Last news in Fakti

17 Януари, 2021 15:55 4 220 60

Това сметище е диагноза

  • сметище-
  • бедствие-
  • захари карабашлиев

Коментар на Захари Карабашлиев във фейсбук

Това сметище е диагноза - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бедствията имат този ефект — те изкарват на повърхността както най-доброто, така и най-лошото от човешката природа. Ето я на тези снимки. Не знам дали има такова нещо като колективна съвест, но ако има — тя е сега изправена пред тази престъпна мръсотия. И за нея не са виновни Доган, Пеевски, Бойко Борисов, бежанците от Сирия, или циганите от близките села. Тя е резултат от действия на хора, които изглеждат досущ като мен и вас — хора, които пият вода, ядат солети, ходят из планините с децата си и вероятно имат чисти апартаменти.

Това е отношението на хората към водата и към самите себе си. Но това не е само в река Искър, а събирателен образ на това, в което е превърната природата на цяла България. Обичам тази природа, но е огромна болката, която ми причиняват боклуците навсякъде, където се обърна — речни корита, задръстени с отпадъци, дерета затлачени с пластмасови чували и гуми, замърсени с пластмасови торбички горски поляни, величествени урви, превърнати в сметища… навсякъде е това, навсякъде.

(Дори не отварям думи за плажовете ни, за морето… Някога, когато ходехме с компанията приятели на плаж изкушавахме децата си да събират пластмасови бутилки, те се състезаваха, ние им плащахме пари за сладолед. Радваха се. Не знам дали ги научихме на нещо друго, но на грижа към природата ги научихме.)

Та, това сметище в Искър сега е диагноза. Метафора на самоуважението. И знам, хората не замърсяват природата от злина, а от невежество и недисциплинираност. За невежеството можем да се обърнем към образователната система и възпитанието удома.
Но за неспазването на реда са отговорни и институции.

За последните 6 години в България не съм срещнал НИТО един горски служител случайно из планината. Ни един. Имам чувството, че нашите горски паркове са оставени на самотек, на добрата воля на туристите. А това не е достатъчно.

Спомням си природните паркове в САЩ — немислимо е да хвърлиш опаковка на дъвка, невъзможно е да видиш боклуци където и да е, в която и да е гора… И навсякъде срещаш табели, но и горски рейнджъри - полицаите на природата.

Но да оставим Америка на американците.

Вярвам, че тук са необходими извънредно сурови санкции за всяка проява на вандализъм срещу природата.

Но с възмушение и коментари по социалните мрежи това не се решава.

И вярвам, че тази гледка сега може да бъде катализатор на някакви законодателни промени. Но какви? (Важно е да не се политизира тази работа, а да се свърши нещо полезно. Чудя се има ли реакция от зелените движения в страната?)

Най-големия ресурс на тази държава са хората и природата. И хората СА природата.

“Човешкият живот е като река” казвали древните гърци. Но това също значи, че и реката е като човешки живот. Тя трябва да бъде пазена, почиствана, обгрижвана.

Майката-природа се е грижила по тези земи винаги да има вода за пиене и дърва за огрев.
Как се грижим ние сега за майката-природа?


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    27 7 Отговор
    Герб да загуби изборите ако някога съм лъгал 😂
  • 2 Последния Софиянец

    52 8 Отговор
    500 000 000 са откраднати за почистване на реките и укрепване на свлачища.
  • 3 Пловдив

    70 2 Отговор
    Въпросното сметище е още едно доказателство, за това, какви точно същества обитават, територията българска!

    Коментиран от #4, #8, #12

  • 4 Последния Софиянец

    34 20 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    За незаконните сметища са виновни обръчите от фирми на Доган и Пеевски,а не народа.На вас гербавите все народа ви е виновен за вашите зулуми.

    Коментиран от #7, #21, #31

  • 5 Инспектор Жипчо Гепчев

    31 5 Отговор
    Дека е да си направи две три снимки на това място. Спомен от неговото управление
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кенефистан

    5 14 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Виновен си ти!
  • 8 Чичо

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    Ами то един човек разправя за това сметище как се обаждат разните му там директно на жипката и затова институциите не смеят нищо да направят
  • 9 Чичо

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "Кенефистан":

    Кенефистан е заради оня с жипката бивш комунист там и лилавите пачки в шкафа
  • 10 Вуте

    47 0 Отговор
    Авторът не е срещнал "нито един горски служител случайно из планината", а аз ще добавя, че за последните 20 години не съм срещнал нито един полицейски служител САМ и пеша в града. Всички се движат само със служебни автомобили. Как тогава ще познават джебчии, пияници, квартални скандалджии и дребни мошеници, от които страдаме най-много? Едрите риби така и така не смеят да ги пипнат и ги гледат само по ТВ!

    Коментиран от #13, #25

  • 11 Марин Вълев

    31 2 Отговор
    Причината,това може да се случи е една-ЛИПСА НА ОРГАНИЗИРАНО СМЕТОСЪБИРАНЕ В РАЙОНИТЕ ОКОЛО МАЛКИТЕ СЕЛИЩА,КАКТО И ВИЛНИТЕ ЗОНИ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ.ОБЩИНИТЕ НАЧИСЛЯВАТ ТАКСА-СМЕТ А КОНТЕЙНЕРИ И СМЕТОСЪБИРАНЕ ПРАКТИЧЕСКИ НЯМА.МНОГО СЕ КРАДЕ!

    Коментиран от #16, #51

  • 12 дежавю

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    Това бентче всяка година събира чудни количества боклуци/ виждат се в Гугъл мапс на стрийт вю/, но тази година ударихме рекорда!
  • 13 Ахахаха

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Вуте":

    Ти явно си нямаш идея какви боклуци , насилници и лъжци са полицаите, съдийте, прокурорите и тн
    в бг ,) Очакванията ти са меко казано приказка от 1001 нощи
  • 14 ИСТИНАТА

    18 2 Отговор
    Много ми харесва това е лицето на България
  • 15 Д р Вирхов

    14 1 Отговор
    Бе тя диагнозата и патогена са ясни,ами лечението нещо много се бави!Борисов е бъдещ работник по асенизацията и дератизацията в дранголника.Паразит,Хайдук и смукач на народни блага!
  • 16 Нечев

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Марин Вълев":

    На практика фактически навсякъде много се краде!
  • 17 Радан

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кенефистан":

    Много точен коментар.
  • 18 Другия с коня

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кенефистан":

    Уж били Многокнижник...Ми прочетете" Бит и душевност на Българския Народ" от Иван Хаджийски и ще разберете Защо дерето на всяко село е пълно с отпадъци.Защо микробуса изсипва чували със строителни отпадъци от Ремонта в дерето....За боклука до всяка циганска махала незнам,защото няма записки за техния Бит и Душевност,но са Камари от боклуци.....До всяка вила стражар да сложиш - пак ще намери къде да го метне,боклука...Народе?????
  • 19 Ммм...да

    20 0 Отговор
    Такива сметища по реките има само в Бангладеш и Индия ! Явно сме станали цигани след 30 г."демокрация" !

    Коментиран от #30

  • 20 Тодор Живков

    15 2 Отговор
    Не е прав авторът по отношение на това кой е виновен. Кой е виновен за много катастрофи и загинали на пътя - шофьорите или МВР? Ами МВР. Как стават нещата - мафиотите си правят каквото искат (навсякъде и на пътя), остават ненаказани, другите си казват сега аз ли ще реша този въпрос и лавината тръгва. МВР не може да контролира нормално движението по пътищата и нещата се задълбочават. Имаше ли такова сметище под пътя за Благоевград? Имаше. Никой ли не е знаел за него? Знаел е. Баже Борисов е знаел. Изгоря ли и нанесе вреди? Нанесе ги. Има ли наказани? Няма (или не са истинските виновни). Дали пак се трупат боклуци, ако не на същото място, то на подобно. Докато се случи същото като с Искър. А какво да направи бай Георги като гледа безобразията на Борисов - освен да изпсува и да си хвърли пластмасово шише в дерето. Или строителния си буклук и т.н. Защо? Защото е прескъпо да го направи по нормалния начин. Богати го правят същото. Никой не ги санкционира. Дори когато убият някой на пътя. Както стана с руска-кънкьор навремето. И така ще стане и с убиеца на Милен Цветков. И в дъното е Борисов и неговата тайфа некадърници, обирджии и подобно.
  • 21 Умен по цялата глава

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти разхождал ли си се между панелките в София....В тревните площи отдолу ....РазходИ се....Добре че няма порои да събере от там боклука някъде,та да видиш кво е....Метат през балконите каквото не им Требе като обезумяли...Само тъщи и зетьове не са почнали да намират от Инспектората още....

    Коментиран от #22

  • 22 Ван дер Любе

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Умен по цялата глава":

    Ама, Инспекторатът търсил ли е? Май си пие кафе по канцелариите и не припарва където си изхвърлят боклуците. Примерно по околните пътища. Колко реално глобени има? Май по-малко 100 души
  • 23 123

    4 2 Отговор
    Гербавия кафяв електорат цапа, а държавата да чисти.
  • 24 Наблюдател

    9 1 Отговор
    И те са ".... виновни Доган, Пеевски, Бойко Борисов,..." Защото точно от тях и техните хора зависи дали има или няма Драконовски Закони за борба със замърсяването! Това се възпитава последователно и неотклонно с такива Закони които се ПРИЛАГАТ, а не само с "книжнина за тоаелтната"! Много приказват пишман политиците за "Швейцария на Балканите" ама защо не пробват да хвърлят нещо там в Швейцария, където си изберат в река или на тротоар да видят какво ще им се случи! Те обаче много добре го знаят но се правят на неразбрали!!!
  • 25 Еврокомунист

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вуте":

    Прав си! Сега като се замислих, св оказа, че последно съм срещал пеш полицейски патрул около 2005 година в София. Направиха ми забележка за неправилно пресичане на улицата, но не ме глобиха.
  • 26 Захари Каракашев?? Защо се правиш на

    10 1 Отговор
    Ощипана мома?? Общини, фирми по сме то събиране и извозване са Виновниците за тези хиляди тонове боклук,!!!! Това НЕЕ дело на обикновените хора, и те са допринесли!! Има хиляди Чиновници, отговарящи, проверяващи, за коритата, за сме то събирането, служби, чиновници заплати и сега главите в пясъка!!! Няма виновен, има, Чиновници, общинари, фирми,!! Най е лесно да кажеш Чичо е виновен!! А имали кофа за отпадъци наблизо до къщата му??? Няма,!! Извозва ли някой отпадаци те, НЕ!!!Администрация, държавна, общинска, разнасят кафета та цял ден и Олеле, какво стана, от къде дойде този боклук???
  • 27 Преливник

    2 0 Отговор
    Всичко е синджир марка, за да не влизам в конкретика! Вие се досещате - и то не зависи от това, кой ни управлява!!!
  • 28 Аз40🏴‍☠️

    10 2 Отговор
    Така е, няма случайни горски служители. Предимно пазят само извозването на горите и наблюдават зони с едър дивеч за политиците и олигархията да не им ги пипа никой. Проблема с боклука не е само в политиците, а е във възпитанието още от къщи. Може да не е приятно да му го казваш на Ганьо, но и старо и младо хвърля на поразия и си личи на всеки метър, на всякъде. по-боклукчийска държава НЯМА в ЕС 😓😓😓
  • 29 Анти тарикат

    11 1 Отговор
    За неразбралите - това не е сметище, а язовирчето на ВЕЦ-а при Своге. Тези боклуци са били посклоновете на река Искър и сигурно е щяло да стоят там с години, ако не беше напридошлата вода.
    Българина е ориенталски примитив. Ориенталски, защото го мързи да си отнесе боклука където трябва, а примитив- защото не може да мисли една крачка напред - че този болкук ще стои там, после други ще го гледат, после... ей това, което стана. Той даже се мисли за тарикат - отървал се е от някакво досадно задължение без да го видят. И да го видят - "ти ли ще ми кажеш, бе!". И е готов да подкрепи действията си с агресия.
    "Европейци сме, ама не дотам", както беше казал един.

    Коментиран от #58

  • 30 Първанов

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ммм...да":

    И преди си хвърляха
  • 31 Оня

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Винаги и завинаги ще си последен! Последен във всичко , с което се занимаваш ! Факт!
  • 32 111

    10 0 Отговор
    КОЙ МИ СЕ ИЗХОДИ В ГАЩИТЕ ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ НИ Е ВИНОВЕН ГЛОБИ ЯКО ЗА ЕДИН ХВЪРЛЕН ФАС ОТ ТУК ДА СЕ ПОЧНЕ СЧУПЕНО В ТРОЕН РАЗМЕР ДА СЕ ПЛАЩА ГОРИ ДА СЕ ЗАСАЖДАТ ЧЕ КЛИМАТА СЕ ПРОМЕНЯ ДА СЕ СЪБУДИМ ПО БЪРЗО
  • 33 333

    5 1 Отговор
    С ПОВОД И БЕЗ ПОВОД ДА СЕ ЗАЛЕСЯВА КОЛКО ГОРА НА ДЕН СЕ КАРДЕ И РЕЖЕ ЧУДЯ СЕ КАК ОЩЕ НЕ СА ДОШЛИ БАНАНИТЕ
  • 34 555

    9 0 Отговор
    БАВНО И СИГУРНО СЕ САМОУНИЩОЖАВАМЕ
  • 35 Захари Карабашлиев

    0 0 Отговор
    Карабашлиев
  • 36 Перо

    6 0 Отговор
    Най-много се краде от сметосъбиране и чистене на сняг по време на снеговалеж! Питайте Румен Вълка!
  • 37 Манталитет

    4 1 Отговор
    Прав сте, Карабашлиев! Всеки, който някога е хвърлил каквото и да е, и най-малката хартийка, извън контейнера за смет, има вина за тази гледка. Трябва да се засрамим!
  • 38 ЛЛЛ

    6 0 Отговор
    Всеки друг ни е виновен, но не и ние самите. Станали сме като опушените, вместо те да станат като нас. Търпим мръсотията около нас и смятаме, че някой друг ще почисти, хвърляме фасове, хартии и какво ли още не с мисълта, че плащаме данъци и някой е длъжен да върви след нас. Е да ама не - съзнание трябва, а май с демокрацията това нещо загуби смисъла си
  • 39 Asar

    5 0 Отговор
    В Холандия като си купиш нов домакински уреди ти взимат стария,но срещу заплащане за да го рециклирани.
  • 40 Битие

    4 0 Отговор
    И на какво отгоре племето иска по-добро здравеопазване, по-добро образование, по-добра храна или по-добро управление?
  • 41 Българин

    2 2 Отговор
    е до тук в това съвремие българите доказаха само едно нещо, че са едно голямо НИЩО, демек ние не заслужаваме тази територия и тази природа, ЗАЩОТО СМЕ ГАМЕНИ....това са фактите
  • 42 Българина

    2 0 Отговор
    Моят дом е моята крепост, другото е чуждо.Едно време чуждото беше гадната държава-да и се пикам на улицата.Днес всичко е на бацу, гацо-да му пикам на ВЕЦ-а на двореца.Кога ще се почуствам у дома в собствената си страна.
  • 43 Българин

    3 0 Отговор
    Проблемът на България са българите, джиганите и турците! Ако те се махнат, държавата ще се оправи!
  • 44 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    проблема с чистотата на българия е комунистически остатък само тук и в русия е така.никъде другаде в европа.българина заприлича на пияния руски матрос,които е символа на комунистическото общество.дори румънците вече не са като нас,но ние така сме възпитани.тате хвърля гордо угарката от балкона, мама тупа килима пак там децата къртят пеиките пред блока...мила родна идилия .ако някои случаино направи забележка е атакуван като джендър,пе..л и т.н.и о чудо българина след първата угарка в германия се променя като с магическа пръчка!същото е с хилядите помияри които гордо разхожда бившия вече български селянин в града.се.ат ,хапят, лаят...и ако някои се противопостави се оказва джендър,пе..л и т.н.съшото е с шофиране,нощни купони , пиянстване...та няма нищо учудващо в манталитета на пияния матрос!сега обаче като гледа кви ги е натворил се възмущава кви били боклуци другите!

    Коментиран от #46

  • 45 Васил

    9 0 Отговор
    Това сметища описва цялата наша държава Израел от пустиня превърна страната в градина а България от градина в пустиня.
  • 46 Трол

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    Десо стига с тези комунисти, остави и Русия на мира! Като те гони нервата, правиш оборка на блока, Ленински съботник му викаха на времето!

    Коментиран от #55

  • 47 БОКО ЛЪЖЕЦА

    4 0 Отговор
    С УПРАВИТЕЛ КАТО ТЪПАНАРА БОКО ТОВА Е ВИДИМИЯ РЕЗУЛТАТ ОТ УСПЕШНОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ ПО МЕТОДА - КРАДЕМ ВСИЧКО !
  • 48 Морския от Поморие

    4 0 Отговор
    По повод това сметище,считам,че това показва нашата култура и самоуважение като народ! На второ място нещата опират до организацията на сметосъбирането и сметоизвозването в цялата страна.Имам лични наблюдения за Германия,там като си купиш вода или кенче бира ти начисляват и стойността на амбалажа, като го върнеш където трябва в супермаркета машината за рециклиране ти издава бележка с , която на касата ти дават парите или ти намалят от сметката с покупките.Така няма да се видят пластмасови шишета под и над път.Друго, което ми направи впечатление,че два пъти месечно хората си оставяха ненужните стари мебели и техника на улицата и минаваха камионите на службата по чистотата, които ги прибираха.Уви!!! При нас не е така,и всеки хвърля където му падне.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 готвачка

    4 0 Отговор
    А ти знаеш ли колко тонове пластмасови торбички се харчат в Америка? - за всяко нещо - пластмасова торбичка, безплатна, а хората - купуват ли купуват...Това е като един безкраен замърсен вече океан...и това е толкова нелепо, когато се заговорят за забрана на пластмасовите сламки за пиене - това е един идиотизъм на квадрат...и това е тъпа американска действителност!
  • 51 готвачка

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Марин Вълев":

    Точно така - те събират такси, но не доставят и не се грижат както трябва за сметосъбирането. Невероятно ли...факт !
  • 52 гип гип

    3 0 Отговор
    В България има една общност с основни характеристики - слуша чалга, гласува за бойко и хвърля боклуци навсякъде.
  • 53 превъзпитание

    5 0 Отговор
    Метод Сингапур.

    Когато са били по-бедни - бой с пръчки.

    Хвърлиш дъвка, фас, изведнъж отнякъде изскача инспектор с полицай, сваляш гащите,м десет удара с пръчка.

    Хвърлиш торбичка - 20 удара с пръчка.

    После от хуманни съображения са заменени с глоби от порядъка на 500 долара. Плащаш на момента и си свободен. Нямаш парата - затвор, вътре в затвора те давят в боклуци и мизерия.
  • 54 9284

    3 0 Отговор
    Вецът е частен, защо държавата дава 220 хиляди да го чисти?

    Коментиран от #56

  • 55 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Трол":

    искам да ми кажеш къде освен в русия има такива сметища в европа?и защо са само у нас?
  • 56 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "9284":

    щото водата в него е държавна и е замърсена.веца си плаща за държавната вода ,но трябва да е без тези боклуци.дано си разбрал ама не вярвам!
  • 57 БГ МАФИЯ В МС

    1 0 Отговор
    ЕДИН ЧЕХ НИ БЕШЕ ОБРИСУВАЛ КАТО ТУРСКИ КЕНЕФ, АЗ КАЗВАМ, ЧЕ СМЕ ЕВРОПЕЙСКИ КЕНЕФ И ТОВА Е СЛЕД КЕНЕФА. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И КОРАБНИТЕ БАЛИ ЕВРОПЕЙСКИ БОКЛУЦИ ДОСТАВЕНИ ОТ ГЕРБ.
  • 58 Булгарбаши

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Анти тарикат":

    Абсолютно си прав,както и вожда Тиква,че материала не го бива.Че държавата не си върши работата и нейната част от проблема е ясна.Ами нашата част.Отговорете си честно,колко от вас след излет в природата при липса на кошове за отпадъци са си ги взели обратно и са ги извърлили на подходящото място?Ами аз го правя,също събирам разделно ,когато има условия,без значение,че се споменава,че след това ги мешат или изгарят.Аз съм си свършил моята част.Прави каквото трябва ,а дастава каквото ще.
  • 59 яко ни лъжат

    1 0 Отговор
    ТOЗИ ГEРБEРCКИ МAФИOТ БOКЛУКЧAРЯ БOЙКO БOРИCOВ E ПO-ВРEДEН OТ КOВИД. ТТРЯБВA ДA БЪДE ИЗРИТAН НEЗAБAВНO OТ УПРAВЛEНИEТO НA ДЪРЖAВAТA.

    Бaли c бoклук oт чужбинa приcтигнaхa нa Приcтaнищe Вaрнa - зaпaд

    Oтнoвo приeмaмe oтпaдъци зa изгaрянe. Първитe бaли c внocни oтпaдъци зa 2021 г. ca рaзтoвaрeни нa кeя нa приcтaнищe Вaрнa-зaпaд минaлaтa ceдмицa, cъoбщихa oт Oбщecтвeния цeнтър зa oкoлнa cрeдa и уcтoйчивo рaзвитиe.

    Тoвa e кoнcтaтирaл прeз минaлaтa ceдмицa Илиян Илиeв oт OЦOCУР.Пo врeмe нa дoкумeнтирaнeтo нa тoвaрa нa 13 януaри 2021 г., гoлямa чacт oт бaлитe c бoклук ca рaзтoвaрeни, кoeтo oзнaчaвa, чe кoрaбът e приcтигнaл дocтa пo-рaнo, cмятa Илиeв. Рaзтoвaрeният бoклук ce извoзвa пeриoдичнo c кaмиoни зa изгaрянe в „Дeвня цимeнт“, пoкaзвa прoучвaнe нa eкoлoзитe.

    Прoцecът нa внoc нa oтпaдъци зa изгaрянe у нac нe e прeуcтaнoвявaн, въпрeки пoкaзнитe aкции нa влacттa зa връщaнe нa бaли c бoклук прeз минaлaтa гoдинa. C чecтoтa cрeднo 25-35 дни нa Приcтaнищe Вaрнa ce приeмaт кoрaби, нaтoвaрeни c внocни oтпaдъци. Пocлeдният кoрaб зa 2020 г. бeшe зaceчeн дни прeди Кoлeдa. ТOЗИ НAГЪЛ ЛЪЖEЦ ПРEВЪРНA БЪЛГAРИЯ В CМEТИЩEТO НA EВРOПA И EC.Cпoрeд eкoлoгa изгaрянeтo нa oтпaдъци e eднa oт нaй-зaмърcявaщитe oкoлнaтa cрeдa дeйнocти зaрaди тoкcичнaтa пeпeл, кoятo ocтaвa вcлeдcтвиe нa прoцeca
  • 60 Африканеца

    1 0 Отговор
    А на рекламите един вносител на боклуци за горене.И ни учи на нещо.А сега де