Last news in Fakti

28 Януари, 2013 11:36 2 000 4

Кръстьо Петков: Гражданите се справиха по-добре от политиците

  • референдум

Необходими са в скоро време поне още два референдума

Кръстьо Петков: Гражданите се справиха по-добре от политиците - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчерашният референдум е  историческо събитие за целия преход: за първи път на гражданите беше дадена възможност пряко да се произнесат по един от ключовите въпроси на националната политика. Това заяви за Факти.бг проф. Кръстьо Петков, председател на УС на Съюза на икономистите в България.

Неговата оценка е, че българските граждани са издържали този тест по демокрация значително по-добре от политиците:

- гражданите избраха свободно дали да гласуват или не, като минималната граница беше премината /сега парламентът е длъжен да решава, даден му е мандат-"за" или "против "ядрената енергетика/;

- политиците "подгряха" народа за вота със серия от компромати и  скандали, дезинформация и откровени лъжи; народът им отвърна със значително въздържане от гласуване /прогнозите за 30-35% активност се оказаха нереалистични/;

- партийните лидери се опитват от вчера да капитализират в своя полза резултатите от референдума: всички се обявиха за победители; всеки посочи другия като губещ. Извод: България никога през последните 23 години не е била разделена и конфронтирана по партиен признак толкова релефно, както е днес!

- референдумът доказа несъстоятелността на високият праг от над 60% гласували, за да е валиден/задължителен вотът! Бумерангът се завърна и удари архитектите на това препятствие, поставено съзнателно - партиите от тройната коалиция

След като първият изпит е издържан от гласоподавателите със  задоволителна оценка, редно е да има нови референдуми, веднага след изборите. Две теми излизат на преден план:

Първата - за Велико народно събрание и нова конституция.

Втората тема - за промяна в законите за концесиите и приватизациите, свързани с природните богатства на България.

Но преди това трябва да се коригира самият закон за референдумите, като минималният праг за участие ,за да е задължителен вотът, да се свали под 50%, смята проф. Петков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 испанец

    1 0 Отговор
    Тия два референдума за които говори К.Петков са в основата за възход на Родината ни.Всички други приказки са хвърляне на прах в очите на хората.Браво г-н професоре.И го повтаряйте по често,за да могат да го чуват и осмислят повече хора.Благодаря Ви.Аз съм на това мнение от 20 години.
  • 2 Дядо поп

    0 0 Отговор
    А що народна пара се похарчи за този безмислен референдум не е истина.Чудя се такава бедна държава като нашата как може да разхищава толкова средства за такива начинания?

    Коментиран от #3

  • 3 Дедо мраз

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо поп":

    Дядо попе, не се чуди!
    Това е нищо в сравнение с разхищенията за оня гьол в Белене!
  • 4 Триколор

    0 0 Отговор
    "Чудя се такава бедна държава като нашата как може да разхищава толкова средства" за нови автомобили на некадърните в болшинството си управляващи. А... Дедо мразе, не ни пробутвай, наготово смлени информации от прости хора, не позволявай в главата ти да е гьол; а за Белене- не се безпокой, ако ти не можеш да прецениш, все още има умни и компететни хора в България, не се хаби...