Last news in Fakti

13 Април, 2021 14:30 7 567 64

Защо мълчи партията на Слави Трифонов

  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • партия-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • герб

Всички тях гледат

Защо мълчи партията на Слави Трифонов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Ясен Бояджиев:

Тези дни, без да искам, чух следната размяна на реплики. „Ама Слави Трифонов все така ли ще си мълчи?”, пита една жена. „Какво да прави човекът, като не знае какво да каже”, отговаря събеседникът ѝ и се смее. Да, това обяснение за мълчанието на партията, която се оказа втора по брой на депутатите в новия парламент, звучи като майтап. Но може да се окаже много близо до действителността.

Всички тях гледат

Изборните резултати наредиха нещата така, че партията, спечелила най-много гласове, няма как да управлява, понеже няма с кого. И вероятно много скоро, още до седмица-две, мандатът за сформиране на правителство ще отиде в ръцете на Слави Трифонов и неговата партия „Има такъв народ”. Затова сега всички тях гледат - и избирателите (техните и чуждите), и партиите. Чакат ги да кажат какво мислят да правят (и да не правят) и обещават подкрепа още преди да са чули отговора. Даже партиите от довчерашното статукво: БСП и ДПС са готови да се присъединят към новото парламентарно мнозинство, а ГЕРБ - да му даде депутати на заем. А те си мълчат и се ослушват. Не само за конкретните си намерения около мандата, но и по който и да било друг политически въпрос. Лидерът им успя единствено да обясни, че „вървят” по конституция (сякаш имат някаква друга възможност) и чак на шестия ден след изборите намери време да благодари на избирателите за гласуваното доверие. Болестта му е слабо оправдание за това забавяне.

Не в началото, а в края

Ситуацията след тези избори с толкова фрагментиран парламент е трудна за всички. За тях обаче тя изглежда още по-сложна - поради една тяхна си, специфична причина. „Понеже като партия са в началото, нови са в политиката и тепърва трябва да се учат”, ще кажат някои. Това е така, но има и нещо по-важно. Струва ми се, че в момента сме свидетели не толкова на трудното начало на новата партия, колкото на трудния край в досегашното битие на нейните основни лица. Това е краят на шоуто и концертите, на скечовете и вицовете, на шегите и забавата. Времето на антитезите и отрицанието свърши - дойде време за позитивни послания. Вече не е достатъчно да кажеш какъв не си и срещу какво си, защото всички очакват да чуят какъв си и за какво се бориш.

В това отношение единственото известно за тях е свързано с референдума отпреди пет години - мажоритарна избирателна система, намаляване на партийната субсидия и на броя на народните представители и други подобни. Тези идеи обаче сега не вършат никаква работа. Не толкова защото по принцип са твърде спорни и даже вредни, колкото защото са напълно неадекватни за днешния ден. Днес страната има съвсем други проблеми (някои от тях са в буквалния смисъл животозастрашаващи) и далеч по-важни и спешни задачи за решаване. Като управлението на коронавирусната криза и ваксинацията, спасяването на икономиката, довършването и представянето на националния план за възстановяване. Да не говорим за не толкова спешните, но не по-малко важни въпроси за необходимите реформи и наследените от досегашните управляващи политики.

Неприятно изненадани

Какво мислят и възнамеряват по всички тези въпроси - това не е ясно. Както и дали въобще нещо мислят и възнамеряват. По-скоро изглежда като да нямат мнение, да не говорим за някакви аргументирани решения. И затова мълчат. А мълчанието може да продължи дълго. Но истинският проблем е, че когато проговорят, нещата може да се окажат още по-зле. Коментатор в западна медия беше казал тези дни, че успехът на Слави Трифонов и неговата партия "Има такъв народ" граничи с истинско вътрешнополитическо земетресение. Струва ми се обаче, че сред най-силно разтърсените са самите те. Подозирам, че не са се и надявали на чак такъв успех. И сега са много неприятно изненадани както от ролята, която им се падна, така и от отговорностите, които им се стовариха.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илийката

    38 83 Отговор
    В четвъртък предлагаме за председател на парламента г-жа Цвета Караянчева, а следващата седмица в четвъртък гласуваме новия кабинет с премиер Бойко Борисов.

    Коментиран от #4, #6, #8, #38

  • 2 Последния Софиянец

    58 41 Отговор
    По добре че мълчи.Мълчанието е злато.Другите само глупости говорят.

    Коментиран от #26

  • 3 ГЕРБ ВЪН

    47 25 Отговор
    МЪЛЧАТ, ЗАЩОТО ГЕРБ ЩЕ БЪДЕ ВАЖЕН ФАКТОР В КОФАТА ЗА СМЕТ, ЗАЩОТО ЯКО СМЪРДИ НА КОРУПЦИЯ!
  • 4 един друг

    17 41 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    Най-после, едно смислено предложение!
  • 5 Псевдоним

    40 16 Отговор
    Обективно погледнато, тактиката на Слави е печеливша в краткосрочен план. А пък и досегашните ни управници я прилагат успешно по всеки въпрос, който не им изнася. Славчо ги замерва с техните собствени камъни.
  • 6 пешо

    23 10 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    илийка, недей с лошо. и пкп, и тиквоний I хипертоник са дотам дошли до гуша на популацията, че може да се наложи с пожарна да ги спасявате. не, че вече има яснота какво да се прави. но това точно - не бива!
    капиш?
  • 7 Бай Шиле

    36 6 Отговор
    Какво чакат? Чакат оферти.
  • 8 Хектор

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    Хей илийка да си жив и здрав , винаги успяваш да ме разсмееш , всичко добро :))
  • 9 хаха

    25 8 Отговор
    О, Дойче Зеле е против Слави? Ще бъде забавно.
  • 10 Последния Софиянец

    24 12 Отговор
    Пожелавам успешно лечение на президеншата Радева.Ние сме с със семейство Радеви.
  • 11 Майна

    42 6 Отговор
    СЛАВИ ГО ПРИТИСКАТ С КОМПРОМАТИ ОТ МИНАЛОТО МУ, ,,СЪВЕТВАТ ГО..., СЕГА ТРИФОНОВ ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ СМЕЛОСТТА ИЛИ ..ПРЕЗРЕНИЕТО НА НАРОДА...НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ЩЕ ПОЕМЕ РИСКА , ИНАЧЕ ЖАЛКО ЗА НЕГО

    Коментиран от #29

  • 12 Гледат

    25 9 Отговор
    и се чудят на "интегрираните" си сънародници в чужбина и тези тук , които освен чалга друго не знаят ! А избраниците им мълчат като мишоци , не че могат нещо свястно да кажат , а и кураж - никакъв у тях ! Няколко вече напуснаха сбирщината !
  • 13 Последния софиянец

    29 11 Отговор
    Ами това не е като шоуто на сценаристите или чалгарски концерт.
  • 14 Гост

    34 14 Отговор
    Е какво да казват . Да разказват чалгарски вицове ли. Още не са разбрали , че са втори под ред , и немогат да разберат , че чалгарите са в парламента и се съветва с мозъци по умни от тях какво да правят . А дългия се крие щот незнаен какво да говори без сценаристи . Прависе на болен . А тези дето са гласували за тях , май са без акъл . Тоя плешиф чалгар и политика .
  • 15 Смешни сте

    39 12 Отговор
    Малиййй, представят ли си любителите на чалгата и простащината, Слави министър председате, хахаха, как ще го посрещнат лидерите на водещите Европески държави ами Американския президент, кой ще го вземе Насериозно тоя учиндолски търгаш бре, я се Замислете и пак гласувайте за него
  • 16 Все едно

    39 15 Отговор
    По-добре е да мълчиш и да те мислят за глупак, отколкото да проговориш и да разсееш съмнението!
  • 17 радко шишарко

    39 16 Отговор
    Слави мълчи защото е куха лейка без сценаристите, а те сценаристите му не разбират от политика знаят само да пишат глупави скечове

    Коментиран от #19

  • 18 Чалгата вън!!!

    27 9 Отговор
    Трифонов да си види приятелите и какви престъпници с присъди кани като гости по концертите си да разхождат с моторите си балерините и да правят реклама на Слави!
  • 19 Аха

    6 8 Отговор

    До коментар #17 от "радко шишарко":

    Ти би ли разказал на мутрите какво смяташ да правиш в политиката и как ще ги вкарваш в затвора?Хайде по сериозно 30 години предупреждаваха престъпниците по новините
  • 20 Гост

    16 11 Отговор
    Авторе, те не са "неприятно изненадани". Ако видиш едно скорошно интервю на Слави със Сашо Диков ще видиш, че Слави очакваше да станат втора сила и да бият БСП. Слави е потаен и обича изненадите. Такива "анализатори" като теб едва ли ще се хранят при него. Време е да се адаптираш към новата среда приятелю..
  • 21 НЯМА КРАЙ

    7 10 Отговор
    КАКВО ЛИ НЕ КАЗА ТЪПАКА МЕНТЕ ГЕНЕРАЛ - СЕГА СЛАВИ НЯМА КАКВО НОВО ДА КАЖЕ ! ВСЪЩНОСТ МУТРАТА НЕ Е СПРЯЛ - СЛУШАЙТЕ ГО !
  • 22 казано е

    11 9 Отговор
    "Taciturnitas stulto homini pro sapientia est" (Syrus) т.е. Мълчаливостта служи на глупавия човек за мъдрост (Сир)
  • 23 Гост

    15 15 Отговор
    Г-н Бояджиев, DW и всички останали "умници". Ако толкова искате да знаете какво и как ще стане, имате Интернет, можете да видите и прочетете в сайта на партията ИТН. Ако не можете да осмислите написаното там - въоръжете се с търпение. Търпяхме 10 години глупостите на ГЕРБ, надявам се е възможно да проявите търпение още месец, а?!
  • 24 Си ган

    15 7 Отговор
    За пръв път да съм съгласен с Дойче Зеле..Славчо не е очаквал такова развитие на нещата, дет пее 2Pac "All eyez on me"...
  • 25 Фаро

    15 11 Отговор
    DW са пропадаща медия вечно закачена за някой да првписва.В затвора има място за всички гербери стига ревахте.Тулупа сахер достатъчно ни посрами пред света,където отидеше подаряваше кюлчета и го плескаха по врата за благодарност.България не е имала толкова голем нешасник за ръководител на всичкото отгоре и лъжлив комунист
  • 26 Особено

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Адвоката 😄😄😄😄😄
  • 27 Ми ся

    10 7 Отговор
    Ко' ша' прай' СЛАВЧО КАТ стане председател ???? Ша' ни разказва всяка вечер по един виц ......например ; как ша' ни вдигнел заплатите ...... ама не можело защото нямало пари оставени от БОЙКО !!!!
  • 28 бекапеец

    13 6 Отговор
    Вероятно нямат какво да кажат,..абе те дали са очаквали такъв успех и сега не могат да повярват и да се чудят кой път да хванат.да не излезнат кьор фишек...Избирате по-малката злина и я хващата под ръка и напред с Йовано, Йованке....
  • 29 Така де

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    ВСЕКИ СВЕТЕЦ ИМА МИНАЛО,... И ВСЕКИ ГРЕШНИК ИМА БЪДЕЩЕ...
  • 30 Защото

    13 6 Отговор
    Защотоса въздух под налягане. Въобще не си представям ходещата развалина Славчо да вземе да работи по 10-12-14 часа на ден.
  • 31 Последния Софиянец

    11 13 Отговор
    Защо му е на Слави да говори? Та той размаза ГЕРБ. На Бойко му е толкоз гадну, че не спира да говори и да се движи със жипката
  • 32 И сега какво

    5 6 Отговор
    Ако вземе да се гътне тоя чалгар няма да цъфнете и вържете няма да взимате по 5 бона заплата болни хорица
  • 33 Така е

    4 5 Отговор
    Слави мълчи защото сега трябва да измисли как да се коалира с.... Нали вече е политик.
  • 34 4646

    6 2 Отговор
    Господин Бояджиев, вместо да те излишни глупости отворете сайта на партията (има такъв народ), там хората са си написали всичко..
  • 35 Умението да

    10 1 Отговор
    говориш когато трябва / а не като Борисов и Караянчева/ е и умение да мълчиш, когато трябва. Едва ли само аз виждам как "победителите" -кокошкари от герб губят търпение... Ето ви и вариант "една жена каза" - та точно върху подобна основа е изградена горната статия...
  • 36 Сатаната

    7 2 Отговор
    Не съм му привърженик, ама защо всички искат да говори не разбирам. До сега всички говореха и всички се писаха победители и благодаряха и, до къде я докарахме? Като толкова искате да го чуете още в изборната нощ може да гласувате всчки за него на следващите избори, аз няма да преча.
  • 37 JEFF

    9 0 Отговор
    Какво да кажат ? Всички чакаме победителите да вземат становище, но няма нищо. А уж били много отговорни и загрижени за хората.
  • 38 Сатаната

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    Илийка, вчера излезе от кома,ама днес сме 2021, нямаше ли кой да те светне?
  • 39 шопендар

    10 2 Отговор
    мълчат защото са селяндури с махленски манталитет,като вожда си,и попаднаха в небрано лозе,и не знаят какво да предприемат-чакат инструкции.политиката е професионално занимание а не е вечеринка
  • 40 Да бе

    4 1 Отговор
    Ауу, колко голяма експертиза имат Борисов и Герб! Авторът не е прав! И не разбира какво става в действителност! Всички ще се опитат да изолират ИТН от властта, но да видим дали ще успеят. Зависи и от действията на Президента.
  • 41 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ДА СТЕ ВИЖДАЛИ И ЧУВАЛИ -НЕТЪП АНАЛЛИЗАТОР В БГ ЕФИРА !??! ЦЕЛТА НА СЛАВИ -НАШ Е ДА РЕАЛИЗИРА РЕФЕРЕНДУМА !!!!! МАЖОРИТАРЕН ИЗБОР ; 120 НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ + 50 СТАРЕЙШИНИ ...И АМЕРИКАНСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА - ЖУРИ ЗА ВИНОВНОСТ , А НЕ СЪДЛЯР И СЪДЛЯРКА ОТ НИКОГО НЕИЗБРАНИ !!!!!
  • 42 Матей

    5 2 Отговор
    Мълчат ,като комунисти на разпит,защото всички се съмняват,че славчовите са кретени,но ако говорят,ще премахнат всякакви съмнения..Ослушват се ,попаднали в небрано лозе.Какво да предприемат,каквото и да направят,все ще сбъркат,от гледна точка на народа правилното е отказ от правителство.Но терзанието а славчовите е дали после ще влязат изобщо в НС,ПРЕВРАТНОСТИТЕ в избирателните настроения са непредвидими.Може да решат да пристанат на боко и да грабнат милионите,пък каквото ще да става,и това е възможно.
  • 43 psf

    8 0 Отговор
    Българина идва на себе си и осъзнава какво е трябвало да направи, чак когато разбере, че се е прекарал!
  • 44 666

    9 3 Отговор
    Чалгарите изобщо няма да приемат мандата. Всичко е игра с Фуражката за служебен кабинет. Държавата отива на дъното. Вече няма кой да ни спаси😛😛😛😛😛😛
  • 45 ежко

    0 2 Отговор
    Какво ли?Най-вероятно ще връчат мандат на Слави до 2 седмици, ще излезе с предложение за правителство и от там нататък ще видим какво ще стане при парламентарното гласуване.
    Слави вероятно ще остане в парламента да прокара застъпеното в референдума,а правителството ще управлява.Това е то.
  • 46 !!!?

    7 2 Отговор
    "Има такъв народ" получи 17% от Народа и подкрепа на всички партии в новия Парламент. С една дума всики хвърлиха Слави с "ура" във въздуха, но той ако не отговори на очакванията, има вероятност да се сгромоляса на пода. Дано да не е така !!!?
  • 47 СусБе

    3 1 Отговор
    Щтото не са обещавачи и самофалци като Боко и сие!
  • 48 хахаха

    3 0 Отговор
    ами това е като някой, дето се репчи колко як бил и как щял да бие намкогоси...и когато този намкогоси се появи и каже - хайде, почвай ме...тоя някой си глътва езика и не знае на кой свят се намира...та това е и с "партията" на славчо...
  • 49 безпартиен

    2 1 Отговор
    Защо и този да не се научи да управлява "в движение"!Я си помислете колко от нашите политици са учили за управляващи,а и изобщо за политици???Последният ни мин.пред.беше световно неизвестен преди да го направят генерал в МВР и дадат най-високата оперативна длъжност в министерството!Нито разбираше,нито знаеше,само ръсеше насам-натам глупости несъвместими нито с НК нито с НПК!От този "трамплин"направо скочи като кмет на СОфия!И така вече десетина години чрез медии ни беше представен един образ на загрижен за хората "добър чичко" способен ДА ДАВА!!!Никой не се замисля че когато дава,не дава от своите,а от общите!Никой не се и замисли,че това което прави като мин.пред.е негово ЗАДЪЛЖЕНИЕ а не ПРАВО!!Това трябва да знаят хората,че политиците ни са ЗАДЪЛЖЕНИ да работят за страната и хората!
  • 50 Така е

    3 3 Отговор
    Защото няма какво да каже.Изплашени са.
  • 51 Др Дулитъл

    4 0 Отговор
    Много е важно!!! Всички с пенсия и заплата вън от държавната администрация, МО, МВР, комисии, агенции държавни дружества - АЕЦ Марици РВД РАО и т.н. На тези сладки и синекурни места трябва да се реже до здраво... Пълно е с баджанаци и калинки.
    ОСНОВЕН РЕМОНТ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ И ФИРМИ!!!
  • 52 Тодор Живков

    4 1 Отговор
    И какво да кажат. Има ли шанс ГЕРБ, БСП и ДПС да направят кабинет? Имат? Тогава няма да има какво да казват. След като ГЕРБ не направи правителство и топката дойде при тях ще кажат - имат ли сили да се борят за това, което са говорили толкова време или нямат какво. Но засега мълчанието е злато. Иначе сме чули толкова много приказки без покритие. Особено от Борисов - който говори много глупости, но си пълни шкафчето.
  • 53 Правилно мълчи Партията на Трифонов!!!

    6 1 Отговор
    Да не дава поводи за лъжи и Спекулации, Враговете да не знаят намеренията му!! Всичко е по Правилата, спазва Конституцията!!!
  • 54 ШОУТО ПОЧВА

    5 0 Отговор
    АКО СЪМ НА СЛАВИ ВЕЧЕ ДА СЪМ НАПРАВИЛ ДЕСЕТИНА ПРОВЕРКИ С ЖИПКАТА - ДОСТА ИНТЕРЕСНО ЩЕ Е КАК ЩЕ РЕАГИРАТ РАБОТНИЦИТЕ И КАКВО ЩЕ КАЖАТ !
  • 55 ха,ха...

    4 0 Отговор
    Убий простака с мълчание!Чете я тая конституция бе мисирки и дупедати!
  • 56 Един

    2 0 Отговор
    "По делата им ще ги познаете...!" Ало, "DW" я си напиши името
  • 57 Мнение

    2 2 Отговор
    Точно пък Слави от говорене да се притесни е малко вероятно, от 20 г. е всеки ден на екран, няма по-подготвен от него да говори пред медии.
    Вуъпросът е дали да им се връзва на капана да прави правителство или да иска още подкрепа на следващите избори. До тогава служебно правителство на Радев. От това най много ги е страх системните партии.

    Коментиран от #63

  • 58 Гост

    1 2 Отговор
    За ИТН най добрия вариянт е нови избори. При по-голяма от сегашната подкрепа запрятат ръкавите и започват работа без да очакват удари под кръста. При по-ниска подкрепа излизат достойно от ситуацията и го играят конструктивна опозиция.
  • 59 ЦарВул

    3 0 Отговор
    Защото всички там са х валипръцковци и НЯМА КАКВО ДА КАЖАТ!НАЙ МНОГО ДА ИЗТЪРСЯТ НЯКАЯ ТЪПОТИЯ!!!
  • 60 Кръндела

    0 0 Отговор
    ...щото са ППП, всичките (плевенски)
  • 61 м илиев

    0 3 Отговор
    мили ми авторе ... колко взе ?
    ти ли казваш кой кога да говори ?
    тиквата откога не е давал истинска пресконференция ?
    а той не е ли длъжен да го прави ?
  • 62 Пурко

    2 0 Отговор
    Точно така е! Едно е да лаеш от някакво фалшиво сатирично предаване, а съвсем друго е да управляваш държата! Хак им дойде на чалгарчетата! Сами ще се самоубият! Тошко Африкански се чуди какви да ги надроби понеже онзи неговия вожд се е скрил в миша дупка и болен от ковид като Пульо след поражението и падението му!
  • 63 Пурко

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Мнение":

    Той пред медии никога ама никога не е говорил! Лаеше си в комфортната обстановка на студиото обграден от алкохолици и подмазвачи!
  • 64 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Като търпелив народ,предлагам,да ИЗТЪРПИМ,10гИТН.После наново.Дотогаз,пак някъвИТН,ЩЕ СЕ ПРЪКНЕ.