22 Април, 2021 23:00 9 250 52

Пророческите видения на Борисов

  • бойко борисов-
  • герб-
  • избори-
  • българия-
  • политика-
  • пророк-
  • видения-
  • дпс-
  • бсп

Може да е от упойките заради интервенциите по менискусите: Борисов явно се е сдобил с пророчески способности

Пророческите видения на Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Докато парламентът се конституира и започва законодателната си дейност, пророците на неговия провал се множат. Пръв сред тях е, разбира се, прясно оперираният в национален ефир главен спортист на републиката Бойко Борисов. Какъв напредък бележи светът за малко повече от половин век!Франклин Делано Рузвелт печели четири поредни мандата като президент на САЩ, без мнозинството от американците да разбере, че е парализиран от кръста надолу. Днес българите преживяват в най-големи подробности всяка интервенция по менискусите (а те явно са много) на премиера в оставка.

Една от страничните ползи на ситуацията е, че от упойката и политиците се сдобиват с пророчески способности - подобно на Пития в древния Делфи. Тежко подпрян на невинен и все по-изнурен доктор пред болницата, Борисов надълго изложи своите видения за политическата ситуация в страната. Основният мотив в тях бе следният: само той може да управлява България - или поне може да го прави най-добре. Съответно, неговите опоненти ще се провалят, парламентът няма да състави правителство, а Христо Иванов искал да става главен прокурор.

Как Борисов затвори кръга

Политиците в древността ходели до Делфи с големи подаръци и се надявали да получат благосклонно предсказание. Борисов затвори кръга - сам си дава подаръците и си прави предсказанията, като моделът му работи удивително добре. Поне по-добре, отколкото при някои социологически агенции например.

Нищо, че някои от виденията му са направо грешни - като това за собствената му безалтернативност или за амбициите на Христо Иванов например. Тук просто упойката може да се е оказала по-силна или да е била администрирана от д-р Петър Москов. Други от виденията му са по-двусмислени и може и да се реализират, но както и при предсказанията на Пития, не по начина, по който Борисов се надява.

Проблемът не е толкова в качеството на виденията на премиера в болнични, а в това, че след 4 април той вече не е главният субект на българската политика. Да, успя да привлече гигантско медийно внимание с болничното си представление, но така, както Волен Сидеров го направи, като отиде пророчески анестезиран в предаването “Референдум”.

В този смисъл битката на Борисов е за субектността в българската политика. Всеки негов ход след изборите цели да докаже (най-вече на себе си), че си е останал пръв субект на политическия терен - централният голмайстор. За целта е склонен да издигне президента Радев в Роналдо, за да може той да бъде Меси - най-великият! (Или обратното, но пак да е най-великият.) И древногръцкият му хор (за съжаление основно от мисирки) му приглася: “ти си най-великият, а след теб се нареждат Радев и Слави”.

Точно това персоналистко видение на Борисов - че “големите мъже” решават политиката, всъщност е на път да бъде отхвърлено в този парламент. 45-ото Народно събрание определено не е сборище на самообявени антични или възрожденски херои и харамии, а представителство на съвременното българско общество - такова, каквото е. С блясъка, с проблемите му, с истериите му и дори - о, ужас! - с жените му. И тук идва едно от вътрешните противоречия във фигурата на Борисов - в голямата международна политика той може да допусне Меркел да му е “началник”, но у дома нещата трябва да се решават от “мъже”. (Сложено е в кавички не само защото е цитат.)

Та може ли да имаме управление, което не е базирано на договорки и разбирателство между “големите мъже” на българската политика? Повечето призоваващи за “подновяване на диалога” имат предвид точно това - да седнат Борисов, Слави, Доган, Радев, Пеевски и да се разберат. А за такова разбирателство подаръци няма да се пестят, то е ясно.

Сегашният парламент с всичките му кусури е шанс да се сложи край на този тип провинциално-клиентелистки начин за правене на политика. И стъпките за това са ясни:

1. Проекто-правителството на ГЕРБ, представено по гащи, очевидно няма да събере подкрепа;

2. При втория мандат ИТН, вероятно заедно с ДБ и ИСМВ, ще имат възможност да предложат алтернатива, която да отговаря на очакванията на мнозинството от хората. Не е нужно да се повтарят рефрените за здравната криза, възстановителния фонд, съдебната и електоралната реформа, около които тези партии могат да се обединят. Заедно с темата за структурни и персонални промени в прокуратурата, службите и регулаторите, разбира се. (А не бива да се забравят и специални анкетни комисии за скандалите “Божков”, записите на Борисов и т.н. Хората искат да узнаят истината по тези въпроси, а не някакво бюрократично упражнение по “цялостна ревизия” на управлението на ГЕРБ);

3. Искане на подкрепа от БСП за подобно правителство при изясняване на параметрите и условията за тази подкрепа;

4. Внимателно проследяване на поредния “катарзис” на ДПС, които сами се вписаха в “протестния” блок, но намеренията им засега остават неясни - дали това не е с цел този блок да бъде разбит и обезсилен.

Кой се страхува от нови избори?

Да, ИТН, ДБ и ИСМВ имат само 92 гласа и не могат да са сигурни в подкрепа от БСП, а още по-малко от ДПС. Но ако има правителство с ясна програма и ако това правителство бъде торпилирано от социалистите, да речем, едни бързи избори ще са само от полза за "партиите на протеста”. Дори и проведени веднага, те най-вероятно ще доведат до засилване на позициите на ИТН и ДБ и до допълнителни загуби за ГЕРБ и БСП. А ако тези избори се случат вече по вина на т.нар. “партии на статуквото”, загубите им може да са драматични.

Та това е, накратко, ситуацията към момента. И тя трудно ще се промени с разгащено перчене или пророчески видения.


Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - още от първия ден на новоизбрания парламент отказа да се бори за основното си обещание - мажоритарни избори в два тура.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    73 31 Отговор
    И без да съм пророк виждам за Борисов Затвор или гробищата в Банкя.

    Коментиран от #4, #40

  • 2 Хаха

    86 20 Отговор
    Тая мазна корумпирана и крадлива свиня и пророк ли стана? СЪД И ЗАТВОР!!!!
  • 3 Масон

    36 10 Отговор
    Личи си, че братята Ралчев и Ставрев и подобни са му седяли на физиономията всеки по 8 часа в денонощието.
  • 4 честен ционист

    12 40 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аз пък виждам спокойни старини на 33 паралел, Малибу.

    Коментиран от #10, #11, #42

  • 5 Гост

    43 26 Отговор
    Факти,г-н Трифонов не се е отказал от мажоритарен вот и стига спекулирайте!
    Стабилен парламент и време!

    Коментиран от #20, #43

  • 6 Мяуууу

    33 11 Отговор
    Притесненията ми са бай Ставри да не “разлее олиото”.
  • 7 Смешник

    35 12 Отговор
    Вече си имаме заместник на баба Ванга ли?.Тоя мафиот ще отговори ли защо спря проверката срещу Михаил Тиков и има ли дял в Софиямед.
  • 8 СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ..

    15 39 Отговор
    МАЙ... С БОРИСОВ ПЕТИ!!!!

    Коментиран от #14

  • 9 рунтава опашка

    36 15 Отговор
    Пророк или вражалец,изпя си песента боко!Отсега нататък ще лови паткани във вечните ловни полета на бай Ставри.
  • 10 Мис Гащи

    21 5 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    И ще дудндурка малката Ема на коленце.
  • 11 още един пророк

    41 10 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Като му гледаш физиономията може ли да почива на Малибу? той и остров има в Гърция ( купен с парите на всички данъкоплатци от БГ и чужбина които наливат пари на своите близки и еврифиндиве които са за развитие не бизнеса и населението т.е. пак наши пари ) но едва ли ще му се радва има и къща палат в Барселона купена за една от любовниците му , Просто този бай Ганьо е в историята но ще е в историятя и като затворник за назидание и поука на бъдещите държавници да знаят че всичко се паща рано или късно.

    Коментиран от #18

  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    9 9 Отговор
    ФРАНКФУРТСКИЯ ЧОРБАДЖИЯ НА РАТАЙЧЕТО ДОЙЧО СЪС ЗЕЛЕ
    Е ЗАИНТЕРЕСОВАН САМО ........
    .................... ..................... ДА МОЖЕ ДА КРАДЕ В БЪЛГАРИЯ .......
    ...................... ГЕРМАНЕЦА КАРЛ МАРКС Е ПИСАЛ ЧЕ ЗА 500% ПЕЧАЛБА ГЕРМАНЕЦА Е ГОТОВ ДА ПРОДАДЕ МАЙКА СИ И СЕСТРА СИ :))))
  • 13 riri

    15 11 Отговор
    Всяка статия, в която плюете по ИТН ще давам оценка едно - хихихихи
  • 14 Подпорка

    28 8 Отговор

    До коментар #8 от "СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ..":

    Опааа...лоша опорка. ББ 4 беше май. А за президентските избори виж какво стана с леля Цецка.
  • 15 До редактора

    36 15 Отговор
    Бeл.рeд.
    Пaртиятa нa Cлaви Трифoнoв - "Имa тaкъв нaрoд" - oщe oт първия дeн нa нoвoизбрaния пaрлaмeнт oткaзa дa ce бoри зa ocнoвнoтo cи oбeщaниe - мaжoритaрни избoри в двa турa.

    Редакторчето колко плати банкянската тиква за тази лъжа която слагаш под всяка статия - поне пиши платена реклама.

    Ясно ми е и че вие трябва да ядете но да си изкарваш хляба с пропаганда и лъжи не е много морално.

    Коментиран от #44

  • 16 Господин Сми

    24 8 Отговор
    лов, прасето вече е извън играта. (В Дубай са му направили онова, което е направил преди много години кмета на С. на тиквата, но много по-брутално...) И останалите шопари (тиквата, дребнорибков и глупавият каскет) мрат от страх.
  • 17 Пич

    10 19 Отговор
    Божеее , лузърие колко сте гневни . Като сте толкова умни , защо сте бедни . Вярвате ли , че селяндури като Вас , може да раздават присъди. ЦЦЦ...
  • 18 Дано влезе в

    20 6 Отговор

    До коментар #11 от "още един пророк":

    затвора, че да не стане така, както казваше (докато се правеше на шериф) за талива като себе си: "Ако беше в затвора, щеше да е все още жив."
  • 19 Анонимен

    8 11 Отговор
    Аз мисля че борисов ще си остане министър-председател, а рр президент. По думите на моите комшии от дпс депутат. Те се карат пред народа, а след това си пият кафето заедно. Вярвам им, нищо че са турци но от интелигентните. Бкп кпсс
  • 20 След само

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    800 дни,кайш..щ
  • 21 Пич

    13 14 Отговор
    Необразовани , мързеливи , седят в кръчмата на село , и пят гумена бира защото е най - евтина , с пари взети от пенсията на родителите . И все чакат някой да ги оправи . Това са избирателите на чалгарите . Ма той Славчо вече ви оправи бе , пиленца , но нямате интелект да го разберете . Хайде със здраве , и като идвате в София , да не стъпвате върху релсите на трамвая .
  • 22 Последствия

    5 10 Отговор
    По-правилно ще бъде да се формира правителство на малцинството от ИГН, ДБ и ИСМВ, отколкото да се рискува с третия мандат, който ще бъде даден на БСП. Това правителство поне ще изкара на светло много престъпления на досегашната власт. Видимо, Герб и ДПС ще подкрепят правителство, предложено от БСП в третия мандат, ще блокират всеки опит за реформи и ще крият престъпленията, а ще извършат и нови. Така протестният вот ще се размие при следващи избори.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПАЗИ СЕ ТИКВО

    6 7 Отговор
    БОЙКО ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ ИЗ КОМШИИТЕ СИ КАКТО НАПРАВИ В БОЛНИЦАТА , СОФИЯМЕД .................ДАНО НЕ ГО БИЯТ !
  • 26 МУТРООО

    10 7 Отговор
    НЕГОВАТА ЗВЕЗДА УТРЕ ЩЕ ЗАЛЕЗЕ ЗАД ХОРИЗОНТА ...... СКОРО ТРЯБВА И В ЗАТВОРА ДА АКОСТИРА !
  • 27 Нели

    9 8 Отговор
    ЗАТВООООООООР
  • 28 ПАК ГЛУПОСТИ!!😜😜😜

    9 6 Отговор
    ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ ЧЕ ВСЕКИ КОЙТО Е ПОД УПОЙКА И ВЗИМА ЛЕКАРСТВА ЩЕ СТАНЕ ПРОРОК??😛😛😛
  • 29 ха ха хаааа

    4 4 Отговор
    И вие чакате парламента скоро да се конституира ??!🤭🤭🤭
  • 30 ББ - БАЦО

    6 7 Отговор
    Парламента ще се конституира , когато аз кажа !
  • 31 макробиолог

    3 3 Отговор
    Точка 4. на сериозно ли е писана--внимателно да гледат ДПС дали е наистина за промяна....ми за промяна е разбира се,шиши вече не е за показване,бойку контузен имиджово и за резерва не става,ше променят голмайстора,не и схемата...да видим дали няма да е някой от народа дето го има..
  • 32 Пламен

    6 7 Отговор
    Основния критерий за качествата на един министър председател са ползите от неговото управление, за сигурността на държавата, за ръста на БВТ (Брутния Вътрешен Продукт) и за свързания с него, жизненен стандарт на народа. По тия показатели, като се сравнят постиженията на Бойко Борисов, с показателите на предишните министър-председатели се вижда, че ползата за страната от Бойко е несравнимо много по голяма. Тъй като сега не би могло да се направи сравнение с показателите на бъдещия премиер, всички негативни квалификации по отношение на Борисов са безпочвенни и имат за цел да внушават и да вкарат народа в заблуждение. По тая причина, на автора на тая статия би трябвало да се гледа, като враг на народа!
  • 33 Old shatter hand

    4 2 Отговор
    Няма тролове нощна смяна! Това не вещае добри перспективи за индианската партия.
  • 34 чичо Пешо

    2 0 Отговор
    Касандренето стана национален спорт, но на повечето им се получава нещо средно между "Врачката на Берлускони" и баба Ванга, преразказана от Нешка Робева...
  • 35 чичо Пешо

    5 4 Отговор
    Ако „полезните iдi0ти“ (по В.И.Ленин), не съставят кабинет, на нови избори:
    ГЕРБ ще си върне избиратели до милион!!!! (заради награчването от всички страни)
    славиту, ще падне до между 250 до 400 хил. (поради демонстрираната шутовска некадърност)
    комунягите ще са +/- 100 хил.
    ДПС ще качи поне 100 хил. с новите безброй секции !!!!
    ДееБъ ще падне от 300 на 200 хил., заради ачик гушкането с комунягите !!!
    Тризначките с Хаджигенов и Бабикян, я влезат, я не (голям праз!!)
    И ВСИЧКИ откъртени от горните партии ще отида при Божков и фекал-патрЕотите (на сегашните избориимаха ВМРО -116 хил., Божков – 94, копейкин - 78, воля+ - 76, атака – 16, русофилистици – 13) !!!!!!
    И ВТОРИ ПЪТ НЯМА ДА НАПРАВЯТ НЕОБЕДИНЕНАТА СИ ГРЕШКА!
    ЖАЛНА НИ МАЙКА!
  • 36 Каун на Грипен

    6 5 Отговор
    Без да съм пророк виждам как България се срива и настъпва хаос, високи цени, стагнация. С такива партии като "Изпразни се България" и "Няма такъв народ" подкрепяни от Импексова на там отиваме.
  • 37 мошенгии

    1 2 Отговор
    Глупав материал, шефа на отдел подслушвания е по- голям пророк.
  • 38 аз съм Веска

    1 4 Отговор
    Б.Б. ПРОРОКУВА ПРЕЗ ЧЕКМЕДЖЕТО .
    ЗНАЕ ЗА КАКВО ЧЕКМЕДЖЕТО Е ИЗЛЕТЯЛО ПРЕЗ ДЖИПКАТА .
    ЗНАЕ СЕ , ЧЕ ПАРЛАМЕНТАРИСТИТЕ НЕ ГЛАСУВАТ АНБЛОК .
    ЕТО СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕМ КЪДЕ СА ИЗХАРЧЕНИТЕ 5 МИЛИАРДА " В ПОМОЩ НА ИКОНОМИКАТА " .
    И ВСИЧКО , ЗАЩОТО НЯМА НАЦИОНАЛНИ ПРИОРИТЕТИ .
    ПАРТИИТЕ ИГРАЯТ В ПОЛИТИКАТА , КАТО Б.Б. КАКТО СИ ИГРАЕ НА МАХЛЕНСКИ ФУТБОЛ - С ДЕБЕЛО НАМАЗАНА ФИЛИЯ .ИМАМЕ СИ И ПУБЛИКА - ОПРОСТАЧЕН ЕЛЕКТОРАТ , КОЙТО ОСВЕН ДА ГЛЕДА КАК МОШЕНИЦИТЕ СИ ПОДАВАТ ТОПКАТА, ЗА ДРУГО СМЕЛОСТ НЕ ИМ СТИГА .
    КАСТРЕТА !
  • 39 Мунчо

    4 2 Отговор
    Алоо..... имали сме си нова Ванга тоя път от Банкя но със скъсан минискус !

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 с кърпен

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мунчо":

    менискуса с гергеф с ` тапия`....
  • 42 Там отстрелват всички мафиоти...

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    В Малибу ще е мавзолеят!Който е мислил за вечноста,си получава наградата по бързата процедура...И в Дубай си има винаги един БАЙ....??
  • 43 Нали

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Ти вярваш ли си, или се срамуваш от себе си?
  • 44 Точно

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "До редактора":

    Много шарани има в ИТН!
  • 45 пътя

    1 0 Отговор
    на луканката.....
  • 46 Marinov

    1 0 Отговор
    Господине, И да НЕ забравяме че НЕ е ВИНОВЕН този Които е ИЗЯЛ Зелника а е ВИНОВЕН Този Които Му го е ДАЛ! Това му е БАГАЖЕЦА на Боци и НИМА основание заради това да му се намират Кусури и Вина. Виновни за Тезикоито са му ПОВЯРВАЛИ и ПОДКРЕПИЛИ!
  • 47 Киро

    2 0 Отговор
    Ами искам да питам докога ще сме Министерска република ,а не парламентарна . Кога Бойко най сетне ще се усети или трябва да му го набиваме с мегафон..
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Истината2

    1 0 Отговор
    Този ТОЛУП ГО РИЛСКИ ВЕЧЕ НЕ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ.ИЗПЛАШЕН И СТРАХЛИВ И УЖКИМ ОПЕРИРАН .ПРЕЗ ЦЯЛОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ ЛЪЖЕ ИДО ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ПРАВИ ТОВА.НО ....ТОВА Е ЛИЧНО НЕГОВИЯТ КРАЙ ВЪВ ВЛАСТТА.МАКАР ЧЕ СЕ Е ОКОПАЛ С НОВИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ.НО И ТОВА ЩЕ СЕ ОПРАВИ ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.И ЩЕ БЪДЕ МНОГО ТРУДНО ДА СЕ РЕЖАТ КЛОНИТЕ НА МАФИЯТА НАДОЛУ.НО С МНОГО РАБОТА И УПОРИТОСТ ТРЯБВА ДА СТАНЕ.ИНАЧЕ ЩЕ БЪДЕ САБОТИРАНА РАБОТАТА НА НОВИТЕ ПАРТИИ.И НАЙ ВАЖНОТО Е ДА МУ ПРОВЕРЯТ ЧЕКМЕДЖЕТА. И ДРУГИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.И ТОГАВА СЪД И ЗАТВОР.ВИДЯХТЕ ЛИ С КАКЪВ СКЪП СПОРТЕН ЕКИП РИТА МАЧ.САМО ГОРНИЩЕ ТО СТРУВА НАШИ ПАРИ 1000 ЛЕВА.МУТРИТЕ ВЪН.
  • 50 КРАДАЧ ДОЛЕН

    1 0 Отговор
    ИЗЯДЕ ЛИ СУДЖУКА МУТРООО ?
  • 51 ПАРАЗИТИНО

    0 0 Отговор
    КЪДЕ ЩЕ ПРОВЕРЯВАШ НА ВЕЛИКДЕН ТОЛУПЕ , КОЯ ЦЪРКВА ЩЕ ОСКВЕРНИШ С ЧЕРВЕНАТА СИ КНИЖКА ? КОГА ЩЕ ТЕ НАКАЖЕ ГРЪМОВЕРЖЕЦА ?
  • 52 Валери

    0 0 Отговор
    Нелепа статия, оказа се че Борисов е познал всичко. Тези, които са писали това нещо нямат грам политически усет. Политическото, платено моделиране винаги е обречено и има кратък живот. 😀