Last news in Fakti

28 Февруари, 2021 22:18 2 351 31

Медиана: ГЕРБ води с 3,3% на БСП

  • избори-
  • медиана-
  • гласуване-
  • герб-
  • бсп

Четири партии сигурни за парламента

Медиана: ГЕРБ води с 3,3% на БСП - 1
Снимка: БГНЕС

Към момента ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 % пред БСП. Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4%-ната бариера за влизане в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС. Това сочат данните от последното проучване на агенция "Медиана", цитирани от Епицентър.бг.

За ГЕРБ/СДС биха гласували 27,5%, за "БСП за България" 24,2%, за "Има такъв народ" 15,2%, а за ДПС 10,7%. „Изправи се! Мутри вън!“ получава доверието на 5% от избирателите

Още три формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България - 4,2%, ВМРО - 4,0% и коалицията НФСБ/Воля - 3,1%.

Изследването е проведено в периода 22-26 февруари 2021 г. с 943 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Откриването на ваксина срещу корона вируса и старта на ваксинацията у нас значително е повишила оптимизма в българското общество (възродило е надеждата за нормализация на живота).

Това обаче не се е отразило съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни. Средната оценка на правителството (по шестобалната система) е среден - 3.26 (3.22 през декември).

Естествено, неудовлетвореността от управлението провокира и силното желание за промяна във властта. За продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21 % от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ, са 51 %.

„Гласовете за промяна“, обаче са силно разпръснати (неконсолидирани), докато привържениците за запазване на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват. Засега основната опозиционна формация (БСП) не може да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението. Притегателен център за голяма част от „гласовете за промяна“ се явява формацията на Слави Трифонов, която лансира своята „промяна“ вън от съществуващия политически спектър.

Към момента (месец преди изборите) ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 % пред БСП. Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4%-ната бариера за влизане в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС.

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България; „Изправи се! Мутри вън!“; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля.

Така че, следващият Парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност.

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61 % заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22% се колебаят. Това, обаче, са нагласи без да се отчита влиянието и развитието на корона-кризата.

Каква част от тези избиратели ще се явят реално пред урните е невъзможно да се предскаже. Същевременно огромна част (приблизително 513 хиляди!) от същите тези „твърди избиратели“ заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор. Люшването на тези избиратели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи надеждите на останалите.

Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите нагласи на избирателите. Ако на изборите гласуваха младите хора до 35 г. то категоричен победител би бил Слави Трифонов. При средната възраст (36-55 г.) ГЕРБ категорично доминира; При възрастните над 55 г. БСП бие ГЕРБ в съотношение 2:1. Остава открит въпросът кои избиратели ще се явят пред урните. Тук влияние ще има и развитието на корона-кризата.

Слуховете, че има засилен негативизъм по отношение на ваксинацията срещу корона-вируса са преувеличени. Наистина изследванията показват, че 40 % от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23 % от тях (около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт с корона-вируса. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските нагласи се концентрират изключително в по-ниско образованите групи и вероятно почиват на лесно преодолими заблуди и екзотични слухове.

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Естествено, най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение. Развитието на корона-кризата обаче, ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за управлението или ще бъде отчетено като тежък негатив, завършват колегите от Епицентър.бг.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 невероятно

    12 0 Отговор
    От Трансверзала са изпуснали още две партии в проучването.
  • 2 Гост

    14 12 Отговор
    На 04.04 ще са между 6 и 10% съжалявам,но това е реалното положение.
  • 3 Майна

    23 4 Отговор
    Или...ГЕРП ИМА 3,3%...Е ПО ВЕРОЯТНО...
  • 4 ГРОБ БКП ДПС

    33 4 Отговор
    Това е абсолютна манипулация.

    Коментиран от #31

  • 5 Корупция

    21 5 Отговор
    Пак платени прогнози, няма шанс за коалиция "неволя" и вмро.....
  • 6 Цветко Христо

    12 1 Отговор
    Тази,, медиана,, да е би да е на червен КОЬО?
  • 7 нннн

    22 2 Отговор
    Хора, гласувайте ! Или после се сърдете на себе си...
  • 8 илийката

    10 25 Отговор
    Невиждана по своята трагичност национална катастрофа очаква България, ако победител на изборите на 4-ти април не е народната демократична коалиция ГЕРБ-СДС!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Behemoth

    4 2 Отговор
    Малък нооооооо..... хахах....народе?????
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 4 Отговор
    рибата в морето герб сложиха тигана на печката
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор
    мутри мафия престъпници

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 НА 04.04'21

    2 2 Отговор
    ГЕРБ БСП ИТН ДПС ДБ,ММ ВМРО ??
  • 16 Анонимен

    2 1 Отговор
    Трябват им пари за обзавеждане на хотелите, а и челопеч златото да не го откраднете. Пази се. А сега от слави, доган и бойчето. И ипонеца. Охраняван
  • 17 boiko

    4 9 Отговор
    казах ви че герб печелят и на 4 ти ще е така
    да видим троловете след тази дата какво ще пишат
  • 18 Варна

    7 3 Отговор
    Герб ще спечели само ако има смелоста този път да фалшифицира изборите,и тогава ще и се види тясно
  • 19 А партия

    4 3 Отговор
    П@дал БГ ще преибе Герб БГ
  • 20 Анонимен

    5 2 Отговор
    Оправиха си децата. Кой в министерство на отбраната от карлово в София министри, бизнес на запад, а ревяха от бедност. Кой се има с бб спечелиха много. Вече са на 71 и още ще грабят родителите им от бб. По зле от ТЖ. 1/2 милиони1/2 едвам свързват двата края. Няма да работят деца, внуци и как да се оправи искате ц. Раждат, по скамейките, от социала, без брак, а деца. Болни от телк. Не става. Всеки гледа да се докопа до нс и да си оправи родата
  • 21 Анонимен

    3 0 Отговор
    СмелосТТа. Който и да дойде ще краде. Бедни душиците
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анонимен

    4 1 Отговор
    Майката мисли за чедото си. Гледам кравата реве, а то заколили телето. Но рев с дни. Бб ли ще мисли за моето. Никога. Пали свещи за тяхното, а що не запали за бедстващите хора. Само се молете да не ви сполети най лошото
  • 24 Варна

    5 5 Отговор
    Само не гласувайте за герби бсп,тогава всичко ще се оправи
  • 25 Анадол

    3 0 Отговор
    А нашата партия къде е?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сатъра набХана

    2 2 Отговор
    Славчо Малкия Рапон ......... ...... .......................... ................. ............ винаги е пял "Хубава си Моя Горо" само на Концерти (на Шоу-та)............. и САМО! срещу Пари ........
  • 28 При котилата

    4 0 Отговор
    Много важно, че сините котета са повече от червените котета на котката. Нали са от едно котило !?
  • 29 Ъглополовяща

    1 2 Отговор
    Няма никакво значение, кой ще участва в изборите. Всичко е предрешено от управляващата шайка и ще имаме цар Тиква форевър. Това, с "проучванията" е само подготвителното сапунисване.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Антигерб

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГРОБ БКП ДПС":

    Абе може и да не е.След толкова предизборно пръснати пари за увеличение на заплати на полицай ,военни,администрацията,на учители.Хвърли и на пенсионерите по някой лев.Много от тия изброените ако са в частния сектор гладни ще умрат.Затова чинно повечето от тях ще гласуват за цар тиква.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове