Last news in Fakti

30 Януари, 2013 13:26 1 635 3

Репортери без граници: Проблем със свободата на медиите в България

  • репортери без граници-
  • свобода-
  • медии
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свободата на словото и медиите се превръща в проблем за България. Това става ясно от разпространения днес доклад за 2013 на влиятелната организация „Репортери без граници“.

Мисля че достатъчно съм говорила за свободата на медиите и съм казала достатъчно. Свободата на медиите е много важен фактор за здравословното функциониране на демократичните институции във всяка страна. Изключително важно е те да работят добре преди и по време на избори. По тази тема и в Съединените щати се води дебат. Журналисти са споменавали, включително и пред мен, че са се чувствали под натиск, че са се чувствали цензурирани. Вярвам, че трябва да дадем повече подкрепа на тази дейност.

Това заяви днес по време на публична лекция, организирана от Атлантическия клуб в България, посланикът на САЩ у нас Марси Рийс.

Родината ни се свлича за поредна година към дъното. В тазгодишния рейтинг на Репортери без граници, в които влизат 179 страни, България отстъпва със 7 места до 87. Основните проблеми са липсата на обещаните реформи и тревожният факт, че интернет е престанал да бъде сигурно убежище на журналситите на свободна практика.

Изпреварват ни страни като Косово, Гърция, Того, Бутан, Лесото, Бенин, Никарагуа и други.

Журналистите се чувстват най-свободни в Финландия, Холандия, Норвегия, Люксембург, Андора, Дания, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Исландия и Швеция. В дъното на класацията са Китай, Иран, Сирия, Северна Корея, Туркменистан и Еритрея.

От балканските страни след нас се нареждат Албания, Черна гора и Македония. Конфликтът в Сирия допълнително е влошил положението със свободната на медиите в Турция, която отстъпва с 6 места до 154 място. Страната все още е един голям затвор за журналисти и специално за тези, които критикуват политиката на властта по кюрдския проблем, отбелязват от Репортери без граници.

От организацията са обезпокоени от пропадането с 14 места до 84 на Гърция, където журналистите работят в катастрофална социална и професионална атмосфера.

Изложени на народния гняв и постоянно изправени пред насилие от страна на екстремисти и полицията, репортерите и фоторепортерите сега трябва да се справят с насилието на неонацистките активисти на „Златната зора“.

Предстоящото през юни влизане на Хърватия в ЕС я изстрелва с четири места напред до 64. Преди нея се нарежда Сърбия, отчитайки прогрес от 17 позиции. На 68 място се намира Босна и Херцеговина. Предприетите от Хървания промени в законите са стъпка в правилна посока, но не бива да се забравя, че все още има много препятствия за преодоляване и стари навици, които са вредни за независима журналистика.

Репортери без граници отбелязват, ситуацията в Македония е тревожна, където местният парламент се готви да „легализира цензурата“.

В Скопие, Тирана и Подгорица се забелязват тревожната тенденция на съдебен тормоз въз основа на често неуместно законодателство, липсата на достъп до публични данни, физическо и психическо насилие срещу тези, които работят в медиите. Средствата за осведомяване пък се притискат чрез отпускане или не на реклама.

Критикуваната от ЕС Румъния пък отбелязва придвижване с 5 места до 42-ро във влиятелната класация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б-г

    1 0 Отговор
    В деня, когато в центъра на София се разигра криминалният сюжет между неизвестен снайперист и известен подсъдим, се случи и нещо друго, нещо много важно. Но (почти) никой не му обърна внимание. Медиите бяха информирани за доклад на десет неправителствени организации до ЕК, в който се прави обобщена оценка на състоянието на съдебната реформа и се настоява за конкретни структурни промени. Този документ показва консолидация на организации, които “имат необходимата експертиза да предлагат капацитетни мерки и да бъдат ефективен коректив на администрирането на съдебната власт”. Липсата на ефективни МЕДИИ, липсата на прозрачност в собствеността и финансирането, “липсата на хигиена в отношенията между политически и бизнес фигури от една страна и журналисти или лица, контролиращи редакционната политика на медиите, от друга –СЪЗДАВА СРЕДА, в която неформалният натиск и корумпирането се осъществяват изключително лесно”, се казва в доклада. Стрелбата пред Съдебната палата е инцидент, покушението срещу съдебната система е процес. Въпреки че това са произшествия от различен порядък, между тях има дълбока причинно-следствена връзка.
  • 2 муспи

    1 0 Отговор
    Какви български медии, че и не биле свободни! В тях няма българи, те са окупационни и си вършат работата по инструкция. Шумотевицата около тях сами си я създават за да напомнят на босовете си че се справят с работата. Тяхната скромна задача е да създават илюзията че няма никакъв геноцид, а всичко си е като истинска държава, даже има и медии.
  • 3 Б-г

    1 0 Отговор
    Няма значение дали Сте се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите като проститутка.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват акъла.И важните клечки са от дърво.Утре, утре, винаги утре и така минава Животът за Теб.Обещават ли Ви да превърнат мечтите Ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността Ви в мечта.Търговците продават това което не са направили, крадците и Политиците - това което не е Тяхно,проститутките - това което не би трябвало да продават.Кой още твърди,че светът не се крепи на Търговията?