27 Януари, 2021 06:30 17 465 164

Как властта си отмъщава на българите в чужбина

  • герб-
  • избори

При нас за разумните неща времето никога не стига

Как властта си отмъщава на българите в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българите в чужбина винаги са били недолюбвани от властта в България. Защото по правило те са много критични към нея. Сега тя отново се опитва да ги откаже от участие в изборите. И по всяка вероятност ще успее.

В качеството си на избиратели българите в чужбина винаги са били недолюбвани от властта в България. Какви ли не действия и бездействия е предприемала през годините, за да ограничи по един или друг начин възможностите им да гласуват и да ги откаже от участие в изборите.

Българите по света и протестите в България

Миналата година ясно се видя защо. Хиляди българи, живеещи, учещи, работещи зад граница, се бяха прибрали у дома заради пандемията и през летните месеци се превърнаха в една от най-многобройните, активни, креативни, смислени и непримирими групи сред протестиращите срещу властта. Много от онези, които не успяха да си дойдат, организираха шумни протести в десетки страни, които направиха проблемите в България още по-видими в целия свят.

Вероятно защото имат възможността да сравняват, да усетят различна действителност, да видят друго отношение към управлението на държавата, към политиката, законността, конфликта на интереси, корупцията и другите прегрешения на властта, те са сред онази част от българското общество, която е най-критична към крадливостта, простащината и некадърността на властта.

Но точно тези хора, или поне по-голямата част от тях, най-вероятно изобщо няма да могат да упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Едната причина за това са противоепидемичните мерки навсякъде по света, заради които и самото откриване на изборни секции, и придвижването на нашите сънародници до тях ще бъде не просто по-проблематично от друг път, но и дори невъзможно. Втората причина е, че управляващите в България не пожелаха да направят нищо за преодоляването на този проблем.

Фалшиви аргументи

Някои се опитват да изкарат, че осигуряването на правото на глас на българите в чужбина е „задача без решение” и "невъзможност за упражняване на определено право". Тоест, който иска да гласува, да хване самолета и да си дойде в България. Но не е така, защото имаше какво да се направи. Дори да оставим настрана електронното дистанционно гласуване, което очевидно е прекалено сложно за допотопните български реалности, остава далеч по-простото за регламентиране и организиране гласуване по пощата. Но не пожелаха да го въведат, като си измислиха куп лъжливи и лицемерни аргументи за това.

Нарекоха го „екзотично решение”. То обаче работи безпроблемно от десетилетия в много страни. Не гарантирало тайната на вота, щяло да увеличи купуването на гласове, казват точно партиите, които от години не правят нищо срещу тези злоупотреби, защото стоят зад тях. Щяло да подкопае доверието в изборния процес. Точно обратното. Доверието и без това е достатъчно подкопано и подкопавано от същите тези партии. Включително заради системния им отказ от промени - например за прочистване на избирателните списъци от „мъртвите души”. Нямало време, промени не се правят в последния момент преди изборите, казват те. Гласуването по пощата обаче се предлага от години. Тъй че през октомври, ноември и декември, когато беше ясно, че ще имаме избори в условия на пандемия, време имаше предостатъчно. Само че никой не си мръдна пръста. При нас за разумните неща времето никога не стига.

Истинската причина

Защо е така? По традиция част от причините са мързелът, страхът от новото, некадърността. В случая обаче основната причина е друга.

Фактът, че българите в чужбина на практика няма да могат да гласуват, всъщност изцяло устройва властта. Напълно съзнателно и организирано тя ги елиминира и отнема конституционното им право. Това в края на краищата е нейното отмъщение за тяхната критичност и за участието им в протестите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 179 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mnog

    264 20 Отговор
    Много точно. От там идват все негативни резултати. Друго си е тук да гласуват държавните служители и тези на помощите за теб.

    Коментиран от #21, #66

  • 2 Сатъра на Хана

    150 23 Отговор
    Дойче Зеле , що мислите че Българите ще избиваме само мутри и бейове и няма да избиваме Немски и Американски окупанти ?
    ......
    Ами Арубис АГ - Франкфурт Пирдоп - Германците от ХДС на Меркел са Ортаци с Чекмеджето при кражбата на 1.2 милиарда евро/ година от България

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Жоро

    114 8 Отговор
    Това са вътрешно партиини избори на които се избират началниците от служителите в ведомства
  • 5 Факт

    71 247 Отговор
    Голяма част от българите в чужбина са просто номади и авантюристи търсещи най-леко съществуване. Аз не искам такива хора да ми определят живота в България, където живея и плащам данъци.

    Коментиран от #8, #12, #20, #24, #27, #35, #37, #45, #56, #77, #125, #127, #142, #158

  • 6 Хахаха

    102 20 Отговор
    Дойче зеле да си гледа германците, дето скоро ще одерад Танте.
    Гледайте Нидерландия и Дания, и умножете по 10.
    Това ще стане в Германия
  • 7 мдаааа

    5 46 Отговор
    Интересно , като направиш някакъв коментар , във вашата общност задължително ли е да си сложиш плюстче , комедианте ?! 🤫
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Baba бона

    49 154 Отговор
    Айде нема нужда гЕЙстарбайтерите да ми определят живота в България!

    Коментиран от #62, #70, #109, #114, #128, #138

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 анонимин

    146 18 Отговор
    Ще се радвам ако лицемерния сикаджия изгуби на изборите,въпреки невъзможността за гласуване от българите зад граница!

    Коментиран от #38

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РАДИО ЕЛТО

    105 15 Отговор
    власта не ще успее да потуши народното недоволство
  • 14 Българин

    49 37 Отговор
    По принцип, от чужбуна идватпредимно гласове за синята щатско-турска политическа мафия в България. 🇹🇷☠️🇺🇲Другото от чужбина - гласовете за ДПС - гласове от хора, които искат Турция да управлява България..... Гласове по пощата бига били идеална почва за фалшификации от страна на режима Гешев-Борисов.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БАЙ Х@Й‼

    78 16 Отговор
    Айде първо да подредим нещата ! Едно е човек който е в командировка или сезонен работник зад граница и съвсем друго човек който има и българско гражданство , но не живял, не живее и не мисли да живее в България !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТтТ

    36 9 Отговор

    До коментар #1 от "Mnog":

    Такива глупости може само да те накарат да повърнеш!
    Хора ДВ не е независима медия!!!!

    Коментиран от #104, #115

  • 22 ВИНАГИ НАШИ И ВАШИ

    70 9 Отговор
    ВИНАГИ КОРУПЦИЯ. .НИКАКВА СПРАВЕДЛИВОСТ. .НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ! !!
  • 23 Съни

    67 29 Отговор
    Благодаря Ви господин Радев че събудихте народа Вие сте най достойния българин историята ще Ви постави наравно с Левски Благодаря ви ЧНГ
  • 24 РЕАЛИСТ

    130 22 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Ние пък в чужбина виждаме, че такава държава , като България няма. Свикнали сте с гнусотията , корупцията , грубиянщината и простотията, че дори ги приемате за нормално. Ако не сме ние да пращаме пари на роднините си, трябва
    живи да ги оплачем. Само за миналата година съм платил за две операции на възрастната си майка, защото здравната ви система е нечовешка и е направена така, че хора, като Мутафчийски да вземат по 50 хилядарки на месец. Искаме и в България да се живее нормално, с друг тип управници и начин на живот.

    Коментиран от #28

  • 25 Сатъра на Хана

    35 4 Отговор
    В моя "bucket list" като Българин в чужбина са останали само 2 неща :
    ..... 1) да съм жив да видя внуци .... 2) да умра красива смърт за Майка България :))
  • 26 Бай Курти

    41 71 Отговор
    Никога не съм имал проблем да гласувам в чужбина.Правил съм го неведнъж в Австрия.Предполагам и в другите страни е същото.Разбира се ,трябва и да имаш и желание да гласуваш.Колкото до завърналите се през лятото млади да протестират,80 процента от тях бяха отрочетата на червената номенклатура.Тези протести бяха активно мероприятие на БСП и сие.За това и се провалиха.

    Коментиран от #64, #71, #74, #78

  • 27 Хубавец си бе!

    127 9 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Аз съм в чужбина щото ми харесва ли мислиш! От глад! Плащам си данъка на къщата! Плащам си тока! Поддържам родителите си, и мечтая да се оправи България да се върна! Аз ти преча дето нося на родителите си! Но ти не ми пречиш че всяка събота и неделя ходиш на село да товариш буркани от вашите! Заедно сме мой човек, не мисли че искам за мене повече отколкото за теб! Искам да имаме нормален живот и ти и аз и семействата ни! И за разлика от теб, ние гледаме и други телевизии, имаме малко различен поглед върху нещата! Затова и властта не ни долюбва! Сега ако ти си държавен служител, и дядо ти е дал половината стадо на местния феодал за да си там, то тогава си прав да не ни искаш! Лек ден и много поздрави на вашите в събота и неделя, като отидеш да товариш буркани!

    Коментиран от #36, #53

  • 28 Гост

    37 68 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    Имам приятелка в Австрия, от 25 г. е там, с австрийско гражданство, ама като и потрябва лекар специалист, задължително си идва до България! А, и един въпрос,. къде си правиш зъбките??

    Коментиран от #40, #48, #80

  • 29 Гост

    19 47 Отговор
    Имам приятелка в Австрия, от 25 г. е там, с австрийско гражданство, ама като и потрябва лекар специалист, задължително си идва до България! А, и един въпрос,. къде си правиш зъбките??
  • 30 Българин

    45 21 Отговор
    Отдавна трябваше да се гласува,само срещу квитанция за платени данъци в България.
  • 31 Крум

    87 15 Отговор
    Достатъчно е човек да прочете коментарите и ще разбере защо България е в това състояние, но щом желаете да продължи тази простотия и да се задълбочава нека Българските граждани от чужбина да не гласуват. Колкото до това клише, че не трябва да гласуват Българите от чужбина, защото не плащали данъци напротив плащат и то повече от някой, които дори тока и водата не си плащат . Само за справка над една трета от БВП на България идва от Българите, които работят в чужбина.

    Коментиран от #76

  • 32 Решенията са 2

    48 9 Отговор
    Или преврат и революция или емигриране завинаги и прекратяване на паричните потоци на емигриралите към бегето и никакво харчене на пари на решилите да останат в бегето
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Един от народа

    64 9 Отговор
    От хиляди години в родината ни интелектуалният капацитет на нацията ни е единствено и основно дължим на Българи излезли от територията на България! Като започнете от Кан Кубрат и всички Канове и Царе възпитани и образовани във Византия, включете Св. Св. Кирил и Методий и техните ученици, сложете Пайсий Хилендарски и добавете всички апостоли на свободата ни без никакво изключение /Левски, Ботев, Раковски и т.н./. За по новите времена и за съвремието ни дори не е нужно и да се говори. /това уточнение беше за трапезните патриоти, който рядко излизат извън квартала си/.
    По темата: Най-големият страх на всички управляващи и особенно на последните са успелите българи в чужбина. Прави се всичко възможно тези хора да не могат да се върнат. Те имат авторитет, интелект, опит, пари, контакти и морал. Дали, ще ги спрат дори и да гласуват? Бъдете сигурни, че отговорът е Да...
  • 35 Филип Георгиев

    64 9 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    НАЙ ВЕРОЯТНО СИ НА СЛУЖБА, Т.Е. МИЛИЦИОНЕР, ЧИНОВНИК ИЛИ НАЗНАЧЕН БИЗНЕСМЕН. И НЕ ПЛАЩАШ НИКАКВИ ДАНЪЦИ ТИ ИЛИ БИЗАЕШ БЮДЖЕТА ИЛИ СИ БИЗНЕСМЕН В НИЩОПРАВЕНЕТО. ПЛАЩАТ НЕЩАСТНИЦИТЕ КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА СПАСЯТ МАЛКИЯ СИ БИЗНЕС. ПЛАЩАТ НАЙ СКЪПОТО ДДС В ЕВРОПА. ПЛАЩАТ ГО ПО ДЕСЕТ ПЪТИ НА ДЕН. ОТДЕЛНО СИ ПЛАЩАТ И ДРУГИТЕ ДАНЪЦИ. А НАЗНАЧЕНИЯ БИЗНЕС ПЛАЩА 10%. НАЙ НИСКИЯ В ЕВРОПА. НО НАШ"ТО ОСКОТЯЛО ИНТЕЛЕКТУАЛНО И МОРАЛНО ОБЩЕСТВО МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ И ТОВА. ТА ТО ПОНАСЯ ШКАФЧЕТА, ЗАПИСИ, КЪЩИ В БАРСА, ОБИДИ, ПКП-ТА, СРУТЕНИ ПЪТИЩА, ПОДГИЗНАЛО МЕТРО, САНИРАНЕ НА КИЛОГРАМ, ИЗСИЧАНЕ НА ГОРИ,ВОДНИ КРИЗИ, ТА НЯК"ВИ ДАНЪЦИ ЩЕ ГО УПЛАШАТ. НА ПРОТЕСТИТЕ СЕ ЗАПОЗНАХ ЛИЧНО СЪС СТУДЕНТИ, УЧЕЩИ В ЕВРОПА. ПРЕКРАСНИ ДЕЦА. ПРЕКРАСНИ ДЕЦА!!! СРАВНИХ ГИ С НАШ"ТЕ, КОИТО УЧАТ В БЛАГОЕВГРАДСКИЯ. ПОЗНАВАМ НЯКОЙ ОТ ТЯХ. НЯМАМ ДУМИ!? ТЕЗИ ОТ ЕВРОПА НЯМАТ МЯСТО ТУК. ТУК Е ЗА ТИЯ ОТ БЛАГОЕВГРАДСКИЯ.
    И НИЕ СИ МИСЛИМ ДА ПРОМЕНИМ НЕЩАТА. МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА. ТО ДА НЕ Е ЗЕЛЕВА ЧОРБА, ДА ИМ ПРОБИЕШ ГЕРБАВИТЕ КРАТУНИ. МЯСТО ИМА АМА ТАЗИ НАПИТКА НЕ Е ЗА ТАЗИ ЦЕЛ.
  • 36 Пич

    37 42 Отговор

    До коментар #27 от "Хубавец си бе!":

    Явно отдавна си в чужбина,. иначе и щеше да знаеш че отдавна го няма това производство на буркани, щото зеленчуците са скъпи, вносни и безвкусни като при вас у чужбината.

    Коментиран от #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Criminal

    48 2 Отговор

    До коментар #11 от "анонимин":

    Да, ама за "натуралните българи" в Турция, винаги намират начин да осигурят гласуване.......
  • 39 Асен

    50 13 Отговор
    Хитър ход . Купиха гласовете на милион и половина пенсионери + половинмилионната армия държавни служители хранещи се от бюджета, като им раздадоха купища бонуси и несъотвестващи на ситуацията и статуса им възнаграждения, ивеличиха им драстично заплатите пак с общите пари и така си купиха два милиона сигурни избиратели. Като добавим и някои роднини то тогава вече става ясно. Купиха си власт с парите на гастарбайтерите и на работещите , които не получиха и един цент помощи заради измислената пандемия. Но и Българите в чужбина са за порицание, понеже реинвестират спестеното там в България , която им е мащеха. Купуват имоти, коли, правят ремонти, ползват услуги, издържат семейства плащайки им режийните разходи облекчаваки по този начин Държавата в грижата и за собствения си народ и вкарвайки свежа кръв в икономиката . Ако Българите в чужбина си бяха останали, безпаричието и безработицата щяха да са зверски, бюджета крепящ се на помощи издънен и гражданската война в кърпа вързана. Българитре в чужбина - това са хората които подъържат властта на Борисов.
  • 40 РЕАЛИСТ

    47 13 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Ти май въобще не разбра , какво искам да кажа, след като задаваш тъпи въпроси. Повече от 20 години съм в чужбина в три различни държави и не съм видял такава здравна система. Никъде не се плаща за зъболекар или за операция. Колкото до въпроса ти, не си правя зъбите в България, защото жена ми работи в Стоматология в Англия , а преди това в Германия.

    Коментиран от #61

  • 41 емигранта

    46 6 Отговор
    ами те са емигрирали от прекрасния жизнен стандарт в бг .остава и да са доволни със заплата на чехълче

    Коментиран от #46

  • 42 БОРИСОВ...ОБЩИЯ

    21 11 Отговор
    Комсомолци от ГЕРБ, дали бащицата е платил достатъчно на Путин за следващия мандат?! Или 3 милиарда за руски газопровод стигат само до 4.4.2021?!
  • 43 Не е вярно!

    38 6 Отговор

    До коментар #36 от "Пич":

    На село си правят всичко! Като се приберем лятото сами си правим бурканите с жената и си ги товарим за чужбина! Доматите ми са уникат! Жалко че рядко успявам да ги ям направо в градината! Прасето също е на ниво!
  • 44 БОРИСОВ...ОБЩИЯ

    26 7 Отговор
    Комсомолци от ГЕРБ, дали бай Дън ще признае на бащицата 2 милиарда за хартиени самолетчета за следващия му мандат!? Или щом плащането е към бай Дончо, ще стига само за 4.4.2021?!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Емигрирал

    48 6 Отговор

    До коментар #41 от "емигранта":

    Емигрирахме тези които първи охладняхме! Тези които не можехме да си намерим свястна работа, или работехме на новоизлюпени богаташи които се подиграваха с труда ни! Тези които бяха доволни с това което имат останаха! Аз всичко си купувам от България(почти) за да влиза колкото се може по голяма част от парите ми в родината! Например: телефоните, и тук и там са на една цена, телевизори работни дрехи, каквото се сетиш, всичко от Родината! Защото тя е по-важна от всички нас!
  • 47 резервист

    46 9 Отговор
    Тия " номади " са основния инвеститор в настоящата кочина !Без тях сте тотал леш!
  • 48 Нико

    29 3 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Наистина държавата и мафията на ДС Мутрите е превърнала българите в нещо много малко по различно от това в което ги бяха превърнали комунистите преди трийсетина години ...
  • 49 Ддд

    58 12 Отговор
    Българите в чужбина имаме право да упражним правото си на глас, а държавата е длъжна да ни го осигури. Годишно парите, които изпращаме на близките си в България, са повече от чуждестранните инвестиции. С тези пари се плащат данъци, такси, сметки, пазарува се. Милиарди са парите които вкарваме в България. Така че, драги сънародници имам пълното право и да гласувам и да протестирам. Дори и от чужбина. Спомняте ли си, че точно Бочко се беше изкихал за "некачествения матриал в България". Сега пък не му отърва, че "качествения" иска да гласува.....

    Коментиран от #51, #81, #89, #95, #96

  • 50 БОРИСОВ...ОБЩИЯ

    20 5 Отговор
    Комсомолци от ГЕРБ, дали бащицата е търкал достатъчно усърдно гърба на кака Меркерица, че да го хареса каката за следващ мандат?! Или ще теглим нови мириарди заеми?! А вие, комсомолци, дари ще хванете някога работа, че да връщаме мириардите заеми на бащицата ви!?
  • 51 Въййййй

    22 1 Отговор

    До коментар #49 от "Ддд":

    Направо в десятката! Тук не може да се контракоментира! Адмирации!
  • 52 БОРИСОВ...ОБЩИЯ

    22 5 Отговор
    Комсомолци от ГЕРБ, дали бащицата се е навел достатъчно ниско на султан ердоган, че да го огрее следващ мандат?! За къде сте тръгнали, комсомолци, ако султана не е доволен как бащицата ви е търкар гърба му?!
  • 53 де юре

    38 7 Отговор

    До коментар #27 от "Хубавец си бе!":

    Ти му пречиш защото не вижда по далеко от носа си , максимум до апартамента на съседа . "То" не разбира , че ако тия пари от чужбина секнат и Б-я до половин година е развяла белия флаг !!!

    Коментиран от #59

  • 54 Subaru STI

    30 6 Отговор
    Престъпната шайка герб умишлено не успя да организира гласуване по пощата, но успя да съсипе всичко, до което се докосна - зравеопазване, образование, природа, държавни институции. Върнаха България във феодализма. Простата, нагла и крадлива мутра (набеденият от калинките политик-селски хитрец) трябва да влезе в затвора, за да започне някакъв възход.
  • 55 Ами отивай при него

    10 13 Отговор

    До коментар #33 от "Края на бегето започна след 1876г":

    Човека строи атомни централи! Ща цани инжинеееер, ще копаеш уран!
  • 56 Мишо

    37 4 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Българите в чужбина са все пак българи .... само когато един от тях се качи на самолета и прелети от зад океана в Родината , плаща десеторно повече от данъците в една маала в Гетата на ....Територията , а ти брат си загубил човешкият си образ , щом не само разсъждаваш така нелепо !
  • 57 Фффффф

    26 4 Отговор
    Защо не разбрахте че власт и държава тука няма, територията се владее от мафиотски клан
  • 58 БОРИСОВ...ОБЩИЯ

    20 3 Отговор
    Комсомолци от ГЕРБ, дали 30мириарда евро за периода 2021-2027 ще стигнат на бащицата да си напълни всички чекмеджета?! https://www.fakti.bg/mnenia/545407-v-balgaria-se-zadava-nai-golamoto-harchene-na-pari
  • 59 Недей така

    32 1 Отговор

    До коментар #53 от "де юре":

    Ако той и жена му са на държавна работа, прав е човека! Ако го махнат, на вятъра отиде даденото стадо с овчиците, даже няма да има стадо да си го пасе! Той си е прав за себе си! И аз мислех да се прибера и да дам 10 хиляди евро и да се наглася в енергото, ама размислих че не съм се потил като куче за местния феодал, дето е избран с кебапчета от неграмотните и некъпаните, и си бих камшика за друга държава!
  • 60 Боби

    39 9 Отговор
    Факт е , че в България всички , които плюят по емигрантите са предимно малки , ниско наведени човечета , некадърни , но впити обикновено като кърлежи в някоя държавна службичка и вегетиращи и носещи непоправими последици върху околните !

    Коментиран от #65

  • 61 Жоро

    7 11 Отговор

    До коментар #40 от "РЕАЛИСТ":

    Като си бил 20 г кажи там Трайно безработните плащат ли Здравни вноски като нямат доходи.

    Коментиран от #69

  • 62 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Baba бона":

    Ти само пенсия от тях искаш, нали??? Пари ми дай, акъл не ща!!! Типично мислене.
  • 63 Шекел

    5 19 Отговор
    Колко ли трябва да си заухав за да стигнеш домчужбин а и да се занимаваш все още с България.
  • 64 Subaru STI

    17 6 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Курти":

    Болни мозъци, стига сте манипулирали с думите "комунисти" и "ДС"! Вече е много изтъркано.
  • 65 Лондон

    24 4 Отговор

    До коментар #60 от "Боби":

    Прав си за съжаление ... много от висшите учебни заведения в България са пълни с измислени доктори и професори , които нанасят непоправими вреди на цели поколения , това са кърлежи които през целият си живот са на хранилката на държавата и затова си траят и вегетират през целият си живот ... пример - виж ги чалгаджийте на Слави - професори в Държавната Музикална Академия , на какво те учат децата ни ? И как са се добрали до там ?

    Коментиран от #90

  • 66 ГрУЮ

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "Mnog":

    Държавните служители ще са на работа дори и да се смени управляващата партия. Тия, които са на хранилка са много малко за да повлияят на избори

    Коментиран от #105, #118

  • 67 има решение

    20 2 Отговор
    Аз мисля че предстоящите изборите ще яко манипулирани, 2019г имаше 600 хил невалидни бюлетини (задраскани от хора на ГРОБ). Сега ще са още повече ако ги оставим, но пак не е сигурно че ще могат да направят коалиционен кабинет. Но ако партиите в следващия парламент се обединят срещу мафията на ГРОБ и ДПС, решението е да се направят промени в избирателния кодекс. Да имат възможност българите в чужбина да гласуват (примерно, дистанционно) и да се преме само машинно гласуване за да няма задраскани бюлетини и подправени протоколи. Веднага след това нови избори, които ще бъдат много по-масови и легитимни и ще стопят купения, контролирания и етническия вот на ГРОБ и ДПС. И следващия парламент ще има на теория достатъчно възможност да прави жизненоважните реформи.
  • 68 Диверсант

    19 8 Отговор
    Не желая да гласувам защото съм много над гласоподавателите ВИ. И в това стадо не се виждам. Предизборната кампания какво включва?? Оплюване и дискредитиране на настоящата власт или програма за бъдеще. И един важен момент. Смятам че кандидатите трябва да представят медицинско свидетелство, подробно деклариране на имотно и финансово състояние в началото и края на мандата.. Напускане на парламента в случай отклонения от предизборната програма, а не оформяне на нови групички и партийки вътре в парламента, след като е бил избран с друга програма..

    Коментиран от #93

  • 69 РЕАЛИСТ

    20 4 Отговор

    До коментар #61 от "Жоро":

    Здравната осигуровка на безработните се поема изцяло от държавата. Никой не се оставя без лечение. Има клиники ,дори за лечение на намерени в гората диви животни, а какво остава до хора.
  • 70 Ко каза ко

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Baba бона":

    А той е чудесен така както е сега????!!
  • 71 Един Човек

    9 15 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Курти":

    Информацията от вестник “овча мисъл”ли я взе!?Жалко,е че такива uquоти като тебе ни управляват тук!Ти като не си комунистическо отроче,защо загърби родината си,след като я “освободихте”от оня режим!?Ела си тук и покажи колко е благородно да работиш и живееш за каузата(твоята кауза)!cмomaнqk!
  • 72 Българин в чужбина

    12 15 Отговор
    Изобщо не е вярно.На протестите ходеха децата на комунистите .Кои българи си изведоха децата в чужбина?И тук всеки може безпрепятствено да гласува! И за кой да гласувам .....

    Коментиран от #98

  • 73 Ахмед Доган

    9 10 Отговор
    Аз, съм за гласуване по пощата! Тогава ДПС ще е първа политическа сила и спокойно ще можем да съставим сами правителство!Първата ни работа ще бъде нова коституция в която ще е записано че името на държавата ни е Западна Турция! Ще защитаваме правата на всички, включително и на българите, ако са остана ли такива!:)

    Коментиран от #82

  • 74 Вальо

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Курти":

    Бай Курти е абсолютно прав
  • 75 ха ха ха

    10 24 Отговор
    Няма българи в чужбина... не знам за какво говорите?

    Там има някви роби с БГ паспорти, които свирят за цветни хартийки без стойност 😊

    Коментиран от #84

  • 76 БАЙ Х@Й‼

    12 12 Отговор

    До коментар #31 от "Крум":

    Не разбрах как точно " 1/3 от БВП" идва от Вас след като Брутният вътрешен продукт (БВП) е икономически термин, който обозначава измерването на общата стойност на стоките (продукти) и услугите, произведени в определена териториална област (обикновено една страна), през определен период (обикновено една година), преди амортизация.Тези данни се изразяват в пари.

    Коментиран от #79

  • 77 Ти си Г--л--у--п--а--к

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Какво друго да ти напиша?
  • 78 Мара от МесоПутания

    16 5 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Курти":

    Ние българето у чужбина, нема да гласуваме.Не ме еня кой ви дърпа юздите.Нито искаме да ви се мешаме, нито ни искате мнението.Тия дека са при нас и мътат ви водата, они не са читави.
    Що ли да ви наливаме акъл .Кой ли верва на снимки и на чекмеджета и не вижда истински неща.Тея дека праят партии у бг са се сите уяли и угоили.Нема за кой да гласувате.
  • 79 Само аз и...

    26 5 Отговор

    До коментар #76 от "БАЙ Х@Й‼":

    Само аз и съпругата сме "похарчили" идвайки си в България за последните 10 години около 100000 Евро .Това са пари вложени за услуги,за ежедневни неща,3 пъти сме правили почивки (туристи да го напечем), за подпомагане нашите родители да си сменят местообитаването (живееха в едно забутано село без лекари,с наводнения почти всяка година),подаръци на роднини и други.Не и за лукс.За ежедневния живот.Други сънародници може повече или по малко да са вложили .Всеки обаче влага.Мотивите да си по света са различни.Нашите мотиви бяха -омръзна ни със съпругата малограмотни и некомпетентни тарикати да ни работят и правят на маймуни.Това е.

    Коментиран от #88

  • 80 Това за зъбките е тъпо

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Нали си шари и не използва парите на данакоплатците? Виж за здравните услуги е друго, но ако се осигурява там ще получи по добро медицинско обслужване.
  • 81 Пламен

    24 3 Отговор

    До коментар #49 от "Ддд":

    И по-точно, 2 000 000 000 на година. А Европейските "програми" отделно са пари от наши данъци платени там, в гадната чужбина. И после откраднати от некадърни 'истински Българи, останали, за да крадът Евро пари'. Пример-Боко, Чешкият хубавец.
  • 82 Кемал Ататюрк

    3 5 Отговор

    До коментар #73 от "Ахмед Доган":

    Що не ми п,р,ъ,днеш на ссйдера, и ти и бедните кучета около теб

    Коментиран от #92

  • 83 DW. Тука сте прави!!! Власта прави

    16 8 Отговор
    Всичко възможно да Не гласуват българите в Чужбина!!!! Това е Престъпление!!! Да отнемат правото на глас на Милион Българи?? Знаят че ще гласуват срещу ВЛАСТА!! Опозиция, партии извън и в Парламента, не допускайте да бъде Отнето правото на глас на Българите в Чужбина!!!!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Айде Няма нужда

    8 18 Отговор
    Българите които трайно и доброволно са се установили в чужбина и са избягали и дезертирали точно от проблемите които е имало в България, като са ги оставили на българите останали си в България за да се борят и справят за да си ги разрешават, НЯМАТ сега никакво право да се намесват без да са живели и работили постоянно през последните 6 месеца в България за да се сблъскат и "запознаят" отблизо и реално с непрекъснато променящите се политически и икономически проблеми на България ... да гласуват и да взимат политически решения, които касаят и се отнасят за останалите да си живеят и работят в България българи...!!!
  • 86 Ганьо

    7 20 Отговор
    Българите най обичат да попържат. Попържат всичко наред, особено който е на власт. Българите в чужбина, понеже 90% са си останали на ниво миячи на дърти з@дници и надничари без договор, попържат още повече...и все някой в България им е виновен, че никога няма да са нещо повече от слуги!
  • 87 До 64 от Бай Курти

    4 0 Отговор
    64 Subaru STI
    92ОТГОВОР
    До коментар #26 от "Бай Курти":

    Болни мозъци, стига сте манипулирали с думите "комунисти" и "ДС"! Вече е много изтъркано#######
    ######

    Къде точно прочете комунисти и ДС!?
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Великият

    14 5 Отговор

    До коментар #49 от "Ддд":

    Недей изпраща пари в България! Пълниш търбуха на ненаситната мафия! Изтигли си близките в чужбина и там си живейте живота! Аз, така направих! В чужбина работа има за всеки! И сами си изкарват парите, а не аз да им пращам!
  • 90 До садък хан

    9 13 Отговор

    До коментар #65 от "Лондон":

    Българите в Англия или трябва да ходят на психолог една година след завръщането си или не трябва да се връщат. Огромната част от тях вече са болни от всякакви пенде.лщини...
  • 91 До 71Един човек от Бай Курти

    9 1 Отговор
    Информацията от вестник “овча мисъл”ли я взе!?Жалко,е че такива uquоти като тебе ни управляват тук!Ти като не си комунистическо отроче,защо загърби родината си,след като я “освободихте”от оня режим!?Ела си тук и покажи колко е благородно да работиш и живееш за каузата(твоята кауза)!cмomaнqk!#######
    ##########
    Смотанqк ще викаш на този ,който те е правил.На некадърниците и неудачниците все някой друг им е виновен.
  • 92 Ахмед Доган

    8 2 Отговор

    До коментар #82 от "Кемал Ататюрк":

    Готово бе аркадаш!:) Не само аз! Ще дойде и родата! Че сме затъжили за такива като тебе! Пък и в България е по-добре отколкото в Анодола! То, като вземем властта само това ще ни е работа!:) Да те задоваляваме!:)
  • 93 т-п трол гробаджийски

    10 4 Отговор

    До коментар #68 от "Диверсант":

    Я кажи едно нещо, за което можем да похвалим крадливия тиквоч от Банкя?! Ако трябва да се напуска парламента за отклонения от предизборната програма, ГРОБ нямаше и 3 месеца да изкарат при всеки мандат. А оплюването го започва ОПГ ГРОБ срещу всеки един политически противник с цел по-ниска избирателна активност. А платени тролове като теб призовават да не се гласува пак по същата причина.
  • 94 Асен Милев

    14 14 Отговор
    Разбира се, че не би трябвало да гласуват българите от чужбина. Защото те имат изкривена представа за България.
    Време е да бъде въведен присъствен ценз за гласуване... А като се включи към това и лично участие в промените тук - е и наложителен този присъствен ценз...
    Защото не може да не си плащал данъци тука, да не си почиствал градинката пред блока, да не си измел къщата си, да не си бил на едно събрание във входа на блока, а да решаваш съдбата на другите.
    п.с. Нещо повече, в чужбина българската държава не може да предотврати купуването на гласове и организирания вот. Не може да предотврати и намесата на чужди служби и правителства в изборния процес. Затова, ограничено гласуване в посолства/консулства и до там.

    Коментиран от #108

  • 95 Великият

    11 6 Отговор

    До коментар #49 от "Ддд":

    Пич! Не си ли съгласен с мен! В мойта фирма има работа за всеки! Ще наглася и твойте хора! Нямало работа! В България останаха мързеливците, а ти ги поощряваш, като им пращаш пари! Помисли!
  • 96 Асен Милев

    12 7 Отговор

    До коментар #49 от "Ддд":

    Българите в България не пращат кога им скимне, а всеки месец плащат два пъти повече пари от колкото всички българи в чужбина могат да изкарат за година в едно с трансферите на "бизнесмени" като Евелин Брендо. Чакам някой да ми покаже годишен трансфер за 24 млрд. евро, които да надхвърлят 28 млрд. лв. данъци, 8.5 млрд. лв. социални осигуроовки, 5 млрд. лв. здравни осигуровки, по два млрд. лв. за за- и социо-страхователи и още 5 млрд. лв. местни данъци и такси...

    Коментиран от #103, #106

  • 97 Доэ32

    7 12 Отговор
    32 Решенията са 2
    225ОТГОВОР
    Или преврат и революция или емигриране завинаги и прекратяване на паричните потоци на емигриралите към бегето и никакво харчене на пари на решилите да останат в бегето
    #######
    ######
    А бе ка У н ,ти ли ми даваш пари в България да живея!?Мий си чиниите и не се занимавай с хората,които са тук.
  • 98 т-п трол герберастки

    14 5 Отговор

    До коментар #72 от "Българин в чужбина":

    2019г данните бяха че България я напускат по 33хил. души, от които над 5 хил са деца. Тва щото тиквоча много пубаво управлява. Отделно че се раждат 50хил по-малко от колкото умират. Пак заради геноцида и мазалото в здравната система, сътворено от тиквоча.
  • 99 !!!?

    8 6 Отговор
    Фигуранта е най-загрижен за българите в чужбина - когато имаше среща с тях, поиска да пратят само децата си да учат в България, знаейки че те така или иначе изпращат пари в държавата, а сега за изборите иска само гласовете им...и нови инвеститори !!!
  • 100 ай де бе

    13 15 Отговор
    Какви сте вие, които не живеете пет, десет, петнадесет или двадесет години в България, та да ми решавате моя живот? Който иска да гласува, да се прибира да живее тук. Точка!

    Коментиран от #112

  • 101 Дончо Велев

    12 16 Отговор
    Българите в чужбина винаги ни ги представят като най най топа на топа само че много по различно над 100000 проститутки техните сводници наркодилъри и всякакви престъпници не ни ги представяйте като аристокрация защото са паплач нищо повече

    Коментиран от #102

  • 102 Doko

    20 2 Отговор

    До коментар #101 от "Дончо Велев":

    Аз ли съм престъпник и наркодилър? Ходил съм 2 години казарма,плащах си данъци,осигуровки ,вода ,ток и всичко каквото трябваше. Почти всяко излизане извън София се заплащаше с рекет на селските полицаи ( милиционери) . Какво повече трябва да направя като гражданин??? Какво направи държавата за мен??? Какво прави за всички орки които не работят и не плащат??? Кога няма да сме на последно място по здравеопазване, образование , качество на живот? И нямам право да потърся нещо по добро за мен и семейството ми ?
  • 103 Филип Георгиев

    15 1 Отговор

    До коментар #96 от "Асен Милев":

    И ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ? ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПРЕЧИ ДА ГЛАСУВАТ? АМИ ЧУДЕСНО! МОЖЕ БИ ТУК ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ САМО МИЛИЦИОНЕРИТЕ, ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПКП-ТО И БОКО.
  • 104 Бачо Киро

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "ТтТ":

    Така е, не е. При това винаги гали перата на ББ и компания. Точно поради причината, че ДВ обърна палачинката, би трябвало да се замислиш. Да не мислиш, че ДВ, които от години хвалят статуквото, случайно сега говорят против ББ? Сигурно Путин им плаща, а? Просто и на западните му шефове им е писнало на кофата от него.
  • 105 Бачо Киро

    13 1 Отговор

    До коментар #66 от "ГрУЮ":

    Ти нормален ли си? Почти половин милион са и гласуват под строй. При печелене на избори с 1.17 милиона гласове държавните работници са над 1/3, за теб не били важни ... Като сложиш държавните, купените и мъртвите души и готово. Имаш правителство. Проблемът е малкото гласуващи, затова тези цифри стигат. Затова и нямат зор да гласуват други. Естествено, винаги остава врътката с протоколите ...
  • 106 Бачо Киро

    14 7 Отговор

    До коментар #96 от "Асен Милев":

    А бе, финансистът. Кога намериш по-големи инвеститори в страната от българите в чужбина, тогава си отваряй устата. Над 1 милиард са само ВИДИМИТЕ. Останалите, дето се носят кеш са един Господ знае колко. Та сед мирно, че без тези пари много от хората у нас нямаше да харчат колкото могат в момента. Което ще се отрази на останалата част от системата. Когато чуждестранните инвестиции са доста по-малко от официалните пари, пращани от гражданите на една страна от чужбина, тогава е времето такива като теб да си позатворят малко човката, понеже "икономиката" на страната е в кенефа ...

    Коментиран от #111

  • 107 Бачо Киро

    15 3 Отговор
    Между другото защо си мислиш, че няма хора работещи в чужбина, които да имат български фирми и да наливат в тях? Те нямат собственост, данъци не плащат? Да не мислиш, че ти с умрялата си панелка си най-големият данъкоплатец в страната? Има хора в чужбина, които наливат милиони в страната всяка година, примерно с аутсорснати услуги за фирмите си в чужбина, като по този начин хем дават пари на български работници, хем вкарват и в хазната. Та част от тези суми, които си споменал, се плащат от хора отвън. Сметката се прави с кръчмаря, не без него.
  • 108 Ами то от такива сбирки в блока...

    17 3 Отговор

    До коментар #94 от "Асен Милев":

    Сте на такъв хал...Едната врата зелена,другата червена.Асансьора има вид на магистрален ке-не-ф...Терасите сини,пимбяни и ла.й -ня-ни... Излезете малко от тези котури и вижте по света как живеят и мислят хората...
  • 109 АНТОНИЙ ПЕНЧЕВ

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Baba бона":

    Паричните постъпления от тези хора в Б-я може, ама да гласуват НЕ?
  • 110 До 108

    8 6 Отговор
    Кой ли те знае в какъв "котур"живееш ,но тук се правим на велики.
  • 111 Асен Милев

    23 1 Отговор

    До коментар #106 от "Бачо Киро":

    Човешкият ресурс е най-голямото богатство за една страна, без тях държавата я пиши бегала.
    Освен това, грешно е държава да разчита или чака на мигрантите, след 1-2 поколения, когато родителите им починат, тези постъпления ще секнат. Какво правим тогава??
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Dr.mengele

    10 7 Отговор
    Кви българи бе.На територията са останали само мазохисти и помаци
  • 114 темелко

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Baba бона":

    Б.Борисов ще ти определи живота,а ти ще се кефиш.
  • 115 Глей ти

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "ТтТ":

    Да не би случайно, държавната ДВ да е под управлението Шкафа?
  • 116 Санчо Пансов

    12 6 Отговор
    Българите в чужбина са българи не работещи за благото на България, не плащащи данъци в българия, много финансово успели българи в съпоставка с живеещите и работещи в България. Това са българи с малка вероятност за завръщане и трудова дейност в родината си. Положителни страни са привеждане на пари за подпомагане на живите си родители, не става въпрос за съпруг/съпруга и деца, защото са ги подпомогнал в емигрирането! Друг плюс е купуване на имоти в милата родина, поради непосилните цени в страните донори, в които се трудят. 120% трябва да гласуват и да определят кой да ръководи българите в България! Най развито и демократично е с SMS - шорти месич сървис!

    Коментиран от #126

  • 117 888

    10 5 Отговор
    До факт номер 5. Явно има много ограничено мислене и извън мозъчни стереотипи. Относно брутно вътрешния продукт на една страна като икономист ще ви определя като икономически фактор че се определя от потреблението на хората и от производството на държавата което отива за износ. И ако износа и потреблението са повече от вноса на продукти тогава имаме положителни стойности изчислени в проценти и обратно. Така че когато от чужбина идва паричен поток той се отразява на увеличение на брутния вътрешен продукт понеже се подпомага потреблението. По темата. Българите в чужбина трябва задължително да гласуват . И приветствам испания и сев.македония че отварят секции за гласуване защото това е тяхно конституционно право.

    Коментиран от #120

  • 118 Глей ти

    10 1 Отговор

    До коментар #66 от "ГрУЮ":

    Не е съвсем така. Половината ще бъдат сменени още в началото. После още. Практиката го е показала. И докато вървят към секциите за гласуване се питат, дали няма да съм аз от изританите. Пък и тъкмо ми вдигнаха заплатата. И 90% от администрацията гласува за управляващите.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Един от народа

    15 2 Отговор

    До коментар #117 от "888":

    Прекрасно обяснение като за първолаци. Обаче, ако нашите момчета и момичета отново не го проумяват, просто им кажете, че Българите в чужбина са техните работодатели, колкото и да не могат и да не искат да го възприемат.
  • 121 Това

    18 2 Отговор
    всеки го знае,обаче банките ги обичат,защото са най-големия инвеститор за България.А сега като не ви допуснат до избори,не си пращайте с мъка изкараните пари тук,защото няма държава,защо да ви прекарват????????????
  • 122 дявола

    8 15 Отговор
    Щом са напуснали страната нямат право да гласуват да си дойдат тук и тогава не да казват да се по оправят малко нещата и тогава да се пробират там да си стоят

    Коментиран от #123

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 malkija

    8 12 Отговор
    Българите в чужбина не намирам за нужно да определят кой ще управлява българите в България.Да гласуват кой да ги управлява там където живеят.Трябва да има ценз за уседналост както при президент и премиер.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Теко

    12 6 Отговор

    До коментар #116 от "Санчо Пансов":

    Абе Саше Сашеее ти ли плащаш данъка на апартамента ми в България ти ли плащаш даанъка на къщата на майка ми на село ти ли и даваш пари за нормално същесъвуване ти ли бе плюко или аз дето съм чужбина и помагам и на децата си

    Коментиран от #131

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 АБСОЛЮТНО

    9 9 Отговор
    В никакъв случай българите които са си в България, не трябва да се съгласяват и разрешават на някой друг отвън в чужбина и отдалечен от българските проблеми , да се намесва в живота им в България като му дават правото от чужбина да гласува, за да им определя отдалеч, как да живеят и какво да е бъдещето им развитие...!!!
  • 130 Хмммм

    11 1 Отговор
    Не всички в чужбина ще бъдат лишени от гласуване. На живеещите в Турция ще бъдат осигурени достатъчно секции за да гласува и последния човек. А много от тях и по два пъти.
  • 131 Санчо Пансов

    7 3 Отговор

    До коментар #126 от "Теко":

    Става въпрос за произведено в България и продадено зад граница, за данъци от трудова дейност в РБ, за произведено национален продукт. Данаът за имот е друг данък, той е от собственост. Може да се запознаете господин Теко колко национален човешки ресурс губи годишно вашата родина, за която Вие не работите. Не съм пророк, но вашите деца ще учат там гдето работите в момента. И там ще останат да се трудят "за България" за винаги! За мене е като плювко е жалко, за Вас не знам! Сбогом!
  • 132 До # Бай Курти

    10 1 Отговор
    Тикволизец кажи твойте родители за коя партия са гласували?Жалко,че има такива продажници за жълти стотинки, които ще продадат род и Родина, като теб.
  • 133 Четник

    14 5 Отговор
    Ние,живеещите в чужбина също имаме право да гласуваме.Кой ,ако не ние и нашите деца ще донесем демократичните промени в тази държава управлявана по Азиатски тертип с премиер—диктатор и суспендирана Конституция.Държава ,в която законът се потъпква ежеминутно,редът е химера—гражданите по малките градове и села живеят в страх за живота си постоянно.Скапана инфраструктура ,вехт градски транспорт,африканско здравеопазване на цената на златото,корумпирана държавна администрация и кметове дерибеи—феодали навсякъде.Кочина,а не държава!На кенеф сте я превърнали та чак не ми се иска да си дойда и похарча парите си там.ПУ ДЕПМ.

    Коментиран от #137

  • 134 Българин живеещ в Германия

    12 3 Отговор
    Не само, че ще гласувам, но ще гласувам и в две избирателни секции.

    Коментиран от #135

  • 135 ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    11 2 Отговор

    До коментар #134 от "Българин живеещ в Германия":

    На 4 ти съм в Мюнхен със цялото ми семейство и всички приятели, на 4ти ще изметем шкафчето и Шайката България най накрая трябва да стане нормална държава. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО МУТРИ ВЪН !!!!!
  • 136 Голем смях

    9 8 Отговор
    И защо някой си живеещ на хиляди км. от България ще ми определя кмета или кой да ме управлява.Щото бил пратил 1000 евро на майка си ,щото си направил пломбите в България ,щото мил кенефи и брал ягоди в Англия или Белгия.Ще се върнат и то не всички ,че да си харчат мижавите пенсии в България .Щото тук е евтинжос и западната им пенсийка ще им стига за добър живот.

    Коментиран от #144

  • 137 червени боклуци

    10 10 Отговор

    До коментар #133 от "Четник":

    Аланкоолу,кога бе ще се върнеш в България ?А децата ви дори не знаят български и никога няма да дойдат да живеят тук.Живейте си животеца и оставете на нас ,които не избягахме да определяме съдбата си.Стига ни оправяхте от тая пуста чужбина.
  • 138 Случаен

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Baba бона":

    Хапчетата...???
  • 139 MOLI

    3 9 Отговор
    ЦЯЛАТА ТАЯ СБИРЩИНА ОТ ЛЯТОТО,НЕПРОКОПСАНИЦИ,КОИТО ПРЕЧЕХА НА РАБОТЕЩИТЕ И ЖИВЕЕЩИ ТУК ДА СЕ ПРИБЕРАТ НОРМАЛНО ОТ РАБОТА СА ДЕЦА И ВНУЦИ НА КОМУНИСТИ. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТЯХ.НИКОГО НЕ МРАЗЯ,НА НИКОГО НЕ ПРЕЧА,НО НЕЖЕЛАЯ И НА МЕН ДА МИ ПРЕЧАТ.А,ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАМ,РЕШАВАМ АЗ.
  • 140 Дедо

    7 8 Отговор
    Според мен, принципа на отседналост трябва да се приложи с пълна сила. Родените от български родители и живеещи постоянно в чужбина - без право на глас! Българин, живеещ в чужбина, който не е пребивавал в страната поне по 15 дни в годината - без право на глас!

    Коментиран от #141

  • 141 Най - добре

    11 6 Отговор

    До коментар #140 от "Дедо":

    Българите с двойно гражданство, живеещи постоянно зад граница - без право на глас!
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Тапата

    10 2 Отговор
    Всички Българи имат еднакви права за гласуване. Това,че тези, кото не са в България имат затруднения да гласуват, не означава, че това право им се отнема - при добро желание мога да го направят. А какво да кажем за тези, които са тук и нямат никакви пречки, но нямат желание?
  • 144 А ако не се върнем?

    5 1 Отговор

    До коментар #136 от "Голем смях":

    Ще те изядат ромите, май това искаш!
  • 145 cpv

    4 8 Отговор
    Защо пишете глупости,нали се видя колко българи протестираха в чужбина,брояха се пръсти и какво постигнаха,сега се връщат в България за помощи...!

    Коментиран от #149

  • 146 Шопо

    11 0 Отговор
    В България най-лесно гласуват тия на социални помощи ! Че и им дават пари,бира и кебапчета...
  • 147 все едно

    9 5 Отговор
    Българите в чужбина-нямат право на глас!
    Те биха брали ягоди на острова, без да се опитат да създадат ягодови плантации в България!
    Не коментирам изключенията!
    Винаги другите са ни виновни!
    Това е тяхното верую и тегоби!
    Амин...

    Коментиран от #148

  • 148 Точно

    7 2 Отговор

    До коментар #147 от "все едно":

    В случая на теб, други са ти виновни! Завиждаш! Тези които първи останаха без работа изчезнаха! И оставиха място за теб с конкуренция само ромите! Завиждаш, довчерашните гладници, дето до вчера нямаха пари за хляб, днес мият тоалетни, берат ягоди, живеят в Европа, и искат България да стане Европа! И изкарват повече пари от теб, дето си "специалиста"!
  • 149 Ей льо,льо

    7 0 Отговор

    До коментар #145 от "cpv":

    В чужбина не е като на почивка! Хората работят и са уморени! А тези дето се връщат за помощи не са българи! Знаеш го много добре това! Тогава що рипаш?
  • 150 Емигрант

    7 2 Отговор
    Мисля че България е единствената страна в света където има такова деление,българи които живеят в България(истинските българи)и други българи(различни според някои и които нямат същите права)които не живеят в България.Е затова никога няма да се оправим
    .

    Коментиран от #155

  • 151 НАЙ ЗДРАВИЯ БЪЛГАРИН СЛЪНЦЕЯД

    1 0 Отговор
    ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ ОТ ТОВА ДА СЕ ПРОВЕЖДАТ НЯКАКВИ ИЗБОРИ КОЙТО ПРАВЯТ ХОРАТА НА ГЛУПАЦИ А ТЕРИКАТИТЕ НА УПРАВНИЦИ .РЕШЕНИЕТО Е МНОГО ПРОСТО И ЕЛЕМЕНТАРНО - ИСКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ ЩЕ СТРУВА МНОГО ПО ЕВТИНО И ПО НАДЕЖНО ЗА ХОРАТА А НАЦИОНАЛНИТЕ СПОРТОВЕ : ЗАВИСТ И ХАИДОКЛУК НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВАТ.!!!!
  • 152 Кога

    2 4 Отговор
    ГЕРБ са печелили без купен вод и без манипулирани избори. И тези избори ще бъдат яко манипулирани. Листите отдавна са наредени. Щом опозиционерката Нинова се потопи под вода всичко е ясно. Просто изборите са едно фиктивно мероприятие за замазване на очите на овцете и за узаконяване на мафията. Всичко е смях и пародия за сметка на овчия народ.
  • 153 Пределно е Ясно

    4 3 Отговор
    Изборите в България се организират и провеждат за българите които са си в България , без значение дали са критични или не , за да се определи от тях как искат да живеят в БГ и посоката за бъдещето развитие на България, затова до тях трябва да се допускат само българите избрали и останали да си живеят и работят с проблемите си в България защото от избора им зависи техния бъдещ живот само че в България, А не в чужбина..!!!
    А българите които доброволно са напуснали и са се откъснали от България и са предпочели да живеят в чужбина като са избягали и дезертирали от проблемите за решаване в България, сега да си стоят там и нямат никакво основание и право да се намесват и да искат да гласуват , за да определят от чужбина, бъдещето и живота на българите останали си в България ...!!!
  • 154 Протестите

    2 3 Отговор
    в Европа, показаха ги по телевизиите, в Кьолн - 7, в Брюксел - 10, в Лондон - 20 смотляка.
  • 155 123

    7 1 Отговор

    До коментар #150 от "Емигрант":

    В Турция е пълно с български емигранти!:) Те са толкова българи, колкото, аз съм пакистанец!:) Наскоро един такъв ми обясни най-подробно какво ще се случи с България в близките десетилетия! Само хубави неща!:) Вервай ми!
  • 156 123

    1 1 Отговор
    Има решение на проблема с нежеланието им Българите в чужбина да не гласуват. Българите в чужбина, вземат родителите си и децата при тях , разпродават на минимални цени собственноста в България(а това е мечтата на много от Българите, както заграбиха без пари и за безценица имотите на съседите си българотурци когато и изпъждат от страната).И чистите постъпения в икономиката на България които са партините подараци изчезват.След това тази които са останли,поради красотата надържавната състема създадена в България ще се отядът и пият от падналата им аванта.И като свършат парите , ще увеличат от 1 % от българско население напускащо до 2 % и цикъла ще се повтори. Докато в България накрая останат само мързеливите хаидути и крадци които ще се изядът един друг.И накрая господа циганите ще си имат държава, докато и те не унищожат тези от тах които могат само да крадът и мародерства.
  • 157 ЗАД ГРАНИЦА

    6 6 Отговор
    ОТ КАКТО РОДИТЕЛИТЕ МИ ПОЧИНАХА СПРЯХ ДА ПРАЩАМ ПАРИ В БЪЛГАРИЯ , ЛЯТОТО СИ БЯХ ДОШЪЛ ЗА 2 СЕДМИЦИ И ОСТАНАХ МНОГО РАЗОЧАРОВАН , ЧЕ НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО . ДАЖЕ ВЪРВИ КЪМ ПО-ЛОШО . АКО НИ ЛИШАТ ОТ ПРАВОТО НИ ГЛАС , ЩЕ СИ ТЪРСИМ ПРАВАТА ПО СЪДЕБЕН ПЪТ
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Антикомунист

    2 2 Отговор
    Нещо не ми стана ясно, като е толкова хубаво там защо като видяха зор побързаха да си идват на огромни тълпи че и вируса ни докараха. Там не им стигат паричките за лечение а тук безплатнооооо. И лекарства от тук им пращат,да си стоят там и не се мъчат да ни дават тон на живота. Тук си имаме достатъчно проблеми с болшевики и русофили.
  • 160 Бацил

    0 1 Отговор
    Бойко тиквата проста не разбра ли че ти остават още малко дни.Заедно с тебе си заминават и ПКП и Каскета.Боклуци.мръсни.
  • 161 Антикомунист

    2 1 Отговор
    Коментар#5 е много прав затова е този вой.
  • 162 Гост

    2 1 Отговор
    Независим българин живеещ в чужбина, не би гласувал за такова управление, което съсипва страната. Изключение обаче правят посолствата и консулствата, където има твърде много близко зависими угодници на сегашната власт. И тези хора с пълна сила шантажират нормалното гласуване, защото добре знаят, че никой не гласува за ГЕРБ.
  • 163 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Бре, бре, бре....и " Дойчо зеле" взе да разбира от българската Конституция !?
    НИКЪДЕ НЕ Е НАПИСАНО, ЧЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, КЪДЕТО И ДА СЕ НАМИРА ПО СВЕТА , ИМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА ЗА БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ 1
    Сигурно е много удобно на проамериканската медия"ДВ", аз , като шаран от блатото България, да работя като луд /Може би само ние в света имаме такава поговорка : " За лудо работи- за лудо не стой!"/ тук за 900 лв. / 450 Э / на месец БРУТО. Да плащам данъци, застраховки и прочие удръжки - даже и за пенсия и ЧИСТИ да ми харизват, за да живея, да създам семейство, дом и да отгледам деца, строители на "великата" България- някъде около 740 лв./370 Э /
    Хало-о-о-у, колко получава метачката в "ДВ" при почти същите цени на хранителните продукти - тези с които трябва да живея?!?
    И някъде там, в българската Конституция е записано, че българските граждани са длъжни да плащат всякакви данъци, глоби, застраховки и тегоби.
    Когато циганчето Смаил, мой съсед работи в Германия и плаща там, в Германия,данъци и всякъкви други задължителни за Германия
    данъци и осигуровки, само едни тъпи ,единствено жадни за власт на всяка цена тук, могат да му позволяват да гласува за български Паорламент !? А "ДВ" да ми пише, че имал бил "конституционно право"!? Има ли той понятие за кого и защо гласува, дреме ли му кой е на власт,и как съдира от МОЯ ГРЪБ по " седем кожи", и как ги харчи тия"кожи" тоя , избран от него ВЛАСТЕЛИН !?
  • 164 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    И се обърнете към близката история - преди 20-25 години- на България, не пишете злобни и неверни неща!!
    Давате ли си сметка колко предприятия бяха унищожени и колко човека останах на улицата без препитание. Не стига ,че в 50-ях години им бе насилствено вземата земята, инструментите , занаятите, не стига , че в 60-ях и 70-ях години станаха пролетарии и ги натъпкаха в панелните "зайчарници " край големите градове, пред 20-25 години ги изхвърлиха на улицата. На мнозина от тях не бе заплатен трудът за месеци назад , дори години. Изтръгнаха струга от ръцете на стругаря и го дадоха за скрап - а човека - кучета го яли.
    За какво предателство и дезертьорство може да става дума? Вие и близките Ви колко месеца ста стояли гладни , без препитание. Знаети ли колко банки "фалираха" с парите на хората ?? В тях години се изпълняваше планът на Ран и Ът за създаване на "пазарно" стопанство !? Е-е-е, Желевци, Лукановци, Костовци и прочие "велики" политици го създадоха.
    И близо 2 милиона млади, здрави , работоспособни хора напуснаха страната. Не ги бъркайте със синовете и внуците на "великите" крадци - власници тук, които учат в престижни западни университети и училища. Те са друга "манджа" !! Много остават ТАМ да живеят и работят. А обикновения българин, макар и не всякога с работа, отговаряща на образованието и възпитанието му, никак не живее леко ТАМ. Но поне има работа и може да си отгледа деецата !!