Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 20:30 7 357 61

Доган се завръща? Какви са причините?

  • дпс-
  • ахмед доган-
  • има такъв народ

Изглежда логично ГЕРБ и ДПС да играят заедно и на президентските избори

Доган се завръща? Какви са причините?  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали Доган се опасява, че най-накрая ще му поискат сметката? Затова ли сега му е нужен депутатският имунитет? Или пък желае да наблюдава от първия ред в парламента триумфалното завръщане на ДПС?

След като в продължение на години Ахмед Доган предпочиташе да стои в сянка, почетният председател на ДПС бе номиниран от структури на партията в Кърджали за депутат. Дали парламентарните избори на четвърти април няма да ознаменуват завръщането на архитекта на ДПС в българската политика? Какви са причините за този ход и какви могат да бъдат последиците?

"ДПС е другото мое аз. Затова няма къде и как да избягам от партията и не искам, защото ДПС е 28 години от моя живот". Това е цитат от мелодраматичната прощална реч на Доган от 19 януари 2013-а. Ще сгрешим обаче, ако видим в тези думи сбъднато пророчество - това е признание, че Доган е неделима част от ДНК-то на движението. Доган никога не си е тръгвал. Реалната власт в ДПС и до ден-днешен остава в него. Може би сега той желае отново да влиза през парадния вход.

Причина за завръщането на Доган в парламента могат да са опасенията му, че констелацията от интересите там може да реши най-накрая да му връчи сметката. При такъв сценарий депутатският имунитет би могъл да послужи на Доган като чадър или спасителен пояс.

"Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!" се обявиха категорично срещу модела ГЕРБ-ДПС. Социалистическият консерватизъм на г-жа Нинова, който твърдо позиционира БСП в патриотичната ниша, се опитва да пресече колаборационистките опити в Столетницата с партиите на Борисов и Доган (Карадайъ), ала петата колона на "Позитано" продължава да клокочи под повърхността. Дали 45-ият парламент ще се заеме да инспектира авгиевите обори на Доган и ДПС ще зависи разбира се от резултатите на изборите, последователността и решителността на сегашната опозиция.

Въздушната възглавница на депутатския имунитет обаче ще бъде нужна на г-н Доган само в краен случай. Лимузината на почетния председател е бронирана отлично и продължава да се движи стабилно, необезпокоявана от никого, по построените от Борисов магистрали.

Етническата партия е проникнала дълбоко в темелите на българската Темида. Съдебната система протака например по случая "Догансарай". Прокуратурата прати в трета глуха разследването за покушенията срещу оръжейния търговец Гебрев. Има индикации, че в сблъсъка между интересите на Доган/Пеевски и Гебрев държавата влиза в ролята на бодигард на ДПС (бившият министър на отбраната Ноев дори твърди, че поръчалите Гебрев стоят на най-високите нива в изпълнителната власт).

Не е изключено, както нерядко става у нас, развръзката обаче да дойде отвън. В Чехия тече наказателно производство с предмет скандалната сделка, с която Доган де факто придоби ТЕЦ "Варна"- според чешкия депутат Лукаш Вагенкнехт има данни, че с нея ЧЕЗ е била ощетена с 323 милиона евро.

В разгара на протестите през 2020-а година българското правителство свали охраната на Доган и Пеевски. Борисов уж прочисти кабинета от министрите на ДПС и формално отне от почетния председател студения резерв. Въпреки това, в края на 2020-а Софийската градска прокуратура реши, че няма данни за извършени престъпления по внесения от Вагенкнехт сигнал за сделката за ТЕЦ "Варна". Ако обаче разследването, в което се замесва името на Доган, набере скорост в Чехия, нито едно защитно средство няма да е излишно на почетния председател.

Възможно е също съюзниците на България в НАТО, особено САЩ, да решат най-после да сложат точка на енергийните пасианси на ДПС, в които изглежда участва и Москва.

Причина за завръщането на Доган може да бъде и желанието му да наблюдава (а и да продължава да дирижира) от първия ред в парламента възраждането на ДПС. Партията е в чудесна кондиция, след като се помири с Ердоган и, с неговата закъсняла благословия, надви опасния конкурент ДОСТ на Местан. Не е изключено ДПС да пожъне богата реколта на четвърти април, доближавайки се до пиковите си изборни години, когато получаваше над 400 хиляди гласа.

Силното представяне на ДПС на парламентарните избори ще увеличи апетитите и амбициите му към властта. Но е малко вероятно да видим министри на движението в следващото правителство, дори то да бъде съставено например с мандат на ГЕРБ. Почти всички партии у нас бягат от прегръдката с етническата партия. Партньорството между партиите на Борисов и Доган в сфери като енергетиката обаче ще се съхрани (смята се, че те заедно ще продължат да разполагат с лостове в АЕЦ "Козлодуй", НЕК, Електроенергийния системен оператор, "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг), а може дори и да се засили - особено ако останалите играчи образуват санитарен кордон, насочен срещу тях.

Изглежда логично ГЕРБ и ДПС да играят заедно и на президентските избори. ДПС не е "направило" Радев президент - разликата между него и Цецка Цачева на втория тур през 2016-а бе 800 000 гласа, много повече от потенциала на движението. Ако в края на 2021-а заявката за нов мандат на Радев обаче претърпи провал, ДПС, които вече заявиха, че няма да го подкрепят, ще си припишат, основателно или не, заслугата. Доган не би пропуснал повода: ще облече парадната си униформа, ще се качи на трибуната, ще помаха закачливо на публиката, за да зададе, за кой ли път, пулса на морфичния резонанс.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    89 2 Отговор
    Причините са едни 27 милиарда от ЕС за 2021-2022г.

    Коментиран от #53

  • 2 реалиста

    83 2 Отговор
    За имунитет.Имунитет трябва да се премахне

    Коментиран от #37

  • 3 Майна

    100 5 Отговор
    КАКЪВ ДОЛНОПРОБЕН ЦИРК Е ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ...ТОЗИ СЕЛСКИ ХИТРЕЦ ЩЕ ГО ИМАТ ЗА ГОЛЯМ ,,ПОЛИТИК,,...СРАМНО....
  • 4 КОТарАК

    52 5 Отговор
    щом и DW взема отношение , то работите стават сериозни за шайката.
  • 5 Газов пищов

    42 1 Отговор
    Минало му е шубето..
  • 6 Мафията

    54 0 Отговор
    Направиха лобистки закон за застрахователите. Не можеш да се отървеш от гражданската отговорност дори да не си караш колата. Всичките застрахователи направиха картел в една фирма ЕсДиАй.
  • 7 ИМУНИТЕТ

    48 4 Отговор
    ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА Е ИМУНИТЕТ!ИМУНИТЕТ,ИМУНИТЕТ И ПАК ИМУНИТЕТ!!!
  • 8 Анонимен

    49 5 Отговор
    Завръща се защото го е страх че смени ли се управлението след изборите може да е разследван и му трябва имунитет

    Коментиран от #35

  • 9 Румен

    51 4 Отговор
    Дано сега се намери истински герой с пистолет
  • 10 Ама

    16 0 Отговор
    вярно смятат българските граждани (без значение на етнос) за пионки ! И не само тях , а всички от които са на далавера !

    Коментиран от #20

  • 11 радио Радецки

    14 3 Отговор
    Причините са пара йок и Ердоган заповядва
  • 12 Достоевски

    24 4 Отговор
    Не се завръща а се появява ,да плаши някого ,с нещо ,ама ще оплаши плашилото,нищо чудно да катастрофира в бетоновоз
  • 13 отвратен

    31 4 Отговор
    ОТ БОКО И ДОГАН САМО ПОВРЪЩАМ

    Коментиран от #16, #61

  • 14 Левтер

    16 5 Отговор
    Тоя ман.гуп не е ли умрял бе?
  • 15 розово

    17 3 Отговор
    Възможно е съюзниците на България в НАТО и особено САЩ да сложат най после точка на енергийният пасианс на ДПС в който изглежда участва и Москва.Цитат от статията според мен основен.
  • 16 жонсом и жонсом

    5 15 Отговор

    До коментар #13 от "отвратен":

    от комунисти и русофили ми се подвига !

    Коментиран от #19

  • 17 Амет Доан

    7 2 Отговор
    Ши слушити ко шви говоря и ши записвати
  • 18 Амет Доан

    16 3 Отговор
    Връщам се само, за да спечеля едно ДУПЕтатско място, а след това отново се оттеглям на УИСКИ в Сараите.ПРАСЕееевски ще направи същото.
  • 19 Де Факто

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "жонсом и жонсом":

    И двамата са ДОНОСНИЦИ на ДС.
  • 20 Е защо да не ги смятат?

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ама":

    Нима не е така? Нима едни като се борят срещу статуквото, други не се продават за дребни стотинки за да го поддържат? Ами нормално е всеки селски бек, да ни смята за пионки и за тъпи! Защото с продажниците, сме си такива!
  • 21 жонсом и жонсом

    3 3 Отговор
    от псевдокомунисти и руски мекерета ми наКуртва
  • 22 Амет Доан

    3 5 Отговор
    ☝аллау акбарт ☝
    още иляда години ВЕЦовете ще работят за Ердоан ефенди
  • 23 Памид Памид

    1 4 Отговор
    пара вар му ,Доан бег ?
  • 24 Октан Осмай

    6 2 Отговор
    Пара кат дъжд бе ,керата !
  • 25 Гьонер Тапир

    4 2 Отговор
    Аш кол сун
  • 26 Ако Ганю балкански позволи

    7 2 Отговор
    ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в следващият парламент. Е много вероятно Доган да управлява отново.

    Коментиран от #28

  • 27 !!!?

    9 7 Отговор
    Фигуранта ще вкара и мутрите които бяха вън в Парламента !!!?

    Коментиран от #29

  • 28 Доган винаги ще управлява,

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ако Ганю балкански позволи":

    докато има продажни и корумпирани политици! Доган държи Данс, който събира компромати за всички "честни" и така Доган ги държи, без значение от каква партия са, а медиите, които 80% са негови, раздухват всеки скандал и съчиняват компромати! За това и Президента и Слави, са им трън в очите! Показват го троловете, на които им се плаща, да плюят, защото нямат реални компромати! За това и се хващат като удавник за сламка и за най дребната простотия! Доган става депутат, заради имунитет! Доган е изключително умен и хитър и усеща задаващите се ветрове, преди да са се появили!
  • 29 удивителен

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "!!!?":

    про стак,на страната на кои си?

    Коментиран от #36

  • 30 Пловдив

    1 2 Отговор
    За съжаление, такива същества, като Доган и Бойко, са неделима част, от ДНК-то на българите!... И никой друг, освен Господ Бог, не може да ни спаси, от тях...!!!

    Коментиран от #39

  • 31 Sky-blue

    4 1 Отговор
    Ахрянина е изцапал гащичките
  • 32 Кочо

    4 2 Отговор
    Ще реди правителство Доган! Преди време каза, че ,,бъдещите поколения ще ни се чудят на акъла, как сме допуснали толкова пροст човек да управлява България!" Сега да видим, ще уволни ли Ганос или ще ви управлява заедно с него!?
  • 33 НОВО ПЕТ

    5 1 Отговор
    ЧЕХИТЕ ШЕ ГО СЪДЯТ ЗА ТЕЦ ВАРНА...КАТО ДЕПУТАТ, ПРИДОБИВА ИМУНИТЕТ.......
  • 34 Колко пари ви плати Доган

    3 1 Отговор
    Да пишете това което иска тои наредил ли ви е,страх ли ви е от него Доган онищожава българското население
  • 35 Нямам срам

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Имунитета може да бъде свален
  • 36 Брендилия

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "удивителен":

    И той не знае. И в статията са пропуснали, че ВМРО прави изпълнения срещу ДОСТ. Смятайте в каква кочина живеем. Наричат се ВМРО и патриоти с цялата си наглост, и в същото време са срещу РСМ да влезе в ЕС. Ами ако ги питат (което няма да се случи) българските управници за Турция в ЕС какво ще кажат?
  • 37 Песемист

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    Щом радев е замесен в корупция сега всички лидера трябва да се оплюят Радев виня пЪтя към «комунистическия иниверситет» и хаиде втори мандат да се спасява
  • 38 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Истинската същност на тези турски агенти се вижда най-добре преди избори. Как наблюдават нашите простаци нарекли себе си политически елит и как ехидно се усмихват зад гърба им. Но само някой да им каже че са корумпирани типове и национални предатели-отговора е - не се заигравайте с етническата карта и до тука.
  • 39 спокойно

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пловдив":

    не намесвай бог в българския тарикатлък
  • 40 Пацо

    13 3 Отговор
    Тази етническа партия трябва да бъде забранена.

    Коментиран от #41

  • 41 Кси

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Пацо":

    Изобщо, защо беше регистрирана, да бъде ракета носител на бсп, това са ДС сътрудници и големи специалисти в енергетиката, сега работят по зелената сделка, видни енергетици и хидроинженери

    Коментиран от #56

  • 42 слава слава

    2 0 Отговор
    иде! слава за бате "сава"!
  • 43 Доган и путин трябва да бъдат

    3 2 Отговор
    Пречукани иначе абсурда ще продължава
  • 44 Цирк

    8 1 Отговор
    И нашия парламент и Европарламента се превърнаха в убежища за престъпници. А имунитета им започва още с кандидатирането им за депутати. Престъпниците са навсякъде - в Парламента и в партиите извън него, в Правителството. в Президенството
    Как да ги уважаваш тези институции и тези политици?!?!??
  • 45 Стефан

    9 1 Отговор
    Затова този ДОНОСНИК на ДС да няма думата на 4 април масово гласуване, няма да ви казвам за кой, ако имате поне малко останало сиво вещество ще разберете, МАСОВОТО ГЛАСУВАНЕ сваля процентите на ДПС , защото техните избиратели гласуват като овце, под строй, по религиозни причини.

    Коментиран от #54

  • 46 2423

    8 1 Отговор
    на тоя с кеф да му го набиеш с 200
  • 47 РАДИО ЕЛТО

    6 1 Отговор
    каквито врътки ДОГАН да прави не ще избяга а ЧЕШКАТА ПРОКУРАТУРА нее сляпа
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ЧРЕЗ ВЛАСТ

    6 1 Отговор
    ЗАПАЗВАНЕ НА НЕЗАКОННО ИМУЩЕСТВО
  • 50 ПСР

    5 0 Отговор
    Има два вида пълна ненаказуемост и свещеност-да си крава в Мумбай или Доан в БГ.Агент Сава и преди е бил"депутат",без изобщо да стъпва в НС с години.Точно той ли,да се страхува от възмездие?!Познавайки из дълбоко,реалността у нас....да бе,да.И да го изберат в Кърджали,ще отстъпи мястото си на втория в листата.Или предварително ще откаже номинацията.И без имунитет,няма кой с пръст да го пипне,това е ясно.А човекът си има бизнеси....
  • 51 ГоЩо

    4 1 Отговор
    Хора и имена които спрягаме тук са най обикновени координатори и касиери за България на определени интереси извън БГ.
  • 52 Философ мелиоратор

    4 0 Отговор
    Аз съм Меди Доганов,агент на ГРУ и имам
    Пръст в събитията от 1985 година !
    Обикновенните турци го знаят, така че !...
  • 53 Антимафия

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Причините са много повече от извиненията?
    АФЕРАТА №1 --- КТБ , Тук трябваше да се прикрие съдружието на Доган с
    Цветан Василев , ,причините нямя как да покаже и докаже от къде има тези милиарди?
    В проекта се включва Безкруполен Прокурор Иван Гешев
    и дупутата делян Пеевски?
    След разиграната комедия, държавата олекна с 3.5 милиарда лева!
    Доган покрит и прикрит и активите разделени ,
    между Бойко Борисов и Ахмед Доган?
    АФЕРАТА №2 ---МЕДИИ ,Чрез различни машинаций , Ахмед Доган се отърва
    от медиите които със времето пожълтяха , и загубиха всякаква стойност ,и бяха невъзможни за продаване, подарени уж на някой ,вече не са Български и можем спокойно да кажем че управлевиета на Мафията след като изнесе капиталите на България ,сега вече изнесе и Медийте в чужбина , един от заложниците в
    този бранш беше Депутата Делян Пеевски , завинаги си остава "машата- ръжен"
    покрай Доган открадна и той някой лев ? ?
    АФЕРАТА №3 --Васил Божков, човека , който си работеше и плащаше, както се бяха уговорили!
    Но алчността на "Детето -Депутат", изпълза като мазна въшка на челото му,
    със простотията си отвори "кутията на Пандора" и връщане назад няма?
    Васил Божков ще бъде политика, с който от сега нататък,
    ще трябва да се съобръзяват и няма да си плаща ,
    губещи са Премиера Бойко Борисов и Хунтата?
    Васил Божков със бизнеса си издържаше и фирмата Лафка, но това не попречи на собственика да играе "ва банк"!
    Или както казват в" Оул ин"!
  • 54 Брендилия

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Стефан":

    Нищо не сваля. Сестра ми, кака е израсла в Турция
  • 55 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ДОГАН Е СИЛНО СЕТИВЕН .СЕТИВАТА МУ СА В УЖАС:СРУТИЩЕТО РАБОТИ ... НО ДО КЪДЕ ...И КАКВО ОСТАВА .КАКВО СТАВА ?
    ВСИЧКО СЕ СРУТВА .НИЩО СТАРО НЕ ОСТАВА . КОЗМЕТИЧНИТЕ РЕСТАВРАЦИИ СА МИНАЛО БЕШЕЛО .
  • 56 Антимафия

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Кси":

    Същата работа ,както с ГЕРБ,
    Комунистите си намериха поредното,
    убежище за бандити политици?
    С появата на Кунева в протестиращите листи ,

    Направиха БСП лидера Корнелия Нинова , Премиер,
    още преди изборите,
    чрез фалшивите протести на" Пръмовата булка" ,
    "смучеща цял живот, кръвта на работетищите граждани"?
    Сега пак се е" наортачила" на софрата ?????
    Ужас и безумие,!

    - А ти Бабикян ставаш за резил,
    уж си хитър арменец ,пък влизаш в капана???
    Правиш огромна грешка,
    да стоиш и се криеш, като мишок,
    за това ли протестираше 200 де
    на,
    да правиш правителство с Ахмед Доган?
    Със Доган и Борисов политиката ,
    не се прави а се копува?

    И ти "Адвокате слузист"!

    ПО ДОБРЕ ДА СИ ПРИЗНАЕШ,
    ЧЕ СИ КУПЕН ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО?
  • 57 МУТРИЗАТВОР

    3 0 Отговор
    мутрата престъпна доган се завръща , за да помогне на престъпника боко с гласове и престъпления ЗА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА КРАДАТ !
  • 58 КЮНЕЦ

    3 0 Отговор
    ОТ ТОЯ ЦИГОЙНИН ОТЪРВАНЕ ЙОК !
  • 59 анонимин

    2 0 Отговор
    Може и да не стане неговата!Турците поумняха.Разбраха че Доган само ги използва,и едва ли ще се вържат на лъжите му!?Време е да се върне в затвора,както и тъпото от банкя!!!
  • 60 КРАДЕЦ

    2 0 Отговор
    ТОЯ ПРЕСТЪПНИК ДОГАН ТРЯБВА ДА СЕ ТИКНЕ В ЗАТВОРА !
  • 61 ОТВРАТЕН +

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "отвратен":

    Как няма да ти се повдига от Доган и Борисов...!Та те двамцата- хванати за ръчичка- вонят на корупция и далавери от 300 метра...