ФАКТИ.БГ

България в 28 минути: какво разказа телевизия АРД на германците

Германската телевизия посвети половинчасово предаване на България

Публикувана: 7 Май, 2021 16:22
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 21167
България в 28 минути: какво разказа телевизия АРД на германците
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 109 гласа.

"Най-бедната в ЕС, но чудно красива страна: общо взето това е всичко, което знаем за България, а тя все пак е член на ЕС. Затова нека научим повече за нея." Така започва едно от последните издания на предаването "Aлфа" на германската обществено-правна телевизия АРД. Дължината му е почти 30 минути и цялото е посветено на България - географско разположение, история, политика, икономика. Гост в студиото е проф. Улф Брунбауер, австрийски историк, директор на Института за източни и югоизточноевропейски изследвания към университета в германския град Регенсбург. В разговора с него водещата Биргит Капел се опитва да разбере защо България е толкова бедна и има ли надежда за страната - след изборите и след пандемията.

"България не винаги е била бедна"

"Брутният вътрешен продукт на човек в България е 9,722 долара, докато в Германия е 46,473 долара. България безспорно е бедна, хората получават ниски заплати, но защо?", пита водещата. "Роля играят множество комплексни фактори: първо нека не забравяме, че преди 35 години, в края на 1980-те, в България са живели 9 милиона души, а сега - под 7 милиона. Страната е била една от най-индустриализираните в света по време на социализма. Но през 1990-те, при пълния срив на промишлеността, която така и така не би била конкурентоспособна в условията на пазарно стопанство, непрозрачната и белязана от корупция приватизация води през 1996 и 1997 до пълен икономически колапс, включващ и огромна инфлация. Това е дупката, от която тръгва развитието на България - много бавно и с цената на големи жертви. В сравнение с онова време днес ситуацията е значително по-добра, но наваксването не става бързо. Към това се добавят и някои политически грешки, в резултат на които сега България не изживява такова възраждане, включително в промишлен план, каквото виждаме например при северната ѝ съседка Румъния, която през 1990-те беше дори по-бедна", обяснява проф. Брунбауер.

По-нататък той посочва, че и географското разположение играе определена роля. "Географията е съдба, не можеш да си я избереш. България е далече от Германия и Австрия, заобиколена е от по-бедни страни. Унгария и Полша например извличат ползи от близостта си с Германия и Австрия, но в България липсва подобно съседство."

"И все пак: България не винаги е била бедна", отбелязва водещата и поставя следния въпрос: "Кога е преживяла разцвет?". Проф. Брунбауер отговаря: "Средностатистическият българин би казал: в Средновековието, когато е имало голямо българско царство, което е вярно. Трудно е обаче да се види продължителната нишка до днес. Бихме могли да кажем и друго: че в средата на 19 век при османското владичество България преживява известен разцвет, а 20 век е белязан от редица опити за икономическо наваксване, но те се провалят поради вътрешни неуспехи или поради външни фактори като световните войни. Всяко поколение започва отначало и стига до една определена точка, в която се изпада пак в дълбока криза и после се започва отначало. Всичко това често е свързано с радикални политически промени. Затова няма постоянство. През последните 200 години съотношението на богатството между България и Германия много се е променило."

Младите българи, които трупат опит навън

Това, че една страна не се развива особено добре обаче за някои може да бъде и шанс, изтъква водещата и преминава към темата за миграцията. Шанс например за младежите, които заминават да учат в чужбина, работят там известно време и после се връщат в родината си с иновативни идеи, посочва тя. "23 000 млади хора са обърнали гръб на България през последните години, но има и нова тенденция: 11 000 са се завърнали, повечето от тях - с висока квалификация", става ясно от кратък репортаж от София, излъчен в предаването. В него АРД среща зрителите с 33-годишният Кристиян Митов, който е завършил икономика в Дюселдорф и преди пет години е основал туристическа агенция в София. Първо разхождал туристи из града с един стар трабант - в рамките на т.нар. "комунистически турове", с които имал голям успех. Днес вече притежава шест трабанта и има множество сътрудници. Кристиян Митов има около 25 000 клиенти годишно, за него именно България в момента е страната, в която си струва да се инвестира. "В България има много повече възможности да започнеш нещо ново, отколкото в Германия например", казва пред АРД Кристиян. "Например да въведеш тук неща, които в Германия например са отдавна познати."

В репортажа, който е заснет преди пандемията, виждаме и 24-годишната Гергана Манолова, която е следвала икономика във Виена и в Лондон, а днес е главен мениджър на голям и популярен нов софийски ресторант. "Непосредствено след като завърших висшето си образование, се върнах обратно, тъй като тук се откри тази възможност. Страната предлага прекалено големи шансове - те трябва да се използват, както направих аз." Гергана обаче признава, че след време може да се премести и в друга европейска страна. Защото Европа не е застой, Европа е движение, казва младата жена.

Дали тези завръщащи се млади хора са повод за надежда, пита водещата на предаването. "През последните 20 години България губи голяма част от населението си. Но в последно време се връщат млади хора, научили неща, които могат да приложат в страната си", казва проф. Брунбауер. Вярно, пандемията изправи и България пред огромни предизвикателства, не знаем как ще се развие това, но все пак има надежда, смята той. Експертът се връща към положителния пример с Гергана Манолова и изтъква, че България е една от страните с най-голям дял жени на ръководни позиция. "Около 42% от мениджърите в страната са жени. Това е похвално. България е сред първенците в Европа. Това отчасти е наследство от социализма, когато еманципацията на жените е била важна политическа цел. А ето пък че днес много млади българки учат навън и после се връщат се със самочувствие. Не трябва да си затваряме очите за това положително развитие", казва проф. Брунбауер. "Надеждата са именно тези млади хора. Повечето засега се връщат концентрирано в София. Но като цяло тези млади хора, освен с другите си предимства, са и много по-малко склонни да приемат корупцията. И могат да окажат съответния политически и обществен натиск, който в средносрочен план да доведе дотам, че усилията, влагани в борбата срещу корупцията, настина да станат по-интензивни - както е в Румъния, където румънците извън границите на страната и завърналите се от чужбина играят много важна роля в това отношение. Те са видели какво означава да живееш в държави, управлявани повече или по-малко добре, и не са готови да приемат такива политически елити."

А корупцията? "Толкова ли е зле в България?"

Към средата на предаването водещата и гостът отправят поглед към изборите от април 2021 и към протестите от 2020. В репортаж, излъчен в предаването, се посочва, че в центъра на недоволството е премиерът Борисов. В репортажа журналистите дават думата на Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд. Той говори за "система, в която критиците са потискани". "Главният прокурор не пази хората от бандитите, а точно обратното", подчертава Панов.

Водещата пита проф. Брунбауер: "Толкова ли е зле в България?". А той отговаря: "Вероятно да. Междувременно там е трудно да разграничиш реалността от представата за корупция. Това вече е политически упрек, който всеки използва срещу всеки. Всички индикатори, като например този на "Трансперънси интернешънъл" сочат, че България е на едно от последните места в Европа по показателя "борба срещу корупцията". В сравнение с другите страни, в България напредъкът през последните години е минимален. Това е свързано и с правосъдието, което от една страна е много политизирано, от друга - частично е с ниско качество. Непотизмът и клиентелизмът са широко разпространени и в правосъдието. То е използвано от правителството, за да бори политически врагове. Това са структури, използвани при социализма, и е трудно да се освободиш от тях. Въпреки декларираните от българските правителства през последните 20 години успехи в борбата срещу корупцията, нещата са си останали до голяма степен в сферата на реториката. Това е едно от обясненията защо на всеки няколко години в България се появяват нови партии, които обещават да се справят с корупцията, а когато поемат отговорността за управлението, така и не го правят".

Защо ЕС не се намесва?

Логичен оттам нататък е въпросът: "Защо не се намесва ЕС? Защото не може?", пита водещата. "Може, но това не е лесно", казва проф. Брунбауер. "България в никакъв случай не би могла да бъде наречена "черна овца", що се отнася до нарушаването на основните европейски права - така биха могли да бъдат определени други държави членки. Ситуацията в България обаче е свидетелство и за един вид провал на Брюксел - тъй като механизмът на корупцията се поддържа и чрез средствата, получавани по линия на кохезионните фондове. И всъщност точно за разпределението на тези европейски пари става дума, за достъпа до тях. Кранчето за парите би могло да се спре, само че какво би се случило тогава - ще пострадат най-вече обикновените граждани в България. А Бойко Борисов, който е в оставка, е майстор на политическото оцеляване. Той е изключително ловък - верен на германската канцлерка, придържа се към принципите на европейската политика. При неговото управление България прави това, което правят големите европейски държави, рядко има собствена позиция. Така управляващите успяват да избегнат твърде детайлното взиране в ситуацията в България."

Слави Трифонов - "нещо като германския Щефан Рааб"

По-нататък проф. Брунбауер посочва, че голямата изненада на последните избори е бил Слави Трифонов. За германската публика той обяснява, че Трифонов е шоумен, основател на една "партия със странно име". Експертът превежда името на "Има такъв народ" на немски ("Es gibt so ein Volk") и посочва, че Трифонов е нещо като германския Щефан Рааб (бел.ред. Рааб дълги години беше водещ на вечерно шоу, а впоследствие и продуцент на най-различни развлекателни формати).

"Впечатлена съм от успеха на Слави, но се съмнявам, че той много ще се различава от Борисов", казва българска избирателка в третия кратък репортаж, излъчен в предаването. В тази връзка Улф Брунбауер коментира, че "в политически и в идеологически план разликите между партиите в България са относително малки". "Ако се погледнат програмите им, всички обещават почти едно и също - предимно баналности (...) И когато вземат управлението, отново си приличат - загрижени са основно за собствените си придобивки."

А какво да очакваме оттук нататък?

Професор Брунбауер не изключва и вероятността от връщане на Борисов на власт на следващите избори. "Това вече се е случвало веднъж, защо да не се случи отново - ако се окаже, че протестните партии не са в състояние да сформират правителство?"

Как ще се развива България оттук нататък? С този въпрос завършва 28-минутното предаване. "Нека първо да изчакаме да приключи пандемията. Аз съм оптимист. Има толкова много хора, които искат да променят България към по-добро (...) Има воля, има надежди. И ако се намерят хора, които да поставят на първо място интересите на страната си, ще има и възможност за същностни реформи. А това са: преодоляване на основния проблем - корупцията, но и промени в данъчното законодателство, което е изключително регресивно, промени в социалната политика, каквато почти не съществува. Инвестиции на държавата в социалната инфраструктура и в образованието почти няма. Там бих започнал", препоръчва историкът.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 109 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Хубав материал
1 Отговор
Да бяха споменали, че докато ти казват "Добър ден" и ти олеква джоба, сиреч те крадат!

Оценка:
-12 +82

Византиец
2 Отговор
България няма как да се опише за 28 минути, нито царя да ги оправи за 800 дни , дори три мандата на сикаджията пожарникар нестигнаха Европа да приеме един прокурор в Европа, България може да се опише само с джипката и мисирките по които още няма път за Столипиново и ширешатата неграмотия в парламента е по голяма от мърсотията в столипиново . Бай ганьо и да го освобождава всеки ден Русия той винаги по сърце е предател затова Левси го обесиха и извадиха очите на войниците на Самуил

Коментиран от #7, #14


Оценка:
-14 +99

Комунист
3 Отговор
Българина да го бият бесят колят окупират освободжават пак си е той смесица от прабългари ново българи славяни, китайци, турци, ние сме били роби на всички известни империи и още съществуваме само за да предаваме всеки път интересите си и тези на нашите братя руснаци докога ще имаме късмета да сме на картата на света дори Ванга не посмя да каже точна дата

Оценка:
-40 +57

Госあ
4 Отговор
Стигнах до високо образования митов и иновативната му идея с трабанта и спрях. Иначе имаше някои истини този път. Но като цяло - България в момента е нищо повече от една бананова република. Мечтата на седесарчетата. И Франция и Япония са красиви страни, ма не са бедни.

Оценка:
-12 +82

Георги
5 Отговор
Докато не се смени това крадливо поколение няма оправия

Оценка:
-4 +74

Жена
6 Отговор
Повечето красиви жени са глупави. Та и територията така.

Коментиран от #33


Оценка:
-10 +60

Левски го обесиха...
7 Отговор

До коментар #2 от "Византиец":


С подкрепата на Русия.

Оценка:
-37 +16

Вервайте на професора....ВЕРВАЙТЕ...
8 Отговор
Той каза ,че е нямало Баташко клане,,Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа в Берлинския свободен университет твърдят, ...че е нямало Баташко клане"...

Коментиран от #24


Оценка:
-4 +60

За които са забравили...
9 Отговор
БАТАК От Батак съм чичо, Знаеш ли Батак? Там зад тези планини. Нямам татко,майка, ази съм сирак, и треперям ако зима идва. Ти Батак не си чул,аз съм от там, помня го страшното клане, бяхме девет братя,а останах сам ако ти разкажа,страх ще те завземе... Ти помниш ли Батак, помниш ли завинаги клането страшно? Ти помниш ли Батак, там зад тези планини? Като ги изклаха,чичо аз видях, с брадва на черния дръвник. А пък ази плачех,и ме беше страх, само бачо Пейо с глас извика. И издъхна бачо,а един хайдук, баба ми под стряхата закла, и кръвта потече из нашият капчук, мене не заклаха,бях тогава малък. Ти помниш ли Батак, помниш ли завинаги клането страшно? Ти помниш ли Батак, там зад тези планини?

Оценка:
-7 +69

За забравилите Баташкото клане.
10 Отговор
Татко ми излезе от къщата тогаз, стиснал брадвата в ръце. Бяха много те,гръмнаха завчас, и куршума татко го уби. Майка ми изкочи,откъде незнам, тя над татко зарида. Нея там заклаха с кървав ятаган, затова съм чичо аз сега сираче. Ти помниш ли Батак, помниш ли завинаги клането страшно? Ти помниш ли Батак, там зад тези планини?

Оценка:
-5 +63

емигранта
11 Отговор
Бла,бла ..бла...и след сто години България ще си бъде същата клоака. Надежда никаква и от никъде. На времето направих веднаж грешката дасе върна..втори път няма да има.

Оценка:
-32 +26

Ше уча аз у лондон и ше се върна
12 Отговор
Да стана управител на закусвалня в клоаката😂😂😂😂😂айде нема нужда

Оценка:
-22 +25

INOT
13 Отговор
Абсолютно съм сигурен , че сега Митов и Манолова се хапят по деликатни части, са дето са направили тази огромна грешка. Да завършиш икономика на Запад и да се върнеш към услугите в България. Туризъм, ресторантьорство - бош лаф, трябва ИКОНОМИКА за производство на стоки с висока добавена стойност и възможност за ИЗНОС. Без износ нищо не правиш, все едно като затворено натурално общество. 6 трабанта - смях! Три варианта - или са ви слаби дипломите, не можете да се приобщите към западното общество (вкл. носталгията) или някой ви е заблудил, че в България имате шанс. Забравих четвъртия - някой е платил за това визиране на находчивост, умения, креативност и други все хубави неща като любов към Родината.

Коментиран от #20, #21


Оценка:
-12 +27

ИМПЕРИАЛИСТ
14 Отговор

До коментар #2 от "Византиец":


Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...

Оценка:
-9 +16

TOTO
15 Отговор
ПО БЕДНИ И ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ

Оценка:
-12 +22

Роза
16 Отговор
Най-много съм съгласна с твърдението,че всички партии в БГ си приличат-обещават само баналности в програмите си,а когато вземат властта-гледат само собствените си придобивки.В тази връзка искам да цитирам една мисъл,която открих в сборник със сентенции от цял свят.Тя гласи:"Винаги се отнасяй с подозрение към политиците.Те мислят само за себе си."Колко просто и вярно е казано,нали?

Оценка:
-0 +48

Кратко и Ясно
17 Отговор
Германецът уцели десятката: "Тoвa e eднo oт oбяcнeниятa зaщo нa вceки някoлкo гoдини в Бългaрия ce пoявявaт нoви пaртии, кoитo oбeщaвaт дa ce cпрaвят c кoрупциятa, a кoгaтo пoeмaт oтгoвoрнocттa зa упрaвлeниeтo, тaкa и нe гo прaвят.".

Оценка:
-0 +37

Кратко и Ясно
18 Отговор
Улф Брунбaуeр кoмeнтирa, чe "в пoлитичecки и в идeoлoгичecки плaн рaзликитe мeжду пaртиитe в Бългaрия ca oтнocитeлнo мaлки". "Aкo се пoглeднaт прoгрaмитe им, вcички oбeщaвaт пoчти eднo и cъщo - прeдимнo бaнaлнocти (...) И кoгaтo взeмaт упрaвлeниeтo, oтнoвo cи приличaт - зaгрижeни ca ocнoвнo зa coбcтвeнитe cи придoбивки."

Оценка:
-1 +23

С такива приятели като германците
19 Отговор
С такива приятели като германците тиквата ще е на власт още 20 години

Коментиран от #34


Оценка:
-5 +28

20
Този коментар е премахнат от модератор.
Роко
21 Отговор

До коментар #13 от "INOT":


Не са направили грешка. Просто са пробвали там и не са успяли и са се върнали щото са нямали избор. И в момента в който получат нов шанс ще се изнесат с триста. Иначе е забавно мама и тате са се изръсили за дипломи за икономисти пък чаветата едното управител на ресторант другото вози германски бабички с Трабант.

Оценка:
-5 +18

Бачо Киро
22 Отговор
Е тоя ся що вика, че по време на комунизма жените се еманципирали... Нали уж в България, хеле пък през лошия комунизъм, били роби дет се вика. ИК трябвала и тн... Проф. Брунбауер е трябвало първо да се информира какво да дрънка, не спазва начертаните линии.

Оценка:
-3 +15

Рошко
23 Отговор
Е то ги хубаво описали беднотията на народа, ама да бяха описали и на всички крадливи "политици" и богатството и милиардите откраднати от тях

Оценка:
-0 +19

Отвратен
24 Отговор

До коментар #8 от "Вервайте на професора....ВЕРВАЙТЕ...":


Да, а в това интервю заявява, че сме имали икономически подем в края на 19 век, докато сме били под османско робство. Каквото и да говорят на запад за нас, истината е една - те никога не са ни мислили доброто, никога не са и няма да ни приемат за равни. Крайно време е да намерим истински партньори, а не "евроатлантически" господари!

Оценка:
-2 +31

Бай Иван
25 Отговор
Професоре....българите не искат и да чуят за този простак БорисОFF, камо ли да се връща на власт...

Оценка:
-8 +20

Антикомунист
26 Отговор
Защо всички коментиращи България цитират само тези които я плюят. Лозан Панов, знаем го. При 118 милиарда брутен вътрешен продукт на България , делено на 7 милиона българи не прави 7,8 долара на калпак. Така че този "професор", колкото му е вярна сметката, толкова са верни и всичките му други глупости. На 112 място сме по свобода на словото защото анкетните карти се попълват само и единствено от журналисти от кръга капитал, и тях ги знаем. Всичко за България е изкривено и невярно.Наистина има много още какво да се прави но България е от малкото страни в света където се живее спокойно и сравнително добър жизнен стандарт.Нищо че сме най бедната в Европа но все пак е клуб на богатите. От 230 държави в света България е на мисля на 63 място което не изглежда за непредубедените никак зле. Така че не повтаряйте като папагали колко сме зле.

Коментиран от #35, #37


Оценка:
-5 +15

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Читател
28 Отговор
Швабските медии са пълни с порнографски материали.

Оценка:
-2 +7

да не овъртаме
29 Отговор
Хм, отговроите са простички: България е бедна, защото административната, политическата и икономическата власт са в ръцете на мафията. ЕС не се намесва, защото извлича ползи от това. Ако не са бедните българи (няма значение етноса им), как производителите на аспержи в Германия ще забогатяват неистово, докато работниците им живеят като добичета за 700-800 евро месечна заплата, която икономисват и с тези пари преживяват останалата част от годината. И куп други подобни примери; аспержите са условни, заместете ги с ягоди, картофи и т.н.

Оценка:
-1 +12

гражданин
30 Отговор
да не забравим 2 Световни войни на кой бяхме съюзник?Колко платихме за това.После не си спомнят вече за цената която платихме.

Оценка:
-2 +15

31
Този коментар е премахнат от модератор.
Анти комунист
32 Отговор
България до като не се изчисти корено от кумонисти няма да се оправи никока

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +3

разсмя ме
33 Отговор

До коментар #6 от "Жена":


Извинявай, но след мъдрото ти прозрение бих искал да попитам, а ти в коя категория попадаш? :)

Оценка:
-0 +0

Пипон
34 Отговор

До коментар #19 от "С такива приятели като германците":


Цецо Кауня като е приятел със САЩ, що не може влезе в парламента?!:)

Оценка:
-0 +0

Германец
35 Отговор

До коментар #26 от "Антикомунист":


В България над 90% от населението има собствено жилище! А, в Германия...!

Оценка:
-0 +0

Граматик
36 Отговор

До коментар #32 от "Анти комунист":


България ще се оправи, когато такива като теб се научат да пишат правилно на български език!:)

Оценка:
-0 +1

валентин
37 Отговор

До коментар #26 от "Антикомунист":


голям си смешко хем сме най бедна хем сме в клуба на богатите 64 място ха ха. 64 е шри ланка ланка ланка. гледай по надолу долу долу.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5