
  • 6 Васил

    4 1 Отговор
    Защо да правят нещо като орките са техният електорат и може да горят всичко и секат дървете безкрайно.
  • 7 ТИКВОЧ ФАНДЪКОВ

    3 0 Отговор
    ФИЛТРИТЕ ЗА ПЕЧКИТЕ НА ,,КЮНЦИТЕ" СА СЪС ............ ПЛАТИНА -- НЯКЪДЕ КЪМ 5 КИЛА - СПОРЕД ЦЕНАТА 20 000 ЛЕВА НА БРОЙКА ! МОНТАЖА И ТОЙ ТОЛКОВА И ...... КОПТОРА ВЕЧЕ СТРУВА КОЛКОТО ТРИСТАЕН ЛУКС В ЛОЗЕНЕЦ!
  • 8 Дада

    4 1 Отговор
    Какво искате да направят?Сиганите в софииските квартали получват по 2-3000 без да работят и по 1500 да се пишат болни от корона вируса.Докато търпите хунтата да ви управлява ще става и по-зле.Някои хора предричаха това положение а хунтата отричаше,ето че дойде четвъртития.Короната ще си отиде с Бойко запомнете го добре
  • 9 Леле

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Поли от Симитли":

    Баце, тая заспала крава къде я видя похотлива бе? Има поглед на умряло дърво
  • 10 Дедо ви

    3 0 Отговор
    Не съм цветар, но в случая сте на грешен адрес. Лошия въздух е от беднотия и безпаричие. Гуми се горят в гетата. На твърдо гориво са бедните! Накарай един богаташ да се топли с въглища да видим как ще стане. А бричките си вървят и зиме и лете. Нека си кажем истината в очите и да не се заблуждаваме! А защо са бедни 90% от хората - задайте въпроса където трябва!
  • 11 Ввв

    1 1 Отговор
    Абе лольооо каква ти екология,когато покупателната способност е като в Кот Д’Ивоар!!!
  • 12 Рекет даден Рекет приет

    0 0 Отговор
    Ало дебилите от СОС и екоминистерството. Не само фините прахови частици са проблем. Защо не измервате и други замърсители на въздуна в София като серни окиси от горенето на въглища и хлорни съединения от горенето на пластмаси. Защото сте некадърни или корумпирани или и двете заедно.