Last news in Fakti

4 Януари, 2013 08:03 7 406 30

Бедността в България се разпростира с бързината на зараза

  • димитър иванов-
  • световна икономика-
  • европа-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Световната икономика се приготвя за поредна, шеста, лоша година от началото на кризата, без да се вижда краят на тунела, каза в предаването "12+3" по БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

За съжаление европейската рецесия продължава и тази година, заразата й се разпространява от периферията към основните икономики на еврозоната. Заразата тази година ще бъде Франция, но заедно с нея и Кипър, Великобритания, нещата в Испания стават твърде сложни и лоши. Глобалните индикатори показват, че цяла Европа влиза в рецесия. Прогнозите за икономическия ръст на Европа през 2013 година са за не повече от 0,4 - 0,5 процента ръст. Това е най-бавният прогнозиран ръст от всички икономически региони в света. Даже считаната за силна германска икономика ще забави своя икономически локомотив до почти нула процента. Два периферни пазара за Германия забавят своя ръст и се свиват да внасят германски стоки  – европейския и Азия и Китай. В Германия предстоят твърде неприятни  реформи, които ще се случат след парламентарните избори през септември 2013 г.. Германия ще трябва да увеличи данъците и да направи твърде болезнени  свивания на социалните разходи.

През лятото на 2012 година големият риск беше една абсолютна дезинтеграция на еврозоната. И редица важни мерки намалиха този риск, каза проф. Иванов.
Но фундаменталните проблеми на еврозоната остават непроменени и те са липса на ръст, продължаваща рецесия, висок публичен и частен дълг, липса на структурни реформи, структурна конвергенция.

За България проф. Иванов прогнозира, че  новата година ще бъде една от най-лошите икономически и социални години в съвременната ни история.
У нас се превърна в универсално правило истината за икономическото състояние и бъдеще да не се казва, особено когато наближават избори.

България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС. Очертава се растеж от 1,1-1,4 максимум. Индексът на промишленото производство регистрира спад в края на 2012-а с над 4 процента, в сравнение с 2011 година, продължава намаляването на преките чуждестранни инвестиции, продължава намаляването на поръчките от чужбина, крайното потребление не е мръднало. Бедността се разпростира с бързината на зараза и започва да носи синдрома на една хуманна криза в страната.

Проф. Димитър Иванов
макроикономист


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    1 1 Отговор
    да дерзаи народе
    тази ще е наи лошата икономическа година
    но все пак ще е доста по добра от предстоящата:)
  • 2 Коста

    1 3 Отговор
    Човек би предположил, че сме били богати, а сега се заразяваме с бедност. Болни сме по рождение, а ние, дето преживяхме управлението на Жан Виденов, знаем и по-лошо.
  • 3 неутрален

    1 1 Отговор
    Пълни глупости...

    Бедни сме от 20-30 години на сам. Неможе да даваме заслуги само на Бойко или на Станишев... Те просто са актуалните грабители..
  • 4 криза

    1 1 Отговор
    Ква криза кви 5 лв. Ние сме в криза вечи 600г. кво са взели да ни плашат, МОКЪР ОТ ДЪЖД НЕ СЕ СТРАХУВА.
    ДА ЖИВЕЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 5 qqqqqq

    1 4 Отговор
    В България трябва само да се вдигнат доходите и всичко ще тръгне. Хората ще почнат да пазаруват, от там производството ще тръгне.
  • 6 Бързия

    1 4 Отговор
    Няма ли там някой професор,който да измисли лекарство за тая зараза или тя май е неизлечима))
  • 7 Радо

    9 1 Отговор
    В криза сме защото бизнеса управлява парламента и затова заплатите не се вдигат!
  • 8 Пловдив

    1 2 Отговор
    Бедност ли?! Държавата (ако изобщо може да се нарече така) харчи по три милиарда за ходещите отпадъци. Това прави по цели 600 лв. на година на всеки човек от населението! Да дадат тези пари на хората или ходещите б...ци да бъдат изтребени и проблемът ще се реши.
  • 9 Стар ТИРаджия

    1 0 Отговор
    До Радо #7
    Почти си прав, но става въпрос за най-едрият бизнес! Този граничещ с монополните порядки или малък брой от големи картелни фирми!
    Казвам от личен опит, че дребният и среден бизнес са поставени на колене също като нормалните работещи хора! Положението е вечно такова и все по-влошаващо се именно защото, "който плаща той поръчва музиката"! Все пак живеем в България. Даже на моменти наименованието ни от едни комшии (Булгаристан) много ми допада защото звученето му мисловно ме праща там, където сме икономически - м/у 2-ия и 3-ия свят! "Светове" на далавери, лъжи, не зачитане правата на хората, мизерия и т. н. Ама ние сме си виновни поради "вечната" БКП (БСП, СДС, ДПС, ГЕРБ и др.) подкрепа!
  • 10 простия

    1 5 Отговор
    Незнам дали вси4ки са наясно,4е цялата ситуация в БЪЛГАРИЯ зависи от нас които живеем тук или искаме да живеем в бг ,няма по безхаберен и изтрадал народ-на никой не му пука за нищо-за атомната в белене 4е сме колкото един град на руснаците,а ще имаме 2ра АЕЦ-КАКВИ ДЕЦА ще се раждат след 2год радиация -АА.Криза ли хмм -ами защо не вдигаме митинги до краиност,като гърците-да си търсим правата-работа за вси4ки-млади ,стари,европеиски заплати,4истота и хигиена навсякъде-защото всеки се примирява с това 4е сме бай ганьовци и се надява утре да се опрайме нали-няма да стане докато не дойде на власт вярващ в господ и хората да по4итат 4овешкото-ванга го е казала-Надявам се пове4е хора да видят това и да се замислят,а след това да мислим в една посока вси4ки и млади и стари..

    Коментиран от #11

  • 11 Пкйхяъас

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "простия":

    Пиши, поне малко, по- грамотно!
  • 12 Бай хй

    1 6 Отговор
    ГЕЙРБ е зараза по лоша и от чумата.
  • 13 --------

    1 0 Отговор
    Българите сме опитни зайчета в експеримент вече 23 год(със знанието на Европа,САЩ и целия свят) Не сме виновни ние! Както и да гласуваме,ще ни управляват еничари.Всичко което ни се случи за тези години,сега ще го преживее цяла Европа! В това отношение сме 23 год НАПРЕД!!! Възползвайте се от предстоящите трусове в Европа! Нашата държава има огромен дълг към нас....време е да го плати! До тогава плащайте САМО на себе си и вашите семейства! Държавата трябва да си заслужи нашите данъци! До тогава.......?!?!?!?!

    Коментиран от #15

  • 14 да точно

    1 0 Отговор
    Най после някой да се изкаже много точно.
  • 15 natürlich

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "--------":

    Точно!
  • 16 tati

    1 0 Отговор
    Г-да политици, въведете модела на т.нар. грамотна и осъзната раждаемост или за 3-то и нагоре дете, нито стотинка от държавата, ако: 1)родителите не са с мин. средно образование 2)не са навършили 25г. 3) нямат поне 3г. трудов стаж. Иначе вървим към гражданска война, престъпността и социалната тежест ще ескалират с още по високият процент цигани. Просто се минават всякакви граници вече на търпимост !!!
    Скъсала съм се да уча, скъсвам се да работя, страх ме е да родя второ дете в този несигурен свят и вместо правителството да влага парите от моите данъци да направи държавата по-приятно място, тя ги дава да хрантути неграмотни, безработни, с криминални увлечения !!! ТОВА ОБЕЗСМИСЛЯ ТРУДА НА ВСИЧКИ НИ!!!

    Не е важно да излекуваме симптомите, а да премахнем причинителя на болестта.!!!
    1. Къде са социалните работници по време на детството й, защото явно родителите й не стават за родители ???
    2. Къде са те, когато тя е забременяла на 12? Защо не се търси отговорност от бащата? Циганите не са виновни. Виновни са правителствата с тяхната демагожка политика, Виновнм са тези които решиха да им плащат за да раждат. Малолетната м...лка за 20 лева е готова да роди само и само да не работи, Докато им дават пари ще раждат Това е престъпление .!!!
    Децата на "самотните неосигурени майки с нулев доход бруто" вземат не по 35 лв., а по 59,15 лв. детски месечно от държавата. И още 20 лв. от Евро-Рома общо 79,15 лв. Самата пък "самотна майка" получава други 78 лв. месечно.Отделно са помощите при бременност и раждане, еднократната, енергийната и хранителната помощ, Помощите, отпуснати на малолетни бременни жени или майки, се получават от законния им представител"
    Д-р Димка Зантина съобщи още, че 15-годишни ромки раждат трето дете на тази възраст

    Кратка калкулация: 2 цигани и 2 българи за 60 годишен период

    2 цигани: първо дете раждат на 15 г, до 30-тата година правят средно 6 деца, на 30-тата година, първото им дете вече има едно дете. След още 30 г, 6-те им деца имат по средно 6 деца. Или на 60-тата година общо м...лите стават приблизително: 2+6+36 = 44

    2 българи: първо дете раждат на средно 25 г, до 30-тата година правят средно 2 деца. След още 30 г, 2-те им деца имат по средно 2 деца. Или на 60-тата година общо българите стават приблизително: 2+2+2 = 6

    ЕТО ТОВА НИ ЧАКА... ПРОЦЕСЪТ Е ВЕЧЕ Е ОКОЛО 30-ТАТА СИ ГОДИНА
  • 17 Човек

    0 0 Отговор
    УВАЖАЕМА ГОСПОЖО,тези господа когато четат тези правилни неща,които казваш,те просто ти се радват! Защото без да искаш им подсказваш,КАКВО ТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ,ЗА ДА СЕ УНИЩОЖАВАТ МИСЛЕЩИТЕ ХОРА В РОДИНАТА НИ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 18 теро

    1 1 Отговор
    Истината е, че наближава мига, в който Тиквата ще свърши като Луканов
  • 19 Иванов

    0 0 Отговор
    Не ревете на труп. Спасявайте децата!
  • 20 Б-г

    1 0 Отговор
    Преди десет години в Лондон няколко от най-успешните британски PR агенции бяха организирали представяне на своите идеи за комуникационна стратегия на България – тогава ни предстоеше да извървим пътя до членство в НАТО и ЕС, тогава българската икономика, както и сега, разчиташе на животоспасяващи пари от туризъм.
    Медиите не знаеха какво е заданието, стигнало до тях. Стана ни ясно, когато един от експертите се обърна към хората от официалната делегация и каза в прав текст: "Грешка е да искате да се рекламирате като най-евтината дестинация. Защото това означава евтини хотели, евтино пиене, но също и евтини жени, никакво достойнство. Това ли искате хората да си мислят за страната ви?".
    Така и не знам кой тогава спечели конкурса, но явно някой, който е смятал, че когато сам си сваляш цената, това е ок! Защото имиджът ни е точно такъв – място, където можеш до несвяст да се напиваш, жените са повече от достъпни дори и с джобните пари на един западен тийнейджър, полицията е благосклонна, когато безобразничиш и повръщаш по главната улица.
    В Албена още се разказва легендата за туриста, който три дни слизал от стаята си, напивал се до безсъзнание на бара, персоналът го завличал обратно и така до момента, в който му предложили да иде на плажа поне веднъж. Той ги погледнал мътно и попитал: "Ама тук море ли има?".
    Но този текст не е за туризма ни, или поне не само за него.
    Защото имиджът на България има и други измерения. Ако се "откачим" от собствените си представи за трудолюбиви и гостоприемни, населяващи територията, на която се намират Плиска, Преслав и Рилския манастир и шарените диплянки, и погледнем образа на страната си отвън, ще видим съвсем не приятни картини.
    Какво научава за нас средностатистическият европеец, за да пожелае да вложи парите си в България – като турист или някой инвеститор, или пък – и това хич не е за подценяване – политическия и културен елит на света.
    В очите на света България си остава страна, която е несигурна, неподредена и опасна за бизнеса и парите му. Страна, в която политиците са корумпирани, подземните босове се ползват с протекциите на държавния елит, а хора с прякори назначават съдиите.
    Страна, която "само тоягата я оправя", а поне един президент и поне един министър имат досиета и агентурни имена, и, уверявам ви, никой не се интересува от обясненията, че са "служили на държавата си".
    Страна, в която бизнесът, културата и спортът са зависими от личности от ъндърграунда и където не можеш да разчиташ на справедливостта на съда.
    Страна, която не може да се справи със собствените си проблеми, нещо повече – изнася ги навън, но категорично отказва да поеме отговорността за това
  • 21 офффф

    0 0 Отговор
    Иванов кажи истината стига си баламосвал с глупости за световна криза, кажи защо няма икономика и работни места и защо няма инвестиции в България, ама започни от 1990 г. че куфарите се раздадоха тогава...
    Ду ю андърстенд мейт?
  • 22 ха честито

    0 0 Отговор
    Тази година ще бъде по лоша защото спряха парите за пътища и Мутрата няма да може да си довърши пътя до морето за да фучи с джипарите си.
    Мъкааа, голяма мъка, това означава ново вдигане тока, горивата заедно с неговия френд и най вече вдигане на данъците и таксите, да ви е честита новата гербова година....
  • 23 Др.Драган

    0 0 Отговор
    Проф.??? Димитър Иванов !!
    Къде беше преди 23 години уважаеми МИКРОикономисте ???
  • 24 Емил

    0 0 Отговор
    Всичко това са простотии. Наскоро четох, че през 2013-та за германската икономика се очаква небивал възход. По-голям от 2007-ма, когато имаше рекорд в проценти. То ще рече, че Германия категорично е излязла от кризата. А тук точно за нея се дават някакви мрачни прогнози.
    АЙ СИФОН, БЕ!
  • 25 jamaal

    0 0 Отговор
    dosta smisleni mnenia no problema na balgarite e 4e sme golemi licemeri vsi4ki vijdame kakvo se slu4va no vseki gleda samo sebe si i se opravia sam raboti za 500leva krade oste tolkova i si trae ina4e na masa i dumi sme golemi.NO NAI GOLEMIA PROBLEM NA NASHATA JALKA NACIA E 4E SME STRAHLIVCI NO TAI KATO EGOTO NI E GOLIAMO I SME MNOOOOOGO OTVORENI NI E SRAM DA SI PRIZNAEM.zatova ste si ostanem na tova deredje oste dalgi godini
  • 26 bubblehead

    0 1 Отговор
    България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС. Очертава се растеж от 1,1-1,4 максимум. Индексът на промишленото производство регистрира спад в края на 2012-а с над 4 процента, в сравнение с 2011 година, продължава намаляването на преките чуждестранни инвестиции, продължава намаляването на поръчките от чужбина, крайното потребление не е мръднало. Бедността се разпростира с бързината на зараза и започва да носи синдрома на една хуманна криза в страната.

    ------------------------------------------------------------

    Начи това са такива глупости , ама такива глупости! Ето каква е реалноста ..
    1. България ако се отчитат цените не е по-бедна от Румъния напротив , стандарта ни на живот е по-висок и това според Световната Банка, ЦРУ , Евростат... Причината е в Румъния има 20 % по-високи заплати и 30% по-вискои цени.
    2. Растеж от 1-2% процента е мижав но с тоя отровен от песимизъм народ и с тая Европа където едва някакъв растеж ще има е нещо
    3. Промишленото производтсво си върви леко нагоре, Инвестициите за 2011 бяха 1.5 млрд за 2012 са 2млрд за 2013 се прогнозира 2.5 млрд ... , износа расте бавно но отново с тая кекава Европа какво друго, вътрешното потребление не мърда щото професори го отровиха тоя и без друго черноглед народ....ка да вземе да купува?
    4. Бедноста ако така я наричаме е закономерна в някой групи от населението защото няма начин да не учиш и после да не работиш и да живеш добре. Ако пък разширение на бедноста наричаме разслоението на обществото то не виждам нищо по нормално , защото соц го завършихме еднакво бедно , но днес някой искат да са богати и на техния фон другите изглеждат по-бедни но релноста е че доходите у нас се утроиха ( средно за всички) от 2000 година до днес... Кафа от професори които не знаят дори фактите а изводите им са чист шум в системата!
  • 27 LATEXCULT

    0 0 Отговор
    Съвсем нормално е Бг да обеднява, защото е най-простата и най-мързелива държава в ЕС. Всички само реват и искат да забогатеят докато си бъркат в носа и бръщолевят колко са умни и работливи и как тук няма шанс. Хубавото е, че сега сме в ЕС и всеки недооценен тук може да отиде да се впие в социалната система на избрана от него държава.
  • 28 туте

    0 0 Отговор
    О,нееразумни юроде....Срам ме е да се нарека болгарин.
    Нема по мързелив народ от българския.Може би само циганите ни превъзхождат по мързел,но те си знаят правата много добре.
    Спукана щеше да е работата на света ако сме на брой колкото китайците.За българина и циганина требва само бой и работа,работа и бой.
  • 29 Анализатор

    0 0 Отговор
    Радват ме коментари като номер 16. Те доказват, че все още има мислещи българи в държавата. Такива трезво мислещи трябва да управляват държавата, а не като тия мижитурки дето като им бутнат някое подкупче от чужбина, озаконяват решения против държавата.
    Ще дойде времето на разстрелите за престъпления против държавата!!!
  • 30 селянин

    0 0 Отговор
    отидете на село и ще го преживеете.