18 Август, 2024 06:01 2 927 83

Кои са традиционните ценности на България?

  • българи-
  • йоанна елми-
  • ценности-
  • българия-
  • захари карабашлиев-
  • традиция-
  • история-
  • комунизъм-
  • турско робство

Кое е миналото, към което ще се връщаме, за да живеем по-добре?

Кои са традиционните ценности на България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Йоанна Елми:

България, август 2024 г., гореща вълна, засушаване. Публикация във Фейсбук призовава за изпълняване на „ритуала "Пеперуда" по всички краища на България“, [sic.], за да се предизвика дъжд. Потребителката се зарича, че „всеки ден ще слагам на стената си снимка и текст на песничките от ритуала“. В деня, в който депутатът Йордан Цонев обяснява, че божието законодателство е най-съвършеното законодателство, ритуалът за дъжд е споделен 270 пъти и харесан стотици пъти.

Този текст е парадокс – от него няма смисъл в общество, леко позакъсняло за Просвещението. Явно все още предстои да установим, че ритуалите за дъжд не работят, че ваксините срещу шарка, морбили и туберкулоза спасяват животи, че сексуалната ориентация не е заразна и че е необходимо разделение между държава и църква, защото иначе се оказва, че „божиите“ закони подозрително съответстват на интересите на разни „в сюртуци, в ресѝ и слепци с очи“. Но както по време на Просвещението и Възраждането, така и сега, тези текстове трябва да се пишат, дори когато няма кой да ги чете – просто за да се отсрамим пред историята.

Изконната традиция на нашата омраза

Конспирацията, уроките и съмнението са точно толкова национални ценности, колкото тройката кебапчета и ракията. За това си има редица причини, описвани през годините от Ботев, Алеко, Иван Хаджийски, Георги Марков и други големи българи. Но Българите обичат своите герои едва след като са се уверили, че същите са на безопасно разстояние – например в отвъдното.

Та нали самото раждане на България се случва пряко мнозинството, благодарение на слаб вътрешен импулс, подходящ исторически момент и интересите на няколко империи. Тази история е разказана и в „Под игото“, който много малко българи всъщност са чели, а още по-малък е броят на разбралите го. „Тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султана“, казва Кириак Стефчов, преди да се изнесе със свитата си от открития урок. Свобода, равенство, братство – това не са идеали, а пропаганда срещу империята, и то в класната стая. Жалко, че Уикипедия не е съществувала, че да се измисли един закон… Интересуват ме и останалите герои в сцената, която се учи и в училище – мълчание, недоумение и безпокойство, че се е казало нещо революционно. Слава Богу, че е един Бойчо Огнянов, че да ги отсрами. И, както вече казахме, добре че героите умират в последната глава.

През 1893 г. 84.36% от българското население е неграмотно и сме предпоследни по грамотност в Европа. С изграждането на държавата идва национално образование, но времето на империализми, шовинизми и национализми дава отражение върху това как българинът формира идентичността си: не спрямо постижения и принципи, а спрямо (как мрази или люби) другите: турците, руснаците, австроунгарците, германците, евреите и т.н. С поглед към миналото, докато идеалите на Левски умират в етническите прочиствания и войните за величието на същото минало, обхванали региона.

С Втората световна война идва апогеят на антисемитизма или казано на съвременен език – вярването, че евреите са антибългари, които не изповядват традиционни ценности (и е доста съмнително, че са твърде образовани и богати). България се гордее с това, че е спасила своите евреи от лагерите, но Законът за защита на нацията им отнема редица граждански права, изселва ги и конфискува имуществото им. С една дума, казва правителството на Богдан Филов, нека си бъдат евреи, но да не парадират с това.

Отрицателен подбор

Съветската окупация през 1944 г. и производната ѝ власт допълва тези „добри“ примери: изтребването на българския интелектуален и предприемачески елит, отнемането на имущество, разселването, забраната за практикуване на професията, лагерите... Комунистите премахват образователния ценз за учителската професия, което Татяна Ваксберг сполучливо именува „възходът на необразованите“.

Почти пет десетилетия българинът няма как да се развие без благословията на Партията. Десетилетия наред не най-талантливите, интелигентните и способни българи, а онези, които са били най-сервилни и съобразителни спрямо режима, успяват да прокопсат и да бъдат начело – навсякъде. Георги Марков описва тези процеси в своите репортажи, а писателят Захари Карабашлиев говори за „отрицателен подбор“. Доносничеството, паразитирането на гърба на държавата и врагоманията стават традиционни ценности. А през 70-те и 80-те е добавена и щипка национализъм и шевици с културната политика на Людмила Живкова.

Порция „традиционни ценности“ с гарнитура

Същият ден, същото място, друга Фейсбук публикация. Един потребител е публикувал снимка на софра с носталгия по миналото. Други му се карат – софрата не е българска, а турска, значи антибългарска. Усеща се нужда от разясняване в крайна сметка какви са традиционните ценности, които браним. И кое е миналото, към което се връщаме, за да живеем по-добре.

Семейството. Добре де, но в България и навсякъде по света хетеросексуалните двойки продължават да са мнозинство и норма. Това няма да се промени, само защото сме дали право на едно малцинство от хора да живеят нормално, да си празнуват нещо веднъж в годината или защото, не дай си Боже, сме ги споменали.

Християнските ценности, по Борисов. Хубаво, ама червения конец и ретроградния Меркурий в коя християнска традиция ги пишем? А ритуалите за дъжд? Какво правим с 60% от децата в България, родени извънбрачно? А разводите – тях забраняваме ли ги?

В този ред на мисли – жените. Християнско и традиционно ли е те да работят друга работа, освен домашна и полска? Не следва ли учителската професия отново да стане мъжка, а също и актьорската? После – в кои дни е разрешено на жените да шетат и в кои – не? Какво става например, ако мъжът ти се прибере и иска да яде, а по канон – библейски или, защо не, фолклорен – точно на този ден не трябва да се пипа нож поради риск от засушаване, лоша реколта, Божи гняв? Йордан Цонев да разтълкува.

Да няма западни грантове. Добре, нека спрем работата на стотици фондации, които подобряват живота и средата на всички ни. Но нека няма и Еврофондове – стига толкова пътища, инфраструктура, пари за земеделие и реставрация на културно наследство. И защо да спираме дотам? Нека няма и западни коли и западна техника, да не се работи за западни компании, нека не се слуша западна музика и да не се гледат западни филми. В крайна сметка, ако една голяма част от българите са прави, гейовете вече са подчинили запада и не можем да рискуваме влияние през упадъчна литература, кино и музика.

Какви точно са идеалите и ценностите?

Да сме свободни, да не сме васална държава. Звучи чудесно. Защо обаче турското робство е „робство“, принадлежността ни към Европейския съюз и НАТО е заговор за съсипването на държавата, а съветската окупация и реалното, документирано подчиняване и унищожаване на държавата, както и продължаващото заливане на България с пропаганда, е „братство“? И защо свободата и този път е с привкус на насипни руски бонбони от бакалията на село?

Българите имаме здрави корени в традиции като омразата, страха от другия, васалните диктатори и дрогата на авторитаризма. Имаме и здрава традиция едно просветено малцинство, което приживе е обект на най-гадна жлъч и омраза, да бута с всички сили държавата към някакво бъдеще. Жива е и традицията на мнозинството периодично да ограничава, подчинява и в крайна сметка да изтребва малцинството, ей така, за да видим колко по-бавно може да кретаме към идеалите, с които всички – образовани и необразовани, консервативни и либерални и т.н. – бихме живели една идея по-добре.

Дами и господа политици, „консерватори“, „възрожденци“, скъпи сънародници – може ли да разясните точно кои са вашите ценности? Не срещу кого, а за какво се борите?

И готови ли сте за миналото, което си избирате?


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    41 12 Отговор
    На протеста срещу педофилите в четвъртък една водеща от ZDF искаше да ми вземе интервю ама не знам немски и тя отиде отсреща при джендърите.Те знаят езици и са ни наклепали здраво.Хубаво е човек да знае езици.

    Коментиран от #9, #26, #40

  • 2 Град Козлодуй

    45 15 Отговор
    като е дошла в бг да научи български тебе какво ти пука че не знаеш немски?

    ти ли си отишъл в немско или тя е дошла в българско?

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    52 14 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Джендърите учат чужди езици за могат да се оплакват и лъжат пред чужденците.И да се изкарват жертви.А всъщност жертвите са нашите деца от които джендърите изкарват пари и им съсипват живота.

    Коментиран от #17, #29

  • 4 Мухахахахах

    7 19 Отговор
    Козлохуеца дори не разбира сарказма в думите ти. Типичен цомчувец.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 00001

    17 36 Отговор
    То не е необходимо Божие слово или молитви за мързеливи,глупави, алчни, крадливи,измамни и двулични хора като Българите,Поповете в България през Османско са назначавани според това кой е дал най-големия подкуп, 95 % от Българските попове са били необразовани и много от тах не знаат да четът и да пишат..Да не били Българите изсекли горите, нямало да имат безводие, засушаване,наводнения, земни свлачиша и ще става още по -лошо, Ако със същата стръв с която подпалват горите и след това ги изсичат, залесяваха с парите на ЕС , а не да ги крадът, всичко това няма да се случва.

    Коментиран от #66

  • 7 Верно ли

    76 10 Отговор
    Коя е тази "българка" със звучното име Елми, дето ще коментира българските традиции??? Продължавайте да се плюнчите и обратният ефект ще е още по-ясно видим!
  • 8 За протокола

    43 4 Отговор
    Голям тюрлю-гювеч е забъркал Захари.
    Когато искаш да изпратиш послание, което трябва да се разбере. то трябва да е кратко, ясно и конкретно.
    Другото е, писане заради самото писане, за хонорара или просто да се покажем, колко знаем и разбираме.
    Забележката е съвсем добронамерена, защото в днешно време най-голямото замърсяване е информационното, което отнема страшно много от най-ценния ни и ограничен ресурс - времето.
  • 9 Зевзеков

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Двама пътни полицаи спират чужденец за да си изпросят подкупа.
    Да, но той не ги разбира.
    Пробва на английски, френски, немски... Нищо.
    Накрая искат не искат го пускат.
    - Ех, колега, трябва да учим езици за да се разбираме с хората, казал единият.
    - Ти пък, те като знаят толкова езици, можаха ли да се разберат са нас.

    Коментиран от #41

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гошо

    57 6 Отговор
    Статията е абсолютна боза!...Дано си вземеш гранта!

    Коментиран от #14

  • 12 Бай той Толстой

    55 7 Отговор
    Пропаганда от най-ниско качество! Нямате ли нещо по-изпипано бе?😁
  • 13 Гунчо

    48 3 Отговор
    А не може ли в статия за България и български обичаи (добри или лоши) да не се споменават задължително евреите? Или българската редакция на ДВ се състои почти изключително от тях и затова "новини от България" носят задължителен еврейски привкус?

    Коментиран от #65

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪГАРИЯ

    29 4 Отговор
    ТВА В УЧИЛИЩЕ ВЕЧЕ
    НЕ ГИ ЛИ УЧАТ МЛАДИТЕ МИСИРКИ
    ЧЕ ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ Е ПОНЕ НА 1434 ГОДИНИ
    ...
    А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПРЕДИ ТОВА :))
  • 16 00001

    26 7 Отговор
    Мнозинството от Българите не са възставали срещу Османската Империя за независимост, това Българско мнозинство е много добре описано, като добре интегрирано в във управлението и финансите на Османската Империя, Тези които са възстанли и които са участвали в битките за Освобождение на България, след освобождението са натирени от така наречения неграмотен елит в миша дупка и измерли в нищета.Справка първите Български депутати...
  • 17 Баце

    9 33 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Всичко което пишеш е пуфня. Леко тихо и мирише на руzка кал. Лъжи лъжи и само лъжи важно е да се варят жабите.
    Пишеш джендърите/половите/ учат чужди езици" всички български деца учат чужди езици значи всички български деца са джендъри. "Учат за да се оплакват" учи се за да можеш да комуникираш след това идва свободата и любовта от тези две думи най се страхува руzката чума." А всъщност жертвите са нашите деца от които джендърите изкарват пари и им съсипват живота. Кои деца? само вашите ли, само оплесканити с калта. Учиш за да сасипваш живота на децата?

    Коментиран от #59

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Получаваш - веднага

    37 4 Отговор
    Изобщо не мисля ,че нещо добро е казано за родината ми ,още по- малко за нашите ценности. Е такива са се турчеели и гърчеели по време на робството, но въпреки тях,сме оцелели и ни има.
    И ще ни има , а те ще изчезнат безславно.
  • 20 Кои са?....

    12 32 Отговор
    много са тези ценности... пиене на ракия, мързел, простотия и русофилия.
  • 21 00001

    13 33 Отговор
    Съветската окупация и Българската комунистическа диктарура са добре описани, те унищожават създадената Българска интелигенция учила в западни престижни университети заплатена с робския труд на 82% от българското население което са селяни до 1945, След като на селаните и другите им е отнето всичкото имущество и средства за препитание, комунистите ги правят работници граждани. Като децата са обучавани от хора със седми клас образование, но те са наши лоялни комунисти, От това какво им е качеството на образованието , може да се съди по състоянието на България сега -мизерно състояние, и мизерно качество на образовани,всичко знаят но нищо не могат да правят Българите.

    Коментиран от #23

  • 22 Фили Кутев ли

    13 20 Отговор
    Комунистите не са българи, това е! Болшевишката култура е автентична колкото и "народната" ни музика.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 00001

    14 25 Отговор
    наи-голямата грешка на ЕС че допускат тази руско-турска комунистически вилает в ЕС без да са изьвършили всички необходими реформи, Да му мислят Македоонците Сърбите и другите които сикат да са в ЕС, повече подараци няма. Страна като България и Българите не разбират от добро, десетки милярди са дадени на България за да достигне западния стандарт на живот, Вси11ки пари са окрадени от нуждаешия се от Русия като слънцето и водата чеврен Български елит, обвит в евроатлантическа опаковка-какво е евроаталнтизъм ако могат да го обяснят комунистите в НС.

    Коментиран от #49

  • 25 Българският Кеш

    18 0 Отговор
    Ценностите ни са ясни - кеш (в долари, евро, можи и швейцарски франки), благородни метали (злато, сребро), имоти (парцели, блокове, апартаментчета), автомобили (с високи к.с.)...има още ама ся да не ги изброяваме всичките...С тези ценности нямаме проблеми, Йоанна.

    Коментиран от #36

  • 26 Тачо Пармака

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аз ще те науча на френски....
  • 27 Хохохо

    28 6 Отговор
    Пак поръчки да унижават България и българите каква лоша стока сме и как другите там на запад знаят по-добре от нас.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 пфуу

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    А спри се бе простак.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 00001

    14 15 Отговор
    За да е свободна България , българите трабва да са свободни хора, а те не са.Още от първите си стъпки България е феодорат на Римската империя.Феодорат e племе което е скючило договор с Империята, да предоставя войски на империята срещу годишен дар от злато, когато племето не получи дара от злато започва да напада империята. Това са Българите, слугуват от векове на този който им плати, никога не са имали манталитет на свободни хора.

    Коментиран от #60, #63

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ний ша Ва упрайм

    15 3 Отговор
    тая статия ми звучи на семидски като я чета.
  • 35 00001

    12 4 Отговор
    Пермахнет си систематата на връзки и баджанаци, а доста от българите са Баджанаци, имам предвид племето на Печенегите, които са Баджанаци но някак си името им е превъртяна на Български да бъдат печенеги без да може да се разбере истинското им название което е Баджанаци, Направете си системата да нагарждава за постижения и заслуги ,не за връзкарсто, лъжа и кражба. И не се обижадайте от истината,, истината се казва за да си оправите , това което не е наред, не за да ви направят втора ръка хора или да ви обидят. Ако вие не се държите като такива никой няма и да ви каже какво правите неправилно.
  • 36 Да, ама взе за сметка на другите,

    4 6 Отговор

    До коментар #25 от "Българският Кеш":

    а не благодарения на нашите усилия и знания.
    Висши обществени ценности: мкрадене, рънкане и хейтене...
  • 37 Василий Българофоб

    10 5 Отговор
    На средноазитци не бива да се прилагат европейски закони. Те не разбирят от такива хуманно мотивирани разпоредби. На такива племена трябва да се прилагат законите на западно- или средноазиатски държави. На времето хан Крум го разбра това, та тогава нещата потръгнаха при това племе, докато след време пак се върнаха към анархията.
  • 38 Провинциалист от провинция Тракия

    16 5 Отговор
    Куц опит да отговорим с въпрос на въпроса "някой може ли да назове евроатлантическите ценности". ДВ от толкова време рине дъното, че досега да е прокопало тунела под Шипка.
  • 39 Кирил

    3 0 Отговор
    Кражбата и робството
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Зевзеков":

    Гледа Заю в близките храсти Вълчо кудкудяка. Лисана се втурнала и го отнесла. Заю се замислил: "Брей, то било хубаво човек да знае чужди езици!"
    Ама, не сте слушали правилните вицове навреметооо!
  • 42 00001

    8 7 Отговор
    За тези които не знаят истината, Симеон 1 е искал да бъде Коронясан за Император на Българи и Ромеи. Този същия е обучен в Университета на Константинопол-Магнаура, същият Български Император многократно е седял на една трапеза в Константинопол с Римския Император. войните му са с тази цел, успява да бъде коронясан само за Император/Август на Българите, до-преди това е Цезар-младши император на Римската Империя.Синът му Петър 1 се оженва за вкучката на Императора и докато тя е жива България получава трибют/ годишен дар в стотици килограми злато от Константинопол, за да пази северната гранница. Проблем става когато Петър започва да пропуска Унагрците да нападат и ограбват Тракия. Северна България е България, Тракия е сърцето на Източната Римска Империя, и много много рядко и за малко време е била в Български ръце. Ако са почтени хора историците Български нека напишат колко дълго Тракия е била управлявана от Българи.

    Коментиран от #62

  • 43 Василий Българофоб

    9 3 Отговор
    Племето беше укротено по време на нашия велик прадядо и по време на султаните...Ем че как...тогава не се прилагаха европейски закони за това азиатско племе...бяха честни, девствени и послушни не, направо бяха по-големи мюфтии от баш мюфтията...мирни, кротки, тихи...имаше ред, играеше камшика, а и понякога секирата на баш палач-агата. С азиатци не можеш да се справяш по друг начин.

    Коментиран от #77

  • 44 Дичо Фичов

    11 4 Отговор
    Ако този призив да не поглеждаме назад и да ставаме все по- модерни включва превръщането на българското училище в публичен дом,където да се вихрят всякакви разюздани сексуалности в недоразвита детска възраст,не,,не е за нас тази модерност Може да сме всякакви, назадничави,страхливи,тъпи селяндури,но все още смятаме,че участието е място за наука,а не за секс.
  • 45 Гост

    15 6 Отговор
    Моите ценности са България,християнство, семейство от мъж и жена.
  • 46 Тутун Булгорун

    11 8 Отговор
    БГ ценности са прецакай ближния ,и получи душевно одолетворение.
  • 47 Здрасти

    9 4 Отговор
    Определено не са "евроатлантическите". Това животно се пропагандира от някви предатели за пари. Дойче зеле да не би да пропагандира? СЕМ къде сте? Само пръскат пари на народа, но защо не си върши работата?????!!!
  • 48 Германец

    8 1 Отговор
    Който каквито и ценности да си има, няма право да ги налага на останалите! Независимо с какъв произход са и в кое минало водят. Имам си своя гледна точка и мнение за нещата от живота и живея в Европа и през 2024 година. Държа на свободата си!
  • 49 Шамандурчо

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "00001":

    ми виж в Германия колко турски пришълци има бе. Така като гледам ще могат да приемат и тебе. За кво искаш да извикаш Германия тук, по-лесно е ти да отидеш там.
  • 50 стрел☢️к

    6 3 Отговор
    захарчо е истински интелектуалец. от 100 неща изброени нито едно не отговаря ба вапроса зададен в заглавието. а целта е да омае простите ора и да ги направи жендьри
  • 51 Йоан Елми

    12 7 Отговор
    Пореден бълвоч. От всичко недоволни. Колко е живяла Елми от просветеното малцинство, какво е работила, изследвала, че така "задълбочено" да разкрива "традиционните" ценности на българите? Клишета, клишета понеже момичето с друго не може да блесне - иска се работа...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Добър материал

    5 9 Отговор
    Коментарите доказват правотата на авторката.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българските ценности

    6 2 Отговор
    Много добре са въплътени в героят на Алеко.
  • 57 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    2 0 Отговор
    Крадене на дребно и лъгане.
  • 58 Само да питам.

    6 3 Отговор
    За такива пасквили плащат ли?
  • 59 Дааааааам

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Баце":

    А на такива сороспета като тебе са закърнели двете полу кълба, та останал само малкия мозък.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Мале, мале

    7 4 Отговор

    До коментар #42 от "00001":

    От къде ги изравяш такиваи змислици? Нещо си като клан, недоклан. Титлата цар е равносилна на император. Магнаура е школа, тогава не е имало университети. Понятието университет е възникнало значително по - късно. Симеон е изпратен като дете от баща си канасювиги Борис, за да се подготви като духовник и политик в Магнаурската школа. След връщането на старата вяра от Боян Расате, баща му излиза от манастира, където се е оттеглил от властта, детронира го и го ослепява. Тогава той връща сина си Симеон в България и го коронясва. Цар Петър І , не е единственият владетел, женен за византийска принцеса. Повечето български владетели са сключвали такива династични бракове, преди и след него.

    Коментиран от #68

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Учителят

    4 2 Отговор
    Много еврейско
  • 65 Еврейско Веле

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гунчо":

    И какво като е еврейско?
  • 66 Айде айде

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "00001":

    така е било и в гръцките земи, също и във Влашко.
  • 67 Булдог

    2 4 Отговор
    Ритуалите за дъжд ги правим защото ,,вашата" демокрацийка разби цялата ни Напоителна система (около 3000 язовира) създадена от прогнилият комунизъм!
  • 68 00001

    0 3 Отговор

    До коментар #62 от "Мале, мале":

    Императорският университет в Константинопол, понякога известен като Университета на дворцовата зала на Магнаура (на гръцки: Πανδιδακτήριον τῆς Μαγναύρας), е източноримска образователна институция, която може да проследи корпоративния си произход до 425 г. сл. Хр., когато император Теодосий II основава Пандидактериума
  • 69 Колю Велев

    4 2 Отговор
    Българите бяха и образовани и работливи и възпитани и имаха здрави семейства и ценностна система -сега вече не е така ! За област на голяма част сега се оказват" Национални герои - Бай Ганьо и Андрешко !!! Жалко за България и пътя по който ни тласкат днешните крадливи правителства !!!
    Ей съсипаха я тая държава и народ !
  • 70 Хахаха

    4 4 Отговор
    Тая пака с фамилия Елми ме разсмя от сърце:)))
    "Да няма западни грантове. Добре, нека спрем работата на стотици фондации, които подобряват живота и средата на всички ни. Но нека няма и Еврофондове – стига толкова пътища, инфраструктура"
    Къде ги видя тия пътища, инфраструктура и добър живот - сега сме в ЕС, а не по Живково време когато имахме и трите неща! Сега само се краде на поразия, а тази Елми се издържа само от грантове.
  • 71 Ужас

    5 3 Отговор
    Цял ферман изпълнен със злоба срещу българите от някаква, която никой не я е чувал и не е ясно от каква народност е!!!
  • 72 Бг ценности са

    4 2 Отговор
    Грабеж и измама😂😂😂прасе и ракия
  • 73 Колко много злоба, лъжи, манипулации!

    6 4 Отговор
    "Кое е миналото, към което ще се връщаме, за да живеем по-добре?"

    Хилядолетна България, българите са единствените в Европа, които не са използвали робството и колониализма като политика за държавна изгода, и не са гонили и избивали евреите, ромите, и приели други..,Напротив, спасила ги е.

    За разлика от Европа, която през повечето от историята си е гонила и избивала евреи, цигани и други като дивеч..

    А това, че старият български народ предпочита НАУКАТА (Биология-мъжки,женски пол), не залита по новоизлюпени ИДЕОЛОГИИ (джендър) и държи на вековните си обичаи,нрави, вяра, култура си е чисто негово ЧОВЕШКО право. Точка.

    Коментиран от #78

  • 74 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор
    След тази "статия" мисля, че задължително трябва да се приеме и "ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕСТАННИТЕ АГЕНТИ"..., докато не сме се обезбългарили съвсем!
  • 75 Коментарът не е на българин и

    2 4 Отговор
    Няма общо с реалността и е неправдоподобен
  • 76 Същото може да бъде написано

    1 1 Отговор
    От българин по адрес на Германия ,и трябва да бъде прието за истина ли
  • 77 какво чакаш

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Василий Българофоб":

    Заминавай за Турция, там ще се чувстваш добре.
  • 78 Милчо лаков

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Колко много злоба, лъжи, манипулации!":

    Не Европа,младеж,а Източна Европа.Еврейските погроми са специалитет на Русия,Украйна и Полша.От началото на ХХ век са избили повече евреи от германците.А Латвия е единствената страна,която е избила всичките си евреи(90 хиляди)без чужда помощ.Още ги наричат "внуците на огнярите от Дахау".Просто е много удобно,Германия да е виновна за всичко.....

    Коментиран от #80

  • 79 Почистете постъпката си, сега!

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Елми и българщина":

    Другарката Йоанна Елми се води журналистка и писателка. Завършила е международни отношения и английска филология в известната с проповядването на неомарксизъм т.н. Нова Сорбона, Париж и политически комуникации в известният с комунистическата си насоченост Амстердамския университет. Много им е паднало нивото на зелето с такива евтини и кухуглъви пропагандатори.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Необразован Милчо

    2 1 Отговор

    До коментар #80 от "Необразован Милчо":

    1806 г. - Ултиматумът на Наполеон. Бадарга.
    1828 г. – изгонване от Киев.
    1933 г. – Изгонване от Германия и геноцид.
  • 82 Хихата

    1 0 Отговор
    "Нека си бъдат евреи, но да не парадират с това" - абсолютно съм "за". Същата максима трябва да важи и за ЛГБТ+ и прочие извратеняци. Кратко и ясно!
  • 83 Кадир

    2 0 Отговор
    Ами много просто. Ако може нищо да не прави и върши и някой друг да го уреди. Да се яде като разпран и да имаш огромен търбух. Да филосовства как другите да си харчат парите. Да се гледа в чуждото и да се коментира. Завист и презрение към по-можещите от него. Ако пропускам нещо, добавете.