Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 16:00 6 276 12

Чухте ли глашатаите на корупцията?!

  • корупция-
  • франция-
  • разследване

Бездействието на следствието към очевадни конфликти на интереси не се оказа в полза на дребните длъжници затънали в ипотечни кредити

Чухте ли глашатаите на корупцията?! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В повечето случаи това са журналисти, които работят извън утъпканите медийни магистрали. Предмет на тяхната дейност са Офшорните финансови заслони, които приютяват суми от незнаен произход. Английското им наименование е Whistle-Blower, а френското - Lanceurs d'Alerte. Много вероятно е, зад тях да стоят данъчни власти или фондации със специфична идеология. При всички положения дейността им е съпроводена с рискове, защото заплашват огромни финансови интереси. Разкритията им предизвикват скандали и съдебни процеси. Най-известните са: MEDIATOR, CLEARSTREAM, PANAMA PEPERS, LUXLEAKS и напоследък OPEN LUX.

В държави като Франция, всеки сигнал оповестен от "Глашатаи на Корупция", веднага се проверява от разследващи магистрати. При най-малкото съмнение, започва съдебна анкета, която завършва с процес. Съдебната система се явява нещо като щафета на работата на журналистите. Аферата CLEARSTREAM избухна през 2004 година.

Тя засягаше доставката на фрегати за Тайван, с ретро комисионни платени в Люксембург. Между подсъдимите беше и френският министър- председател - Доминик дьо Вилпен. По време на анкетата за сетен път изплува несъответствието между законодателството на малката държавица, наброяваща 600 000 жители и 67 милионна Франция.

Министър- председателят и в същото време финансов министър Жан- Клод Юнкер, не само, че не улесни анкетата, но със зъби и нокти защити банковата тайна на Люксембург. Подозренията, които се разпалиха около Доминик дьо Вилпен обаче сведоха до нула шансовете му за бъдещ президент на Франция. Много интересна в случая е "българската следа" около компрометирания до уши бивш френски политик. През 2008 година, Сергей Станишев, в качеството си на министър- председател, възложи на Доминик дьо Вилпен някаква скъпо платена мисия, чиито резултат е невидим и до днес.

В обширно интервю пред българските медии, отстраненият от политиката благородник заяви приблизително: "Ще се съсредоточим върху ефикасността на администрацията. Бизнес средата и нейната интеграция в европейския и световен пазар. В нашето полезрение са съдебната система и министерството на вътрешните работи". Дьо Вилпен, след като получи хонорара си, никой не го чу, нито видя повече.

Швейцария, която приютява милиарди от незнаен произход се огъна, за да се хареса на френското правосъдие и предаде личната банковата сметка на министъра на бюджета Жером Каюзак. "Глашатаи на корупцията" настоятелно твърдяха, че министърът е "скътал" 500 000 евра и се оказаха прави. Каюзак бе осъден на 3 години затвор и богатството му конфискувано. Бойко Борисов не го покани за консултант, може би защото французина още носи електронна гривна.

След резила на Румяна Желева пред европейската комисия и постъпването на Миглена Кунева в "Париба", разобличени и двете в конфликт на интереси, правилата свързани с участието на високопоставените европейски чиновници в частния сектор, бяха променени. От страна на българските власти, съд или медии, не последва никаква анкета относно имотното им състояние, или изправността на данъчните им задължения.

Бездействието на следствието към очевадни конфликти на интереси не се оказа в полза на дребните длъжници затънали в ипотечни кредити. Частните съдебни изпълнители връщаха на банките имоти конфискувани на безценица, които пускаха в последствие на пазара с надути цени.

Къщата в Барселона с преведени от Кипър пари, разкрита от български "Глашатаи на корупцията" разбуди фейсбук пространството, но не и Гешев. Бездействието му продължи и по време на скандала "Панама пейпърс", въпреки че в нейното разследване беше взела участие журналистката Алексения Димитрова. Госпожата дори получи наградата "Пулицър". Както всеки скандал с българско участие, той се спука като балон на детска площадка.

Достатъчно беше Методи Андреев да оповести агентурното ѝ минало и никой не разбра, какво точно е разкрила. За в бъдеще Алексения Димитрова ще показва наградата "Пулицър" само на деца и внуци, понякога и на колеги от в."24 часа".

Междувременно на Гешев бе залепен наблюдаващ дейността му прокурор - функция несъществуваща никъде по света. Може би на това двойно прокурорско дъно се дължи непромокаемото мълчание относно българското присъствие в аферата Open Lux. Мълчанието е всеобщо. На прокуратура и на медиите. Въпреки, че всеки ден родните телевизии посвещават безценни минути на "Вижте крадеца", за да разобличат крадци на бонбони. В България връзката между "Глашатаите на корупцията" и Съдебната система не е прекъсната. Тя никога не е съществувала.

Последните разкрития са резултат на работата на Organized Crime and Corruption Reporting Project, в сътрудничество с 17 европейски медии, между които Le Monde. Разследващият консорциум разполага с 4 милиона компрометиращи документи, уличаващи известни мултинационални предприятия, както и частни лица, предпочели благосклонното прикритие на люксембургското законодателство за да не плащат данъци. 6500 милиарда евра се крият в банките на Люксембург и тази сума продължава да расте.

Български "Глашатаи на корупция" извадиха от купата бегълци от НАП името на Константин Пенчев и на неговия син. Защо точно тях е от второстепенно значение. Цитираните суми не са главозамайващи, въпреки, че далеч не отговарят на доходите на бившият Омбудсман. Мълчанието на засегнатите, на прокуратурата и на журналистическата гилдия означава само едно - всички ги е страх.

Пенчев и синът му са бримка на един чорап, която ако се разплете, може да разголи разширените вени по бедрата на българска корупция.

14 февруари 2021г. София Божидар Чеков


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойчо

    61 4 Отговор
    В България няма корупция, това са измислици на комунистите стига вече.

  • 2 ЧУ ЛИ ГИ

    1 3 Отговор
    А ТСОГ!!!
  • 3 Бони

    55 1 Отговор
    НИЕ СМЕ МЕГА КОЧИНА.
  • 4 Последния софиянец

    51 2 Отговор
    100 човека, политици и магистрати от България държат 1000 000 000 в Люксембург.

    Коментиран от #8

  • 5 ТаУмВзе

    50 4 Отговор
    Беше Виц. Влизаме в Европа и тя се разпада. Ето, че стана истина.

    Коментиран от #7

  • 6 Бокича съм....

    32 1 Отговор
    Тези купюри от по петдесет евра просто не вървят,не са ли от лилавите не ми ги хвалете!
  • 7 един от многото

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Доказано , 500 години Под Турско – разпадане на империята. Съчзниси в оста РИМ , Берлин Токио Губят войната – разпад. Съюзник на СССР и участник в СИВ – Разпад. Време е за ЕС и НАТО. В ЕС се започна!
  • 8 Бойчо

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    Дали не сме тарикати а? Тия съм ги карал с 200 всичките.

  • 9 безпартиен

    31 1 Отговор
    Когато най-прекият път към материално благополучие се явява работа със заплата от държавния или общински бюджет и за нито един орган разследващ това не прави впечатление,значи е корупция!Корупция от най-ниското ниво на управление,до най-високото!Няма как със заплата от бюджета някой да придобие 5-6 жилища,да изучи деца в престижни ПЛАТЕНИ ЗАПАДНИ УНИВЕРСИТЕТИ!Други "фокусници" придобиват цели държавни предприятия докато са на държавна служба!Трети толкова арогантни,че демонстрират стандарта си на живот без да имат частен бизнес!!!И виновни няма!Няма да има до тогава,докато прокурор разследва КОЙ е направил запис,а не дали записът съдържа данни за престъпление!Докато се разследва КОЙ е направил снимка а не чии са парите и кюлчетата злато!Докато държавата не си потърси парите които изплаща на несправедливо осъдени от тези виновни за това следователи и прокурори!Докато….!Докато....!Докато разбере този народ,че ако изборите можеха да променят нещо,политиците биха ги забранили!
  • 10 Наблюдателен

    21 5 Отговор
    Whistle-Blower има ли ги в България ??? и изобщо прокуратурата обръща ли им внимание ???? Меглена Кунева трябва да е в затвора за нанесените на Бг. щети, а Манолова и дончева са слугини на мутри и олигарси, какви мутри вън ??? пълна пародия .........
  • 11 555

    26 2 Отговор
    Няма значение кой какво разкрива, няма значение колко крадат, дотам ни докараха. Най важното е, че мечтата за банани от преди 31 години е сбъдната..Яж народе банани.
  • 12 Божидар Чеков, добре казваш за,

    1 0 Отговор
    Константин Пенчев!! Но защо пропускаш шефа, на Камарата на ЧСИ, който е Скътал 15 000 000. Евра в Същите банки в Люксембург!!! А, Пенчев и Сие имат 5 000 000??? Евра!!! Имали няко, да работи по тези золуми!!!! ЕДВАЛИ, мълчание! Нито обвинения, най малко Оставки,!!