Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 22:30 28 471 107

Русия заглушава сателитни сигнали, за да скрие нещо?

  • русия-
  • алексей навални-
  • владимир путин

Такива случаи се регистрират по целия свят, но на определени места - например в региона на Черно море - това се случва особено често

Русия заглушава сателитни сигнали, за да скрие нещо? - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Множат се подозренията, че Русия целенасочено манипулира сателитни сигнали - най-вече в региона на Черно море. Може би за да скрие нещо? Например таен дворец на президента Путин? Тук обобщаваме фактите и предположенията.

Руският опозиционер Алексей Навални твърди, че дворецът на Черно море край Геленджик е построен за руския президент Владимир Путин. Кремъл отрича, а близък до Путин олигарх твърди, че това е негов хотел. Каквато и да е истината обаче, сателитните сигнали в района на луксозното имение очевидно биват смущавани подозрително често. Може би като предпазна мярка срещу любопитни погледи?

Spoofing: какво е това?

Компютърните специалисти наричат метода Spoofing - от английската дума за манипулация. С помощта на този метод сателитни сигнали от системи като американската GPS, руската ГЛОНАСС и европейската „Галилео“ могат да бъдат фалшифицирани. Това е строго забранено и само държавни органи имат право да прилагат метода - например при наличието на сериозна заплаха за националната сигурност. Само че уредите, с които се манипулират сателитните сигнали, междувременно могат да се набавят срещу няколкостотин долара.

Такива случаи се регистрират по целия свят, но на определени места - например в региона на Черно море - това се случва особено често. Американската неправителствена организация Център за съвременни отбранителни изследвания (C4ADS), която анализира данни от сферата на сигурността, публикува през 2019 година интересен доклад. От него става ясно как Русия използва Spoofing - на своя територия, на полуостров Крим и в Сирия. За целта американските анализатори са използвали данни от системата за автоматична идентификация на корабите (AIS), както и от GPS-приемник на борда на Международната космическа станция ISS. Изводът на американските анализатори: що се отнася до метода Spoofing, Русия е не само водеща в света, но и прилага този метод значително по-често, отколкото е било известно до този момент. А го използва основно за защита на важни лица или обекти.

Между 2016 и 2018 година от C4ADS са регистрирали над 4600 случая на Spoofing в Русия, като повечето от тях са били именно в района на Геленджик. Авторите на доклада дават и възможно обяснение: „В Геленджик често пребивават представители на службите за сигурност, което влиза в съответствие с широко разпространените, но недоказани информации, че президентът Владимир Путин има частна резиденция в района“.

По данни на C4ADS, край Геленджик на Черно море не се използва мобилен Spoofer (устройство за манипулиране на сателитните сигнали), а стационарна установка с „постоянно и надеждно електрозахранване“. Стотици кораби, много от които плаващи под руски флаг, са били засегнати от смущенията в района. Именно там са регистрирани най-много случаи на заглушаване. На второ място се нарежда Сочи, където Путин има официална резиденция. Независимо от това в американския доклад не се твърди категорично, че използването на Spoofing край Геленджик е заради въпросното имение.

Налице са и предположения, че чрез манипулирането на данни от сателитите Русия се отбранява срещу възможни атаки с дронове, а погрешно отклоняваните кораби и всички други объркани потребители на навигационни системи се възприемат като „колатерални щети“.

САЩ говорят за "умишлено смущаване"

Международната морска организация IMO е била осведомена от американските власти за "умишленото смущаване" на американската система GPS и на други подобни системи. Това създава сериозни рискове за сигурността на корабоплаването, се казва в документа. В него се говори за случаи в региона на Черно море, без обаче Русия да се споменава изрично.

САЩ припомнят, че смущаването на системите за сателитна навигация представлява нарушение на международните телекомуникационни договорености, които забраняват предаването на грешни или подвеждащи сигнали. Американският апел ще бъде обсъден на заседание на IMO през май.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jeik

    276 82 Отговор
    Заглушени са ви мозъчните вълни на сороснята обапе не от руснаците!

    Коментиран от #7, #55

  • 2 Психиатъра

    240 58 Отговор
    Тези са слуги на краварите са изперкали тотално

    Коментиран от #5, #36

  • 3 Смешниците от DW

    151 26 Отговор
    😁😁😁😄😄😄😄😄
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 User

    66 162 Отговор
    Вие намерихте в сайт пълен с руска сволачь каква статия да пуснете :(

    Коментиран от #58

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 00000014

    86 36 Отговор

    До коментар #5 от "Винету":

    Какъв Рейгън бе наивник. Съветската КПСС номенклатура направи всичко - за да може официално, без задръжки да си живее охолно. Стълбата на Смирненски!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Jeik

    121 30 Отговор
    Ескалират в измислиците си безпомощни са лакеите на западнире имперялисти.

    Коментиран от #72, #87

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 С 500

    123 25 Отговор
    Абе вие май искате да видите руското знаме на Бундестага...
  • 17 Кемп Дейвид..

    108 20 Отговор
    Резиденцията за пропаднали психопати,също е със заглушен сигнал .Ядрени централи ,СЪЩО.!!.Пише се ,За да се впечатли , обикновения и прост читател..
  • 18 Абе

    20 72 Отговор

    До коментар #13 от "КОНТРАТА":

    Като гледам , ти си па много грамотен .. русосня
  • 19 Скептика

    108 20 Отговор
    Чудя се дали DW стигна вече дъното или може и по низко да падне

    Коментиран от #21, #22, #67

  • 20 Антигерб

    118 26 Отговор
    Големи дивотии но само за тъпи соросоидчета - заглушители за GPS се продават на Алиекспрес и струват няколко долара - почти всички шофьори на тирове имат такива да не ги следят шефовете им. Както и повечето със служебни коли.

    Ама видиш ли това било само около "двореца на Путин" защото руснаците криели нещо - как не се намериха малко по умни соросоиди че да скалъпят някаква по-достоверна лъжа.

    А че руснаците за военни цели могат да заглушат GPS над цял регион също е вярно но какъв е смисъла да го правят - какво ще скрият от "двореца" като няма GPS - по съм съгласен че го правят заради едни краварски кораби в Черно море.
  • 21 Бесен Язовец

    100 19 Отговор

    До коментар #19 от "Скептика":

    Може и по ниско скоро ще кажат, че руския президент крие извънземни в тази хотел!
  • 22 Антигерб

    86 15 Отговор

    До коментар #19 от "Скептика":

    Ааа няма дъно за соросоидите - те дълбаят все по-дълбоко така че може и по ниско. Сигурно ще се спрат чак като излязат в Китай от дълбаене и пропадане.

    От друга страна се радвам че ги има - че те противниците на Сорос щяха да са една шепа ако я нямаше постоянната тъпа пропаганда и лъжи. Сега всеки що годе мислещ човек е против Сорос.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Димитър

    88 20 Отговор
    литва, латвия, естония и украйна напоследък се надпреварват кой повече сателитни сигнали ще заглуши, кой повече телевизии ще затвори и кой повече журналисти ще арестува и убие. Те какво искат да скрият бе, гойче гнойче? От друга страна се радвам че вас не ви заглушават, и със зловонието си отблъсквате все повече хора от западните "ценности", за които толкова милеете.
  • 25 Реалист

    14 7 Отговор
    Хора, които са информирвали други хора, че Живко Костадинов от Яарна е всъщност болен, всъщност са лъгали, защото той всъщност не е болен ! Те така са таковали зашото искат него да не го искат никъде и да няма приятелка той и да не стане баща на 1 или 2 деца, смсъл да нве направи деца в живота си и да не постигне абсолютно нишо ! Те това искат да е така, защото са вредители и алчни антибългарски антихристи ! !
  • 26 МалкияЧовк

    29 63 Отговор
    великия Путин си направил супер бункер зада се крие като мишок, армия, кгб, фсб, спец наз, всичко е мобилизирано да брани великия диктатор от един опозиционер, навални, хаха, а народа нека гладува .

    Коментиран от #43

  • 27 оня с коня

    37 66 Отговор
    През целия период на Социалистическото Иго Западните Радиостанции предаващи за България и Целия Соц. Лагер ИСТИНАТА за това как се случват Нещата във Вътрешен и Международен План бяха ЗАГЛУШАВАНИ ЗВЕРСКИ от Руското Правителство и тия на Васалните Източноевроп. Държави.Същевременно многократно бе изтъквано,че Процесът "Заглушаване" има МНОГОКРАТНО по-голям Масраф от Процеса "Радио Предаване" на една Свободна Европа например,далеч Не само като Разход на Ел.Енергия.независимо от това обаче непрекъснато се тръбеше че Изтока "ВСЕКИ МОМЕНТ" ЩЕ надмине Запада...И ето че накрая самият СССР бе "заглушен" ИКОНОМИЧЕСКИ от Прогнилия Запад?Дошло е време ИСТОРИЯТА ДА СЕ ПОВТОРИ!

    Коментиран от #29, #31, #54

  • 28 Шопо

    80 17 Отговор
    Па що да не заглушават ?! У дома са си !!!А що търсят Краварите у Черно море!??!! А?
  • 29 хамсал

    71 21 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    Ай стига си писал глупости! Радио Свободна Европа се хващаше нормално с ВЕФ, емисиите бяха в полунощ!

    Коментиран от #76

  • 30 DW. Пак същата плоча сте пуснали!!

    61 13 Отговор
    Русия, Кремъл, Путин, Навални, от сутрин до вечер, само това си лаете!!!
  • 31 За овце

    42 15 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    Заглушаваха ти главата ...... Тъпаците и тогава си бяха тъпаци и излъчваха на честота, която радиоапаратите в соц.лагера не поддържаха. Ветровете бяха от малкото, които хващаха и този диапазон. Който имаше радио, купувано "на запад", нямаше проблем да ги слуша.

    Коментиран от #48

  • 32 Истината

    46 10 Отговор
    🤔 Като говорим за зап. медии през комунизма... се чудя защо Русия не пусне станции и да предава Истината, за такива жалки - турско-щатски роби, като нас например. А от станцията с краварски директори DW, на тях препоръчвам станиолени шапки ! 😀
  • 33 За овце

    29 6 Отговор
    Тъпият автоматичен коректор пак е "поправял" . Не са "Ветровете" разбира се, а Вефовете.
  • 34 5 47жб7

    59 13 Отговор
    Добре бе! РАзбрахме за тоя прословут дворец на Путин. Ок.
    Дайте да видим сега в какви колиби живеят Сорос, Рокфелер, Бил Гейтс, Мъск! Давайте! Да видим и да правим сравнение все пак. Понеже Путин е начело на една велика, огромна и много богата държава и е нормално да не живее в колиба, ама за ония, другите дето ги посочих, някак не се връзват нещата.

    Коментиран от #56

  • 35 ЦРУ

    10 34 Отговор
    Само на Гнома баба му не знае за двореца и какви ги върши там
  • 36 Симпатизант

    19 20 Отговор

    До коментар #2 от "Психиатъра":

    То целият свят е слуги на американците.За вас науката не означава нищо.....щом Путин каже друго.Страшно невеж народ ,вярващ в добруя цар.
  • 37 Ще бягам от бг.

    50 17 Отговор
    Спрете с таз Русия бе,тя не ни е виновна,няма да се даде,когато бяхме с Русия бяхме добре , България всичко работеше и износ имаше за Русия,а сега внос с ако,сега когато сме с ЕС всичко спря,няма работа,

    Коментиран от #41, #59, #78

  • 38 Жулиен Гаков

    52 13 Отговор
    А бе ,,умници " такива" -да не ви наричам с истинската и обидна думичеа- какво ви бърка дали Путин има дворец?! Та нима ВСЕКИ от нашите олигарси и депутати нямат дворци и в България и в чужбина, та сте се утулили в човек който СПАСИ РУСИЯ ОТ ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ И РАЗПАРЧЕТОСВАНЕ? Ако не бешетой , сега нямаше да има държава а само РЕГИОНИ ! Това им готвеха тези отвъд океана - които с бомби въвеждат ,, демокрацията" ! На Путин трябва да му построят дворци в цяла Русия в знак на благодарност, че все още са живи и имат ДЪРЖАВА! Отиде ли си Путин - край с Русия!!!

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мишо пивото

    56 10 Отговор

    До коментар #38 от "Жулиен Гаков":

    Ми те точно за това вият, щото Путин не им дава да захапват от тлъстите руски ресурси. Знаеш ли какво хубаво им беше по времето на горбачов и елцин? Ауууу, как грабеха... Аййй как изнасяха!!!
    Представи си еднамного гладна хиена. Представи си една тлъста, печена овца пред хиената. А сега си представи лошият Путин с големата тояга. Хиената посегне да отхапе- Путин прас с тоягата по носа. Хиената квичи и бяга. След малк обаче гладът си казва думата и хиената пак приближава. Посяга да отхапе и получава поедната тояга по пърлицата...
    Не ще вият срещу путин, ами...........
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Възмутен!

    17 3 Отговор
    И какво лошо ми бе на коментара озаглавен -,,Топ-новина",че модератора го изтри...?!Нито имаше цинизми,нито обидни квалификации...!Аман от платена журналистика...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Димитров

    21 4 Отговор
    Простотиите нямат край!
  • 45 Смърт на жужето и болшевиките

    8 36 Отговор
    Те са наи големите кърлежи на земята

    Коментиран от #47

  • 46 Един

    17 6 Отговор
    Който може - го прави! DW да го прави в Германия!
  • 47 Георги

    23 6 Отговор

    До коментар #45 от "Смърт на жужето и болшевиките":

    По спокойно бе трол бягай при ромите да ти продухат шокотерията. Ще те облекчи с тези ужасни твой мисли
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ДжафДжаф

    36 6 Отговор
    Абе не знам дали е заради двореца на Путин, но знам, че когато през 2017-та американците атакуваха Сирия, всичките 39 ракети от първият залп изпопадаха в Средиземно море. После същото упражнение се повтори и през 18-та година, въпреки, че се използваха нови и по-модерни ракети, след което краварите окончателно се отказаха да израсходват скъпоструващите си Томахавки. разбира се, че ако раварите си разкарат коритата от Черно море, GPS сигнала може и да се оправи.За сега не им остава друго освен да се ориентират по звездите!
  • 50 no name no face no number

    28 8 Отговор
    Ох поредните немски малоумщини. Неразбрахте ли, че тук вярваме само на истината
  • 51 Иво

    30 10 Отговор
    Каква е таяпростотия ! Какви са тиямалоумни писания н тази фалшива статия ! Тоя уж дворец го снимаха и го показаха по всички руски тиливизии като всичко в него е в строеж и са само голи стени. Какво му е секретното ? Заглушават се сигнали и ще се и заглушават заради шпионските дронове и сателити на чужди държави които шпионират руската територия на черно море. Знам, че стеСороскивесник но не псе езлагайте да публикувате
  • 52 ЕЕЕ

    32 11 Отговор
    хахаха тия глупаци от дойче зеле още малко ще напишат, че извънземните са в комбина с Русия ЗА ДА СКРИЯТ ДВОРЕЦА НА ПУТИН. До главното редакторче на дойче зеле: Вашият Навални получи това, което търсеше. Точка. Гейм Оувър. И да пишете и да не пишете тая си е.
  • 53 Ковача

    26 9 Отговор
    Тази л*йняна медия ДВ...Защо веднъж не каже,какво прави ФАЩ?Защо не каже как и с какво пръскат самолетите?Например.Не,че нещо.Или те кого заглушават и подслушват,ей тъй,бай дъ уей.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 жоро

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Jeik":

    Долното изречение обезмисля статията:

    ...Независимо от това в американския доклад не се твърди категорично, че използването на Spoofing край Геленджик е заради въпросното имение
  • 56 туриста

    7 18 Отговор

    До коментар #34 от "5 47жб7":

    Ханс- тия са частници изкарали кинтите си с капиталистически способи
    Джуджето обаче е държавен служител, с ореол на несменяем бог... това е проблема - краденето и източването на собсвената държава!!!
    Същото се случва и в БГ - виж всеки се докопва до власт и се окопава - справка Тиквун

    Коментиран от #69, #102

  • 57 Принтер

    25 8 Отговор
    Хи хи хи ,
    А когато Рашъните малко позаглушиха онзи американски кораб( май че беше крайцера Доналд Кук ) в Черно Море и му умреха всичките компютърчета на оръжейните системи ..,,..хи хи хи ,,,,,що тогава не помислихте да си префасонирате архитектурата на GPS systems......офф. ....краварска логика .,,,,

    Коментиран от #60, #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ам Чи

    10 16 Отговор

    До коментар #37 от "Ще бягам от бг.":

    Бягай бьистро в Расия ,и гледай дан са връщаш
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Nnn

    9 23 Отговор

    До коментар #57 от "Принтер":

    Никой нищо не е заглушавал на Доналд Кук в Черно море мекотело.Руснаците нямат капацитета да направят такова нещо.Това беше абсолютна измислица.

    Коментиран от #68

  • 62 Дойче веле

    17 5 Отговор
    От D W, Добро утро. Все пак погледни къде е слънцето.

    Коментиран от #64

  • 63 КРАДЦИИИИ

    17 6 Отговор
    ЗАГЛУШАВА , ЗА ДА СКРИЕ КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ ........................
  • 64 2376

    7 25 Отговор

    До коментар #62 от "Дойче веле":

    DW е един от най-достоверните новинанрски източници според индекса на достоверността на медиите.Това да не ти е РИА новости или някоя друга руска медия ,че да са 99% измислици ?
  • 65 Мохамед

    17 5 Отговор
    На Дойче телетата изглежда са им отнети възможностите на мозъка и просто ги използват като примати, които само да застават с физиономиите(колкото и глупаво да изглеждат на живо) си зад написаното от ЦРУ.
  • 66 хахаха

    24 7 Отговор
    Затова ли морските глупендери на Сащ замръзнаха за два часа в Средиземно море, когато навигацията им показа, че се намират на сушата!
    По време, когато глупаците бяха решили да се приближат към Сирия и изстрелят ракети.
  • 67 Мохамед

    10 4 Отговор

    До коментар #19 от "Скептика":

    Те главата им е опрела дъното, но задниците им винаги са вирнати нагоре, особено ако усетят първоначалното гъделичкате, тогава направо се изстрелват, като в същото време главата им не се отлепя, а езикът лиже дупката в дъното.
  • 68 хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #61 от "Nnn":

    Иди го кажи на някой от тези, които напуснаха лично и да видим какъв ще бъде престоят ти в болницата – месец или година!
  • 69 Мохамед

    3 3 Отговор

    До коментар #56 от "туриста":

    Какъв турист си ти бе глист?
  • 70 1520

    17 8 Отговор
    когато бяхмес СССР се строяха заводи и имаше работа сега се руши вече 30 години и какво му е доброто

    Коментиран от #74, #75, #97

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Даскала

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "Jeik":

    Каква е тази думичка "имперялисти" БЕ СКУДОУМЕЦ недо......???
  • 73 Го4о

    4 13 Отговор
    В момента ментето на Вода репетира. Скоро ще го покажат на екрана. Истинския Вода е уморен и изплашен, не е почивал от 10г., а Кабаева много го натоварва ежедневно.

    Коментиран от #100

  • 74 4455

    22 7 Отговор

    До коментар #70 от "1520":

    Никъде в интернет не можах да намеря за електрификацията на България след 1944 г. А именно през този период е изградена съвременната енергийна мрежа на България с помощта на СССР. Голяма
    и гнусна цензура. Описани са само някакви малки електроцентралки преди 1944 г, а никъде дори не се споменава за АЕЦ Козлодуй, само защото е през време на "омразния" социализъм. Ами да, Ленин е казал, че комунизъм = електрификация + съветска власт. И е бил прав! А сега ние виждаме, че ГЕРБ = корупция + некадърно управление!

    Коментиран от #77

  • 75 Българин

    8 19 Отговор

    До коментар #70 от "1520":

    Какви заводи се строяха бе мен?Като рухна СЕСЕСЕРЕ и тези заводи трябваше да се оправят без СИВ кой им купуваше стоката?Кой ще ти купи телевизор Велико Търново като на пазара има Сони Тринитрон?
    Защо за няколко години руските коли чувствително намаляха и бяха заместени със западни?Защо не купувахте маратонки Ромика ми се юрнахте на Адидас?СЕСЕСЕРЕ и републиките му произвеждаха само боклуци с морално остарелите енергоемки производства и в условията на реална конкуренция отидоха в кофата.

    Коментиран от #94

  • 76 И Свободна

    16 5 Отговор

    До коментар #29 от "хамсал":

    Европа, и Свобода, ичаще и "Гласэт на Америка", се хващаха нормално на къси вълни. Техните предаватери бяха точно насочени и сигналът се приемаше безпроблемно. Спрях да ги слушам, слез като чух есето на Георги Марков - един високоталантлив писател, когото излъгаха и впоследствие - убиха ,когато вече не им беше нужен - в което есе се гавреше с хора, загинали за идеалите си . /Това есе после беше препечатано в, мисля "Жената днес"/не съм сигурен / - за да видят всички пропадането на един талант...
  • 77 Любопитен

    7 9 Отговор

    До коментар #74 от "4455":

    Другите държави без енергопреносна мрежа ли са останали без СЕСЕСЕРЕ бе Пинко?

    Коментиран от #80

  • 78 Нормален

    7 18 Отговор

    До коментар #37 от "Ще бягам от бг.":

    Сега износа ни е за ЕС главно бе неграмотник.И износа възлиза на 64 милиарда, толкова колкото три народни републики не можеха да произведат.Събирай си куфарите и бегом в Челябинск.

    Коментиран от #79, #82

  • 79 Втрещен

    17 5 Отговор

    До коментар #78 от "Нормален":

    Какви 64 милиарда бе ! Какео изнисаме та и за толкова милиарда ? Да не си се надрусал с нови хапчета ?
  • 80 4455

    6 4 Отговор

    До коментар #77 от "Любопитен":

    Това което казваш ти, не отрича това което казвам аз на предния ми коментар драги Любопутко! Прочети го отново, защото не искам да го повтарям!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 До Нормален

    13 4 Отговор

    До коментар #78 от "Нормален":

    А инфлацията?Колко струваше някога 1 лев и колко струва сега? И какво толкова сега изнася БГ за твоите 64 милиарда?Защото 2001 година в Тунис в стругарното в град Жендуба имаше стругове от Сливен завода.Сега сме една жалка икономика а ти си развявай знамето на великите постижения на днешната шир потреба. ...Сега сме " жива сила на открито"(понятие от артилерията).
  • 83 Аз, бе... Аз...

    2 8 Отговор

    До коментар #81 от "Браво на Руснаците.":

    От целуващите руски партенки ли почваме ?!!
  • 84 Бъз

    6 2 Отговор
    Крайно време е да се изгонят воайорите от задните дворове. И защо само Русия? Би трябвало всеки който може.
    Като иска и Бойко да си сложи а не
    да се оплаква от дронове. Ъ
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Антикомунист

    3 8 Отговор
    Сакън някой с нещо да не засегне Русия. Веднага има експлозия от коментари в защита империята на злото. По точно определение надали може да се измисли. Защитавате "кауза пердута". Никога ама никога няма да са номер 1.

    Коментиран от #91, #98

  • 87 Пияна рашка

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Jeik":

    И неграмотен!
  • 88 Македонецот

    6 6 Отговор
    Да не ви имаме акълот бугаро-татарски НИКОГАШ. Чувайте си го вашият умен БОКЬО ЧЕКМЕЖЕТО. Пак си го избирайте ТИКВЕНОТО МАГАРЕ, вие наследници на варвари от ордите на тстарскит Ханове.
    И що да вервате на украинецот Навални, кой сака да напраи РЕВОЛЮЦИОНЕН ФАШИСКИ ПРЕВРАТ? И НЕ ВЕРВАТЕ НА КРЕМЛЕВСКИТЕ ОДГОВОРИ. АМА ВЕРВАТЕ НА ДЪРТИО БИДОН, КОГА ГИ ОБЯВИ СВОИТЕ ВРАГОВЕ ЗА ТЕРОРИСТИ?

    Коментиран от #99

  • 89 сатанински строфи

    5 4 Отговор
    Дедо Бидон е коефициент 5 по 1000 степен на свеж ум. А Владимир путин е с коефициент 5 хиляди.
  • 90 Стефан Савов

    5 2 Отговор
    Руснаците забиха свое знаме първо на Айфеловата кула
    След това забиха знаме на Райхстага
    Сега предстои да забият знамето си на Белия дом.
  • 91 4455

    6 3 Отговор

    До коментар #86 от "Антикомунист":

    Правилно забелязваш статистиката - ми така е, българите си обичаме Русия! Ако не беше Русия, сега нямаше да можем свободно да си коментираме международното положение и щяхме да ядем само овнешко, защото Ердоган щеше да ти е султан! Някъде около 200 000 руснаци са загинали тук по земята на днешна България!
  • 92 4455

    5 3 Отговор
    Кой друг е заслужил да ни бъде по-голям приятел от руския народ?!!
  • 93 Стефан Савов

    5 2 Отговор
    Руснаците забиха свое знаме първо на Айфеловата кула
    След това забиха знаме на Райхстага
    Сега предстои да забият знамето си на Белия дом.

    Коментиран от #104

  • 94 Един

    5 3 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    пример - по една случайност познавам един човек, женен за българка, немец. По едно време го срещнах тук, в България. Пихме по едно-две, разприказвахме се. Бил за да води преговори за закупуване на завода за кабели в Бургас. И слес третата стограмовка ми каза - "Ние ще го купим, ще платим и на когото трябва, евтино. И ще го закрием. ЗАЩОТО ТОЙ КОНКУРИРА НАШИТЕ РАБОТНИЦИ. Че затова много от заводите ни бяха купени и закрити, не е въпросът до Адидас или Ромика. Иначе най-много се харчат китайските имитации - по-лоши са от Ромика, но това е друга тема.Не вярваш ли? Питай бургазлии какво стана със завода.
  • 95 Бодак

    5 1 Отговор
    "Aмeрикaнcкaтa нeпрaвитeлcтвeнa oргaнизaция Цeнтър зa cъврeмeнни oтбрaнитeлни изcлeдвaния (С4АDS), кoятo aнaлизирa дaнни oт cфeрaтa нa cигурнocттa, публикувa прeз 2019 гoдинa интeрeceн дoклaд. Oт нeгo cтaвa яcнo..."

    М-да-а... сичко е ясно.... американска НПО-шка, анализира поредното нещо и за пореден път в виновен .... Путин.

    При такива случаи народът вика: "Да се чудиш да се смееш ли или да плачеш".
    В литературата, на такива случаи им викат трагикомедия.
  • 96 ДЕРТОВЕ

    3 2 Отговор
    Мирocлaв Нaйдeнoв
    Зeмeдeлcкият миниcтър oбяcнявa нoвитe изиcквaния към cвинeфeрмитe
    Трябвa дa имa игрaчки, зa дa мoгaт прaceтaтa дa cи игрaят c тях и дa ce избeгнe кaнибaлизъм"
  • 97 И сега строим

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "1520":

    Мини вецове за източване на язовирите. Много успешно го правят - язовира на Перник е доказателство. И на само там. Тя мафията МУ си знае работата. После по ноу-хау на Свинетка Павлова се прави ремонт (като за Нобел), в резултат на който се натоварва шкафа МУ.
  • 98 Бодак

    9 2 Отговор

    До коментар #86 от "Антикомунист":

    Империята на Злото е САЩ
    Има над 700 бази из Земята
    Военни разходи = на всички останали взети заедно
    За около 240 години история е била над 300 пъти във война или въоръжен сблъсък с чужди народи.
    Единствена използва два пъти атомно оръжие и то не срещу чужда войска,а срещу цивилни -- жени, деца, старци.
    Във Виетнам масово използваше химическо оръжие -- там земята още не е изчистена
    Обогатен уран -- в Ирак, Афганистан и Сърбия...
    Главен разпространител на гей-либерастко-джендърска идеология
    .....
    Стотици политически убийства, преврати и цветни революции.

    Това е само малка част от фактите, факти, а не политиканстване и пропаганда в стил комунизъм-демокрация ...

    По Земята вилнее едно Голямо Зло,. Името на Злото е САЩ

    Коментиран от #106

  • 99 хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #88 от "Македонецот":

    Че вие говед*та сърбомани от северна македония нито от акъл, нито от образование нужда имате. Каквото са ви наср*ли и изпик*ли в тиквите вашата пропаганда - това е за вас чиста изворна водица.
    Ако не бяха все пак и нашите хора покрай Вардара, отдавна да сме пуснали шиптарите да ви одрусат сливите - то и за нищо друго не ставате.
  • 100 тнт

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Го4о":

    Тоа па си има зор с Кабаева!?!
  • 101 АНАЛИЗАТОР

    3 1 Отговор
    И да има дворец Путин , краварите какво ги интересува. Защо не пишат за имението в Германия на предатела Горбачов , Шевернадзе и други.

    Коментиран от #105

  • 102 Справедлив

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "туриста":

    Не разбирам теб какво те притесняват руските работи-гледай тук в нашия обран бостан тъпако!
  • 103 Сороснята

    2 1 Отговор
    по рождение сте с писък в ушите.
  • 104 Коча

    2 0 Отговор

    До коментар #93 от "Стефан Савов":

    кръстя се с двете ръце.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 4455

    1 3 Отговор

    До коментар #98 от "Бодак":

    Абсолютно си прав! И идват в дома ти - България и ти казват няма да строиш Южен поток и АЕЦ Белене, от което загубихме милиарди и енергийно бъдеще! Нямам думи! Разпореждат се като у тях си!
  • 107 Наблюдател

    2 2 Отговор
    А защо наричат посолството на Козяк - Сградата с антените ? Какво подслушват и какво заглушават тези антени ?