Last news in Fakti

9 Април, 2021 13:09 3 085 37

Германски депутат: "България се нуждае от стабилно правителство"

  • парламентарни избори-
  • избори-
  • германия-
  • депутат-
  • герб-
  • слави трифонов-
  • детлеф мюлер-
  • бундестаг

"Изходните позиции са неизгодни, но България се нуждае от стабилно правителство", казва пред ДВ депутатът от ГСДП Детлеф Мюлер, заместник-председател на групата за приятелство с България, Молдова и Румъния в Бундестага

Германски депутат: "България се нуждае от стабилно правителство" - 1
Снимка: БГНЕС

ДВ: Господин Мюлер, в последния ни разговор през август 2020 Вие окуражихте протестиращите в България в тяхната борба срещу корупцията, за повече демокрация и върховенство на закона. Дали след изборите в неделя България вече е по-близо до тези цели?

Д. Мюлер: Все още е трудно да се прецени. Аз във всички случаи се радвам, че изборите във висока степен бяха честни и преминаха спокойно. Резултатите от изборите отразяват именно това желание за промяна, настойчивостта и многобройните искания, които тогава издигнаха демонстрантите. Неслучайно в новия парламент ще бъдат представени три партии на протеста.

ДВ: Знаете, че партията "Има такъв народ" на шоумена Слави Трифонов стана втора политическа сила. Вече сме виждали такива явления - Бепе Грило в Италия, Зеленски в Украйна. Смятате ли, че сме свидетели на някаква нова тенденция?

Д. Мюлер: Аз съм представител на една стара и утвърдена партия, но и в Германия се случват подобни неща: в Европейския парламент има представители на германската "Партията", която също е сатиричен проект. Но така е в демокрацията, трябва да приемем тези факти. Не виждам точно нова тенденция, става дума за популярни личности, които са добре познати в обществото и то е склонно да им гласува доверие. Нека да се надяваме, че те ще се справят с възложената им отговорност.

ДВ: В момента сякаш няма изгледи скоро да бъде сформирано правителство в България. Какво според Вас е по-добре за страната: ново правителство или нови избори?

Д. Мюлер: Лично аз се надявам, че ще има ново правителство, защото не вярвам, че едни нови избори ще доведат до много променен резултат. Ще трябва да изчакаме. Прочетох за предложението на Борисов да се състави експертно правителство - това също е интересна идея. Очакват ни вълнуващи дни.

ДВ: Прочели сте за това предложение и очевидно следите как германските медии отразяват положението в България. Тези медии често отправят критики, понякога дори остри критики срещу Борисов и неговата партия ГЕРБ: съгласни ли сте Вие с тези критики?

Д. Мюлер: Радвам се, че германските медии и дори местните вестници информират за изборите в България. Това отчасти се обяснява и с връзките между Германия, между Източна Германия и България в миналото. Не искам да давам ценностни оценки. Разбира се, има критични статии, това им е работата на медиите. Те пишат, че резултатите от изборите ще затруднят сформирането на ново правителство, а лично на мен ми е много приятно, че пишат толкова сериозно и задълбочено и бързо реагират на актуалните новини от България.

ДВ: Вие сте депутат от Социалдемократическата партия, но въпреки това да Ви попитам - смятате ли, че ЕНП и германските ХДС/ХСС и занапред ще подкрепят Борисов и ГЕРБ?

Д. Мюлер: За мен това наистина е много труден въпрос. Вие видяхте как се развиха събитията с Унгария, с Орбан и неговата партия "Фидес". За ЕНП справянето с тази ситуация беше много трудно. Може би нещо подобно ще бъде и с Борисов и с ГЕРБ - докато решат как да бъде оценена ситуацията. Не смятам обаче, че ще има бърза реакция или бързо решение. Но за това трябва да питате моите колеги (от ЕНП – бел. ред.)

ДВ: Добре, тогава кажете за БСП, заедно с която ГСДП членува в една и съща парламентарна група в Европейския парламент. Как оценявате резултата на БСП на тези избори - третото място е доста необичайно за една голяма партия?

Д. Мюлер: Да, няма какво да говорим: много лош резултат, голямо поражение. Ако правилно разчитам числата, БСП е изгубила най-много гласове в сравнение с останалите. През последните години БСП следваше един малко безразличен курс и навярно изборният резултат отразява точно това. Но така е на демократични избори - БСП трябва да се примири с резултата и да се опита да извлече най-доброто от него.

ДВ: Г-н Мюлер, вие много добре познавате страната, хората, политическата обстановка. Кои според Вас са най-важните задачи пред България днес?

Д. Мюлер: Темата, за която всички говорят поне от миналата година, е корупцията. Ясно е, че България има нуждае от стабилна държавна система, а гражданите трябва да могат да се доверят на правителството и на администрацията. На второ място - борбата срещу пандемията, която е големият проблем в цяла Европа. Пита се освен това какво място в бъдеще ще заеме България в ЕС, как ще работи в ЕС, как ще участва във взимането на общи решения. Това е изключително важен въпрос, защото на България ще ѝ трябват много, много пари от фондовете, за да се пребори с пандемията. С две думи - България е изправена пред огромни задачи, поради което от моя гледна точка се нуждае от стабилно правителство, колкото и неизгодни да са изходните позиции за това.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня с рикията

    11 2 Отговор
    Скоро нема да има кат гледам кво става у парламенто.
  • 2 боко

    34 3 Отговор
    Стабилно правителство...но без вицепремиерите Меркел и Херо Мустафа.
  • 3 дедо Герчо

    14 2 Отговор
    МНОГО,МНОГО ПАРИ ИМА И В ЕВРАЗИЯ,КИТАЙ....ХЪХЪХЪ....
  • 4 Майна

    24 3 Отговор
    ВЗЕМИ ДАЙ АКЪЛ НА МЕРКЕЛ, ВИЖТЕ ДОКЪДЕ ДОКАРАХТЕ БИЗНЕСА В ГЕРМАНИЯ С ТАЯ ,,ПАНДЕМИЯ,,...ПРОКАРВАТ СЕ ГЛОБАЛИСКИ ИНТЕРЕСИ, СЪСИВАТЕ ЧОВЕШКАТА ПСИХИКА....АКЪЛ ОТ ВАС НЕ ЩЕМ, ПРЕСТАНЕТЕ С ПОДКРЕПАТА НА ГРОП..
  • 5 Ужасонн

    13 0 Отговор
    Нали уж са там да работят за благото на народа и интересите на родината ни??? Защо не вкарат министри на принципа опит и знания от всяка партия по всички министерства и всяко нещо да се гласува от всички ??? Без това сегашната ситуация няма коалиция, която да направи мнозинство и да работи като предните в ущърб на държавата?
  • 6 Български гражданин

    23 0 Отговор
    Силно съм загрижен! Германия се нуждае от стабилно правителство!
  • 7 Иван

    9 2 Отговор
    Ни един не става от тея
  • 8 Даката

    11 8 Отговор
    Герб има 70,те имат 170 депутати да го правят това правителство и да почваме чака рака.Главния чалгар направи ли си най после тест,вирусен ли е не, е ли или чака инструктажа от сараите

    Коментиран от #25

  • 9 Супер

    7 12 Отговор
    За това харесвам немците. Изчистени са от емоция, не мрънкат, стрелят директно в проблема и търсят решение, прагматично и конструктивно решение.

    Коментиран от #10, #18

  • 10 При

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Супер":

    Ганьо е ориенталщина !
  • 11 реване

    7 15 Отговор
    "България се нуждае от стабилно правителство." Нуждае се, ама Славчо Босоногов Дънков никакъв го няма.

    Коментиран от #15

  • 12 hmhmhm

    13 3 Отговор
    Гледайте си вашите работи !
  • 13 Българка

    9 6 Отговор
    Според мен правителство на малцинството за 2-3 месеца и да се саморазпусне, служебно правителство и избори две в едно- за президент и за парламент!

    Коментиран от #30

  • 14 БАЙ Х@Й‼

    21 3 Отговор
    И от САЩ казаха, че им трябва в България да има правителства предвид изгледите за война на украинска територия‼ Схващате ли? Не заради нас, а заради войната която мислят да започнат ‼
  • 15 Е как

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "реване":

    може нестабилен човек и страхливец , да ти даде стабилност и направи стабилно правителство ? Пълен абсурд и губене на време !
  • 16 aбе

    13 4 Отговор
    далеч от Германия, нейните желания за македонците, приятелствата й с турците и всичко ще върви добре.
  • 17 Мой

    13 1 Отговор
    Всяка държа се нуждае от стабилно правителство. Също така и от премиер който не краде със задника си министри наведени подлоги.
  • 18 Мой

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Супер":

    Личи си, че не познаваш германците. Най-мрънкащите хора на света, не спират да се оплакват денонощно.

    Коментиран от #23

  • 19 Историческа мъкааааа

    18 2 Отговор
    Винаги когато сме били с германците,резултата е национална катастрофа за съжаление!Немския проект ГЕРБ също ни доведе то поредната такава за съжаление!Немския канцлер Меркел(бивша учителка от ГДР) провали държавата си,софийската кметица(учителка от БНР) провали столицата ни,какъв жалък съвпадък!!!
  • 20 Историческа мъкааааа

    4 1 Отговор
    БНР да се чете НРБ,мерси.
  • 21 Blackthorn

    12 2 Отговор
    От къде знае какво ни трябва на нас този джен-дър?
  • 22 Историческа мъкааааа

    7 1 Отговор
    Немския да се чете немскиЯт.Скапаният Гугъл редактира калпаво!!!
  • 23 Защото има вкус. Супер

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Мой":

    Е, въпреки това, ще продължа да ги харесвам, ше им харесвам икономиката, ще им харесвам подредената държава, в която нещата се случват лесно, ще им харесвам подредените градчета и селца, ще им харесвам начина на работа, при който казаната дума не е хвърлен камък, както и китните поля, страхотни магистрали, качеството на стоките и спокойният живот, в който липсват, силиконени маймуни, чалга-шаврантии и население, състоящо се от професори и по всичкознание.

    Коментиран от #28

  • 24 сталин

    8 3 Отговор
    "която също е сатиричен проект"
    е, нас ни управлява, С ВАША ПОМОЩ, един сатиричен проект 12-та година вече. разказа ни играта!
  • 25 зъл пес

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Даката":

    Чака инструкции
  • 26 бошлаф

    10 4 Отговор
    българите са търпелив,но не празноглав народ,още георги димитров на лайпцигския процес през 1933г ви го каза,на вас немците!
  • 27 Павел Пенев

    10 5 Отговор
    Г–н Мюлер е гнусен лицемер,защото Германия създаде това чудо на политиката наречено ГЕРБ и великия лидер Борисов потупван системно по рамото от Меркел и фондация "Зайдел".
  • 28 И на мен ми харесва!

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Защото има вкус. Супер":

    Да се разхождам из центровете на градчетата им,с пейки и кафенета ,запълнени със скучаещи ханъми с шарени забрадки и с по няколко наследника в кърмаческа възраст,излегнали се господарски в крестящо шарените детски колички....А също и гърлената източна реч с преобладаващо Х в крясъците по ориенталските тържища на Германостан ..

    Коментиран от #36

  • 29 Да стабилно

    4 0 Отговор
    Стабилно зле
  • 30 Слави Трифонов

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Поздравявам те персонално с нежната ми авторска балада "Ще ти скъсам г*за" !
  • 31 Икономейст

    7 3 Отговор
    Германия също се нуждае от стабилно правителство. Моля след вас, първо вие
  • 32 Гост

    3 2 Отговор
    Германски депутат в прав текс казва, че трябва да има стабилно правителство от тези клоуни, които да замени сегашния такъв( клоуна борисов), защото всички тези либерални партии са избрани чрез фалшификации от Запада, за да заменят увехтелия вече техен слуга, с Трифонов и останалите готвещи за война против Русия България.
  • 33 Бай Манчо

    4 1 Отговор
    Този германец защо не си гледа бундестага ? Аман от европейски експерти , анализатори и всякакви други боклуци , които винаги ни водят беди , катастрофи и бедност , да си седи там и да обслужва арабските си гости .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Kiki

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "И на мен ми харесва!":

    Кажи малко, оправи германците и техните гости. Според Вас трябва да се върнат вековете, когато изгарянето на хора според религията е нещо нормално..! Заради такива като Вас, светът не може да еволюира. Светът да приеме световна религия, която се обоснова на физични закони и не само разбира се от Създателят ! Добре, че Вие не сте фактор! Разкажете малко за инфраструктурата по нашите села и паланки, а и в градовете..също е топ. Хората от различен етнос си търсят препитание в най-голямата икономика в Европа.
  • 37 Васил

    0 0 Отговор
    Да си гледа работата Хасан от Германия не искам нито Герб нито БСП
Новини по държави: