Last news in Fakti

26 Април, 2017 11:12 1 783 0

Ура! Имаме прогрес по свобода на медиите?

  • репортери без граници-
  • българия-
  • медии-
  • свобода
Ура! Имаме прогрес по свобода на медиите? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е на 109-о място в тазгодишната класация за свобода на медиите на „Репортери без граници“.

Страната ни бележи прогрес от 4 места със 113-та позиция за миналата 2016 г.

„Репортери без граници“ оценяват страните по няколко критерия като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация. За сформиране на оценката има и въпросник от 87 въпроса, свързани с гореспоменатите критерии.

Най-високата оценка е 0, което означава пълна свобода на медиите, а оценка 100 означава тотална липса на свобода на медиите. За сравнение Норвегия, която е начело в индекса, има оценка от 7,60, а страната в дъното на класацията - Северна Корея, която е на 180-о място, има оценка 84,98, тоест няма страна нито с максималната, нито с минималната оценка.

България е събрала 35,01 точки.

На картата на класацията България е единствената страна от ЕС отбелязана в червено на картата. Единствената европейска държава с тази индикация е Беларус.

Преди България по свобода на словото са държави като Киргизстан, Тунис, Панама, Габон и Боливия.

Челните позиции заемат скандинавските държави – Норвегия, Швеция, Финландия, Дания,Холандия, Швейцария, Коста Рика, Ямайка и Белгия . Австрия е поставена под номер 11, преди Германия, която е на 16-та позиция. Великобритания е под номер 40, а САЩ – три позиции по-надолу, на 43-то място.

И тази година Русия остава в дъното на индекса и заема 148-мо място. Турция е на 155-то място.

Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада.

Идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ и кампанията за Брекзит във Великобритания дадоха по-голяма гласност на критиките и нападките срещу медиите и на фалшивите новини. И навсякъде, където моделът на силния и авторитарен човек триумфира, свободата на пресата отстъпва, бият тревога от „Репортери без граници“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА