Last news in Fakti

27 Март, 2021 12:59 5 542 38

Велизар Енчев: Каква е ползата ни от Станишев, ако не направи това

  • европейски парламент-
  • северна македония

Пропадна поредното активно мероприятие на македонските служби за очернянето на България

Велизар Енчев: Каква е ползата ни от Станишев, ако не направи това - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Велизар Енчев, "Фейсбук"

СТАНИШЕВ Е ДЛЪЖЕН ДА КОРИГИРА МАКЕДОНИЗМА НА БИВШИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ХЪРВАТИЯ ТОНИНО ПИЦУЛА! ИНАЧЕ КАКВА Е ПОЛЗАТА ЗА НАС ОТ НЕГОВОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ПЕС?

Новината от Европейския парламент днес е добра - антибългарската поправка в Доклада на Европейския парламент за напредъка на Република Северна Македония е отпаднала.

Така пропадна поредното активно мероприятие на македонските служби в ЕП, които от години агресивно лобират за македонистката кауза с една единствена цел – очернянето на България и легитимното присвояване на българското културно-историческо наследство.

Другата добра новина е, че всички български евродепутати са гласували срещу антибългарската поправка.

Кои обаче са инициаторите на тази поправка?

Предложението е на четирима леви и един зелен евродепутат: Тонино Пицула (Хърватия),Таня Файон (Словения), Андреас Шидер (Австрия), Марек Белка (Полша), Тинеке Стрик (Нидерландия).

Не крия, че съм изненадан от… Тонино Пицула – външен министър на Хърватия в правителството на социалиста Ивица Рачан (2000-2003 г.)…
Точно по това време бях посланик на България в Загреб и през тези три години на съвместна работа Пицула и подчиненото му ведомство оказваха пълно съдействие на работата ми за утвърждаване на българския характер на „Български народни песни“ на Братя Миладинови, издадени през 1861 г. в Джаково от хърватския католически епископ Йосип Юрай Щросмайер.

В този период хърватското МВнР и Католическата църква подкрепиха дейността ми по поставяне на български паметни плочи, увековечаващи хърватския принос към делото на Братя Миладинови на следните локации: на сградата на Хърватската академия на науките и изкуствата, на гроба на епископ Щросмайер в катедралата в Джаково, в Задар, в Хърватска Костайница…

Нещо повече – МВнР на Хърватия подкрепи предложението ми до президента Туджман за посмъртното награждаване на летописеца на голготата на македонските българи - историкът и революционерът Коста Църнушанов.

МВнР застана и зад инициативата за създаване на Българска църковна община в Загреб, като ни предоставиха за ползване църква в самия център на града.

И което е най-важното – правителството на Ивица Рачан подкрепи молбата ми и внесе в парламента законопроект, с който българското малцинство в Хърватия влезе в конституцията на страната.
Повечето от тези успехи за българската кауза в Хърватия се случиха при министерстването на Тонино Пицула. Затова сегашното му поведение е странно.

Още по-странно е, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев не се е опитал да повлияе на своя съпартиец. Но и сега не е късно Станишев да потърси конструктивен диалог както с хърватския евродепутат, така и със словенския представител. И да не забравя, че рецидивите на югославския комунизъм са още живи сред словенците и хърватите, а сърбомакедонските лобита в Загреб и Любляна са доста влиятелни, поради което в двете бивши югославски републики има катедри по македонистика.

Станишев е длъжен да се вслуша в моя призив и в изнесените факти за отношението към България на външния министър Тонино Пицула. Иначе каква е ползата за нас от неговото председателство на ПЕС?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    38 1 Отговор
    На Балканите е така: "Всеки срещу всеки" дребната сметка, злоба и завист по комшийски е национален спорт и всеки си мисли, че така проблемите няма да стигнат до него, а всички седим на едно и също буре..... с барут :-)

    Коментиран от #31

  • 2 Българка

    61 5 Отговор
    Велизар Енчев е свободолюбив и начетен българин. Той може да е острие на БСП в следващото НС, което ще отстоява достойния живот на всички българи. Но може да влезе и в конфронтация с много социалисти, които биха били готови да загърбят достойнството си и биха се отдали на изкушения за съглашателство с цел изгода
    Аз лично няма да гласувам за БСП, но уважавам всички, които ще подкрепят Енчев!
  • 3 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    48 2 Отговор
    Македонците си бяха внушили,че имат такова влияние, че да влязат в ЕС от задната врата. Вместо това им *****;отзад.
  • 4 ТаУмВзе

    27 6 Отговор
    От кога политягите продажници от България, са направили нещо за Българският интерес? И по точно, териториалната колония не е държава. Каквото наредят господарите от Козяк на малограмотните крадци, това ще е. Докато се окаже, че сме вече мъртви и няма от кого на Крадът. Закривай катуна пародия. Последния Жив да вземе Българското Знаме. Това е колеги Роби!

    Коментиран от #16

  • 5 русенец

    58 1 Отговор
    Че кога сме имали полза от Станишев та да чакаме сега да я имаме? Момчето си е от правилното родословие, учили са го за вожд. Дали ще е вожд на комунисти, социалисти, демократи , радикали или каквито там други течения са измислили е без значение. Той работи апаратчик. Не го занимавайте с несвойствени за възможностите му неща.

    Коментиран от #8, #15

  • 6 ВИЖТЕ ГИ

    55 8 Отговор
    ЕДИНСТВЕНО ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ ПРИЗНАВАМ ЗА ПАТРИОТ - ТОВА ВМРО , НФСБ И ВОЛЯ СА ПРЕДАТЕЛИ !
  • 7 Другия с коня

    19 18 Отговор
    Всички български евродепутати не са гласували Срещу антибългарската поправка....Изключение правят Елена Йончева и другите депутати от БСП,които Най- вероятно са инициаторите на тази поправка.....
  • 8 Българка

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Вярно ли е ,че Община Русе е върнала 6 милиона за корупционни проекти при бившия кмет на ГЕРБ- Пл. Стоилов?

    Коментиран от #12

  • 9 Pero Makedoneca

    28 3 Отговор
    Всички хора от бивша Югославия са манипулирани включително словенци и хървати ,затова и подкрепят антиките в напорите им за ЕС.Те са рожби на югославските учебници по история .За да се поправи несправедливостта е необходимо да се напишат нови учебници на база реалните исторически факти ,не само в Македония ,но и в цяла екс Югославия и след 30 години всичко ще е наред .Чак тогава може да приемем Северна Македония.

    Коментиран от #13

  • 10 Йскск

    39 2 Отговор
    Станишев не е в парламента като български представител, а като потомствен безродник.
  • 11 чичо

    5 16 Отговор
    Енчев,излиза,поне както си го написал,че направено от Тонино Пицула за България е добро щом е за България,но не и за друга държава.Ти май забрави,че Македония която първи признахме,е толкова държава колкото и България.От друга страна-те парите навсякъде вървят,какво се чудиш.
  • 12 чичо

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Не е вярно,защото не е имало корупция.Не го ли знаеше?
  • 13 Македон

    4 25 Отговор

    До коментар #9 от "Pero Makedoneca":

    След 30год циганите ше са мнозински народ в Балгариа,и с тях леко ше се договориме!
    Пирин е наш

    Коментиран от #22

  • 14 Обесен Язовец

    20 3 Отговор
    Станишев вкара плоския данък, с който отряза главата на социалистическия електорат без да се замисля, какво прави. В случая да не се окаже, че той с бившата си изгора Йончева са вкарали поправката в наш ощърб през задния вход! В България проведе антибългарска политика, там в Брюксел, какво би му попречило да прави същото?
  • 15 Пенсионер

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Русенецо, много си прав. А, първо Георги Първанов всъщност бе сюрпризиран в своето време с предоставянето на поста си на ръководител на БСП и отказа на Станишев след изтичане на президентския мандат да му върне предоставеното.Впоследствие и ние бяхме сюрпризирани с неочаквани от младия напорист политик похвати и действия, включително с въвеждане на плоския данък без законови промени (вкл. касаещи основата на заплатите им-3 броя средни за страната, определена именно при данъчна система с автоматичното оставяне на една от заплатите като ДОД още на ведомостта!?!, вкл. с решението им с Орешарски да не спазят пенсионното швейцарско правило в последната си мандатна година, с което свалиха на най-многобройната и бедна прослойка 10 % от полагащото им се (към днешна дата това за ощетените би била велика сума- къде са професорите-математици?), вкл...други ...Въобще, бащите са били "цвете" в сравнение със синовете- така го разбраха повечето от все още останалите живи многогодишници.
  • 16 Фъкoff

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Какво те бъркат "краварите" когато грабежът е руски ...!? Объркани глави колкото искаш.

    Коментиран от #17

  • 17 ПОЗНАВАЧ

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Фъкoff":

    Ми ти на една руска глава говориш.
  • 18 big

    26 2 Отговор
    Станишев е срам за България! Срам е и за БСП, която разби почти до основи по време на мандата му и продължава да го прави и сега с действията си срещу Нинова. Срам е за народа на България и неговите ценности за поддръжката на Истанбулската конвенция - не за правата на жените, а другите противоприродни части!
  • 19 Неуважаеми Енчев!

    7 8 Отговор
    Защо търсите нещо от някъде? Забравихте гения ББ, който кадрува в ЕС, забравихте тескере войвода, който всеки ден размахва пръст срещу СМ, забравихте и за пазарджишката преводачка. Никога мафията не е приемала или приела чуждо мнение или помощ!! Защо искате да им предложите нещо, което нарцисите или ще отхвърлят, или ще очернят, или ще присвоят?
  • 20 Кой68

    2 16 Отговор
    Г-не все критикувате и обвинявате,а вие самия им@те ли чиста съвест ?
    Нещо да р@зкажете за годините ви к@то посланик ?
  • 21 Пичо

    21 0 Отговор
    Велизаре от станишко полза никога не сме имали. Въпросът винаги е бил да намалим вредата от него.
  • 22 Историк

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "Македон":

    След 30 год в СРМ мнозинство ще са албанците. Така, че не е ясно кой какво и с кого ще договаря.

    Коментиран от #37

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ежко

    2 9 Отговор
    Велизаре, в Европа не минават българските номера, щефа да нарежда,а депутата да изпълнява.Нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили!
  • 25 СофБелоМорМак

    3 14 Отговор
    А каква е ползата ни от психичната македонифобия и мания за "секретни" мръсни антимакедонски ДС-трикове на БКП+ДС-увредения ВсеЛизар ЧенгЕнчев?!

    Коментиран от #28

  • 26 Димов

    4 3 Отговор
    Предателите са ясни:Йонч.,Рад.,+ Стан.=00.
  • 27 КРАДЕЦ

    17 0 Отговор
    СТАНИШЕВ Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ , НАЙ - ДОБРЕ Е ДА Е В ЛАГЕР КАТО БЕЛЕНЕ ! ПО ДОБРЕ ПИТАЙ КУРНЕЛИЯ ЗАШО СТАНИШЕВ НЕ Е ОЩЕ В ЗАТВОРА , АМИ Е В ПАРТИЯТА И !
  • 28 €-сексолог

    2 17 Отговор

    До коментар #25 от "СофБелоМорМак":

    Е как бе, камарад разведчик ЧенгЕнчев е БСП-смазката за ДС-патриотарското мастурбиране! Но чекист-разведчикът ДС-Ванче караПрас е много по-мазен и наситен с €-мазнини, но пък и смърдящ на гранясала БКП-възродителна сланина! Затова БОКо го кара с македонския симитлийски кмет Поли и синчето му Стефи на натурална свинска мас от прасетата в дворната му кочина в Банкя, за която се грижат на смени 4 бр. полковници от УБО-НСО!
  • 29 ЕНЧЕВ Я ВИЖ

    8 6 Отговор
    Прoф. Минeкoв зa ФAКТИ: Тeкaт прeгoвoри ГEРБ дa пoдкрeпи прaвитeлcтвo c прeмиeр oт БCП
    "Уcлoвиятa ca дa нe ca бъркa в минaлoтo нa ГEРБ и другoтo уcлoвиe e БCП дa прeдлoжи друг зa прeзидeнт", cпoдeли cкулптoрът инфoрмaциятa, c кoятo рaзпoлaгa
  • 30 Българин

    18 1 Отговор
    Велизар Енчев е дкоказан български патриот - за което пишман патриоте му завиждат .

    Велизар Енчев е доказан български разузнавач - за което мекеретата-шпиони на Саш и Турция в българската политика го мразят .
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Зaблуждaвaтe ce! В крaя нa ВCВ, хървaтcкaтa aрмия ce прeдaвa нa Бългaритe, кaтo прeди тoвa хървaтитe ca рaзпeрдушинили cърбитe....
    Ниe, пoнeжe cмe "мнoгo умни", прeдaвaмe плeнницитe нa cърбитe....пo-нaтaтък нe ми ce гoвoри кaквo ce e cлучилo c тях. В oбoзa нa хървaтcкaтa aрмия ca били ceмeйcтвaтa нa вoeнocлужeщитe, жeнитe и дeцaтa им cъщo ca били избити...Нe миcлeтe, чe Хървaтитe ca ни прocтили.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Tarnovetz

    2 1 Отговор
    Яков Станишев e бил на пaртийни kурсове в Нерсон където и сега има много Хазари-Юдеи, и там среща жена си.
  • 34 1943

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Лошото и за тях и за нас е че при болшевиките, няма зачитане, както е имало при германците. Сталин е командвал и нашата армия, де факто са се предали на руснаците. Царя е умира 1943г.
  • 35 Старио Богдан

    2 5 Отговор
    БКП+ДС-чекистът и идеологически пропагандист ЧенгЕнчев забравя, че Хърватско и Словения са вече членове на ЕС и НАТО и не подлежат на изнудвания с “вето“и пропагандно-манипулативни и фалшификационно-лъжливи ДС-мръсни акции! Каквито ДС-читаците сега се опитват да пробутват изнудвачески на Македония и македонците! Тепърва ще трябва да свикват с това, че "българските" ДС-циг@нии на Замфир Яшар - Тато и Пънчо Кубъдънъ - Бато авджията ще си останат в безславните анали и поредни БГ-провали от историята! И че на приватизираните след 1990г. БКП+ДС-пропагандно-идеологически и контрабандно-шпионски БИЗНЕСИ за психо-обработка и по-лесно мародерстване на българите им идва края, съпроводено и със спиране на безотчетното финсиране с милиони от БГ-държавния бюджет под ДС-партриотарско прикритие!
  • 36 Тодор Живков

    2 0 Отговор
    Кога от Станишев е имало полза? Нито преди, ниво сега. Бившите комсомолци като Станишев, Борисов, Нинова, Доган (някои и от ДС) са били винаги вредни.
  • 37 перничанин

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    Не след 30 ,а след 10г ще са мнозинство. Сега са 50 на 50, а и те си имат много цигани. Всъщност цялата им държава си е един катун.
  • 38 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    БСП вече не е моята партия но ще се радвам Велизар Енчев да влезе в Парламента.