5 Април, 2021 12:27 7 775 61

Калоян Велчев пред ФАКТИ: Изборите ги спечели летният протест на българските граждани

  • калоян велчев-
  • политолог-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • 45-то народно събрание-
  • изборни резултати

"Демократична България" изглежда ще постигне най-голямата символична победа в тези избори, като стане първа политическа сила в София", каза Велчев

Калоян Велчев пред ФАКТИ: Изборите ги спечели летният протест на българските граждани - 1
Калоян Велчев; Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Фрагментираността на опозицията разпръсква протестния вот към три формации - “Има такъв народ”, “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!”, но сумарно тези сили имат по-висок резултат от ГЕРБ. На практика чрез тези избори се изкристализира новата политическа картина, която беше ясна още лятото”.

Това каза в интервю за ФАКТИ политологът Калоян Велчев. Свързахме се с него, за да говорим за провелите се вчера парламентарни избори, за междинните изборни резултати и за възможните развръзки. Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, с уговорката, че резултатите от вота не са окончателни, според Вас второто място на “Има такъв народ” действително ли е “голямата изненада”, както беше казано?

- Определено резултатът на “Има такъв народ” към момента надминава и най-смелите предизборни прогнози. Формацията на Слави Трифонов потвърди на практика народната мъдрост, че мълчанието е злато. Без никакво присъствие в националните медии, “Има такъв народ” се утвърди като най-голямата опозиция на досега действащото управление. В следващия парламент изглежда невъзможно да се формира каквото и да било управление без подкрепата на “Има такъв народ”.

В хода на кампанията Слави постави сам себе си над всекидневните боричкания, които течаха в предизборната кампания, като отказа да участва в тях. По този начин всяка дума на господин Трифонов придобиваше огромна тежест, просто защото беше рядкост да го чуем. Оттук нататък обаче, на Слави ще му се наложи да говори и да заема далеч по-активни позиции по въпросите от дневния ред на обществото и политическият му образ ще търпи развитие.

- А има ли изненада в първото място на ГЕРБ и самото първо на място на ГЕРБ би ли могло да бъде охарактеризирано като победа предвид никак невисокия процент, който те имат в преброяването дотук?

- Победата на ГЕРБ е пирова. Още нямаме окончателни данни, но изглежда, че ГЕРБ ще получат много под един милион гласа, тоест ние имаме един отлив от поне 200 хиляди души, които са гласували за ГЕРБ на предните избори. Победата всъщност е на извънпарламентарната опозиция, изборите ги спечели летният протест на българските граждани. Фрагментираността на опозицията разпръсква този вот към три формации - “Има такъв народ”, “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!”, но сумарно тези сили имат по-висок резултат от ГЕРБ. На практика чрез тези избори се изкристализира новата политическа картина, която беше ясна още лятото. А тя включва остра криза в двете традиционно най-големи партии – ГЕРБ и БСП, както и засилено младежко участие в изборния процес.

- Логичен идва въпросът - ще успее ли според Вас да се състави кабинет?

- Изкушавам се да коментирам възможностите за съставяне на кабинет, но за жалост без да имаме пълната картина всичко са само спекулации. Имаме няколко променливи, които могат да променят тотално картинката.

На първо място, дали ВМРО ще влезе в следващия парламент. Ако ВМРО влезе, шансът за съставяне на каквото и да било правителство става почти невъзможен. Комбинациите стават изключително сложни и незадоволителни. Ако обаче ВМРО не успее да влезе, то ГЕРБ ще се озове в пълна изолация и ще се отвори пространство пред опозиционните сили да съставят кабинет.

На второ място, дали няма за пръв път в нашата история ДПС да остане пета политическа сила. Шансът изглежда малък, но при такъв резултат партиите ми се струва, че ще бъдат длъжни да формират кабинет, защото се отваря изключителна възможност за изолация и на ДПС, и на ГЕРБ от властта.

И последната въпросителна, която надгражда досега изброените възможности, е колко точно Слави ще изпревари БСП. БСП са в нокдаун, това изглежда напълно ясно. Но ако Слави успее да запази преднината пред БСП и дори я покачи малко, а “Демократична България” успеят да надминат ДПС, то можем да видим кабинет на малцинството, съставен изцяло и единствено от партиите на протеста и подкрепен от БСП, но без социалистите да участват в него. Вероятно, докато водим с вас този разговор излизат нови данни на ЦИК, които правят последния вариант невъзможен, но ми се струва, че чисто хипотетично подобна конфигурация би се възприела добре от обществото.

Ще има ли президентът Радев роля в бъдещите преговори между политическите формации?

- При този фрагментиран парламент, ролята на президента придобива много сериозна тежест особено в процеса по формиране на коалиция. Тук много ясно ще проличи и желанието на Радев – дали той иска служебен кабинет и централна роля в политическия живот, или ще направи всичко по силите си, за да излъчи този парламент управленска коалиция. Ако Радев побърза да свика парламента и да даде мандат за съставяне на правителство, то президентът значително намалява времето за договаряне на каквато и да било управленска формула, както и за нейното обществено възприемане. Това ще значи, че той бута към служебно правителство, което според мен, би било сериозна политическа грешка.

Ако Радев успее да се включи пълноценно в процеса по съставяне на правителство и спомогне за това всички анти-ГЕРБ сили да седнат на една маса, то президентът би могъл да затвърди своята водеща опозиционна роля и нещо повече, ако се състави управленска коалиция без ГЕРБ, почти сигурно всички партии в тази коалиция ще подкрепят Радев за втори мандат. Ако Радев спомогне за формирането на управление, ще си гарантира и втория мандат.

- Как според Вас се представи “Демократична България” - според междинните данни обединението повежда в София, какво би могло да значи това?

- “Демократична България” също беше системно подценявана в предизборните проучвания. Това може би се дължи на огромната концентрация на нейните симпатизанти в София. Между другото, “Демократична България" изглежда ще постигне най-голямата символична победа в тези избори, като стане първа политическа сила в София. Очертава се още един интересен факт около формацията - ако “Демократична България“ се задържат на нивото около 10%, то това ще е най-силният изборен резултат за така наречената градска десница от 2001 година насам.

- Би ли следвало да има оставки на ръководството на БСП след резултата им - по данните към този момент БСП са след "Има такъв народ"?

- И преди парламентарните избори в БСП наблюдавахме много активна опозиция срещу лидера Корнелия Нинова. Сега тази опозиция има много силни аргументи защо тя трябва да си ходи. Нещо повече, оставката на Нинова би могла да се превърне в залог за следващото управление. Очевидно в сегашното си състояние БСП е нежелан партньор от партиите, които отчитат ръст на тези избори. Тъй като избирателите отреждат на извънпарламентарната опозиция по-силна позиция спрямо БСП, то Слави, Христо Иванов и Мая Манолова спокойно биха могли да поставят като условие оставката на Нинова, като условие пред евентуално коалиране с БСП.

- Очаквате ли нови парламентарни избори в следващите месеци?

- Зависи от това дали ВМРО ще влезе в парламента, както и дали има политическа воля за излъчване на ново управление.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    47 19 Отговор
    Само дето по някаква причина масово гласуваха за партия, която не се е мяркала на протестите. Дългата дрога няма абсолютно никакви принципи. Тиква-2.

    Коментиран от #6, #7, #27, #54

  • 2 честен ционист

    8 54 Отговор
    Протестът на джендърите всики го видяхме, колко струва, сега Баце като наизкара наказателните отряди и белите рейсове пак ще влязат в употреба.

    Коментиран от #17

  • 3 КОТарАК

    41 5 Отговор
    напълно вероятно е Слави да състави кабинет , но някакси не мога да си го представя като премиер :)

    Коментиран от #31

  • 4 Asdfg

    33 4 Отговор
    Много правилно! И в тази връзка,защо Трифонов никога открито НЕ подкрепи този протест! Именно протеста допринесе за този опозиционен вот вчера! А ГЕРБ с калинките да си вземат поука!
  • 5 Мдаа

    47 7 Отговор
    Поздравления за софиянци. Срамувам се за Пловдив.

    Коментиран от #25

  • 6 Asdfg

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    Правилно! Много точен коментар!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 чичо

    1 26 Отговор
    Пък ще управляват бацо, медю и корнела щот трява да се УСВОЯТ едни пари
  • 9 Софиянец

    46 9 Отговор
    Да България спечели София, от тук започва промяната. ГЕРБ са аут с ДПС и всички руски партии. За първи път имаме шанс за тотална промяна и изолация на статуквото, това не трябва да се изпуска, втора такава възможност няма да се повтори никога. Не предавайте протестния вот!

    Коментиран от #29

  • 10 Демократ

    21 10 Отговор
    Обединение между - демократична бьлгария , мая и слави ми изглежда добро за бьлгария
    Или нови избори на които - слави ще излезне пьрва политическа сила
  • 11 Хахаха..

    6 0 Отговор
    Когото и да питаш - какво искаш да спечелиш-Избори или Пари,той ще ти каже - абе,и двете.От 3 000 човека само 1 ще се откаже,и то ще е заради нещо трето..
  • 12 ГРАД ПЕТРИЧ

    8 1 Отговор
    Протести си има всеки ден
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българка

    34 9 Отговор
    Софиянци гласуваха не само с емоция, но и смного разум като заложиха на Демократична България
  • 15 мислещ

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Еееее":

    А, пропуснах да спомена и че избирателите му са преобладаващо бивши фенове на тиквата и патериците му.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Буци не чини вече 5/пет/ пари,баце!
  • 18 демир

    10 5 Отговор
    Това пишламе от къде излезе че и акъл раздава!
  • 19 Тиква

    9 7 Отговор
    Калоянчо много си млад да мислиш още. Не давай акъл и ти, без да си в час с нещата. Такива като теб ги гледаме всеки ден.
  • 20 Поп Кръстю

    10 17 Отговор
    И колко са гласувалите от летния „протест"? Смешници, с триста зора и манипулации успяха да размътят мозъците на шепа лумп_ _и.
  • 21 Някой си

    14 3 Отговор
    Нещо не съм виждал Слави по протестите.........
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 edno ferari

    19 6 Отговор
    Аз мисля че Славчо се е притеснил, защото е предполагал, че ще вземе 5-6%, колкото да влезе в парламента, и да не прави нищо. Сега е втора политическа сила, и има огромни отговорност.
    Дали нарочно не го е подредиха така, да му гледат сеира :)

    Коментиран от #28

  • 24 Калоян Велчев Политолог, кога ти почерня

    7 2 Отговор
    Та си вече Политолог!! Най правилния ход на Президента е да, "бута към служебен кабинет" страх Голям, такива, като теб Лакей, ще трябва да работят нещо!! Страх за ГЕРБ и Ортаците!!! На там отива работата!!! НЕЕ Грешка!!! Помни какво си писал!!
  • 25 Ковидизмът

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа":

    си отива . . .
  • 26 Поп Кръстю

    8 2 Отговор
    Атака спечели изборите със собствена телевизия, Бареков, БСП, НФСБ и тн. сега са в забвение. Познайте коя партия е следващата?
  • 27 Политолог

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    Съгласен - нито протести, нито изказвания и м@л0умниците се вързаха яко...А другият печеливш е недоразумението Манолова, как ги яхна ония тримата без да разберат и на техен гръб се вкара в Парламента...🤣
  • 28 Пенев

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "edno ferari":

    Точно това си мисля и сега се е гипсирал. Тия симптоми на Ковид май са симптоми на гипс и се чуди кво да каже😂
  • 29 Хахаха..

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Ей,много си мазен бе.Усещаш вятъра като афганска хрътка,ама за руските партии не позна.Тук Русия си има не отделна партия,а народец,от Турско Време е така,привиквай..

    Коментиран от #51

  • 30 Първанов

    12 11 Отговор
    Ето защо на българите в чужбина не трябваше да се разрешава да гласуват. Който иска да гласува да живее тук.
  • 31 juu

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    може би ще имаме чалга примиер

    Коментиран от #37, #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Изкушение

    18 2 Отговор
    Къде се скри Ботокса, Кантарджиев, Годжи и темподобните ковиди? Нищо не казват за Ковида и кога ще се мре?

    Коментиран от #36

  • 34 Това

    4 1 Отговор
    са героите и смелите ! Неуспорима заслуга , те задвижиха колелото , непомръднало с десетилетия !
  • 35 Фен

    5 1 Отговор
    Браво г-н Велчев, имате обективен поглед без да влизате в излишни полемики. Хубаво е да възтържествува малко обективността и по този начин да се разглеждат изборите
  • 36 Забелязани

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Изкушение":

    са на Терминал 2 - с маски и куфари -))
  • 37 дедо Шишарко

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "juu":

    Еми то на такъв диференциал,такъв такаламит!
  • 38 Дан

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "juu":

    Имали сме за премиер Цар,пожарникар,какво ни пречи да имаме и чалгар.Даже за Цар сме имали и свинар.
    Макар,че се изкушавам да видя Слави премиер,а Баце - лична охрана на Слави,повече е възможно Слави да сложи някоя уважавана и доказала се в обществото персона или да отиде на следващи избори.
  • 39 Бачо Киро

    9 1 Отговор
    По-зле организирани избори за 17-те години, откакто имам право на глас не съм виждал! Хората масово се отказваха да гласуват заради огромните опашки пред секциите! Не пред самите секционни стаи/зали/помеещения, а пред изборните "центрове" (тук са предимно училища)! Масово хора се отказваха, и въпреки това повече хора на избори не съм виждал! Народът се събуди и даде "наказателен" вот за управляващите, и при все това, най-о@калата се партия, "мишената" на народната "любов" спечели изборите?! Тук се чудя Сталин ли е прав за броенето на гласовете или българите оправдаха думите на Славейков "що за стока сме"?!
  • 40 Павлов

    4 2 Отговор
    Някаква новина за ''инспекциите'' на боко няма ли днеска??????? Това сгрешени протоколи ама платена ''работа'' го знаем отдавна, това ''разменени'' машини или бюлетини също не е новина така че дайте джипката за да ни зарадва окото с някоя красива част на България ''инспектиращия'' че за друго не става.
  • 41 ЖОБЕН ПЕНИСИСТ

    4 1 Отговор
    БОКО ЗАГУБИ ЩОТО СИ ДРАПАШЕ МАКАРИТЕ И НИКОЙ НЕ МУ НАПРАВИ ЗАБЕЛЕЖКА -- ТОЕСТ СВАЛИХА ГО ,,ПРИЯТЕЛИТЕ" МУ !
  • 42 незабавна

    6 2 Отговор
    Ревизия на гербавите!
    Нали са работили само в полза роду?
    Нали не са крали?
    Тогава от какво са притесняват?
  • 43 Софиянец

    1 0 Отговор
    Калоян Велчев пред ФАКТИ: В студиото на БНТ! Tова го каза в БНТ!
  • 44 Юристът Мууди

    7 1 Отговор
    Еми Калоянчо макар и млад ги е хванал нещата, Слави и дружинка с Ицо Иванов са големите победители на тези избори, Борисов се чуди каква глупост да каже пред джипката, ВМРО ще доработват извън парламента, а БСП ще трябва да мислят каква аджеба ше я чинят оттук насетне. Момчето ви ги каза същите неша и в Референдума лятото!
  • 45 Електра

    4 4 Отговор
    Идиот, Гербе спечели, Слави не беше на изборите, ДПС също. 100 000хиляди корвети на Костинбродската корвета и Мутрите на Маджо и Черепа, ли имаш предвид, ми те имат едва 10%, това са главанаците от протеста...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 До ЦК на ГРОБ

    3 3 Отговор
    На какво основание крихте резултата на БНО, а показвахте резултатите на вечни маргинали като Воля и Възраждане ?
  • 48 ПРАТИХА ПАРИ

    2 1 Отговор
    ПУТИН И БАЙДЪН СА ПОЗДРАВИЛИ СЛАВИ И БОЙКО ЗА ИЗБОРНАТА ПОБЕДА !
  • 49 ПСР

    4 3 Отговор
    За протеста-не знам.Това,че София се отървава от гербаджийската хватка е добре.За ББ вариантите за милиардите на Урсула,май стават химерични.Но,даже и да се стигне до Служебен кабинет....този път Президентът ще е на ход.И съм сигурен,че за едни 2 месеца,ще лъснат адски много нелицеприятни неща за ГЕРБ управата.Тогава ББ ще разбере,що е то юмрук.
  • 50 Истината

    1 1 Отговор
    Пожирникара не е гасил една факла в живота а чалгара цял живот не е крал от народа и 25 г е в телевизията и е добър организатор
  • 51 ужас

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хахаха..":

    хахах за това ли ни една про-руска партия не влезе? Щото такива като тебе, по цял ден тука, си мислят че сте много - изборите доказаха какво нищо сте и как всеки който ви хване ви прави смешни. Отдавна сме ви свикнали, както вие сте си свикнали на веществата, дето ползвате. Смях!
  • 52 Кой68

    1 0 Отговор
    Спечелиха !!!
    Спечели Чалга поколението .....
  • 53 ПУТИН

    0 2 Отговор
    ЛЕСНО Е ДА СТОИШ ОТСТРАНИ И ДА КРИТИКУВАШ. ДА АМА СЕГА ТРЯБВА ТИ ДА ГО ПРАВИШ И ТЕБ ДА ТЕ ПЛЮЯТ? Я КАК СЕ СНИШИХА ВСИЧКИ ДЕБИЛИ? МЯТАХА ЯЙЦА И КРЕЩЯХА , А СЕГА СЕ ОТРАЯХА? НАЛИ СПЕЧЕЛИХТЕ БЕ!
  • 54 Това е той

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    С. Трифонов!!! Колкото му е акъла, такова му е и поведението!! Да не се оплакват после, че им бил труден живота на чалгарите! Хич не искам да му знам програмата на партията, защото първо я няма и второ оня до него който само се е учил да псува, освен „референдум“ , май друго не знае. А този дългия у.унгел 10 години не успя да си вземе дипломата от Муз. Академия, та се наложи накрая да си я купи, защото свиренето не е като да ръсиш простащини по платените телевизии. Там си трябва труд и свирене, а за Дългия това са несъвместими неща. Та, думата ми е – нови избори, защото това е позор!

    Коментиран от #55

  • 55 Прорицател

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Това е той":

    СКОРО ИДВАТ НОВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ.
    БЪДЕТЕ ГОТОВИ.
  • 56 Миро

    0 0 Отговор
    ЦИК ще надуят процентите на ГЕРБ, ДПС и ВМРО, до толкоз, че да може да съставят правителство. На тогава, ако народа не излезе да ги помете, това няма да е народ, а стадо овце, което като роби ще си умре. Тиквата, за да си отмъсти на народа, ще ни държи в локдаун с години. НОЩ ще се гаврят с вас, като с п.роститутки, ще мълчите и търпите.

    Коментиран от #60

  • 57 ЧЕКМЕДЖАН

    0 0 Отговор
    МУТРИ ВЪН. ОХ КАК БОЛИ ГЕРБЕРАСИИ. ЗАПОЧВАЙТЕ ДА СЕ КРИЕТЕ ПО ДУПКИТЕ СИ.
  • 58 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ДА СИ ПИЧЛЕГАР ВЕЛЧЕВ Е ОБЯСНИМО !!! НО ДА СИ " ГЪ ЗО ЛОЗЕЦ ХРАБЪР " - Е НЕОБЯСНИМО !!!!!!
  • 59 БОМБОН ДИПЛОМАТ

    2 2 Отговор
    ПУТИН Е ПОЗДРАВИЛ БОКО МУТРАТА , ЗА ПОБЕДАТА И МУ Е ПОЖЕЛАЛ ПРИЯТЕН ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР !
  • 60 НЕ СЕ ЗНАЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Миро":

    ЦИК ТРЕСКА ГИ ТРЕСЕ ДА НЕ СБЪРКАТ НЕЩО ЧЕ НОВИЯ ГОСПОДАР ОЩЕ Е ЗДРАВ В РЪЦЕТЕ И ШАШАВ В ГЛАВАТА ! ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ МОЖЕ И ЗАЕДНО ДА ВЛЕЗНАТ НА ТОПЛО !
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.