Last news in Fakti

29 Януари, 2021 06:30 4 702 32

Дали е бил среден пръст? Не това е най-важното

  • валери симеонов-
  • герб

С подобни жестове и изказвания политическата класа в България продължава да отблъсква и демотивира голямата част от обществото, включително младото поколение

Дали е бил среден пръст? Не това е най-важното - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не му е за пръв път: Валери Симеонов от години тества докъде се простират границите на общественото търпение. Сега показа пръст на гневни български граждани. И дори не е важно дали той е бил среден. Коментар на А. Детев:

Стотици ресторантьори и собственици на заведения излязоха на протест пред Министерския съвет днес. Председателят на НФСБ Валери Симеонов, един от коалиционните партньори в управлението, реши да влезе в контакт с протестиращите чрез жестомимичен език. Докато на площад “Независимост” се чуваха викове за оставка, Симеонов се подаде на прозорец от сградата на Народното събрание и на последвалите освирквания и обиди от площада отговори с вдигане на… пръст. Според него не бил среден. Вярваме ли му? Не особено.

Симеонов от години тества докъде се простират границите на това, което един депутат, който допреди 2 години дори беше вицепремиер, може да си позволи да казва или показва. Те се оказват необятни. През годините Симеонов е обиждал, заклеймявал и нападал различни групи от обществото без особено тежки последици. А това е, меко казано, опасно, защото легитимира агресията, която в един момент може да се отприщи и да има сериозни последици.

Пак среден пръст за обществото – този път буквално

Видеото от случилото се днес се разпространи мълниеносно в социалните мрежи и предизвика обичайната вече реакция на добре познатия ни език (не само вербален, а и на тялото), с който Симеонов и други представители на “Обединени патриоти” реагират на протестите и недоволството като цяло. Хората се възмущават, пишат писма, призовават за оставки... и дотам.

Е, преди две години Симеонов подаде оставка като вицепремиер, около месец след като нарече майките на деца с увреждания “кресливи жени с уж болни деца”. Но това си беше едно ритуално и много привидно жертвоприношение в името на запазването на управлението, от което НФСБ продължава да си е част. Нищо качествено не последва от тази оставка - палатките на майките на деца с увреждания продължават да са разпънати в центъра на София две години по-късно, Валери Симеонов продължава да си ги обижда, макар и малко по-префинено, а неговите колеги да наричат протестиращите “стадо”, “глутница”, “лумпени”, “простаци” и т.н. Евродепутатът Ангел Джамбазки от коалиционния партньор на НФСБ – ВМРО, дори ги замеря с пиратки и ги облива с вода.

Освен отблъскващо, това е и опасно

С подобни жестове и изказвания политическата класа в България продължава да отблъсква и демотивира голямата част от обществото, включително младото поколение, да участва активно в обществените и политически дебати, както и в изборите. Това, разбира се, е много удобно за утвърдените партии с твърд електорат и разработени механизми за мобилизирането му.

Механизмът при “Обединени патриоти” следва римската формула divide et impera ("Разделяй и владей"), но в един много по-опростен и първосигнален вариант. Зададат ли се избори, те започват да подхранват поляризацията и агресията в българското общество, към които то е доказано податливо, като нейните адресати, тоест враговете, спокойно могат да сменят своите лица - дали ще са македонците, протестиращите, българите в чужбина, либералите, “соросоидите” – няма никакво значение.

Постига се същата цел - един затворен и потиснат сегмент от народа, който постоянно търси виновник за отчайващото положение, до което е докаран включително от същата тази политическа класа, намира отдушник и започва да обвинява ЕС, Истанбулската конвенция, протестиращите, емигрантите или някой друг торбалан за проблемите си.

Не е само в България

Всичко това е обичайна практика не само в България. САЩ наскоро се сбогуваха с един президент, който дължи цялата си политическа кариера именно на тази стратегия. Но покъртителните сцени в Капитолия на 6 януари, които доведоха до смъртта на петима души, ни показват точно колко опасно и страшно може да стане, когато от най-високото ниво в държавата някой ти каже, или в българския случай - направо демонстрира, че е напълно в реда на нещата да си агресивен, да показваш среден пръст или да хвърляш пиратки по тези, които имат различно мнение от твоето.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти Трол

    20 73 Отговор
    Симеонов е най-точния и последователен политик и винаги казва това което мисли. БРАВО!!!

    Коментиран от #12

  • 2 Сесесере

    19 46 Отговор
    Комунистите да се активизират! Омръзна ни демокрация искаме Радев новия бай Тошо и руска република!

    Коментиран от #5

  • 3 Горския

    36 11 Отговор
    Далавери Сюлейманов като го бучна на един Горски Мравуняк и след година
    ще стане чудесен ловен трофей - лъснат и полиран
  • 4 Послед Софиянец

    10 42 Отговор
    Не беше среде пръст а палец, това означава одобрение, подкрепа, лично на мен ми се издигна в очите с тази постъпка

    Коментиран от #6

  • 5 Сатъра на Хана

    6 24 Отговор

    До коментар #2 от "Сесесере":

    Има 3 варианта:
    - Руска Република
    - Турска Република
    - Балканска Федерация със Сърби и Гърци
    .......
    А Тодор Яшаров Живков Сакскобургота не разбирам защо Фашистите го плюете като татко му беше педофила Фердинанд а майка му копанарката Маруца :)) Все от вашите :))
    ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сатъра на Хана

    22 6 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ами освен за злото джудже Боцко ал Рапоне ел Чекмеджоне кво да четем в Българките медии ??
    ......
    Направо си е като в Мексико по времето на Ел Чапо - всички пишеха само за него :))
  • 8 Ивчо

    24 9 Отговор
    Рано рано Тролове са ангажирани. Мишленца скоро Валери плюс шкембе войвода и торбички била няма да ги има. Вашите идоли са въпросните комуняги.
  • 9 гост

    15 4 Отговор
    Абе не знам за В.С. какво изпробва , ама нещо от дойчланд kohl много сте се активизирали напоследък .Особено с фалшиви измишльотини.
  • 10 Герб , вие

    29 6 Отговор
    СТЕ НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО, СПОЛЕТЯЛО БЪЛГАРИЯ В ЦЯЛАТА ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ С НАЙ МРАЗЕН И ПРОКЛЕТ ДИКТАТОР БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ. ДНИТЕ МУ СА ПРЕБРОЕНИ, НЯМА ДА ВИДИ ПОВЕЧЕ ВЛАСТ.
  • 11 Селчо

    8 24 Отговор
    А тия протести нормални ли са? Защо им позволяват да се събират в условията на пандемия? Много е опасно, но повечето хора не го разбират. И тия бармани колко години криха обороти и данъци, безнаказано? Жалко че им е показано само пръст. Другия път да го усетят и сега данъчни и РЗИ да тръгнат по заведенията още при отваряне.

    Коментиран от #15, #32

  • 12 TтТ

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "Анти Трол":

    Кое по важно, да си лицемерен като комунистите и техните сателити, или да си искрен и лоялен?
  • 13 пожелание

    17 6 Отговор
    Ако им е останал малко мозък на българите ,никога няма да гласуват за обединените мафиоти, защото ако пак влязат в парламента ,държавата тотално ще я затрият!!
  • 14 ПСР

    16 4 Отговор
    Не е показвал среден пръст.Просто на него,всичките пръсти са му средни.
  • 15 Ивчо

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Селчо":

    Как да отговориш на Селчо, абе Селчо а как хората пътуват в градския транспорт? Навряни като скариди.? Ама забравих нали си Селчо тролев

    Коментиран от #26

  • 16 резервист

    20 6 Отговор
    Да! Симеонов си е точен и последователен простак отдавна. Ако някой го възприема като "наш човек", значи простаците у нас са прекалено много. Защото този човек освен простак е и страхливец. Помните ли как поучаваше президента на Русия и как защитаваше казаните за ракия? Много смел популистки ход, защото единия изобщо не го забелязва , а с варене на ракия се занимават доста хора. Какво стана обаче със сделката на Домусчиев за корабостроителницата във Варна? Както се перчеше така си сви опашката, защото от тази страна можеше да получи реален шамар зад врата!
  • 17 Кси

    1 0 Отговор
    Виждате средни пръсти, където искате да ги видите, златният среден пръст на доставка не го виждате
  • 18 всесере

    1 3 Отговор
    Благодарете се че е само пръст...

    Коментиран от #23

  • 19 Evala

    9 1 Отговор
    Ей това са българите. Ти го плюеш, то си мисли, че дъжд вали.
    Евала, Бойко ефенди.
  • 20 човек от народа

    2 3 Отговор
    DW пак се окъка !
  • 21 ВЪРНИ ВИНКЕЛА

    8 2 Отговор
    Валери Симеонов-Винкела произхожда от стар комунистически род-рода Балевски.Затова тоя нещастник си е сменил фамилията,та да не го свързват с миналото.С други думи,плюл е на семейната си чест.Като председател на КТ Подкрепа-Бургас отговаря за ликвидацията на предприятията в областта по времето на мръсника Костов.При разрушаването на металургичния завод Дебелт освен старото желязо,предава за скрап и огромно количество готова продукция.Оттам му идва и прякора Винкела.След тая кражбасъздава кабеларката СКАТ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Педрото

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "всесере":

    А,не се кахъри, той друго няма!
  • 24 бечев

    3 2 Отговор
    пръста на този хуманоид е сладък,защото често прониква с него в шоколадената фабрика и си поблизва.
  • 25 СКОРПИОН

    1 2 Отговор
    Не пръст, бил е среден лакът! Не са разбрали! И друго да беше показано, пак нямаше да разберат! Те разбират само от пари, пари, пари...! Има хора, които продават майка си и баща си за пари, други народа си, трети родината си! За такива, здравето на нацията е без значение, гледайки с егоизъм само за себе си! Ковид-19 е окупирал целият свят, и никой не знае още колко дълго ще бъдем зависими от вируса! Предпазните мерки, наложени в другите държави са от строги по-строги от нашите! Тук, нашите са галене с птиче перце! Всичко това се прави с една-единствена цел: да се предпази човечеството от огромна масова зараза и смърт! "Не, важни са парите!". "Не, ние ще отваряме ферми, развъдници за Ковид-19.!"." Не, не може да изчакаме още малко!" Другарчета, кой ви мъти главите, че тези които ни управляват са виновни?! Тук няма място за тесни политически заигравки! Разберете! Ако друг беше на власт, мислите ли, че щеше да бъде по-различно! Нужно ни е повече търпение, от всички! ЗА ТОВА ПАЗЕТЕ ХОРАТА, ПОЧИТАЙТЕ ТЯХНОТО ЗДРАВЕ, ЗА ДА ИМАТЕ УТРЕ КЛИЕНТИ! Да спрем да се правим на професори по медицина! Да оставим тези, които са учили за това, да си вършат работата, а ние да слушаме техните съвети! Живота няма цена, и не се купува с пари! Той е дар БОЖИ! Пазете живота!!!
  • 26 СКОРПИОН

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ивчо":

    АМИ , ОВЧО, ти сам си отговаряш на въпроса! "Защото са селчовци, натикани в градския транспорт като скариди!". То, за това "братко", се иска възпитание, култура се нарича! Но ти, Овчо, си забравил, че си един от тях - Селчо Тролев!!!
  • 27 Съни

    3 1 Отговор
    Никога не съм виждал по нагъл по алчен по циничен политик до сега в България

    Коментиран от #30

  • 28 фАНТОМасс

    2 1 Отговор
    ВСИЧКИ ПРЪСТИ НА СИМЕОнов са СРЕДНИ !

    Коментиран от #29

  • 29 КАКВО ЩЕ КАЖЕШ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "фАНТОМасс":

    Както пише, Скорпион: "и лакътят на г-н Симеонов му е среден!" Не само всички пръсти по твоите думи! Лошото е, "Фантомас", че на много от нас главите ни са празни! Виж, протестиращото момиче от снимката, нейния "среден" пръст - по твоите думи, изглежда още по-голям! Каквоще кажеш, "Фантомас"?! Аз мога да кажа за дамата, като комплимент, че ми харесва!
  • 30 СКОРПИОН

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Съни":

    СЪНИ, СЪНИ, събуди се от дълбокия си сън! Погледни, огледай се и ще видиш още по-нагли, още по-алчни, още по-цинични от г-н Симеонов политици в България! Те, "Сънчо", са от лявата страна на барикадата, там ще ги видиш! Но може и да не ги видиш, което е по-вероятно, ако си от другата страна на барикадата докато още спиш! БАРИКАДА, която определена партия постави между нас българите! Разделителната линия на омразата - БРАТ срещу БРАТА, а това е страшно и пагубно за един народ! СЪНИ, колкото по-рано се събудиш, толкова по-добре ще бъде за теб, и за другите сънчовци, разбира се като теб ...
  • 31 СТАТУКВО

    1 1 Отговор
    ВИНКЕЛА НЕ СЛУЧАЙНО ПОКАЗВА СРЕДЕН ПРЪСТ НА НИЗШИТЕ - ТОЙ Е СИГУРЕН , ЧЕ УТРЕ ПАК ЩЕ Е ЗАД ТОЗИ ПРОЗОРЕЦ , А НИЗШИТЕ ПАК ЩЕ СА ДОЛУ , ПЛАТЕНИ ОТ ТЕЗИ ЗАД ПРОЗОРЕЦА ГОРЕ !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.