22 Януари, 2021 11:00 4 446 67

Петър Стаматов пред ФАКТИ: От чужбина настояваме да се въведе не само явен вот, но и дистанционен

  • петър стаматов-
  • българи в чужбина-
  • парламентарни избори-
  • изборен кодекс-
  • гласуване-
  • явен вот-
  • гласуване по пощата

"Партиите у нас се плашат и от гласовете от Европа и САЩ, и от Турция – защото им усложнява счетоводството", каза Стаматов

Петър Стаматов пред ФАКТИ: От чужбина настояваме да се въведе не само явен вот, но и дистанционен - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По-рано този месец българи от чужбина поискаха да могат да гласуват с явен, открит вот на парламентарните избори на 4 април, съобщихме от ФАКТИ. Първоначално идеята беше представена по време на видеоконферентна връзка между президента Радев и българи в чужбина. Срещата беше проведена в рамките на консултациите с президента по повод предстоящите избори.

Припомняме, че явният вот представлява открит вот. Всеки гласоподавател гласува от собствено име и се отменя тайната на гласа му.

Създадена беше и петиция за въвеждане на явно гласуване. Последва писмо на информационния портал за българите по света Еврочикаго, подписано от Петранка Стаматова – български гражданин в чужбина, до Президентството на Република България, в което отново се призова за въвеждане на дистанционен явен вот. На 20 януари Еврочикаго публикува и отворено писмо до партии и движения в България, в което призовава за въвеждане на дистанционно явно гласуване.

“Пишат Ви група български граждани с избирателни права, които се намират в различни точки по-света и желаят да гласуват в предстоящите на 4 април 2021 г. парламентарни избори”, пише в писмото от 20 януари. “Българските граждани, живеещи в чужбина, са пълноценна част от нацията ни. Въпреки това, българските избиратели извън страната не могат да гласуват за независими кандидати, нито да упражняват преференциален вот в листите на партиите. Хората са в неведение как се разпределят гласовете от чужбина”, продължават гражданите и задават конкретни въпроси към политическите партии у нас.

За да говорим за предложението за дистанционен явен вот, за причините исканията на българите в чужбина да са именно за такъв вот, за това какви проблеми може да реши този вот и как може да се проведе, от ФАКТИ се свързахме с Петър Стаматов – основател на българския интернет портал Еврочикаго.ком и създател на петицията за явен вот. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Стаматов, какво очаквате да се случи след изпращането на писмото до президента Радев?

- Очакваме незабавен отговор, тъй като той е сред тези, които настояват най-много да се разреши гласуване по пощата. Времето е малко и думите трябва да се доказват с дела. Дистанционно явно гласуване, което изписваме съкратено ДЯГ, не само е най-безопасно при пандемия, но ще е най-евтино и бързо реализируемо от всичко предложено.

Разочаровани сме, че до днес не сме получили отговор, но ще настояваме за него и понеже не можем повече да чакаме, написахме отворено писмо - анкета до партиите.

Вече го разпращаме до партийните централи и се надявамe Вашето интервю да помогне предложението ни да достигне и до членовете им, които също да се запитат: “Настояваме за гласуване по пощата, а защо да не поискаме и дистанционно явно гласуване?”.

- Явният вот представлява гласуване от собствено име, неанонимен вот, според Вас този явен вот поражда ли притеснения в българите в чужбина?

- Често казват, че българите в чужбина са по-различни от тези у нас, но личният ми опит - живял съм на три континента, ме е убедил, че сме си същите, където и да се намираме. Такова разделение е явно от полза за някого, щом така често ни го повтарят. Хората и у нас, и зад граница се страхуват, но от различни неща. Страхът им към новото обаче е общ. Явен вот звучи опасно дори в чужбина. Той натоварва с отговорност. Но пък защо гласуваш, ако не можеш да защитиш избора си?

Тайното гласуване, често граничи с безотговорност. Пък и то позволява без угризения да заработиш лесни 100 лева, ако продадеш гласа си. Казваш си: “Все едно е как гласувам – ако от изборите зависеше нещо, то те щяха да бъдат забранени”!

И все пак у нас има много смели хора, сигурен съм, че не са по-малко отколкото в Беларус, където въпреки забраната на Лукашенко, на платформата за явен вот “Голос” се бяха записали над 1,3 млн. човека. А ние сме държави, близки по територия, по население и даже по манталитет. Може ли у нас страхът да е по-голям? А ако е така, дали живеем в демокрация? Все важни въпроси, които ДЯГ може да освети.

- Защо смятате, че се налага замяна на тайния вот с явен такъв?

- Първо, убеден съм, че свестните хора са болшинство и по света, и у нас. Но лошите имат предимството, че лесно се събират в банди. Дали бандите са с анцузи, ниско подстригани и с татуировки или са с бели якички и скъпи костюми, те винаги действат организирано. На нашия сайт в Чикаго направихме анкета за предстоящите избори с въпрос: “Честни и прозрачни ли са изборите в България?”. Само около 5% са отговорили с “Да”. Тогава какъв е смисълът да участваме в един спектакъл с предизвестен край? Още повече, че много партии приличат на организирани банди.

И второ, настояваме да се въведе не само явен вот, но и дистанционен. Дистанционният вот ще помогне повече хора, от най-различни точки на света да се включат в политическия живот. А според Министерството на външните работи зад граница са 2,4 милиона български граждани. Заедно с български пенсионери, които не са зависими от корпоративен и платен вот, те могат с явното си - и поради това невъзможно да бъде подправено, гласуване да объркат много сметки.

Петър Стаматов пред ФАКТИ: От чужбина настояваме да се въведе не само явен вот, но и дистанционен
Снимка: Еврочикаго

- Какви примери за явен вот от миналото можем да дадем?

- Историята на явния вот е хилядолетна, макар и забравена. Гласувам идва от “глас”. И така е било до втората половина на 19 век, когато първо в Австралия са въвели тайно гласуване и заради това са го нарекли Австралийски вот. В САЩ е въведен през 1885 година. Потърсих в България от кога е, но не открих. Надявам се някой от вашите читатели да е по-информиран, но със сигурност знам, че Търновската ни конституция е гласувана с явен вот.

- Една от темите в отворените писма са ограничените права на българите в чужбина - от какво е ограничен вотът на българите в чужбина?

- На бюлетините в чужбина няма място за отбелязване на преференции и не може да бъде отчетен преференциалният вот. Не можем да гласуваме и за независими кандидати. А това е в ущърб не само за нас, но и за самия кандидат. Тоест още едно предимство за партиите.

Ако се въведе гласуване по пощата, то пак ще е със същите бюлетини в чужбина – следователно не е разрешение на проблема. ДЯГ е единственото работещо лекарство на този етап.

- Безопасно ли би било явното гласуване от гледна точка на здравето на гражданите и от гледна точка на безопасността на личните им данни?

- ДЯГ може да извършите дори от личния ви телефон. В Приложение 1. на нашето отворено писмо до политическите партии сме обяснили подробно как технически би могло да се проведе гласуването. Предлагаме им два варианта за дистанционно явно гласуване. При първия вариант вотът е напълно явен и се публикува пред всички. При втория вотът е неизвестен за всички останали, освен за гласувалия и за ЦИК, които единствени имат ключ, за да го видят.

Безопасността на личните данни може да е гарантирана точно толкова, колкото и при банкова транзакция по интернет или по телефон.

- Казвате, че заради гласовете, идващи от Турция, се ограничава възможността на много от българите в чужбина да гласуват – защо се случва това според Вас?

- Както казах по-рано, сведенията на Външното министерство са, че сме към 2,5 милиона български граждани зад граница. В тази бройка МВнР са включили и обявили около 350 хиляди в Турция. Да предположим, че из Европа има още 150 хиляди наши съграждани с по два паспорта - български и турски. Дори и при тези завишени числа съотношението им към всички останали е 1 към 3. Какъв проблем е да им се даде възможност на всички да гласуват? Този въпрос задаваме в отвореното си писмо до партиите. Нека изчакаме седмица да видим какво те ще ни отговорят.

- Имат ли политическите партии в България интерес от едно дистанционно явно гласуване на българите в чужбина?

- Моето лично мнение е, че партиите у нас се плашат и от гласовете от Европа и САЩ, и от Турция – защото им усложнява счетоводството. ДПС също може да стане още по-голяма сила. Но не е ли по-добре да погледнем истината в очите и навреме да се вземат мерки и се решат проблемите? Дали ако НС още миналия век бе отказало регистрация на ДПС, сега положението нямаше да е друго? Замитането на проблема под килима не го решава, а задълбочава.

Наскоро гледах едни данни от Уикипедия по случай техния 20 годишен юбилей. От тях разбрах, че най-много хора ползват българската версия на този сайт в Германия, Англия, САЩ и Франция. Правя си извод, че в тези страни връзките с България са най-силни. В друга таблица са посочени потребителите, посетили Уикипедия от територията на България. От нея личи, че трафикът към българоезичната версия се увеличава, за сметка на трафика към Уикипедия на английски език. И докато за другите езици положението остава практически непроменено, се е увеличил трафикът към рускоезичната и турскоезичната версия на енциклопедията. Тоест несъмнено процентът на ползващите турски у нас се увеличава. Явният вот ще извади на показ тенденциите, за които ние сега само гадаем от косвени данни. И политиците ще бъдат поставени пред фактите, за които трябва да намерят решение. А те сега мълчат и се снишават. Кой има изгода това да продължава?

- А какви проблеми решава явният вот - решава ли казусите с купуване и продаване на гласове например?

- И при таен, и при явен вот не виждам възможност да бъде спрян този, който е решил да получи едни 100 лева за гласа си. Но при ДЯГ има една особеност и я обяснявам на всеки, който ми казва, че няма гаранция, че никой не седи зад/до/около гласуващия дистанционно.

Отговарям така: "Каква гаранция има седящият зад/до/около гласуващия, след като свърши работа и се прибере в къщи да спи?". Будният гласоподавател може да го прецака и да гласува повторно, за когото си поиска, тъй като всички електронни системи за гласуване позволяват поне пет пъти да промениш гласа си. Взима се предвид само последния вот, а ако го промениш за шести път, то вотът ти се счита за невалиден. И излиза, че работата на дилъра на гласове се затруднява и не е гарантирана, както е сега, когато със снимка от тъмната стаичка му показваш за кого си гласувал. Контролиращият не може да спре всички, на които е платил по 100 лева или зависят от него, да не го прецакат и да гласуват повторно, ако те решат.

Освен че ДЯГ е безопасно за здравето, евтино, надеждно, и прозрачно, то има две основни предимства – цитирам по памет редове от писмата, съответно до Радев и до партиите:

Първо, въвеждането на явен вот ще поправи една отдавнашна несправедливост и нарушение на законните права на българските граждани, живеещи или работещи в чужбина. Всички те, без разлика къде се намират, ще могат да гласуват за бъдещето на собствения си град или село, дори с преференции и дори за самостоятелни кандидати.

Второ, веднъж въведено, онлайн гласуването може да се използва и за провеждането на друг вид допитвания и консултации. ДЯГ е вид мажоритарен вот и с него възможностите за гражданско действие и за граждански контрол върху властта ще бъдат опростени и неимоверно разширени. Ще могат да бъдат обвързани гласуването и мандатът със задължителна поддръжка на гласувалите за инициативите на избраниците. След въвеждането на ДЯГ и невъзможността за подмяна на вота, цялото внимание ще може да бъде пренесено в правилната посока. Защото “важното е не е как, а за какво се правят избори – даже не и за кого”.

Моето лично виждане е, че ако само чакаме политиците да решават вместо нас, то те винаги ще правят избор в своя полза. Ние трябва да поставяме своите искания и те, като наши представители, трябва да ги разрешават. Иначе мястото им не е в Народното събрание, Министерския съвет и Президентството. А за да не сметнете, че както някои други искам да се бъркам в политическият живот у нас, ще подчертая, че за мен е неморално, ако не живееш или не смяташ да живееш до смъртта си в България, да се кандидатираш за държавен пост. Но хората зад граница обичат България и не трябва да им се захлопва вратата под носа, заради политическите интереси на някаква клика.

Ако вашите читатели са съгласни да се въведе ДЯГ, нека се чувстват поканени във ФБ групата с име “Явен вот (група за явно гласуване, Open Ballot System, Option A4)”. А който не е съгласен, нека остави коментар с обосновано мнение или ясен въпрос и аз ще се му отговоря.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българче

    28 50 Отговор
    Българите в чужбина да си гледат метлите и стирките

    Коментиран от #2, #13, #25, #66

  • 2 Аз40🏴‍☠️

    44 12 Отговор

    До коментар #1 от "Българче":

    Те са ти най-големия бюджет, без тях ще бягаш с крясъци гол по улицата като гламав. Имай възпитание, помагат най-много, както могат.

    Коментиран от #7, #52

  • 3 123

    23 5 Отговор
    Има ли такива партии които ги е страх от дистанциония вот и кои са те?

    Коментиран от #22, #67

  • 4 аз съм Веска

    34 8 Отговор
    Браво на тези българи . НИКАКВО МИШКУВАНЕ, И КЛИЕНТЕЛИСТКИ СЪОБРАЖЕНИЯ . ЯСНО И ТОЧНО :ФИКСАЦИИ ПО ПРОГРАМАТА НА КАНДИДАТИТЕ .ИЗБОРЪТ ЩЕ Е ЗА ПРОГРАМИ , А НЕ ЗА КРАСИВИ ИЗВИВКИ НА УШНАТА МИДА ...
  • 5 Българка

    38 14 Отговор
    Подкрепям правото на българите в чужбина да упражнят конституционното си право да гласуват. И тъй като сме в епидемична обстановка ДЯГ може да се окаже единственият вариант да гласуват. Властта се страхува от гласовете в чужбина и масово гласуване, защото застрашава оставането им на власт. Притесняваме само гласуването от Турция за ДПС, но както пише в статията ,трябва да погледнем истината в очите.

    Коментиран от #8

  • 6 Как е у нас

    22 6 Отговор
    От години гледам какви хора са в секционните избирателни комисии или са застъпници на партии. Поне 30% от тях не знаят как се брои и описва всеки глас, как се пише протокол и как да не стане измама с гласовете. просто получават едни пари и най-важното-не пречат на "правилните преброители" да направят резуптата такъв, какъвто "трябва"! затова при лично гласуване тия чалъми няма да минават и ще се обърка стъкмистиката.
  • 7 Българче

    16 22 Отговор

    До коментар #2 от "Аз40🏴‍☠️":

    Моят бюджет е в двете ми ръце и главата , НИКОГА не съм получавал или очаквал пари от чужбина !

    Коментиран от #19, #32, #51

  • 8 И нещо важно

    29 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    като спомена гласуването в Турция, та се сетих за гражданството на тези хора. При подновяване на документите им за самоичност да държат и един опростен изпит/тест/ по български език. Все пак България не е полиезична страна!Единственият език за обществени и административни дела е българският! А повечето от тия хора не знаят дума български. С тях в тъмната стаичка влиза "помощник", защото те не могат и да четат на български. така се осигурява "правилно" гласуване. Хайде да сложим ред и тук!

    Коментиран от #18

  • 9 Антитрол

    16 13 Отговор
    И в подкрепа на тези хора ще отбележа, че този, който поставя минуси под коментарите, е гърбав трол.Платен. Дано заплащането си струва...
  • 10 Перо

    17 7 Отговор
    Не само бюлетините са различни,но и комисиите в чужбина се назначават от изпълнителната власт,която брои гласовете и изпраща протоколите.В Турция много гласоподаватели не разбират български език и се подпомагат от заинтересовани хора от ДПС.Предложението от Чикаго е закономерно и справедливо! ГЕРБ се страхува от гласовете на българите в чужбина,защото няма механизми за контрол,като сплашване,уволнение,изолиране,премахване на привилегии,неплащане на бонуси и т.н.
  • 11 Перо

    8 4 Отговор
    П.С. Не е известен механизма по който се разпределят гласовете от чужбина и пряко оказват влияние за избор на човек,нямащ отношение към интересите на местното общество.
  • 12 пешо

    15 10 Отговор
    прави са българите в чужбина
  • 13 Перо

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българче":

    Ти си ГЕРБав трол с мозък на пиле,вероятно държавно или общинско корумпе,застрашено от изхвърляне,заедно с толупа.

    Коментиран от #14, #24

  • 14 Българче

    8 11 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    По-добре грабвай парцала , че няма да има € .
  • 15 Камен Стоянов

    13 15 Отговор
    ОТ БЪЛГАРИЯ НАСТОЯВАМЕ ДА НЕ НИ СЕ БЪРКАТ ХОРА, КОИТО НЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ! ВСЕКИ ДА СИ ПОДРЕЖДА ДОМА, КАКТО МУ ХАРЕСВА, МНОГО Е ЛЕСНО ДА ДАВАМ АКЪЛ НА СЪСЕДИТЕ ЩОМ НЕ МЕ КАСАЕ КВО ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ !

    Коментиран от #50

  • 16 ъъъъъ

    8 9 Отговор
    ....а защо някои държави не разрешават гласуване в чужбина? те бандити ли са ? питам тн умно красиви? във всеки случай не са умни.
  • 17 Бозар

    18 19 Отговор
    На българите в чужбина трябва да им бъде забранено да гласуват. Не може човек, който живее на друг континент и не си е идвал в България от няколко години, да гласува. Тези хора са направили своя избор, не живеят тук, не са запознати със ситуацията, информират се само от разни журналисти-мисирки и от Фейсбук. няма как да имат обективна преценка за ситуацията и да вземат информирано решение. Освен това не е редно да се произнасят по въпроси, които определят бъдещото управление на държавата, след като не живеят тук и няма да изпитат на гърба си последствията от един евентуално грешен избор. По същата логика, по която въведоха условие за уседналост при гласуване за кмет и общински съвет, трябва да се въведе и условие за уседналост при гласуване за парламент и президент.

    Коментиран от #26

  • 18 Българка

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "И нещо важно":

    Подкрепям те и гласувам ЗА с дсве ръце!!!!!!!!
  • 19 Аз40🏴‍☠️

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българче":

    Супер си 👌
  • 20 Всъщност

    14 14 Отговор
    80% от българите в чужбина са аутсайдери , които разчитат на социални помощи , безплатни кухни за бедни и работа от ден за ден .

    Коментиран от #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Петър

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Ще се постарая да ви информирам за евентуалните отговори, но от президентството мислят какво да ни няпишат повече от седмица. Нещо си глътват езиците всички политици, когато чуят за такъв вот. :)
  • 23 АзАЗ

    14 5 Отговор
    Вижда се, че българите в чужбина са готови да се откажат от част от привилегиите, като анонимност, за да могат да упражнят правото си на глас... Допълнително, при електронното гласуване се премахва възможноста за драскане и обявяване на бюлетината за невалидна - хитър трик, с който на последните избори, управляващите зачелкнаха стотици хиляди гласове...

    Коментиран от #33

  • 24 Б. Б. Собственика на Уевски

    19 8 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    Безработен е взима по 20 лева на ден да коментира понякога пише с големи букви или се представя с женски никнейм Ангелинка и тн. А по темата в чужбина сме над 2 милиона аз лично съм от 13 години заплатата ми е над 3800 евро нямам намерение да се връщам в България но не искам еднокнижника лъжеца мутра да ме излага пред света и да продава България

    Коментиран от #27

  • 25 От далече

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българче":

    Добре, че са Българите в чужбина , че като гледам,
    как сте сменили ценностите на Васил Левски с тези на,
    Делян Пеевски и Ахмед Доган,и Бойко Борисов, ми се повръща?
    За 30 години , държавата ни се е превърнала,
    в Кочина за прасета?
  • 26 Мигрант

    16 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бозар":

    А ти като живееш, там постоянно , в България

    защо разреши на Политическите плашила ,

    да те ограбват, от сутрин до вечер???

    Коментиран от #29

  • 27 Майна

    20 4 Отговор

    До коментар #24 от "Б. Б. Собственика на Уевски":

    И АЗ СЪМ В ЧУЖБИНА, НО ИСКАМ ДЕЦАТА МИ ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ! ОБИЧАМ РОДИНАТА СИ И ИСКАМ ДА МОГА ДА ЖИВЕЯ В НЕЯ!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бозар

    7 8 Отговор

    До коментар #26 от "Мигрант":

    А ти откъде знаеш дали аз съм "разрешил"? Нямаш информация за кого съм гласувал на изборите досега, за да си позволяваш подобни твърдения. Пак повтарям - защо има уседналост за местни избори, а няма за национални. Значи за местните избори е преценено, че който не живее в съответното населено място, няма право да избира кой да го управлява. Защото тогава не направим същото и за националните избори? Хем ще свалим значително процента на ДПС :)
  • 30 Перо

    8 7 Отговор

    До коментар #20 от "Всъщност":

    Така си мислят тъпаците в БГ,за собствено успокоение,защото не стават и за чеп за зеле.

    Коментиран от #36

  • 31 Перо

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Рики":

    И разбра това,когато осъзна,че от теб не става и чеп за зеле,освен мутренски роб.
  • 32 Хубаво ,разбрахме българче.

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българче":

    Още по високо кряскай в безмълвното форумно море.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 До всички

    9 5 Отговор
    коментиращи от чужбина - глас криптиран през интернет или по пощата е в КОНТРОЛИРУЕМА СРЕДА - ДОМАШНА ИЛИ РАБОТОДАТЕЛСКА !
    Работещите в чужбина не стъпват в посолствата ( поне 90 % са такива - крият се ) поради реален страх от дерибеи посланици . Крият се и не вярват на никой камо ли имейл адрес да дадат ! Германците простичко са го решили - всички от чужбина отиват в посолствата си и колкото толкова ! А вие неуважаеми от еврочикаго отразихте ли разправата с най голямото бг училище там което най брутално беше излъгано и неприето в АБУЧ (Асоциация на бг училищата в чужбина ) ? А за лозунга далеч от българи в чужбина чували ли сте ? Прави сте да си печелите и подхранвате близките си но не давайте акъл за неща които искат повече четене и опит ! Сития не вярва на гладния ..... Нали видяхте великите демократи от фащ докъде стигнаха с флашивите си избори по пощата и манипулируемите машини - така че отсега ви казвам - никой няма да ви обърне внимание на смешния плач за явно гласуване или по пощата или през интернет а и вижте статистиката най много 30000 гласа от чужбина .....
    Обществото ни отдавна е разделено дори в семействата ни ....така че по внимателно с мненията .... и пример със запада не ни давайте че още се движим по инерция с знанията придобити при социализма ... а и вече всичко се знае за светлините на големия град и малко по далеч от тях каква смрад е ....

    Коментиран от #41, #59

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Всъщност

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    Истината боли , нали бе Перко !
  • 37 Тодоров

    5 5 Отговор
    Добрата политика - е изкуство на възможното! Политиците, които въведат открито гласуване, дистанционно гласуване, предварително гласуване - ще "запишат" имената си в историята! Това обаче сега, няма да стане - защото, както гласи сентенцията: "политиката е идеална професия за хора с две леви ръце и липса на здрав разум"
  • 38 Ю Кортес

    6 4 Отговор
    В германия конституционният съд забрани дистанционното гласуване.
    Който иска да гласува,гласува.Пример,в Ню Йорк в три секции гласувалите са 150 до 200 човека включително служителите на посолството консулството и представителите ни в ООН.В Ню Йорк има над 50 000 българи.Толкова ги е еня за България.Всяка от секциите ни струва по 80 000 долара

    Коментиран от #43

  • 39 Панов

    3 5 Отговор
    Дистанционно на първо време значи мимимим плюс 300 000 глада за дпс

    Коментиран от #42

  • 40 Бай Вал Симеонов

    5 5 Отговор
    Аре ве, нали вече казах, който иска да гласува да се качва на самолета! Нещо неясно!?
    Да има нещо да откраднем от българите в чужбина?
    Няма.
    Не сте нужни на тези избори. Когато ни притрябвате ще ви потърсим. Ний сми коалиция Бойко, Красю, аз, СДС-останки и още 2-3 каруци ора. Ще спичильим 30% и хоп туряме спирачка! Айде.
  • 41 Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "До всички":

    Противоречите си сам - хем били опорочени изборите в САЩ, хем явният вот не бил спасение.
    И за Малко Българско Училище писахме. Но за каква инициатива още трябва да напишем не става ясно. Опишете повече и изпратете линк.
  • 42 Петър

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Панов":

    В интервюто по-надолу е обяснено и по този въпрос
  • 43 Петър

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "Ю Кортес":

    С въвеждане на дистационен и явен вот разходите спадат до стотинки.
    Това е една от причините за отхвърлянето му - за много ще секне кранчето с пари.

    Коментиран от #48

  • 44 Щерю

    3 3 Отговор
    Това в Гърция е забранено със закон.Същото четох за Япония,която технически и информационно е неизмеримо пред нас.

    Коментиран от #47

  • 45 Дени

    6 5 Отговор
    Много моля за разбиране,този който милее за родината си може един път на 4 години да си планира и отиде да гласува.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Петър

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Щерю":

    Така е. Но е забранен тайният вот. Тща тук говорим за явен. С въвеждането му подмени са невъзможни.
  • 48 Петреее

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Петър":

    Никой до никъде не е стигнал с явен вот ! Това е утопия ! .Внимателно съм ти прочел статията за разлика от други .... Има верни неща и то доста но манталитета изкривения и дистанционното виждане не може да се коригира с явен вот -огледай се - няма унизителни професии да но сложи ръка на сърцето и кажи как зависта и алчността е обхванала обществото у нас и в чужбина и знам защо стана така :НАВРЕМЕТО АЛЪН ДЪЛЕС ЗАЯВИ:
    "НИЕ ЩЕ ХВЪРЛИМ ВСИЧКОТО ЗЛАТО НА САЩ, ЦЯЛАТА СИЛА НА САЩ, ЗА ИЗМАМВАНЕ И ОГЛУПЯВАНЕ НА ХОРАТА ОТ СОЦИЛИСТИЧЕСКИЯ СВЯТ. НЕЗАБЕЛЯЗАНО ЩЕ ПОДМЕНИМ ЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ С ФАЛШИВИ, В КОИТО ТЕЗИ ХОРА ДА ПОВЯРВАТ.
    КАК?
    ЩЕ НАМЕРИМ ЕДИНОМИШЛЕНИЦИ В ТЕЗИ СТРАНИ И РУСИЯ. ЩЕ РАЗГЪРНЕМ ГРАНДИОЗНА ПО МАЩАБИ РАЗЛОЖИТЕЛНА РАБОТА, ЩЕ ИЗТРЪГНЕМ СОЦИАЛНАТА СЪЩНОСТ НА ЛИТЕРАТУРАТА И ИЗКУСТВОТО, ЩЕ ПООЩРЯВАМЕ АВТОРИ, КОИТО ВТЪЛПЯВАТ НА ЧОВЕКА КУЛТ КЪМ СЕКСА, НАСИЛИЕТО, САДИЗМА, ПРЕДАТЕЛСТВОТО, Т.Е. БЕЗПРАВНОСТТА.
    НУЖНИ СА ПИСАНИЯ, ОСМИВАЩИ ЧЕСТНОСТТА И ПОЧТЕННОСТТА, КАТО НЕНУЖНИ АРХАИЧНИ ОТЖИВЕЛИЦИ.
    ПРОСТАЩИНАТА, НАГЛОСТТА, ЛЪЖАТА И ИЗМАМАТА, ПИЯНСТВОТО И НАРКОМАНИЯТА, ЖИВОТИНСКИЯТ СТРАХ МЕЖДУ ХОРАТА, БЕЗСРАМИЕТО, ДОНОСНИЧЕСТВОТО И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ПОРОЦИ, ЗАЛОЖЕНИ В ЧОВЕКА, ТРЯБВА ДА СЕ РАЗДВИЖАТ.
    ТАКА ЩЕ РАЗКЛАЩАМЕ ПОКОЛЕНИЕ СЛЕД ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ ПРЕДИЗВИКАМЕ ЕРОЗИЯ И РАЗВРАЩАВАНЕ НА МЛАДЕЖТА, ЛИШАВАНЕ ОТ ЧУВСТВО НА ЧЕСТ У НЕЯ. ЩЕ СЪЗДАДЕМ ЧОВЕК С КОНСУМАТИВНА ПСИХИКА НА ЕЛЕМЕНТАРЕН ПОТРЕБИТЕЛ.
    ВСИЧКО ТОВА ЩЕ ОСЪЩЕСТВИМ ПОД ДЕВИЗА - " ЗАЩИТА ПРАВАТА

    Коментиран от #49

  • 49 Петър

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Петреее":

    Явен вот се е провел преди 25 години в Нигерия и се говори, че това са най-честните избори за цялата история на страната. В Пакистан има запитване за явен вот и може много скоро да го видим в действие. Колкото до морала на хората - достатъчно е само 50 години да минат и от морал и демокрация може нищо да не остане. Изводът е един - нужни са вскидневни усилия, а не оплаквания. Пожелавам здраве и успех!
  • 50 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Камен Стоянов":

    Има ли начин България да стане нормална за живеене държава ?
  • 51 Дони

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българче":

    Смешник ! Милионите българи в чужбина са по- българи от индивиди като теб , които живеят в България !
  • 52 Съдията Дред

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Аз40🏴‍☠️":

    Няма нищо вярно в това. Парите на гастарбайтерите отиват в роднините им, или за да си купят нещо. Аз от тях нищо не получавам. Държавният бюджет нищо не получава. Но пък от данъците на будалите,дето сме тук/според гастарбайтерите/ се плащат данъците и осигуровките, от които се плащат пенсиите на родителите им. Да си платят данъците тук, и тогава да имат претенции. А явният вот е изцяло в полза на купеният или на корпоративният вот.

    Коментиран от #58

  • 53 ПЕНСИОНЕР

    1 5 Отговор
    ДА СИ ГЛАСУВАТ ЗА БАЙДЪН ИЛИ ТРЪМП. ТУК НИЕ СЕ ПЪРЖИМ НА БАВЕН ОГЪН И СИ РЕШАВАМЕ НАШИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ! ЛЯТОТО ДОЙДОХА МЛАДИ ПРОТЕСТЪРИ, ДОНЕСОХА ВИРУСИ, ПРОТЕСТИРАХА ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО И СИ СЕ ПРИБРАХА В СТРАНИТЕ С ВИСОК СТАНДАРТ. ТУК НИЕ СИ ОСТАНАХМЕ В КОЧИНАТА. ТАКА АКО СЕ ПРАВЯТ ПРОМЕНИ, С ПОЖЕЛАНИЯ И ВИКОВЕ "ОСТАВКА", ПОСЛЕ КОЙ ОТ КЪДЕЕ, НАКРАЯ НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ГЛАСУВАНЕ

    0 4 Отговор
    ЗАЩО СЕ ПЪНАТ НЯКОИ /1000 ИЛИ 10 000 ДЕБИЛИ/ ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА? НЯМА ДА ИМ СТИГНАТ ГЛАСОВЕТЕ ДА ВКАРАТ И ЕДИН ДЕПУТАТ. ВИЖ ТИЯ 500 - 800 000 ГЛАСА ОТ СЪСЕДКАТА МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ДПС ДА СТАНАТ ВТОРИ, ЩО НЕ И ПЪРВИ!
  • 58 Винету

    4 2 Отговор

    До коментар #52 от "Съдията Дред":

    Уважаеми господин Ганьо, Човек не знае дали да се смее или да плаче, когато чете шокиращо първичният ви и неадекватен коментар, обясняващ защо България е в подобно плачевно състояние! Българите зад граница са най-големият чуждестранен инвеститор, а според вас, от чуждестранните инвестиции нищо не влиза в бюджета, така ли?!? Колкото до пенсиите на нашите родители - всички те имат по 50+ години трудов стаж и през всичките са плащали пенсионни осигуровки! Приятен ден, господин Ганьо!

    Коментиран от #63

  • 59 От чужбина

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "До всички":

    Колко консулства има в САЩ и колко достъпни са те? От някои щат трябва да си вземеш 2-3 дена отпуска за да посетиш посолството или консулство за да си свършиш работата. За гласуване тм не може и дума да става.
    Българските власт знаят много добре къде са най-големите диаспори, но там няма консулства. Едно време периодично някой консул обикаляше тези щати, но от доста време това го няма.
  • 60 От чужбина

    4 0 Отговор
    В Турция се разкриват много повече секции за гласуване, отколкото в другите държави, което поставя желаещите да гласуват в чужбина в неравностойно положение. Турските избиратели са обхванати напълно, докато по-малко от половината от другите българи в чужбина могат да гласуват, поради липса на секции за гласуване около тях.
  • 61 JEFF

    3 0 Отговор
    Аз съм българин в чужбина и съм ЗА явен вот. Страхът не води до нищо добро.
  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Пешо, мили гурбетчийо, след машинното и пощаджийското, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! А сега сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването! Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони.
    Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина........... 20 000 машини ще са достатъчни”, КОЙТО МОЖЕ НЕКА ДА ПРЕСМЕТНЕ!!! /близо 128 000 000 ЛЕВА/
    ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Винету":

    Плачи дете, баща ти е невинен..., че си СБЪРКАНЯК от всякъде...
  • 64 Marinov

    0 1 Отговор
    У важаеми Господа, Уважаеми Сънародници,
    Лоша или добра Конституцията на България трябва да се спазва а тя изрично рагламентира че Изборите се провеждат при Таен Вот! И докато съществува тази разпоредба в Конституцията вотът ТРЯБА да бъде само Таен.
    Господа,
    При гласуване по Пощата и Електронно чрез Интернет,
    елемента Tаен вот НЕ МОЖЕ да се ГАРАНТИРА
    и той може съвсем лесно както да се КОНТРОЛИРА така и да се МАНИПУЛИРА ???
    Попълването на Изборните Формуляри с изпращане на Писма по Пощата е НЕКОНТРОЛИРУЕМО и ПОПЪЛВАНЕТО им може СВОБОДНО да се извърши, както от Титуляра така и от ТРЕТИ ЛИЦА а също това попълване може СВОБОДНО да се ПРОКОНТРОЛИРА и от ТРЕТИ ЛИЦА ???
    При Електронното попълване на Избрните Формуляри е СЪЩОТО а и ПО ЛОШО тъи като и в межата и в системата може също да се први КОНТРОЛ и МАНИПУЛИРАНЕ???
    ТЕХНИЧЕСКИ НЕ възможно ОСИГУРЯВАНЕ на Таен Вот при гласуване по Пощата и Електронно чрез Интернет и поради това докато има тази Разпоредба на Конституцията ни те трябва ИЗОБЩО като Варианти да ОТПАДНАТ!!!

    Така че при настоящата ситуация е Съвсем НЕУМЕСТНО да се Дискутира Какъв да бъде Вота в настоящите Избори след като той е Изрично регламентиран в Конституцията ???

    Що се касае до въпроса за Дискутиране какъв трябва да бъде Вота, Таен или Явен то е редно да се отчетат 2 съществени Фактора а имемно:
    1. При Явен Вот, Заради публичноста на Вота си Гласувалия Може да е обект на Зависимост и Преследване???

    Коментиран от #65

  • 65 До Маринов

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Marinov":

    В конституцията на Р.България е записано, че тя е демократична държава и народът е суверенът.
    Кой смее в една демокрация, как може "Заради публичноста на Вота си Гласувалия Може да е обект на Зависимост и Преследване??? "
    Демокрацията означава, че имаш свобода на словото и волята си,
    Ако нямаш такава свобода - или си робска душа или не живееш в демокрация
    Сам реши кое е от двете, според теб..
  • 66 Собственик

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българче":

    Всички наши наследни имоти ,
    със закон "измислен" от корумпето,
    Данил Кирилов -Ръбала ,
    са присвоени от" Измислени земеделци" и мафиоти,
    със закон, които за да си ползваш имотите си ,
    трябва да водиш дела с години?
    Нали целта е да се върнем в България ,
    защо ни крадат наследствените имоти
    и взимат субсидий за тях без наще разрешение?
    Това е първото нещо, което трябва Парламента, трябва
    да Промени за да се спрат измами за милиарди левове?!
    Някакъв си" братовчед" отдал имотите ми на "Калинките",
    за да ги ползват за субсидий ,без мое разрешение?
    Какможе да се подиграва Бойко Борисов
    и Хунтата с частната собственост на милиони Българи?
    Т
  • 67 От Швеция

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Всички управляващи до сега,
    ги е ги било страх !
    Такова лапане в държава и общини,
    никога не е имало?
    Разваляме рахата на много хора с нашето гласуване?


    Иван Гешев е първия ,
    които ще полети в " нечуй глас"? .
    Да го "преизберем" ,лично него,
    с евентуален друг, кандидат -конкурент,
    мажоритарно или тайно???????