Last news in Fakti

8 Май, 2021 10:00 4 069 27

"Този закон е писан от хора, които не искат бежанци в Швеция"

  • бежанци-
  • швеция-
  • мигранти-
  • закон-
  • гимназия-
  • условия-
  • европа-
  • миграционна политика-
  • чужденци

Законът предоставя на младите бежанци възможността да останат в страната. Но при почти неизпълними условия.

"Този закон е писан от хора, които не искат бежанци в Швеция" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните години Швеция затегна сериозно миграционната си политика, но все пак искаше да предостави известни възможности на младите бежанци без родители. През 2018 година бе приет т.нар. Гимназиален закон, който даде правото на въпросната група мигранти да завършат училище в Швеция, дори и ако им е било отказано убежище. В закона се казва, че те получават право да останат в страната, но само ако след завършването на професионалното си обучение си намерят постоянна работа за поне две години. За търсенето на работа обаче им бе отпуснат твърде кратък срок: само 6 месеца.

"Този закон е просто ужасен"

Мохамед е един от онези общо 6300 млади бежанци, които по силата на този закон все още имат право на престой в Швеция. Той е на 21 години, посещава гимназия и през лятото ще завърши професионалното си обучение по електротехника и енергетика. "Вече кандидатствах за работа в най-различни фирми и магазини. Някои отговориха, че в момента не търсят служители, а други - че им трябват хора с по-голям опит. Повечето обаче изобщо не ми отговориха", разказва той.

Младият афганистанец не разполага с много време. Ако не успее да си намери постоянна работа до половин година след като завърши професионалната квалификация, ще е принуден да се върне обратно в родината си. А пандемията от коронавирус силно затруднява търсенето на работа. Броят на безработните младежи в Швеция е нараснал особено силно. Помощ при търсенето на работа Мохамед получава от едно сдружение в Йостерзунд, където живее. "Гимназиалният закон е просто ужасен. Писан е от човек, който няма никаква представа от шведския пазар на труда, или пък от хора, които не желаят тези младежи да остават в Швеция", казва Аня Елиасон, която работи в сдружението на доброволни начала.

"Почти никой в тази страна не може бързо да си намери щатно място и то постоянно. Този закон трябва да бъде отменен, защото само удължава агонията, преди окончателно да изхвърли хората от страната", казва Елиасон. Вече от месеци Законът за гимназиалното образование е обект на спорове между партиите в шведския парламент. Правителството на премиера Стефан Льофвен първоначално внесе предложение за промяна, предвиждащо срокът за търсене на работа да се удължи от 6 на 12 месеца, с оглед на трудната ситуация, предизвикана от пандемията. Мнозинството в парламента обаче отхвърли това предложение. Консерваторите сметнаха, че не бива в миграционното законодателство постоянно да се правят промени, като се вмъкват изключения за различни групи хора.

Какво се случва с екстрадираните?

Сдружението "I do" оказва помощ на млади непридружени бежанци не само в Йостерзунд и региона, но и в Кабул. Защото много от онези, които са загубили правото на убежище в Швеция, биват връщани именно там. Сред тях има и младежи като Хамид, който е напуснал Афганистан като четиригодишен. След като го екстрадирали от Швеция, той и друг бивш бежанец създали в Кабул мрежа, оказваща помощ на върнатите им сънародници. Те помагат в търсенето на жилище, осигуряват при нужда разговори с психолог и оказват всякаква друга практическа помощ.

Мохамед от Йостерзунд също би могъл да се обърне за помощ към тази мрежа, но за него това е последната алтернатива. Младият афганистанец иска да остане в Швеция и затова продължава активно да си търси работа. Висящото му положение на бежанец обаче го съсипва психически. Казва, че дълго не би могъл да издържи на това напрежение. "Ако трябва още дълго да живея по този начин, ще е просто един нескончаем кошмар. Всяка секунда мисълта ми е заета с това какво ще се случи, ако не си намеря работа." Така нареченият Гимназиален закон е в сила само до края на месец юни. Скоро ще стане ясно по кой път ще тръгне шведската миграционна политика.

Автор: Софи Донгес


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    55 2 Отговор
    Явно европеистан е забравил Кан ТЕРВЕЛ.

    Коментиран от #19

  • 2 ббб

    97 2 Отговор
    Браво ва Швеция!
  • 3 русенец

    40 1 Отговор
    То до края на седемдесетте в Швеция действаха и законите на евгениката - не всеки имаше право да създава потомство.

    Коментиран от #20

  • 4 мнение

    94 2 Отговор
    Каквито и мозъчни промивки да правите аз не искам мигранти-друговерци в България. Да си вървят там откъдето са дошли. Преминалите нелегално границата да бъдат съдени.
  • 5 Не че нещо

    105 1 Отговор
    Мохамед да ходи в Дубай. Пари бол и ще е сред свои. Работа в Европа тази паплач няма.
    А Дойче Зеле да си гледа залятата от същите тия кочина и да не води пропаганда тук!!!!!

    Коментиран от #25

  • 6 Кой68

    80 1 Отговор
    Много правилно ..Иначе ще се напълнят със живеещи на социални помощи без елементарен принос към държавата и обществото ...
    За България също ще е полезен ..
  • 7 Прави са

    78 1 Отговор
    И какво лошо има в този закон-че защитават Род и Родина...? Че искат техният морал,чест,достойнство и традиции да не изчезнат...? Ми няма да ревем заедно с ДВеле..-няма....
  • 8 Афганееее,

    70 1 Отговор
    върни се оттам откъдето си се домъкнал!Хората са ти дали ценно образование,ще бъдеш полезен на родината си!
  • 9 бойчо

    47 1 Отговор
    дойче зеле пак вкисна
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само

    64 1 Отговор
    Като гледам това дете и баща на снимката, не са щастливи в Швеция. Дърва без корен, по-добре да се върнат в тяхната родина. А Мехмед няма от какво да се притеснява - Афганистан има нужда от образовани електротехници за благоустройство и просперитет на страната.
  • 12 Закон

    47 0 Отговор
    Със гениално заложен ход! Ставаш- не ставаш! А не Държавата със най добрата социална система не само в Европа,но в целия свят,да те дундурка,да ти подсигури всичко,а ти да си клатиш краката,и да клатиш под чаршафите.При подобен сценарий,викингите само след половин век,щяха да бъдат история.При съпоставка на една авганска двойка и шведска такава,само след третото поколение,съотношението ще бъде поне 16:125 в полза на авганеца.Тук не калкулирам фактор ранна женитба.При 16-18 г възраст,шведа още е второ с преход към трето поколение,а авганеца ще е четвърто гонещо пето поколение.
  • 13 Наблюдение

    44 1 Отговор
    В Швеция няма как да има бежанци. На 1500 км от нея няма войни. Пък да си бежанец от Финландия или Германия някакси не изглежда свриозно. Може да има мигранти.
  • 14 БПФ

    58 1 Отговор
    Швеците се сетиха, ама малко късно, защото държавата им се напълни с мигри.
    И тоя Мохамед (Муха на мед) не е никакъв "бежанец". Според Женевската конвенция бегълците са бежанци само в първата сигурна страна по пътя им - това са мигри, обикалящи по цял свят, търсейки страната с най-щедра социална политика, за да парaзитират на гърба и.
  • 15 В.Г.З.

    37 2 Отговор
    И сега трябва да се разплачем за Мохамед ли?!?
  • 16 Голямата разлика

    14 2 Отговор
    А Иван и той иска в мюсюлманските страни. Но там му казват, "ако ядеш наденицата можеш да останеш, докато я ядеш можеш да стоиш, като ти омръзне, на дръвника
  • 17 ИВАН

    23 1 Отговор
    У бре де бре, бежанци ли, мигранти ли ... вън тая нагла паплач от християнските страни ... Всяка жаба да си знае гьола - казал го е народа
  • 18 Специалиста

    24 1 Отговор
    Шведите ще запазят своя бит, култура, обичаи и нрави години напред. Няма какво да се жалва Мехмед, дали са му образование, научил е език и има перспектива в своята страна. Браво на шведите, тези които ще останат ще работят като тях, ще живеят като тях, ще са интегрирани както и децата им.
  • 19 От Швеция

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Интересно ми е , защо се пишат тези статий ?
    Явно, за да си мислим,
    че нашите проблеми с ГЕРБ и Бойко Борисов,
    не са важни?
    Оставете Шведите ,
    ние сме на стотици години след тях ,
    и скоро няма как, да ги настигнем?
    А и нямаме право да ги критикуваме,
    защото бежанците в България ,
    са като животни ,спрямо тези в Швеция,
    за това Правителстно на Борисов?

    Нашия Премиер Бойко Борисов ,
    не е с професия заварчик ,
    като Шведския?
    Нали той самия се присмиваше,
    че как може, премиера на Швеция ,
    да има професия заварчик?
    Явно Бойко се изживява, като Дон Корлеоне,
    а не като нормален човек?

    Сега да питаме Бойко Борисов ,
    кога ще видим в затвора в България,
    Премиера като затворник?
  • 20 От Швеция

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Тук не го казват, но освен това, там и до днес си имат отделени полицейски регистри за циганите. Както бе в България до 1990
  • 21 Византиец

    14 0 Отговор
    Тоя афганистанец хем неможе да си намери работа хем иска да вършее в Швеция дори още трябват да стегнат правилата повече дори от Дания която иска да се изчисти от всички имигранти
  • 22 ьйьяа

    20 0 Отговор
    Само не разбирам откъде-накъде този Мохамед и нему подобните креатури мислят, че някой им е длъжен! Дошъл си на гости, спазвай правилата, ако не ти харесва - айде откъдето си се домъкнал.
  • 23 Наблюдател

    14 0 Отговор
    Очевидно много смислен Закон! Браво!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ибн Ебн

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Не че нещо":

    Що в Дубай да ги пращат на ДойчеЗелето то и без това Меркелица ги домъкна в Еропа.
  • 26 НямакъщавБарцел

    13 0 Отговор
    Аз бях в Швеция през 2009г. Като не можах да си намеря работа се върнах откъдето съм тръгнал. И през ум не ми е минало да чакам помощ от държавата. Защо за мюсюлманите трябва да има други правила?
  • 27 Vladi

    3 0 Отговор
    Правилно и тук трябва да се приеме закон , 4% бариера на партия а не коалиции като ВМРО , Сульо , Пульо , брат му , снаха му , НФСБ , Воля , Моля да се напинят общо за 4% и да влязат пак в парламента