Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 12:06 2 305 26

Медиците на първа линия ще продължат да получават по 1000 лева бонус

  • медици-
  • медицински лица-
  • първа линия

По 1000 лева ще получават и работещите в лаборатории в болничната и извънболничната помощ, които пряко извършват дейности по PCR диагностика на COVID-19

Медиците на първа линия ще продължат да получават по 1000 лева бонус - 1
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие правилата, по които ще се извършват плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове.

Размерът на тези плащания остава непроменен и е в размер на 1 000 лева нето. Целта е да се продължат мерките, насочени към запазване мотивацията на персонала, посрещащ предизвикателствата в борбата с пандемията.

По 1000 лв. ще получават и работещите в лаборатории в болничната и извънболничната помощ, които пряко извършват дейности по PCR диагностика на COVID-19.

Механизмът, по който лечебните заведения ще получават финансирането за допълнително възнаграждение на персонала, зает с диагностиката, лечението и наблюдението на пациенти с COVID-19, не се променя спрямо правилата, действали до края на 2020 г. Средствата ще се изплащат за дейността, считано от 01.01.2021 година, ежемесечно въз основа на информацията, подавана от самите болници.

От Здравната каса сочат още, че в приетите правила се регламентира и заплащането по 10 лв. за поставена имунизация срещу COVID-19. Месечният размер на средствата, който ще получи всяко едно лечебно заведение, ще се определя от броя извършени ваксинации, регистрирани в Националната здравно-информационна система.

Продължава прилагането и на всички досегашни финансови инструменти, насочени към запазване стабилността на здравната система и подкрепа на работещите в нея, пишат от НЗОК:

– гарантиране на 85% от приходите на лечебните заведения от НЗОК, спрямо установен базисен размер;

– изплащане по 1000 лв. на всеки общопрактикуващ лекар;

– изплащане на средства за работата на диагностично-консултативните и медицинските центрове, свързана с осигуряването на диагностика на пациенти със съмнение за COVID-19.

– изплащане на средства по чл. 5 от Закона за бюджета на НЗОК, с които се гарантира финансирането на допълнителни възнаграждения за наетия персонал в размер на 600, 360 или 120 лв.

НЗОК твърди, че е създала необходимата организация, която да позволи своевременно обработване на отчетните документи на лечебните заведения и изплащане на всички дължими средства не по-късно от 24.02.2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    26 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Медиците на първа линия ще продължат да получават по 1000 лева бонус"
    Пладнешкото прахосване и грабене на българските пари продължава ударно и предизборно!

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 2 Толупчо

    19 0 Отговор
    А помните ли, че "аз давам" и по 50 лева на пенсионерите?
  • 3 Рошко

    14 1 Отговор
    С ачи ше продължат да пишат куцо и сакато корона, аман
  • 4 др Гей Билтс

    13 6 Отговор
    Значи ще продължава и циркът. А ви приказваха едни глупости как да изпратим тая гадна 2020г и да идва новата щастлива 2021г. Алоо, тия изроди сега само започват, ще ни стъжнат живота и на децата ви, ако им сътрудничите. Аз вече се отписах от моята лична докторица и без това, аз разбирам повече от нея по медицина, макар и да нямам медицинско образование.

    Коментиран от #14, #17

  • 5 Васил

    12 0 Отговор
    Пари за касапи в бели престилки ашколсум това го няма никъде.
  • 6 Антон

    14 1 Отговор
    Ето как се подклажда пандемията!
  • 7 За седем часа

    14 0 Отговор
    Работно време, неотработените реално и два? А за продавачките? Те са на първа линия😏
  • 8 истина е

    16 1 Отговор
    Важно е да има екшън , и овцете да целуват ръцете на мафиота , който унищожи държава и народ!!!!За това мафиятта ще е на чело на курни-ка
  • 9 Корумпират

    7 0 Отговор
    "цвета на нацията" за да си трае и да изпълнява.
  • 10 8555

    8 0 Отговор
    Ха ха. Те досега нищо не получиха, само директорите и администрацията.
    Разбирай новината така- ще продължават да не получават по 1000лв.
  • 11 АУУУУУ

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Като ти се иска и на теб.... ИДИ В КОВИД ОТДЕЛЕНОТО, А НЕ ПИШИ УМНИ И ЗЛОБНИ ПОСТОВЕ. ЖОРО ТЪПОТО И ТОЙ МНОГО ГИ РАЗБИРАШЕ.. АМА КАТО ЛЕГНА БОЛЕН ЗАБРАВИ СИ "ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЗИЦИЯ" И ВЛЕЗЕ ВЪВ ВИП ЗАЛАТА... 🤮🤮🤮🤮
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Лайка

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Дано не загубиш близък човек и стига си спамила с простотия.

    Коментиран от #18

  • 14 Франки

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "др Гей Билтс":

    Успех със самолечението.Дано поне колата да не оправя сам.
  • 15 доктори

    3 1 Отговор
    разлика между лекари и доктори за 95 процента трябва затвор те са търгаши с нашето здраве някой лекувал ли се е в мвр болница там щяха да ме убият в хирургията а във втора градска а в исул a в софиямед и да не продължавам а личните лекари станаха милионери повечето акционерни дружества а в пирогов излъгаха майка ми че била болна от рак да точат здравната каса

    Коментиран от #23

  • 16 жестоки

    4 1 Отговор
    тия мошеници докторите само за пари говорят а ние чакаме да ни лекуват озлобените садисти вижте им автопарка по болниците какви коли карат как разполагат да ги ожали човек уж осигурен а плати за това плати за онова пълно със
    Ц....ни тия от къде пари за здраве нали не работят не се осигуряват обаче докторите ги обичат много взимат яко пот масата от тях който ходи по болници често знае

    Коментиран от #19

  • 17 681

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "др Гей Билтс":

    семейството на хейта- лекар, ВИК, КАТ. Живи и здрави :)
  • 18 ОСТАВИ Я ТАЯ /ТОЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Лайка":

    ЗАВИЖДА !!!!!
  • 19 АУУУУУ

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "жестоки":

    Те са доктори! ВЪВ ЦЯЛ СВЯТ ДОКТОРИТЕ СА НАЙ-УВАЖАВАНИ И БОГАТИ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ РАБОТЕЩИ. Като искаш и ти да си такъв остави си козите на село и иди и завърши Медицински университет.После 10-15 години специализация.... И ТОГАВА КОМЕНТИРАЙ!!!!

    Коментиран от #22, #25

  • 20 Гошо

    1 0 Отговор
    Заплатите трябва да се повишават с 10% всяка година.Десет години почти нямаха повишение.Изключвам някои частни дружества.И сега атакаааа, ей ти 1000 лв.Иначе са власт няма повече да видят тези.Сано, че никой не мисли, че ако не бяха тези, тези 10 % щяха да са регулярни.Къвто и да беше Станишев, точно това правеше.И после....край.Половин милион избягаха, милион и половина обедняха наполовина.Другите са пенсионери и деца, които също дръпнаха много назад.Само да не ми разправят, че няма пари.Има за всички, но кражбите са извънземни.
  • 21 любител

    1 0 Отговор
    поредната предизборна простотия.нали ги ваксинирахте.или пак само на думи а парите в боко чекмеджето което вече стана голяма ракла.
  • 22 любител

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "АУУУУУ":

    ако искаш да знаеш това е едно от най корумпираните съсловия.един път им се наложи да работят и те ревнаха за пари а някаи и се разбягаха а са давали клетва.нямат нищо общо с лекарите от преди години.гледат на хората коита цял живот ги хранят като на банкомати.
  • 23 любител

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "доктори":

    прав си лекари имаше едно време сега са само търгаши и нищо повече.за тях хората са банкомати за охолния им живот.
  • 24 любител

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българке":

    акъл нямаш ти явно не си ходил по лекари та пишеш глупости.за тях ти не си човек а златна кокошка или банкомат за да живеят като царе.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове