Last news in Fakti

24 Март, 2021 13:26 5 265 23

Как РЗИ са на първа линия, но не и пулмолозите в доболничната помощ - доц. Ходжев за ФАКТИ

  • доц. владимир ходжев-
  • българско дружество по белодробни болести-
  • нзок-
  • министерство на здравеопазването-
  • писмо-
  • първа линия-
  • пулмолози-
  • пандемия-
  • covid-19-
  • допълнително възнаграждение-
  • бонуси

"Направен е един пропуск още в началото и не виждам какъв е проблемът той да бъде коригиран, вместо да се цитира методиката", каза доц. Владимир Ходжев

Как РЗИ са на първа линия, но не и пулмолозите в доболничната помощ - доц. Ходжев за ФАКТИ - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

На 18 декември миналата година Българското дружество по белодробни болести изпрати писмо министъра на здравеопазването професор Костадин Ангелов и заместник-министрите на здравеопазването Жени Начева и Бойко Пенков. Причината - пулмолозите, които работят в доболничната помощ все още не получават допълнителното възнаграждение в размер на 1000 лева. Припомняме, че това е размерът на допълнителното възнаграждението, което получават работещите на първа линия по време на пандемията от Covid-19.

„Искам да споделя с Вас огорчението на специалистите по белодробни болести, че приносът им в борбата с Covid-19 не е отчетен от Министерството на здравеопазването. Лекарите пулмолози заедно с колегите инфекционисти, реаниматори и общопрактикуващите медици са на първа линия. Искрено се надявам, че пропускът по отношение на белодробните специалисти в доболничната помощ ще бъде коригиран“, пише в писмото си председателят на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести пулмологът доцент Владимир Ходжев.

Малко по-рано през март последва препращане на казуса от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса - заместник-министър Начева потърси шефа на НЗОК професор Петко Салчев за становище относно възможността за допълнително възнаграждение на специалистите от доболничната помощ. Отговорът от НЗОК дойде преди няколко дни, като в него се констатира, че допълнително възнаграждение към пулмолозите в доболничната помощ не се полага, тъй като тя не е предвидена в действащата методика.

От ФАКТИ се свързахме с доцент Владимир Ходжев, за да говорим по темата.

„В първоначалното си писмо към Министерството на здравеопазването се обърнах към тях с молба да коригират пропуска, че колегите пулмолози от доболничната помощ не са включени като работещи на първа линия. Съответно те не получават допълнително възнаграждение“, обясни доцент Ходжев.

„Какъв обаче е пътят на пациента: пациентът отива при фамилния лекар, фамилният лекар му дава направление за преглед при пулмолог, пациентът отива при пуломога и той го преглежда. Пациентът също може да се самонасочи към пулмолог, където да го прегледат. На практика пред кабинетите на пулмолозите в доболничната помощ се редят опашки от пациенти. Болшинството от тях в момента са пациенти с Covid-19, както беше и при втората вълна“, допълни той.

„Голяма част от пулмолозите у нас работят на две места – и в болничната, и в доболничната помощ. В болничната помощ има система, по която към пулмолозите се разпределят допълнителни средства. Тоест една част от колегите получават тези средства, но има колеги, които работят само в доболничната помощ и те, за разлика от фамилните лекари например, не са признати като работещи на първа линия. Написах писмото именно по този повод и се обърнах с молба този пропуск да бъде коригиран.

След това – доста по-късно, след три месеца, получих писмо, което всъщност е насочено към НЗОК. Междувременно този ангажимент премина от Министерството на здравеопазването към здравната каса. Впоследствие получих отговор, в който се казва, че пулмолозите в доболничната помощ не фигурират в методиката и затова няма как да им бъдат изплатени тези допълнителни възнаграждения“, разказа доцент Владимир Ходжев и обясни, че в това положение са около 50-60 пулмолози у нас.

„Пулмологът е човекът, който преглежда, консултира, проследява лечението. Направен е един пропуск още в началото и не виждам какъв е проблемът той да бъде коригиран, вместо да се цитира методиката. Целта на писмото ни към институциите е този пропуск да бъде коригиран. Това е призивът и в момента“, каза още той и уточни, че допълнителното възнаграждение за пулмолозите трябва да бъде в размер от 1000 лева – „както за всички други работещи на първа линия, също и служителите на РЗИ, здравните медиатори“.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването на 5 февруари тази година поясни в своя официална позиция, че "от бюджета на Министерството на здравеопазването продължават да се финансират, за работата си на първа линия, служителите на РЗИ и ЦСМП, както и звената към МЗ, които и досега получават тези възнаграждения". Плащанията за работа на първа линия на общопрактикуващите лекари, наетите при тях специалисти по здравни грижи, както и на медицинските и диагностичните центрове пък се извършват през НЗОК.

На въпроса кое налага работата на пулмолозите едновременно в болничната и доболничната помощ, доцент Ходжев отговори: „Налага го ситуацията. Колегите работят на две места. Няма достатъчно специалисти пулмолози. Разпределени са и неравномерно – в големите градове пулмолози има, но има региони в страната, където те се броят на пръсти. Такива региони са Силистра, Разград, Смолян, където има ограничено количество пулмолози. В тази криза обаче се видя, че пациентите търсят пулмолози и искат техните Covid пневмонии да бъдат прегледани, консултирани, лекува от пулмолози“.

Относно ролята на пулмолозите в пандемията от Covid-19, той каза: „Основният орган, който се засяга при Covid, това е белият дроб. Има и други органи, които се засягат, но основният орган, който се засяга е белият дроб. Развиват се пневмонии и тежки дихателни недостатъчности. Специалистите, които от дълги години лекуват пневмониите и дихателната недостатъчност са пулмолозите. Всички наши колеги са на първа линия. Болшинството от белодробните и фтизиатричните клиники в момента са Covid клиники и през тях преминават най-тежките случаи. Колегите в доболничната помощ пък преглеждат, консултират, насочват към болница, след изписването от болница проследяват пациентите, при които заболяването протича продължително и които имат нужда от допълнително лечение. Това лечение се извършва отново от пулмолозите. В момента сме в трета вълна на Covid и броя на пациентите нараства всеки ден“.

„Надявам се пулмолозите в доболничната помощ да не получат отговор след още три месеца“, каза в края на разговора председателят на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни заболявания доцент Владимир Ходжев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мето

    28 1 Отговор
    Днес десетки роми бяха пред централата на ВМРО да си получат парите за гласуване. Затова са прави от факти с апела да излезем масово и да гласуване за да неутрализираме купеният и корпоративен вот

    Коментиран от #7

  • 2 Факт

    21 1 Отговор
    Корупция!

    Коментиран от #6

  • 3 Организация

    23 2 Отговор
    На "първа линия" е администрацията, а JP-тата са на "горещата линия".

    Коментиран от #10

  • 4 Asdfg

    16 2 Отговор
    А ние на коя линия сме бре?!? Стига популизъм! Ок за мед.персонал, а всички останали които не могат да работят нормално и са безработни заради пандемията?
  • 5 Азазел

    13 1 Отговор
    Точно защото сте 50-60 и не сте интересни за взимащите решения. Ако имаха изгода от Вас поради положение, обществена значимост или просто сте достатъчно гласовити, тогава щеше да има пари.
  • 6 Бездарие

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    по точно. Въвеждането на това понятие "първа линия" е пример за бездарие и некадърност. Вижте какво направиха в Ухан - специални болници само за ковида. Ето това беше решението - във всеки окръжен център да се определи по една болница само ковид, а в другите само място за тестване на съмнителните. Единствено със зъболекарите мисля, че що годе правилни баха действията. Никакви "първа линия" и "първо бинго" . Това са глупости на търкалета и то на много големи търкалета!

    Коментиран от #12

  • 7 Цанко

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мето":

    Говори се че лептата на ВМРО за ромите стигнала 150 за глас. Явно агент Иван доста е откраднал през тези 4 години като вицепремиер на тиквун. Само от паспортите които ВМРО продаваха нелегално си направиха 83 милиона. 100 хиляди роми да купят по 150 лева са 15 милиона и са нищо за тях. С откраднатите от нас пари сега купуват гласове. Заслужаваме си явно съдбата
  • 8 АзБукиВерди

    15 2 Отговор
    Тоя доцент явно не е минавал по този път, а гледа хилядарката само. В моят град нито един пулмолог не искаше да преглежда ако нямаш отрицателен PCR тест.

    Коментиран от #20

  • 9 dedo

    11 3 Отговор
    Бързите тестове са част от схемата за манипулиране на бройката заразени. Държавните институции РЗИ и НЗОК приравниха бързите тестове с ПСР-те, въпреки чи европа ги отрича, за ненадежни! Отделно колко пъти се доказаха разминаване в резултатите? Всеки който влиза в болница го задължават да си прави тест въпреки, че закона не го налага! А сега се сещайте каква е врътката!? И кога ще свърши това аз казвам докато се спи никога!
  • 10 6278

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Организация":

    ами крайно време да я затворят тая администрация.
  • 11 Гост

    13 4 Отговор
    Аз предлагам на пожарникарите да се вдигнат с 2000 лева ако горяща къща,апартамент,блок има хора! Е това да ти дават по 1000 лева за да те карат да си изпълняваш задълженията! Аз не мисля , че някой ви държи на сила който не му изнася да напуска!! Колко доктори има заразени и колко хора с други професии??? Май другите сме доста повече май повече от нас мрът спрямо долторите?? На наще работни места вирус няма ние не може да се заразиме така ли??? С еас и без вас все тая първи в Европа втори в света как по смърт от ковид така ли си заслужихте 1000 кинта? Питането ми е към всички в бели предшстилки!

    Коментиран от #14, #18, #21

  • 12 Мнение

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бездарие":

    Имаш впредвид за организация, която не е в компетенцията на властимащите! Не ги ли видя с буса на “Лютеница” Леки ваксини докарваха! Те са пародия на управление!
  • 13 яку ва

    5 2 Отговор
    рабатят в държавна болница ,после пак у частна или ДКЦ 30-50 лв на болен и още 1000 лв!
    тово е ЛФ!!!
  • 14 КРОКОДИЛ

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Те лекарите на са на първа линия, нито УНГ,лекари и сестри в отделенията,пулмолози или стоматолози дето бъркат в устите, НО социални работници,машинисти,монтьори по сервизи ,бармани,чистачки ,министри,депутати са на първа линия.На тях трябва да се дават по 10 000лв.Всички са на първа линия без медицинските лица :това им е работата.те семейства нямат,те са длъжни да работят за без пари и да си докарат доход да работят на по две места денонощно.

    Коментиран от #15

  • 15 969

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "КРОКОДИЛ":

    А жените, които рабоят в магазини за хранителни стоки, според теб на коя линия са? През болниците минават не повече от 30%- 40% от хората в момента , да не говорим, че на голяма част от тях направо им отказват медицинска помощ ,заради уж пандмията, а когато починат ги пишат заминали от корона вирус, а през магазините за хр. стоки минават всички, всеки трябва да яде! Така, че не ми обеснявай, колко са зле лекарите. Моите уважения към тях, но това им е професията и още нещо, докато продължават да взимат по 1000лв. на месец за ''първата линия'' тази пандемия няма да свърши!
  • 16 Факт

    9 1 Отговор
    Голяма мандра тоя Ковид,ей!Доктори,анализатори,математици,пулмолози ....и още хиляди разбирачи гледат да намажат от ситуацията.Не е ли мародерство?Пробвайте да си запишете час на пулмолог ако сте болен.Клати ми се ръката.

    Коментиран от #17

  • 17 един

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    В Германия-час след 3 мес.
  • 18 ЛАУРА КЙОВЕШИ

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    ТАКА , ПРОЧЕТОХ ТИ КОМЕНТАРА И НЕ СЕ СДЪРЖАХ ДА ТИ ОТГОВОРЯ , ТИ НЕГО СМЯТАЙ ТОВА ДАЛИ ЛИНЕЙКАТА ИЛИ ПОЖАРНАТА Е ПЪРВА НА КРЪСТОВИЩЕТО ИЛИ СВЕТОФАРА , В ЦЯЛ СВЯТ НА ПЪРВО МЯСТО Е ЗДРАВЕОПАЗАНЕ ТО ,БЕЗ НЕГО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕКУВА ИЛИ ДА СИ НАПРАВИ НЯКАКВА НТЕРВЕНЦИЯ , АКО ПОЖАРНИКАРИТЕ СЕ РАЗБОЛЕЯТ , БЕЗ ДОКТОРИТЕ И БОЛНИЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА УГАСЯТ , НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ , ЗА ТОВА ГО ПРИЕМЕТЕ ТАКА НА НЕЩАТА , ЗАЩОТО НЕ СИ ГО ИЗПИТВАЛ НА ТВОЙ ГРЪБ , ТОГАВА ЩЕШЕ ДА ПЕЕШ ДРУГА ПЕСЕН , ИЛИ ВЪОБЩЕ НЯМАШЕ ДА КОМЕНТИРАШ СЛУЧАЯ ЗАЩО ДОКТОРИТЕ И СЕСТРИТЕ И ЦЕЛИЯ ПЕРСОНАЛ СА НА ПЪРВА ЛИНИЯ , ТО ПА МНОГО СТЕ СЕ ИЗМОРИЛИ ОТ РАБОТА КАТО ВИ ГЛЕДАМ , ПО 24 ЧАСА ИГРАЕТЕ ШАХ И КАРТИ А ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ МИСЛИТЕ ГЛУПОСТИ САМО , В ЕВРОПА КАТО СТАНЕ ПОЖАР , ПОМАГАТ И ЦИСТЕРНИТЕ С ВОДА , АЙДЕ И БЕЗ ВАС С МОЖЕ , КАМО ЛИ ПО 2 000 ЛЕВА ЗАПЛАТА !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️❤️♥️!!!.

    Коментиран от #22

  • 19 Страничен

    4 0 Отговор
    Много белодробни докторчета се покриха в пандемията( да ме извинят съвестните които си вършат професионално работата)! Кой платена, кой неплатена отпуска. Все едно са чиновници!
  • 20 От нашата болница

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "АзБукиВерди":

    Трима напуснаха още лятото. Станаха доболнични...
  • 21 Крум

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Пич, добре си им го казал, за съжаление голяма част няма да могат да те разберат!
  • 22 Мики Маус

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "ЛАУРА КЙОВЕШИ":

    Ти какво предлагаш,кой да лекува болните ,да не би това да правят например шивачите или зидарите...на лекарите това им е работата, да лекуват и на който от лекарите не му харесва ей го на полето и лопати ще им се намерят!
  • 23 Др.гелев

    1 0 Отговор
    А шефо данчо на срзи откъде ще краде бе