Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 21:12 5 898 134

Да, Луковмарш трябва да бъде забранен. Но честванията на 9 септември също

  • луковмарш-
  • ген. христо луков-
  • неонацисти-
  • комунисти-
  • комунизъм-
  • 9 септември 1944 г.-
  • антисемитизъм

Свободното пропагандиране на нацизма и антисемитизма във всичките им форми трябва да бъде преследвано от закона. Но! Същото нещо с пълна сила трябва да се отнася и за пропагандиращите комунизъм, сталинизъм и пр.

Да, Луковмарш трябва да бъде забранен. Но честванията на 9 септември също - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка година, когато дойде моментът да се проведе прословутият Луковмарш, се случва едно и също. Различни организации и хора се обявят против него, защото в основата му стоят хора с неонацистки възгледи, както и защото същите - организации и хора, смятат, че ген. Христо Луков е бил нацист и антисемит. От другата страна, част от българските антикомунисти, без да са неонацисти и национал-шовинисти, подкрепят Луковмарш, защото ген. Луков е бил убит от комунистически изроди. Време е обаче и всичко около Луковмарш да се уточни, защото въпреки забраната той се провежда, и с ясни факти да се изчистят неяснотите около личността на ген. Христо Луков.

В тази лична позиция за генерала няма да бъдат давани оценки, защото до момента за него липсва обективна информация. За него се говори или от "червени" историци, или от "сини" такива. Но ако в края на краищата той наистина е бил нацист и антисемит, не би следвало да се почита като значима за България историческа личност. Това обаче не отменя възможността на датата, на която той е бил разстрелян в дома си, да бъде почитан от възхищаващите му се. Задължително е в близко бъдеще да се помисли по този въпрос от българските антикомунисти и демократи.

Необходимо е, задължително е историци да се заровят в документите и след това да запратят в историята противоречивите информации за ген. Луков. Това изключително ще облекчи целия спор и би трябвало да сложи край на вербалната война по темата "Какъв е бил ген. Христо Луков".

Както се спомена, въпреки забраната за провеждане Луковмарш все пак се провежда. Вероятно от Столична община са последователни в тези си декларации, за да получат традиционните одобрителни 15-20 реда от Фейсбук страниците на някои западни посолства. Които, впрочем, най-вероятно нямат проблем с ген. Луков, а с идеологията на хората, които шестват по софийските улици всяка година на 13 февруари. И конкретно за това са прави. Общината ни обаче, както и централната власт (и то в по-голяма степен), ако ще забраняват нещо - да го забраняват наистина и то да не се провежда.

Но не само Луковмарш трябва да бъде забранен по тези демократични мотиви. Това трябва да се случи и с други сборища, провеждащи се всяка година у нас. С което стигаме до същината, до основното.

Да, Луковмарш категорично трябва да бъде забранен, но не заради ген. Христо Луков, а заради това, че в основата на този марш стоят организации, поддържащи нацистката идеология и антисемитизма. И не, изобщо не бива да се подвеждаме по гласовете, че това ще наруши конституционни права. Свободното пропагандиране на нацизма и антисемитизма във всичките им форми трябва да бъде преследвано от закона. Но! Същото нещо с пълна сила трябва да се отнася и за пропагандиращите комунизъм, сталинизъм и пр. Тези идеологии, както и всякакви други варварски от подобен тип, са антидемократични. Те презират демокрацията, която демократичният свят се опитва да брани. Дебат с тях не е възможен, а и не трябва да има. Идеологиите им са престъпни и по смисъла, например на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, прогагандиращите са престъпници. Които обаче не се преследват, а трябва.

В България залитането по тези варварщини - нацизъм, фашизъм, комунизъм и т.н., може да стане бързо и лесно. Страната ни няма демократични традиции и почвата е готова, защото хората така и не са разбрали какво е представителна демокрация и въобще демокрация. И затова всеки вид пропаганда в полза на комунизма, националсоциализма, фашизма и антисемитизма, трябва да бъде преследван от закона. БЕЗ ДВОЕН АРШИН!

Тези действия няма да са в противовес с демокрацията, а само в нейна полза.

И в този ред на мисли българските законотворци по най-бързия начин трябва да се задействат, за да забранят Луковмарш. Ама наистина. Но и честванията на "празници" като 9 септември трябва да бъдат незабавно забранени от закона. Както и всякакъв вид пропаганда (вербална или друга) в полза на престъпните режими, довели Европа (преди всичко) до пълна катастрофа.

И, впрочем, паметникът на убийцата на ген. Христо Луков трябва незабавно да бъдат сринат.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 64 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илия

    44 179 Отговор
    На 4-ти мощно да подкрепим коалициите ГЕРБ-СДС и НФСБ-Воля!

    Победа над радикалната левица, никога повече социализъм в България!

    Коментиран от #25, #50

  • 2 Последния Софиянец

    130 21 Отговор
    Поздрави от Орлов мост! Поклон за стотиците хора които дойдоха пред Общината да почетем загиналото момче от безхаберието на Фандъкова.

    Коментиран от #12, #18, #28, #92

  • 3 А сегашния режим

    101 6 Отговор
    Кога ще го забраняваме? Щото е толкова далече от "демократичните" ценности, че няма на къде. Пък правовата държава е някъде зад граница.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пожелание

    94 19 Отговор
    Герберисттката сган уби всичко в територията Боко и Фандъка на гилотината ако искаме да се оправи кочината !
  • 6 РАДИО ЕЛТО

    86 13 Отговор
    да кажеме не на герб БМБ в затвор
  • 7 БЪЛГАРИЯ

    76 61 Отговор
    да живее вечната БЪЛГАРО РУСКА ДРУЖБА
  • 8 Искрен

    94 45 Отговор
    Луковмарш е протестен марш ,марш на Българщината,колкото и малко да ни е останала срещу настъплението на Окупаторите и от изток и от запад-едните ни оставиха без Елит след 1944 г.,а другите без боеспособна армия след 1989 г.!

    Коментиран от #39

  • 9 Дълбоко виждащ

    78 10 Отговор
    Какви демократи сте,щом забранявате.....
  • 10 илия

    35 108 Отговор
    Ние сме под сериозна заплаха от комунизъм!
    Нашата свобода, нашия хубав начин на живот, са под заплаха.
    На 4-ти април народа масово трябва да излезе и да подкрепи евро-атлантическите партии на България. Радикалната левица трябва да загуби катастрофално изборите. След това правителство на националното спасение с ГЕРБ-СДС и НФСБ-ВОЛЯ

    Коментиран от #27, #51

  • 11 безпартиен

    49 71 Отговор
    Само със забрани няма да стане!Трябва истинска ДЕКОМУНИЗАЦИЯ със съответния закон,който да е продължение на закона приет през 2000 година от НС!Той обявява управлението на България от 9.91944 до 10.11.1989 за ПРЕСТЪПНО!!!Тогава никой не се и напъна да продължи и да изясни как управлението ще е престъпно,а няма да има престъпници!Сега градове,села,улици,учебви заведения носят имената на "видни"дейци на БКП освободили ни от самите нас!Тези лица във всяка държава и по всяко законодателство биха били определени като терористи!У нас са герои!Значи с ликовете на Ленин,Сталин,Димитров и сърп и чук може,а с ликовете на български герой не?Който владее миналото владее бъдещето!Който владее настоящето,владее миналото!

    Коментиран от #35

  • 12 ми ,

    15 33 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ако ти гепиш ток за ресторанта , пак тя ще е виновна ... Нали тъй ?
  • 13 РАДИО ЖЕКОВ

    49 69 Отговор
    Кой ден е по-злокобен за вас?

    5-ти септември 1944, когато СеСеСеРе обяви война на независимо и демократично Царство България

    или

    9-ти септември, когато съветската пияна сган окупира страната ни?
  • 14 Бае тодър

    41 85 Отговор

    До коментар #4 от "хъхъ":

    Благодарим на САЩ, и в частност на президента реигън, че разгроми тази въшлива непобедима армия, без пушка да пукне, и империята на злото, никога повече комунизъм.

    Коментиран от #21

  • 15 Било

    14 10 Отговор

    До коментар #4 от "хъхъ":

    Абсолютен цинизъм говориш хъхъ
  • 16 фууу

    45 60 Отговор
    И болшевишките паметници трябва да се премахнат.
  • 17 По спешност

    73 13 Отговор
    Щом ще спазваме правилата на демокрацията, първо и най–скоростно трябва да се забрани дейността на Гроб и сателити, защото те са най–пагубнато нещо, което се е случило на България от създаването ѝ.
  • 18 ШО НЕ ВИ ДАВАТ ПО

    10 12 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ТAЛАВИЗОРО КВО НАПРАВИХТЕ С ШЕФКАТА НА СЕЛСЪВЕТА

    Коментиран от #22, #24

  • 19 ай де бе

    88 7 Отговор
    Освен комунизма, националсоциализма, фашизма и антисемитизма,какво правим с гейдъризма и джендъризма?
    Нали искате демокрация, защо не питате народа, дали им допадат перверзиите??
  • 20 Behemoth

    45 6 Отговор
    Тоя очилатия пак със соросоидните си перфектното....
  • 21 Де Факто

    61 15 Отговор

    До коментар #14 от "Бае тодър":

    Е, тогава и аз благодаря на Русия, че БЕЗ ПУШКА ДА ПУКНЕ си взе Крим, и не го даде на краварите.

    Коментиран от #116

  • 22 Софиянеца

    35 8 Отговор

    До коментар #18 от "ШО НЕ ВИ ДАВАТ ПО":

    По ТАЛАВИЗОРО специално за селяците като теб, дават ЕДНА ТИКВА от село Банки.🤣🤣🤣Гледай я.Някои и викат ТУЛУП.🤣🤣🤣
  • 23 az #Победа75

    39 15 Отговор
    Смърт на фашизма!

    Коментиран от #32

  • 24 Последния Софиянец

    36 7 Отговор

    До коментар #18 от "ШО НЕ ВИ ДАВАТ ПО":

    Дадохме и 24 часа срок да се изнесе от Общината иначе в сряда сутринта ще блокираме Общината и няма да я пуснем вътре.

    Коментиран от #44

  • 25 Чукча писател ...

    20 26 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    Е, че каква е разликата с БСП ?! Пак ще управлява руските чекисти чрез Д(п)С
  • 26 БАЙ Х@Й ‼

    61 4 Отговор
    Може би ще трябва да празнуваме и приемането на плана Ран-Ът и плановото съсипване на държавата ‼‼‼‼‼‼ може и паметник на продажниците нарекли се български депутати които го подписаха и пиха шампанско ‼
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 За кого става дума?

    24 11 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    За Ромчето, подготвяло вечерта, кабела да стане "бакър" за вторични? Толкова българи минаха от там, ром ли трябваше да удари тока? Жалко! Къса му се душата, още един електроинжинер загуби Родината!
  • 29 Дърт пее..раст...

    28 13 Отговор
    Комунизъма е Неизбежен..Защото ,,Фашизма се заражда отново..!!.Борба на идеология ,и не само на идеология..Понякога се пуска ,,КРЪВ,,.

    Коментиран от #33

  • 30 На Всеки км.

    45 18 Отговор
    На Ганьо нещо не му е ясно.
    Чак 2 години след 09.09.44-та се провежда референдум, при който народа се обявява за Народна Република.
    Референдума е под наблюдението на ПОБЕДИТЕЛИТЕ във ВСВ: СССР, САЩ, Франция и Англия.
    ВСИЧКИ ЕДИНОДУШНО ПРИЗНАВАТ РЕФЕРЕНДУМА.
    Какъв е проблема с 09.09-ти 44-та,като на 09,05.45г. в Берлин ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ СЛАГА КРАЯ НА ФАШИЗМА? Там ДАТАТА Е ДОБРЕ ДОШЛА, а у нас ......!!!!!!!!!??????????

    Коментиран от #83

  • 31 Бриго Бичкията

    10 4 Отговор
    Нищо добро не съм прочел като идеи на тази организация СБНЛ, или поне на мен не ми допадат вижданията и идеите на организацията. Но и в двата случая това си е моя гледна точка и не я натрапвам на никой.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Копейкин

    17 34 Отговор

    До коментар #29 от "Дърт пее..раст...":

    Между национал-социализма и комунизма , няма разлика !

    Коментиран от #40

  • 34 допълвам

    17 18 Отговор
    И ежегодното събиране на Бузлуджа....
  • 35 Кремълско жуже

    6 10 Отговор

    До коментар #11 от "безпартиен":

    ++++++++++++++++
  • 36 Що за наглост

    49 6 Отговор
    И защо Луков марш да се забрани?ген.Луков е българин с принос за държавата.Откъде накъде.И кое е Американското посолстви да казва кое да е забранено в България.Искам например да се забрани движението БЛМ в Сащ и кво от това.
  • 37 Behemoth

    20 5 Отговор
    Докога ще ровите в безсмисленото си минало и ще се дърляте за глупости?Испанците водиха гражданска война и загърбиха всичко ....а вие продължавате с простотиите ....няма невинни ,умни и красиви в миналото ви ...

    Коментиран от #79

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Искрена глупост

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Искрен":

    Си написал

    Коментиран от #42

  • 40 Луков...Христо Луков

    26 5 Отговор

    До коментар #33 от "Копейкин":

    Има Национал-Социялизма е фокусиран върху една раса нация и етнос.Комунизма е топно обратното концентрират върху интернационализма расовият микс и тн.

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Страхил

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Искрена глупост":

    Кое е глупавото,обясни без квалификации,ако можеш?!?
  • 43 провинциалист от провинция Тракия

    17 3 Отговор
    Другарю Здравков, с капитализъма какво да правиме?
  • 44 Фактолог

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    Ще се качи на джипка и ще управлява от там...
    Както е тръгнало, предстои пролетно столично почистване от джипките...
    Пролетта идва за софианците, не за дципките...
  • 45 Стефан Петров

    28 7 Отговор
    Написалият тази статия нормален ли е? Не очаквах толкова година след т.н. "комунизъм" у нас все още съществува пещерен антисоциализъм, при това обосноваван с най-примитивен тон и доводи и не търпящ никакво друго мнение. Като е толкова смел автора му защо не се е подписал с името си? Само този факт показва нечисти помисли и желание за тоталитарно налагане на възгледите си без никакво обсъждане.
  • 46 Дърт пее..раст...

    22 9 Отговор

    До коментар #40 от "Луков...Христо Луков":

    Национал социализма,е в прав текст,,Нацизъм,,,докато Комунизма ,е Живот в общност..Като например,Юнион комунити..Директна народна власт.Командва народа,масата,пролетариата..Най висшата форма на Демокрацията..Но,,когато се опорочи,се появява Тоталитаризма.. Последствие ,от заспалия дух на нацията,народа,общността...Тъй,че борбата ,продължава.!!.Днес сме в евро комунизма..!.
  • 47 МОШЕ ДА ЯН

    15 10 Отговор
    9 СЕПТЕМВРИ Е ДЕН НА АНТИФАШИСТИТЕ, ИЗРАЕЛ РАЗРЕШАВА!
  • 48 ГруЮ

    30 5 Отговор
    Малкият очилат пигмей рецитира зазубреното в “Отворено общество”, като на комсомолец на партиен отчет. Ако се беше зачел в историческите книги, ще ше са знае, че всъщност престъпния режим, който визира е резултат от съвсем демократични избори проведени в Германия на през Януари 1933 г.Ама така не му изнася. Ако го спомене, цялата му “демократична “ алабалистика се срива.
  • 49 ХайлАдолф

    24 16 Отговор
    И вce пaк дa пoвторя зa нeрaзбрaлитeкoмунoидчeтa : Вeчнo щe живee Бългaрcкия Нaциoнaлeн Гeрoй Гeнeрaл Лукoв , eдин Иcтинcки Бългaрин , Пaтриoт и Рoдoлюбeц . И никaкви дoлнoпрoбни кoмунoидниджeндърлибeрacти нe мoгaт дa прoмeнят тoвa , кoлкoтo и гнуcни и дoлнoпрoбни лъжи дa cипят .....

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ран

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "илия":

    Скъпи Илия, ти ли си под заплаха? Един еснаф винаги си е добре, не бой се, ще си живееш " хубавия" живот, ще си консумираш, ще имаш доста права. И, утре, изтупай юргана, измии си ушите, и не раздавай лозунги.
  • 52 sbs

    13 16 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Да, Луковмарш трябва да бъде забранен. Но честванията на 9 септември също
    АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО --

    СЛЕД КАТО ЗАБРАНЯВАМЕ КАФЯВИЯТ ФАШИЗЪМ
    ТРЯБВА ДА ЗАБРАНИМ И ЧЕРВЕНИЯТ ФАШИЗЪМ
    ИДЕОЛОГИЯТА НА ФАШИЗМА Е ЕДНА --
    ФИЗИЧЕСКО УНИЩОЖАВАНЕ НА НЕ-СЪГЛАСНИТЕ С Р4ЕЖИМА

    Коментиран от #57, #86

  • 53 КОМУНИСТ

    33 3 Отговор
    Не Луковмарш и честването на 9-ти септември трябва да се забраняват, а гей парадите „София прайд”. В България мнозинството от хората са православни християни и е абсурдно да се разрешава на извратеняците - содомити да парадират по улиците на София.
  • 54 Аха

    10 16 Отговор

    До коментар #49 от "ХайлАдолф":

    Аха, такъв родолюбец е бил, че се е наложило комунистите да му светят маслото.
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 6 Отговор
    Кукловодите много ги е страх, че БЪЛГАРИТЕ могат да почитат един истински герой....
  • 56 потребител

    11 1 Отговор
    Не муъобръщайте внимание на Петърчо. Той момчето не е наред с главата!
  • 57 Брей

    24 3 Отговор

    До коментар #52 от "sbs":

    Ами тогава да обявим и либералната демокрация за престъпен режим. Все пак точно при нея се стопихме с 2-3 милиона човека. В друга епоха на това щяха да му казват Национална катастрофа.
  • 58 sbs

    22 16 Отговор
    НЕ СЪМ МНОГО ДОБРЕ ЗАПОЗНАТ С ИСТОРИЯТЕА -НО НЕ ЗНАМ КАФЯВИ ФАШИСТИ ДА СА ПРАВИЛИ АТЕНТАТ В ЦЪРКОВЕН ХРАМ НО ЗА ЧЕРВЕНИ ФАШИСТИ ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ ----ЕДИНСТВЕНО В БЪЛГАРИЯ ---Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП), които взривяват покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната. При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си.

    Коментиран от #59, #60, #61, #63, #89

  • 59 Истината винаги е еднозначна

    23 19 Отговор

    До коментар #58 от "sbs":

    Много ви се иска да представяте този атентат като терористичен. А всъщност е присъда за хората избили 25000 човека по време и след Септемврийското въстание от 1923г. Обикновени фашисти, звенари и масови убийци. Какъв елит?

    Коментиран от #66, #72, #84, #124

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 sbs

    13 3 Отговор
    ИДЕОЛОГИЯ.ТА А КОМУНИЗМА -ГЛАСИ--КОЙТО НЕ Е СМЕН Е ВРАГ ---ТИ НЯМАШ ПРАВО НА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ ----ПРИМЕР--СЕВЕРНА КОРЕЯ ---АКО ИСКАТЕ ДА СТЕ КАТО ТЯХ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НИНОВА ---АЗ СЪМ АНТИ -КОМУНИС НО АКО БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ -ПРИЕМЕ ЗАКОНИТЕ НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ---ЩЕ СТАНА НАЙ ВЪРЛИЯТ ПОДРЪЖНИК---ЗА КОРУПЦИЯ И ДАЛАВЕРИ -9гр олово на стадион ВАСИЛ ЛЕВСКИ---
  • 63 Сега,ще ревеш ли??

    9 11 Отговор

    До коментар #58 от "sbs":

    За хитлеристките подлоги!!.Плачи си,Ши олекне..Ама тях ги няма..
  • 64 Кирил

    23 13 Отговор
    Ген.Луков е участвал във войните за национално обединение и е изпълнявал войнския си дълг по фронтовете.
    Терористите превратаджии са служили на болшевишка Москва и са убивали българи.9,септември е поробването на България.

    Коментиран от #73

  • 65 ганю

    22 1 Отговор
    Луков марш не може , а гей парад защо може!
  • 66 sbs

    11 9 Отговор

    До коментар #59 от "Истината винаги е еднозначна":

    ТОВА СА ИЗБИТИ ХОРА -БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ---90 НА СТО ОТ ТЯХ НЕВИННИ ----ЖАЛКО ЗА РАЗСЪЖДЕНИЯТА ТИ -НОООООО----ПРОСТЕНО ДА ТИ Е АКО СИ ЧЕРВЕН ------АВТОМИВКАТА Е БИЛА КАЧЕСТВЕНА

    Коментиран от #70

  • 67 Чочо

    9 12 Отговор
    Комунисти и фашисти са едно и също,все превратаджии.

    Коментиран от #69

  • 68 ДрБр

    12 9 Отговор
    Нещастник, дай да забраним Ботев че е изповядвал "светлий комунизъм".
  • 69 Кирил

    9 14 Отговор

    До коментар #67 от "Чочо":

    Право в целта.Същото беше и това лято
    Крайни комунисти,анархисти и джендари лежаха по кръстовища,поругаваха и цапаха сгради,опикаваха,пиеха и тормозеха хората.Един превратаджия пазен от гавази в резиденцията ги насъскваше,типичен пуч организиран от комунисти и фашисти.
  • 70 Истината винаги е еднозначна

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "sbs":

    Спокойно. Няма нужда да викаш. Но и недей да съдиш постъпки от минали мъжки времена. Тогава е било така - зъб за зъб, око за око. Имало е и невинни жертви, да.
  • 71 Четник

    12 22 Отговор
    Какво общо има фашистът Христо Луков с народната революция на 09/09/1944г.Що за дебилщина е да подлагаш на съмнение тези 45г.Народна власт през която се очуваха и образоваха всички сегашни пишман демократи.Бойко Борисов е хибридният комунист заклел се в БКП а сега проповядва Евроатлантическата ерес.В Германия за такива маршове,ще гниете в концлагерите.

    Коментиран от #75

  • 72 sbs

    15 3 Отговор

    До коментар #59 от "Истината винаги е еднозначна":

    РАЗСЪЖДАВАМЕ ЛОГИЧЕСКИ--ТЕ ИМАТ ЛИ ВИНА ----ТИ СИ ОТИШЪЛ С ЖЕНА СИ И ДЕЦАТА СИ В ЦЪРКВАТА ОТ ЛЮБОПИТСТВО -ВЗРИВЯВАТ ЦЪРКВАТА -ЗАГИВА СЕМЕЙСТВОТО ТИ---ТЕ ИМАТ ЛИ ВИНА ---- КАК ЩЕ РАЗСЪЖДАВАШ ТИ
    ---ЩЕ ОНЕВИНИШ ЛИ АТЕНТАТОРИТЕ ---БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ -КОМУНИСТИ - ФАШИСТИ --ДЖИХАДИСТИ -МУДЖИХАДИНИ --КОГО ПОДКРЕПЯШ---
    АЗ СЪМ ПРОТИВ АТЕНТАТИТЕ ---ПРОБЛЕМИТЕ СЕ РЕШАВАТ ЛИЦЕ В ЛИЦЕ ---
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Пламен

    15 16 Отговор
    Престъпленията на комунистите надминават всички престъпления в цялата човешка история.

    Коментиран от #95

  • 75 sbs

    17 9 Отговор

    До коментар #71 от "Четник":

    АЛООООО-ДРУГАРЮ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР--КОИ ДЕЦА СЕ ИЗУЧИХА ----НА КОМУНЯГИТЕ ----АЗ НЕ МОЖАХ ТОГАВА ДА СТАНА -ЕДИН -НА ВРЕМЕТО ПРОСТ- МИЛИЦИОНЕР--- ПАЗАЧ НА НЕФТОХИМА ---ЗАЩОТО СЪМ НЯМАЛ КОМУНИСТ В РОДА СИ -А САМО ЗЕМЕДЕЛЦИ ---ТАКЯА ЧЕ ХОДИ ДА -ДУХАШ СУПАТА

    Коментиран от #77

  • 76 Врачка

    6 15 Отговор
    Ако днешните Българофашисти имаха навик да четат архиви,то те щяха да намерят Английска следа в убийството на Луков.А Империята е била съюзник със Съветите по време на WWII ,а България военен и политически съюзник на Фашистка Германия.Българската войска е окупирала Македония и Беломорска Тракия и от тогава месното население мрази България и Българите.Точно заради фашисти като Луков,Цанков,и убиецът поручик Йорданов(някои твърдят,че е чичо на Ал.Йорданов)
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 gggw

    4 4 Отговор
    петре, много си необразован. вземо чети повече. най-вече причини и следствия от ВСВ.
  • 79 Това

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Behemoth":

    минало не е ли и Ваше. И да,испанци ,гърци - водеха граждански войни ,а у нас се записваха в БКП...
  • 80 sbs

    9 3 Отговор

    До коментар #77 от "Четник":

    НЕЕЕЕ--ДС НЕ МЕ ИЗПУСНА ---ИЗКЛЮЧИ МЕ ОТ КОМСОМОЛА -КАТО НЕБЛАГОНАДЕЖДЕН---ЗА КОЕТО НИКОГА АМА НИКОГА НЕ СЪМ СЪЖАЛЯВАЛ
  • 81 gggw

    10 10 Отговор
    комунизмът, за разлика от фашизма, не е човеконенавистна идея. идеята е равен старт на всички. всички деца да имат равен старт, равно образование. всеки човек да получава еднакви болнични грижи и социални облаги, независимо дали е богат или беден... така че замълчи и помисли повечко. станилизма не е комунизъм, а е отмъщение от войната.. комунизъм не е имало.. прочети идеите на маркс пък тогава пиши глюпости
  • 82 пройчо

    8 6 Отговор
    "... И, впрочем, паметникът на убийцата на ген. Христо Луков трябва незабавно да бъдат сринат.."****Това изречение зачерква статията.
  • 83 Според

    14 4 Отговор

    До коментар #30 от "На Всеки км.":

    действащата тогава Търновска конституция не се предвиждат нито референдуми , нито извънредни съдилища като "народния" съд.И двете неща са противоконституционни.Т.е. незаконни.

    Коментиран от #115

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 gggw

    12 12 Отговор
    единствените, които мразят комунизма са фашистите и тези, които не го разбират. факт. комунизма е доброто, сплотеността и мира. фашизма е ненавистта, злото и войната... друго няма. капитализма е власт на парите.. парите са всичко.. но в реалният свят парите не са всичко
  • 86 Емил Боев

    11 2 Отговор

    До коментар #52 от "sbs":

    А ти ми кажи какво да правим със розово либералният фашизъм -капитализъм .Който си налага мнението по най фашисткият начин и нетърпящ други гледни точки .така че разлика между розово либералният фашизъм и национал социализма няма никаква.
  • 87 Псета

    13 5 Отговор
    По каква логика се забавлява Луков марш червените боклуци имат паметници в градове села паланки градинки почитат убийци предатели тероризирали българите години наред но не им се забранява да ги почитат нали трябва да се бутнат и да се забрани почитта към престъпници
  • 88 gggw

    17 6 Отговор
    картината от комунизма е деца, играещи пред блока, спокойни родители, защото всеки дивак, пускащ музика, каращ като обезумял, пускащ кучето си без повод , втч убийци, хитреци, др3бни мошеници и всичката сган отиваше да цепи камъни.. а сега властта е точно на тях и хората ги е страх да си пуснат детето, зящото поредния идиот е навън
  • 89 Емил Боев

    15 14 Отговор

    До коментар #58 от "sbs":

    Аз пък съм запознат със историята на кафявите фашисти който направиха преврата на 9 -ти юни срещу земеделското правителство на Александър Стамболийски ,убиха го по най зверският начин във родното му село .Изтребиха опозиционната интелигенция до крак ,давиха хората във дунава със шлепове ,даваха после по 50 хиляди лева за отрязана партизанска глава и убиха над 250 деца по време на партизанското движение . И най главното е че кафявите фашисти ни набутаха във съюз със Германия и по този начин ни докараха третата национална катастрофа .Мога и още стотици исторически факти да ти дам за кафявите фашисти но тук няма да ми стигне времето за тях .
  • 90 gggw

    19 6 Отговор
    комунизма издигаше в култ образованието и здравеопазването. имахме най-добрите болници на балканите. бяхме първенци в спорт и математика. произвеждахме електроника, компютри за целия соц. блок... имахме влакове, авиокомпания.. селско стопанство. презстрояването на морето беше невъзможно. горите и планините се пазеха... но дребните душици завидяха.. те обичат да гледат разруха.. и затуй България скоро ше падне и под 6 млн.. и все по-зле става..

    Коментиран от #91, #93

  • 91 Емил Боев

    11 2 Отговор

    До коментар #90 от "gggw":

    Ами да благодарение на розовите либерал -фашисти ,новото име на република България е България страна на срутищата и тресавищата .
  • 92 Боби

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Мой човек каде сега отиде у Фандъкова бе тя да не е собственик на лафката с тока така е като в тая държава секи си прави каквото си иска без никъкав респект Кам законите манталитет български това е ти ми казвай носи маска той вика еб -сам го кой какво ще ми направи аз сам безсмъртен Сигорно Фандъкова е виновна че бай Ставри от Попово си е вързал водопровода като е прескочил водомера
  • 93 Тони

    5 7 Отговор

    До коментар #90 от "gggw":

    То и при Хитлер при Фашизма Германия е процъфтявала ама това не пречи да избие евреите и маса ти народ както комунизма е избил учените хора и интелигенцията в България за една нощ

    Коментиран от #101

  • 94 ДНН

    12 3 Отговор
    Аз не мога да разбера какво толкова ги боде в очите почитането на един български генерал от златното поколение на Българската армия (когато я е имало). Когато вкупом Цв.Цв., БК(С)П, ДПС и знайни и назнайни либерасти, които докараха народа да рови по кофите, се обявяват срещу ген.Луков, то най-логично човек ще започне да му симпатизира, и на него, и на самия Луковмарш!!!
  • 95 провинциалист от провинция Тракия

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Пламен":

    Мда, тези престъпления продължават и до ден днешен.
  • 96 Ццц

    5 0 Отговор
    Ако ще забраняват Луков марш да забранят и гей парадите. Искам да ме оставят сам да избирам къде и защо да ида, мразя и обичам. Някой може ли да ми изброи 5 неща, с които нацизма да е по-лош от капитализма? Днес едното е забранено, а с другото живеем, само защото зимата 1941-42 година е най-студената за 20 век.
  • 97 Ели Оригинал

    14 5 Отговор
    Ако не беше Адолф Шикългрубер, щеше да е друг.
    Просто Европа е съдала и Маркс, и идеологията на нацизма.
    Европа прегърна нацизма, отглежда си го с любов и обич,доброволни дивизии СС.
    Реално цял ЕС напада СССР, Европа повтаря "странната война" преди ВСВ. Сама възражда в 21 век новият нацизъм-чрез емигранти, войни на други континенти, прави краставици и щастливи кокошки,, 23 пола.
    Така се ражда нацизмът в Германия, тежки, неизпълними Договори, космически репарации, народ докаран до просешка тояга, единствена Русия опрощава дълговете на Германия след ПСВ.
    Европа апетитно, канибалски се е облизвала, с надеждата да крадне, както ПСВ-са изнасяни огромни влакови композиции от Русия.
    Изводът е нищо добро не е дошло от Запад.
    Идеологията на Запада е канибалска и кръвожадна, изяж за да не бъдеш изяден.
    И да не забравяме, че родината на евгениката-стерилизация е Англия, после САЩ.
    Западът унищожава държави и империи, Изтокът ги създава.

    Паметникът на Луков не трябва да бъде сринат, защото за добро или зло, той е част от БГ история, както и паметници на Ленин, Сталин, Съветска Армия. А младите поколения трябва да се учат от грешките на Дедите си.
    (неясноти относно Луков-няма, запазени са кореспонденциите му с висши нацистки представителии преклонението му пред Хитлер)

    Поуката е, че Европа създаде и комунизма, и нацизма, и фашизма.
    Крайно време е да се извини на света.
    Европа в момента създава новите нацисти в Прибалтика, Полша и Украйна.
    Зад тях ст
  • 98 Ели Аригинал

    9 3 Отговор
    В настоящето, Европа възражда неонацизма, в лицето на Полша, Украйна, Прибалтика. Пример САЩ, ООН-единствената държава, която не гласува за осъждане на нацизма.
    Зад неонацизма-финансиране са: обичайните заподозрени и ПСВ-финансови интереси и налагане Англосаксонски стандарти в света на финансите-срещу Франция, и ВСВ.

    Коментиран от #128

  • 99 евро лицемери

    12 2 Отговор
    Абе вие луди ли сте? Ще честваме каквото и които си поискаме.тогава да махат паметниците на американците бомбардирали София,цивилните житеки какво общо са имали с нацизма?
  • 100 Вълканов

    8 1 Отговор
    Непознаването на историята всред изказващите се. Непознаване на собствения си род, плюене по корените му, с това се отличават съвременните десни сили в България, за разлика от десните сили в Европа, които тачат род и държава. Затова имаме много продагници, затова имаме национални катастрофи, затова оредяваме поголовно. Направо ти писва да четеш едни и същи плямпанщини.
    Разцеплението на Българите дойде най-много от Деветоюнския преврат през 1923 год., който свали Земеделското управление на Стамболийски. В по-късните години, много от Земеделците станаха комунисти. В селата, където не е имало комунист за ляк, се създадоха партийни ядки. На 9 септември отмъщаваха бивши земеделци, засегнати от репресиите през периода (912 - 1926 год. Това е истината.
    Сега се върви към едностранчива оценка, споед убежденията.
  • 101 gggw

    6 5 Отговор

    До коментар #93 от "Тони":

    не е избил никаква интелигенция.. това са митове.. сам виж какви автори има по време на комунизма и какви песни, какви актьори, писатели..и виж преди това.. кой е убил Никола Вапцаров според теб?
  • 102 резервист

    4 2 Отговор
    Запази спокойствие момче! Дето се казва "Бъди американец!". По-добре без епитети и излишен патос по тези въпроси! Цялата най-нова история на България е белязана с кървави междуособици и реваншизъм. И такива "демократи" като тебе, младеж само подклаждат конфликтите.
  • 103 КОНТРАТА

    4 0 Отговор
    Зане ми се прост соросоид!
  • 104 Комуниста

    5 0 Отговор
    И шекелчетата с грозните очила трябва да ви забранят.
  • 105 антигендар

    8 0 Отговор
    Не Луков марш и 9 септември трябва да бъдат забранени а извратенитеГейПаради
  • 106 Монгола

    9 2 Отговор
    Неграмотен НПО очиларко не знае, че комунистите от Червената армия освободиха евреите в коцетеационните лагери. Направил комунистити антисемити неграмотник!
  • 107 Психиатъра

    5 2 Отговор
    Пешо на фейса ти личи, че не си редовен щом слагаш социслизна и фашизма на едно. И първо научи що е това социализъм и после какво е комунизъм.
  • 108 Шаран БГ

    6 2 Отговор
    Каото изключим 09.09 и Луков марш, нима не бива да се игнорират и едни други " чествувания " , като: жертвите на фашизма, жертвите на комунизма , жертвите на Възродителния процес и прочие жертви на терористични актове, например??
    Защо като презрем и отхвърлим от паметта си едни убийци, трябва да величаем други ??
    На едни ще съборим паметника, НО ....на други ще издигнем
    С какво да отлича едни убийци от други? Или едни жертви са ни по-скъпи- санким от хайлайфа, а другите са от простолюдието - те са от евтините, родени за да умират - било по фронтове, било- хвърлени в пропасти, или изгорени живи, .... Другите са за вечен живот.......
    Странни са човешките приумици.......

    Коментиран от #110

  • 109 ХайлАдолф

    10 2 Отговор
    И все пак да повтoря за неразбралитекомуноидчета : Вечно ще живее Българския Национален Герой Генерал Луков , един Истински Българин , Патриот и Родолюбец . И никакви долнопробни комуноидниджендърлиберасти не могат да променят това , колкото и гнусни и долнопробни лъжи да сипят .....
  • 110 КОНТРАТА

    3 4 Отговор

    До коментар #108 от "Шаран БГ":

    ,, Жертвите " на социализма са фашистите и всички RC периода 1944-1989г! За,, Жертви" на комунизма пропагандират про-западните слуги на хранилка в НПОта на Сорос.
  • 111 Античифут

    9 2 Отговор
    Няма сила ,която да забрани честването на един Български национален герой , като генерал Луков , подло застрелян в гръб от комунистическата шайка .
  • 112 Антиболшевик

    7 1 Отговор
    А жалкия рев на неокомунистическатаеврейскашайка показва , че марш трябва да има два пъти годишно .
  • 113 КОНТРАТА

    4 3 Отговор
    За жертви на социализма се изписаха вс. отрочета на фашистите преди 9 Септември, такива като фашиския син на министъра на финансите Савов преди 1944г. Стефан Савов завършил право през социализма и по късно стана председател на бг съюза на преводачите 1989г Стефан Савов се писа репресиран жертва на социализма!
  • 114 Един

    6 2 Отговор
    А 10 ноември що не го забраниш? Петре и тебе трябва да те забранят! И егати дебелоочието - да забраниш идеята на комунизма за равенство в обществото и да оставиш егоистичния капитал да се шири на воля !!!
  • 115 Ние губим

    3 2 Отговор

    До коментар #83 от "Според":

    Кой го интересува дали са незаконни, или не. След войната бяхме победена страна, победителя ти определя какво трябва да правиш.Точка.
  • 116 Константин

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Де Факто":

    Не спеши блят, паживьом увидим......
  • 117 Не че нещо

    9 1 Отговор
    Та сега един въпрос. Кой поръча тази статия на някакъв младеж с незнайни убеждения?
    Като е започнал да излежда фашизъм, сталинизъм да беше добавил и атлантизъм понеже същите доста добре се справят с разбиването на държави и убийство на невинни. Грешка при тях беше приятелски огън, а бомбите им носят демокрация. Демек са умрели щастливи! И въпросният хлапак дето написа статията да слага равенство между честването на освобождаването от нацизма и Луков марш е просто смешно! Никой не почита това в, което след това се е изродило управлението на някои! С една дума доста тенденциозно написана статия тип НПО за България
  • 118 Да, но

    6 0 Отговор
    ако не беше 9 Септември, нямаше да има и 10 ноември! Леле като си помисля колко настоящи горди милионери-работодатели щяха да блъскат за лудо!
  • 119 Хо хо хо

    7 0 Отговор
    Какво лошо има в това да си нацист и националист?От Рим през Испания Франция до Нацистка Германия евреите са били гонени.Защото крадат и трупат богатства за сметка на гостоприрмната държава.Е това не са ли паразити по определение.
  • 120 Перо

    8 1 Отговор
    Комунизмът и фашизма да бъдат забранени,а ционизма да се величае,защото не е антисемитен,а е “демократичен”. Ако историците се произнасят за личността на ген.Луков, да се произнесат и за личността на Виолета Якова.
  • 121 аз съм Веска

    2 1 Отговор
    ДОРИ НЕ ПРОЧЕТОХ НАПИСАНОТО , НО КАК ТАКА 9 СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ ЗАБРАНЯВАН .САМИТЕ ПОСЛЕДВАЩИ ДЕЙСТВИЯ , МОЖЕ ДА НЕ СА УСТРОИЛИ ВСИЧКИ , НО ИМАЩИТЕ ОСНОВАНИЕ ДА СЕ РАДВАТ , НА УСПЕХИТЕ СИ ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕКАДЪРНОСТ, ДОНОСНИЧЕСТВО, ШУРОБАДЖАНАЩИНА , ЧОВЕКОМРАЗИЕ, И ВСЯКАКВИ ДРУГИ НИЗОСТИ , НЕКА ПРАЗНУВАТ. ПО ПРАЗНИЦИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ .
  • 122 Съдията Дред

    6 2 Отговор
    Луков е бил водач на български национални легиони, организация от типа на хитлерюгенд , и със същата идеология. Твърд антисемитист. Интересното е, че в убийството му освен Виолета Якова/чийто паметник се иска да се премахне в статията/ е участвал и Иван Буруджиев, баща на Татяна Буруджиева. За политическа ориентация на Татяна Буруджиева може да се убедите сами. Познахте - демократ по душа.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Доктор Гьобелс

    10 1 Отговор

    До коментар #59 от "Истината винаги е еднозначна":

    Искаш да кажеш от Септемврийския метеж когато Гошо тарабата подкокуросва селяндурите от Северозападнала България да се вдигнат и после ги изоставя най-долно.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 очаквано

    8 1 Отговор
    Комунистите опорочиха името на един Български Генерал Родолюбец с епитети като фашист нацист антисемитизъм и др
  • 127 Жана Иванова

    5 1 Отговор
    Извършване промяна в законодателството така че да се даде възможност на всички граждани да изразят по един цивилизован нормален чисто човешки начин своята позиция спрямо отминали исторически събития.Без ограничения дали са причинени от комунисти от монархисти от демократи от сговористи от лигари от легионери и др.Важното за мен е да протичат спокойно без излишен шум без сблъсъци без ексцесии без напрежение.Т.е. да не бъдат употребявани за строго лични и партийни цели.Тези чествания не бива по никакъв начин да навреждат на националното единство на държавността на общото ни бъдещо добруване.Така че уважаемите ни прависти има над какво още да поработят и то с ум и сърце.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Пиночет

    4 2 Отговор
    СЛЕД, КАТО КАПИТАЛИЗМА Е ГНИЛ ДАЖЕ НЕ ТОЛКОВА МИ Е ЧУДНО ЗАЩО РУСКИЯ ЕЛИТ ЖИВЕЕ В ТОЗИ ГНИЛ КАПИТАЛИЗЪМ, А ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ ДЕБИЛИ ИСКАТ И В БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ КАТО ВЪВ ФАШИСТКО-МАФИОТСКА РУСИЯ!
    1. Руският президент В. В. Путин
    Първата съпруга живее във Франция.
    Дъщерята Мария е омъжена за холандски бизнесмен Фаасен и живее в Холандия.
    Дъщеря Катя, съжителстваща с южнокорейския гражданин Йена Джонг-Гу
    2. Министър-председател на Руската федерация Дмитрий Медведев
    Синът Иля живее в САЩ.
    3. Министър на външните работи на Руската федерация С.В.Лавров
    Дъщерята Екатерина живее в САЩ.
    4. Прес секретар Песков Д.С.
    Съпругата е гражданка на САЩ.
    Дъщерята е гражданка на Франция.
    Синът е британски гражданин.
    5. Вицепрезидент на Държавната дума на Руската федерация Железняк.
    Дъщерята Катрин е в Швейцария.
    Дъщерята Анастасия е в Лондон.
    Дъщерята Лиза е в Лондон.
    6. Вицепрезидент на Държавната дума А. Жуков.
    Синът Петя не само живее в Лондон, но и седи в английски затвор.
    7.Дъщерята на Сталин – десетилетия наред живее и умира в САЩ.
    8.Синът на Хрушчов е гражданин на САЩ.
    9. Къде са дъщерите на Путин? Те не се виждат в Русия.
    10.Заместник Пехтин. Със сина си в САЩ.
    11.Министър на транспорта на Московска област – Кацива. Със сина в САЩ.
    12. Децата на депутата Железняк живеят в Швейцария.
    13. Децата на Астахов. Единият във Франция, другият в Англия.
    14. Децата и внуците на "главния патриот на Русия" ръководител на Руските железници Владимир Якунин
  • 130 ХайлАдолф

    4 0 Отговор
    И вce пaк дa пoвторя зa нeрaзбрaлитeкoмунoидчeтa : Вeчнo щe живee Бългaрcкия Нaциoнaлeн Гeрoй Гeнeрaл Лукoв , eдин Иcтинcки Бългaрин , Пaтриoт и Рoдoлюбeц . И никaкви дoлнoпрoбни кoмунoидниджeндърлибeрacти нe мoгaт дa прoмeнят тoвa , кoлкoтo и гнуcни и дoлнoпрoбни лъжи дa cипят .....
  • 131 Той

    1 3 Отговор
    Ръката й целувам на тази дето отстреля фашисткия главорез Луков.
  • 132 ХайлАдолф

    2 0 Отговор
    А какво лошо има да си националист или националсоциалист - и двата случая , значи , че си човек родолюбец , поставящ интересите на нацията си пред своите лични интереси и желания , което значи ,че си човек достоен за уважение и пример .
  • 133 кочо

    0 0 Отговор
    МНОГО СА ГЕРОЙТЕ НА БЪЛГАРИЯ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА НЕЯ.НЕ ТРЯБВА ДА РОБУВАМЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕРОРИСТИ.КОМУНИСТИТЕ СА ЕДНИ ОТ ТЯХ.
  • 134 Гришата

    1 0 Отговор
    да се забранят и ГЕЙ ПАРАДИТЕ,ГЕЙ БРАКОВЕТЕ ,ДЕМОНСТРАТИВНОТО ПАРАДИРАНЕ НА ВЕГАНИТЕ ,ЩОМ СМЕ "ДЕМОКРАТИЧНА " ДЪРЖАВА ,ТОВА НЕ СА ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ