Last news in Fakti

1 Март, 2021 16:36 4 961 49

Коалиция ГЕРБ-БСП - малко вероятно, ГЕРБ-ДПС или БСП-ДПС - съвсем възможно

  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • коалиции-
  • коалиция

Нова Тройна коалиция - ГЕРБ, БСП, ДПС, едва ли ще видим. Все пак не може съвсем всички да седнат на масата. Особено по официалния ред

Коалиция ГЕРБ-БСП - малко вероятно, ГЕРБ-ДПС или БСП-ДПС - съвсем възможно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За българското политическо статукво, състоящо се преди всичко от ГЕРБ, БСП и ДПС, е жизнено важно след предстоящите на 4-ти април избори да се създаде правителство. И това е така, не защото тези вредни за България партии са се загрижили за социално-икономическото положение на българите и политическата стабилност в страната, а защото от Европейския съюз ще ''потекат'' милиарди, които като цифрово изражение едва ли в това десетилетие (поне) ще имат аналог. И съответно тези милиарди трябва да бъдат усвоени от "правилните" хора. Продукцията на ДС и БКП - ГЕРБ, БСП и ДПС не може да си позволи някой извън тях да управлява разпределението на едни +- 20 млрд. лева, идващи по различните програми на ЕС и евентуално някакви заеми, които страната ще тегли, а после, разбира се, ние ще връщаме. Не БКП-ДС сдружението - ГЕРБ, БСП, ДПС.

За това ни "намигна" и министър-председателят Борисов само преди два дни с думите: "Всички са се съсредоточили в тези избори, но най-важното е след тях да се създаде стабилно правителство, и то с максимално голямо съгласие". ''Стабилно правителство и ''максимално голямо съгласие'' са ключовите думи. Разбирайте ги като "стабилни пред недоволния площад и стабилно крадене" в първата част и "съгласие, координация в кражбите на народна пара", което си е почти намек, че Борисов си е направил сметката, че вече ще трябва да дели с по-големи по мащаби ортаци от т.нар. патриоти. Не че досега ГЕРБ не беше в орташка симбиоза с ДПС, но евентуалната бъдеща ситуация предполага малко по-различен сюжет на орталък в ущърб на гражданите.

Ако започнем от първата от трите потенциално възможни коалиции - тази между ГЕРБ и БСП като 1-ва и 2-ра политическа сила (според социологическите проучвания), която по същество ни казва, че българите си заслужават всичко, което им се случва, то трябва да кажем, че тя е доста трудно осъществима, но не и съвсем невъзможна. Големият проблем пред такава коалиция е кой да бъде министър-председател. Ако БСП се съгласи Борисов да е министър-председател на правителство, в което те участват, това ще доведе до изключителни брожения в партията и вероятно до отлив на част от традиционните ѝ избиратели. Със сигурност не и до пълна политическа смърт, защото пряката наследница на БКП съумя да се възстанови след погрома на държавата през 1996 г. и Тройната коалиция, което ни говори, че електорално те винаги, макар и частично, успяват да възвърнат позиции, защото все пак БСП символизира дебелокожие и демагогия, а българите като цяло не са особено паметливи.

Същият проблем би съществувал, ако се случи така, че Корнелия Нинова стане премиер в правителство, в което на всичкото отгоре е по-вероятно ГЕРБ да е по-подкрепената политическа сила на изборите. В структурите на ГЕРБ, колкото и клиентелистка да е тази партия, колкото и да няма тя истинска политическа идеология, ще има недоволство.

Изобщо едва ли някоя от двете партии ще се съгласи на вариант, в който представител на другата да оглави общото им правителство. За това тук на помощ идва една частичка от голямата мечта на ДПС - експертно правителство, а именно експертен и формално необвързан политически министър-председател, който ще бъде пълен антипод на Борисов. До такава степен, че вероятно по-наивничките ще си помислят, че - ето, вече започва промяната. Щом номерът с Радев мина и това има голям шанс да мине, а като споменаваме президента - това няма да е добре за него, защото ще остане без политически враг и хората ще спрат да го намират за полезен.

Този "независим" премиер ще е удобен и за ГЕРБ, и за БСП, защото той ще е на своеобразната първа политическа линия и ще обира негативите вместо тях. Ако стане гаф и той вече им е неудобен, лесно могат да си "измият ръцете" с него и да го сменят с друг подобен персонаж.

И все пак този вариант засега е малко вероятно хипотеза, макар и не невъзможна. Впрочем, това е мечтата на хиляди българи - да протестират срещу обединена БКП. Тоест срещу ГЕРБ-СДС-БСП.

Явна коалиция между ГЕРБ и ДПС - напълно възможно, това може би дори е най-възможният следизборен сценарий. За това свидетелстват много неща, най-явните от които са включването на турския президент Реджеп Ердоган на конференцията на ДПС , в която не се посвени да спомене неговия приятел Бойко, абсолютният им синхрон в Народното събрание и на местно ниво, както и липсата на каквото и да е политическо напрежение между двете партии. Те просто са от една порода. А и представете си колко автентично ще звучи от устата на Борисов, че ''антикомунистите'' са се обединили, за да спасят страната в тежката финансово-икономическа криза и от "лапите" на БСП.

ГЕРБ и ДПС си дават сметка, че остатъчното гражданско общество - предимно състоящо се от т.нар. жълтопаветници, но все пак и не само, ще настръхне и със сигурност ще трябва да управляват в условия на непрекъснати протести. От друга страна обаче, щом едно толкова вредно правителство на ГЕРБ и ОП оцеля през бурното лято на 2020 г., то с най-различни подлости и врътки и такова на ГЕРБ и ДПС може да оцелее. Освен това, те може да си свършат усвоителните дейности и за например 2 години и след това с "достойнство" да се оттеглят, "спасили" България от кризата.

В такъв коалиционен формат няма да има никакви сътресения в партиите и всички по хранителната верига ще останат доволни. Единственото, за което може да се скарат, е, разбира се, някое голямо парче комат хляб, тоест някоя община или обществена поръчка.

БСП и ДПС - че защо не?! Те имат традиция в съвместните управления на клета майка България. Освен това, подобно на казаното за отношенията между ГЕРБ и ДПС, между БСП и партията на агента от Държавна сигурност Сава - Ахмед Доган, няма осезаемо и непреодолимо напрежение. В името на усвояването всичко за тези хора е преодолимо. Пред избирателите винаги се намират оправдания, най-честото от които е, че е всичко е заради тяхното добруване, в името на България, с други думи.

А иначе и такава конфигурация на управление не би си правила илюзии, че ще усвоява съвсем на спокойствие. Пак ще има протести, но БСП и ДПС са доказали, че от това изобщо не им пука. Помним пълния мандат на Тройната коалиция, помним и кабинета Орешарски, който далеч не си отиде заради протестите.

Нова Тройна коалиция - ГЕРБ, БСП, ДПС, едва ли ще видим. Все пак не може съвсем всички да седнат на масата. Особено по официалния ред. Но ако това се случи, също ще е мечтан подарък за активните и смислени българи, които изразяват гражданската си позиция на улицата.

Тук някъде трябва да кажем, че обект на коментар са такива варианти, тъй като ако негативните прогнози за скок на заразените с коронавирус около изборите се сбъднат, и то планиран от правителството скок, е твърде вероятно избирателната активност да не е особено висока и това да обслужи именно споменатите три партии.

Освен това, за коалиционните нагласи на "Има такъв народ" и "Демократична България", които се предполага, че ще намерят място в следващия парламент, все още не може да се говори. Може би към края на настоящия месец ще има повече яснота и около техните потенциално възможни коалиционни управления..

В заключение и леко встрани от основната тема, "затегнете коланите" и избягвайте казионните медии, които особено активно ще ви облъчват с простатуквена пропаганда в следващия месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xaxaxaxaxaxa

    47 7 Отговор
    ГЕП - ДПС си е в момента бе журналя недоучила. Хахахахаахахахаха!

    Просто е зад кулисите на принципа "ти си гледаш в твоята паничка, и аз си гледам в моята".

    Коментиран от #49

  • 2 НЯКОЙ

    24 9 Отговор
    РАЗБРА ЛИ ТОЗИ КАКВО КАЗВА????!!!!
  • 3 доктор от дс

    28 1 Отговор
    абе стига с това кръвосмешение,България се разболя от хронични малформации!
  • 4 САМО

    33 6 Отговор
    ВМРО ДА НЕ ВЛИЗА В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗАЩОТО ТОГАВА МАЙКА НИ ЖАЛНА!!!!

    Коментиран от #15, #44

  • 5 Кучеяж / кочияш на езика на Ал велики

    19 1 Отговор
    Република северна Македония си има партия ВМРО - ДПМНЕ. Република България ще си има партия в парламента ВМРО - БИЛЛА. Може да се обединят и държавите и партиите. Отпада необходимостта от членството в ЕС на РСМ след обединението.
  • 6 Бсп и

    11 31 Отговор
    ДПС.Те са си винаги заедно.БКП то и ДС то го създаде и турчилвта винаги с и ги подкрепят.Червенатс пропаганда внушава , ,че ГЕРБ играят с ДПС но това не е вярно.

    Коментиран от #7, #10, #38

  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    26 11 Отговор

    До коментар #6 от "Бсп и":

    "...Червената пропаганда внушава , ,че ГЕРБ играят с ДПС но това не е вярно." ---- Покажи как са гласували ГЕРБ и ДПС на ВСИЧКИ опити за вето на Президента и ще ме убедиш ‼

    Коментиран от #14

  • 8 боко ПКП

    21 1 Отговор
    Нов бардак със стари к....!
  • 9 РЕАЛИСТЪ

    24 6 Отговор
    ГЕРБ преливат гласове към МВРО и коалиция ГНУС на Далавери и Магарешки! Без тези две патерици, няма следващ мандат на Бойко! Ако не достигнат 10-15 депутата, ще бъдат подкупени и отцепени от останалите партии.

    На 4-ти масово гласуване, да ги пометем!

    Коментиран от #12

  • 10 хъхъ

    20 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бсп и":

    Добре, но как тогава си обясняваш че медиите на Шиши от ДПС денонощно хвалят премиера и заливат с помия опозицията?
  • 11 temerut

    16 0 Отговор
    Още веднъж БСП-ДПС и БСП съвсем умря!Нинова се кълнеше и првди кабинета Орешарски,че това няма да се случи,но то все пак се случи.Ако и този път не са осъзнали,че власт на всяка цена в безпринципни коалиции/особено пък с ДПС/,сами ще се изтрият.
  • 12 хъхъ

    23 5 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТЪ":

    Абсолютни боклуци са кабеларя и аптекаря. Днес и Ненчев перуката се присъединил към тях. Събирайте се, боклуци, в тази коалиция - по-лесно ще ви изметем!
  • 13 илийката

    5 27 Отговор
    Невиждани по своята ярост стихии ще сполетят България, ако коалиция ГЕРБ-СДС не спечели изборите и не състави следващото правителство. Глад и мизерия бележат всяко управление на комунистите. Ще бъде страшно, хората ще припадат по улиците от глад, магазините ще са празни, а един хляб ще струва 200лв.

    Коментиран от #16, #34

  • 14 temerut

    17 5 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Кое не е вярно?Че Пеевски е от ДПС и държи яко Боко?Че сараите на Доган-навсякъде-си стоят,ако са незаконни?Това каква пропаганда е,когато е очеизваждащ факт!И ако ти не го вдяваш-огледай се,помисли и тогава изказвай твърдения.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 temerut

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "илийката":

    Това ти мнение четох на друго място.Поне смени словореда!Пак ти казвам-следСДС вече няма празно!Моделът Костов за разграбване на милата ни родина от ,,наши"работи вече 30 години ,използван от всички с власт.Особено творчески го употребяват ГЕРБ! И,ако нещо не им е ясно,вече СДС им е под ръка като коалиционен другар!
  • 17 ваню

    4 11 Отговор
    Нямзначение каква коалиция важното е ,че ГЕРБ отново ще управлява ,а комунистите каквото си заслужават -опозиция.Народа е мъдър не се лъжи от скалъпени компромати .Имаха шанса комунягите да управляват няколко пъти и яко се издъниха ,стига опити с българите.

    Коментиран от #19, #21

  • 18 БАЙ Х@Й ‼

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "temerut":

    Нещо не те разбирам 🤔 нали точно това му обяснявам - да провери , че ГЕРБ и ДПС винаги са гласували заедно !

    Коментиран от #24

  • 19 БАЙ Х@Й ‼

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "ваню":

    Ами нали ГЕРБ са част от БКП ( Бойко, Менда, Цецка...) при това по- крадливата !!!
  • 20 Бу бу

    12 0 Отговор
    Слави и "Има такъв народ", никой никъде не ги вписва като фактор, който ще има голямо влияние. Задкулисието решава кой ще "управлява". Ще има изненади....
  • 21 temerut

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "ваню":

    Народът се умори от врътките и лъжите на Борисов.И защо да няма правителство без БСП и ГЕРБ?Кой внущава това?Ако останалите кандидати са читави и национално отговорно заработят за благото на БГ,ако наистина са решени да променят картинката-Какво БСП,какъв ГЕРБ!
  • 22 любител

    11 0 Отговор
    цялата истина е че след изборите ще дойдат доста парици от европа и ще започне голямото лапане-крадене за това е и цялата борба между партиите.дано да не остане това правителство защото то е най корумпираното и крадливо до сега.
  • 23 ДЯДО

    5 0 Отговор
    Всички в БЕЛЕНЕ„
  • 24 temerut

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Моя грешка!Извинявай!
  • 25 Bulgarian BG

    4 0 Отговор
    Нямали най после милите ми сънародници да прогледат? Защо не си вадим поука от грешките които правим години наред.Продължаваме като мазохисти да се наказваме като избираме най неподходящите хора да ни управляват. 45 г.преди 1989 г.и 22 г.след нещо да се е променило в положителна посока в живота на обикновенният Българин ?Огледайте се и вижте с нашият избор кого направихме да бъдат най богати и да живеят разгулно и в разкош ? Имаме бъдеще ако изберем хората които искат да сложат ред в държавата,да се справят с корупцията,да реформират правосъдната система ,да се спазва Конституцията .Не трябва да се оставя управлението на държавата в ръцете на един самозабравил се и себичен човек.
  • 26 БСП и ДПС КОАЛИЦИЯТА

    5 5 Отговор
    ДРУГАРИТЕ НА ДС ВЕЧНАТА КОАЛИЦИЯ. Кой предложи Пеевски.
  • 27 БСП най крадливата партия

    6 6 Отговор
    ПАК ЩЕ ИМА СВАТБА БСП ЩЕ СЕ ХВАНАТ ЗА КОЛЕЦА НА ДПС. КАКТО Е БИЛО ВИНАГИ.

    Коментиран от #29

  • 28 Употребените хора

    4 2 Отговор
    Тежка сватба се очертава, БСП пак ще е булката. Катъра ще я яри.
  • 29 temerut

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "БСП най крадливата партия":

    Колко открадна Костов?Колко открадна Виденов?Колко открадна Станишев?Ах,колко открадна ГЕРБ! А колко откадна Дога-а-ан....Спри да пишеш простотии,че ти личи колко не си в час!
  • 30 РАДИО ЕЛТО

    8 2 Отговор
    в момента на власт са герб дпс
  • 31 ТМВ

    8 0 Отговор
    В тази държава няма оправия,но вследствие от тоталното опростачване и пълната деградация на всички морални ценности нещата ще стават все по зле!!!!!
    Единственият изход е гражданска революция,но с кого да я направиш като почти не останаха свестни хора, особено мъже!!!!!
    Боже до къде я докарахме с това овчедушие...!!!!!!
  • 32 Глей ти

    6 4 Отговор
    Коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС вече сме имали. Само че тогава ГЕРБ се казваха НДСВ. Смениха си името на партията и лидера. Иначе, все същите.....
  • 33 Толкова

    5 2 Отговор
    Толкова ли е трудно да се направи един стабилен вот с голяма активност и ГЕРБ БСП ДПС да бъдат погребани завинаги ? Хора тия си купуват изборите от махалите и селата. Не може 600к човека гласоподаватели да решават съдбата на 6 милиона ! Не може 1 човек да казва на други 9 - за всички нас боб с наденица. За вас боб, за мен наденица, и тая малка бройка да решава. Излизайте да гласувате както излезнахте големите протести на 90-те. Само така ще СПАСИМ БЪЛГАРИЯ !
  • 34 ТИ ДА ВИДИШ

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "илийката":

    И какво стана накрая от протеста остана само БСП всичко останало е потенциална ПАТЕРИЧКА на байХ0я.... А уж всички искаха да го свалят!!!!!
    Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП... Не се ли обедините около най голямата опозиционна партия в случая БСП (добра или лоша), която е единствена партия способна да гътне TYЛУПА и ДОГАНЯ, ще му хапнете отново маркуча...
    Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
    Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год. Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП И ДОГАНЯ... в случая това е БСП... иначе Тиквун ще е вечен!!!
    Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!
  • 35 Мордекай

    3 2 Отговор
    Факта че Дикме подкрепя ГЕРБ изключва дпс като приятел на ГЕРБ.По скоро комунягите и другия пълнеж партийки да се заиграят с фесовете , имат опит и общо минало все пак. Изправеното майче , мутрите , христо и шоумена само ще са публика ако се доберат до парламента. Мисирката която е надраскала статийката е платена , но те тук всички са такива и всички го знаем , убиваме времето....
  • 36 Сатъра на Хана

    4 0 Отговор
    Има ли такъв Народ , който да се управлява от Братя Маргини - Големия Рапон и Славчо Малкия Рапон :)))
    .............
    ..................... ....................... ИМА ТАКЪВ НАРОД Е ПРОПУСНАТ „ ПОНЖЕ СА СИ БАРЕКОВ–ЦИТЕ НА СИК :))
  • 37 Кси

    3 0 Отговор
    Е, как, беее, разбира се, че вечните дпс, искам на мястото на дпс да застане"има такъв народ", време е дпс-то да гризне дръвцето
  • 38 Васката Божков

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бсп и":

    Пазете се от Курнела-вируса, който слиза от гората с "пушка на рамо" и "да се разберем навънка като мУже"!
  • 39 Да бе!

    1 0 Отговор
    Няма да стане така!
  • 40 Сатъра на Хана

    1 0 Отговор
    Това ви чака :
    ........
    Коалиция Големия Рапон , Малкия Рапон и Пашата :)))
  • 41 element 05

    2 1 Отговор
    На всички трябва да стане ясно едно: Само ИМА ТАКЪВ НАРОД може да измете герп от власт. БСП нито има сила нито потенциал. Демократична България са доста обтекаеми и трябва да се помни как ни предадоха като станаха министри на Борисов, Отровното трио са пичове и ще свършат работа. Ударът който трябва да се концентрираме е Слави. Да шоумен но професионалист ангажирал професионалисти. Не бива да се допуска разпиляване на гласове срещу герп. С мутрите по мутренски. Слави не е тъп и знае че докосне ли се до герп това е неговата политическа кочина и той няма да допусне това. Народе събуди се !!!!!! ДОЛУ ГЕРП!!!!
  • 42 element 05

    3 1 Отговор
    Обърнете внимание че пропагандата на герп е изцяло насочена към ИТН . С БСП въобще не се занимават. Усещат откъде духа вятъра на промяната. Мачкай Слави и ДОЛУ ГЕРП!!!
  • 43 plamen

    1 1 Отговор
    жалко смешно крадливо недоразумение мухобойко
  • 44 нннн

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "САМО":

    Ама Каракачанов ще ни купи за трилион долара снимка на самолетоносач ! Че няма само снимки на самолети да имаме, я.
  • 45 БСПДПСЕвроромци

    0 0 Отговор
    Проверено, БСП-ДПС-Евророма, ВЕЧНА ДРУЖБА!!

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 еййй

    1 0 Отговор
    Той пише?!Това е `много умно `.....
  • 48 защо

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "БСПДПСЕвроромци":

    не?,тъпак?!
  • 49 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "xaxaxaxaxaxa":

    Май само един не ги кефи:)