ФАКТИ.БГ

Кой (не) може да казва какво да става в медиите?

Когато волята за възмездие предхожда волята за промяна, обикновено не се случва нито едното, нито другото

Публикувана: 30 Май, 2021 10:00
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3076
Кой (не) може да казва какво да става в медиите?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Национални телевизии прекъсват програмата си за партийни изявления с нападки към политически опоненти, а политици се опитват да кадруват в тях: два сюжета от последните дни. Кой може да казва какво да става в медиите?


Първият демократичен тест, на който е подложена всяка власт, са отношенията ѝ с медиите – най-малкото защото се виждат от обществото с „просто око“. Към настоящата власт вниманието е допълнително изострено заради очакването след управлението на ГЕРБ България най-после да започне да се изкачва в класациите за свободата на словото. А тя зависи от независимостта на медиите. Двама министри от служебния кабинет обаче – на вътрешните работи и на културата, вече като че ли я подцениха.

Надвишени правомощия

Вътрешният министър, недоволен от начина, по който го интервюират водещите на сутрешния блок в бТВ, доста недвусмислено намекна, че трябва да бъдат свалени от ефир. Нещо недопустимо за министър, както потвърди и собственият му шеф – генерал Янев, защото каквито и претенции да има към работата на журналистите, те не са основание да прави изявления извън правомощията си и да пренебрегне разделението на властите.

Негативната реакция на културния министър към „извънредното прекъсване на обществената БНТ и частните бТВ и Нова телевизия“, за да бъде излъчена пресконференция на ГЕРБ, има повече фактически основания. Насочва към наистина спорен казус и не е лично мотивирана, а търси аргументи в медийния закон.

Той в случая дава предписания единствено за БНТ. Законодателят е оставил бТВ и НТВ като търговски телевизии сами да преценяват кое политическо съдържание представлява интерес за обществото (без непременно да е в обществен интерес) и как да го включат в предаванията си.

Къде е алтернативната гледна точка?

Предписанията към БНТ не са в разпоредбите за „прекъсване“ на програмата по искане на държавните институции и при бедствия, където със скрита ирония министърът ги търси, а в задължението на обществената телевизия за плурализъм на гледните точки във всяко едно предаване на политическа или икономическа тематика. В разменената кореспонденция с министъра от БНТ настояват, че не става дума са „прекъсване", а за извънредно включване на партийни изявления, каквото неведнъж е имало и е въпрос на редакционна независимост. Това е вярно, макар че нямаше да е излишно обществената телевизия да обясни на обществото какви са редакционните мотиви за такава спешност при включването на пресконференцията на ГЕРБ по средата на разговор с рапърите Павел и Венци Венц за летния им хит. Но далеч по-важно е друго – фрагментът от пресконференцията е изцяло на политическа тематика по актуалния въпрос за подслушванията с остри нападки към членове на служения кабинет и е задължително в същото предаване (добре би било и със същата спешност) да се чуе и алтернативната гледна точка. Ако това не е било технически осъществимо, темата трябваше да се разработи в предаване, където би било. Защото сега БНТ подлежи на санкция за липса на плурализъм в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ от 22 май, което е работа на СЕМ. Логично е регулаторът да бъде сезиран от правителството или от конкретно засегнатите негови членове, между които министърът на културата не е. Но това, че той го е направил, още не е проблем. Проблемът идва, когато подобно на колегата си вътрешен министър, прави публични подмятания за оставката на генералния директор на БНТ, които звучат като опит министърът да каже какво да става в обществената медиа (без нито да е началник, нито надзорник на БНТ).

"Това не е работа на министъра"

Последователният критик на управлението на ГЕРБ и специалистът по европейско медийно право проф. Нели Огнянова пише: „Кошлуков или не – не е работа на министъра Минеков. Докато е министър. Министри и депутати трябва да забравят кадруването в медиите. Не им е работа. Няма значение дали не харесват Гавазова и партньор, или Кошлуков, или другиго".

Проф. Огнянова възразява и срещу нехигиеничната тенденция представители на политическите институции да се правят на граждани и да говорят от тяхно име: „Някой би казал: но министърът действа като гражданин. Всъщност не. С встъпването на някого в качеството на министър той придобива нов статус. Искането на оставка вече не е гражданско действие, а е искане на член на правителството…

Служебният министър на културата е известен критик на един предходен министър на културата, който без проблем пресичаше чертата министър-гражданин, гледаше на независимата журналистика като на ПР отдел на правителството, обеща (вече по-късно, от парламента) милиони на БНТ, защото “Не може БНТ само да се ближе, без да има вкус” и видимо подкрепя Кошлуков, включително чрез лично предложената от него в регулатора Галина Георгиева.

Не е работата да се влияе, макар и с обратен знак. Работата е тази практика да бъде прекратена.

Инструменти има

Предполагам, че вече има силно изнервени читатели: защото говорите общи приказки като добре знаете, че и Кошлуков, и СЕМ, и националните телевизии са зависими от бившите управляващи. Зависимостите обаче се поправят не със солови акции в опозиционен стил, а с компетентна институционална работа, съобразена с демократичните процедури. Дали най-после ще се появи законодател, който да извади финансирането на обществените медии от разпореждането на изпълнителната власт, за да не може тя да го намали например за БНР, ако я критикува повече от БНТ. Или да предвиди гражданска квота в СЕМ, за да може представителите на управляващите да нямат мнозинство в него. Или да създаде механизъм средствата по комуникативните стратегии на министерствата да се разпределят извън тях от независим орган. Или да въведе специализирани прагове на концентрация в медийната собственост, така че да не се създават видими или невидими монополни позиции и регулаторът по конкуренцията да не може да взима взаимно противоречащи си решения. И така нататък.

Тези нормативни инструменти, за които така и не се появи политическа воля да бъдат приети, са добре известни – сам съм ги предлагал неведнъж. Но има смисъл да подновим разговора за тях, когато бъде избран действащ парламент. В момента онова, което може да направи новата власт, е само да даде пример за нов тип отношения с медиите. И да помни, че когато волята за възмездие предхожда волята за промяна, обикновено не се случва нито едното, нито другото.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.7 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
САМО
1 Отговор
СОБСТВЕНИЦИТЕ КАЗВАТ......

Оценка:
-4 +27

Gonzo
2 Отговор
Баце е собственик на всичко. След изборите ще разберете.

Коментиран от #6, #22


Оценка:
-29 +17

Наблюдател
3 Отговор
На медиите никой нищо не може да им казва как да работят


Но да се вземе отношение за купените медии е задължително

Коментиран от #23


Оценка:
-3 +42

Азззззззз
4 Отговор
Медиите са под контрола на Глобалистите, както и политиците.

Оценка:
-5 +29

ссссс
5 Отговор
кошлука е подлога на тиквата и е крайно време да изчезва от БНТ

Коментиран от #7, #24


Оценка:
-12 +49

СЕГА
6 Отговор

До коментар #2 от "Gonzo":


Фигуранта го замества...поне още три месеца

Оценка:
-25 +6

СЕГА
7 Отговор

До коментар #5 от "ссссс":


Е подлога на....фигуранта.

Оценка:
-20 +7

Абе
8 Отговор
Добре звучи на теория, като идея.......обаче отдавна е доказано че в БГ на практика е много трудно(да не кажем по-силна дума)тези хубави идеи да станат действителност. Затова ако искаме да има реален резултат, а не само общи празни приказки трябва да се приложи народната мъдрост "НА ЗЛО КУЧЕ ЗЪЛ ПРЪТ" или ИЗЧЕГЪРТВАНЕ, както е модерно да се казва напоследък!

Оценка:
-8 +23

Уж така
9 Отговор
Твърде едностранчива статия, съмнително клоняща към критикуване само на едната страна и защитаване на другата страна. Няма обективност по отношение на фактите, напротив - внушава се, че е много нормално на едните да им се дава думата по всяко време и с цената на всичко, без значение какви глупости изричат, а другите да бъдат заклеймени и нападани в ефир,като според статията, явно това е нормално????!!!!! Между другото, кой е авторът й????

Оценка:
-4 +35

Казуар
10 Отговор
Телевизия Европа прекъсна програмата, появи се червен надпис извънредно и започна брифинг на ГЕРБ. Партия която е бивша управляваща.

Оценка:
-6 +26

Перо
11 Отговор
Мутренските ТВ: БНТ,Нова ТВ и БТВ още продължават да величаят толупа и да канят в предаванията си повече бивши,негови държавни корумпета. Надяват се отново да спечели изборите и да тръгнат депозитите за “реклама” по 20 млн.лв., от такива като Божков.Въпреки смяната на собствеността в ръководството на мутренските ТВ никой не е сменен и продължава пропагандата на толупските безумия! Още не могат да разберат,че главната мутра от СИК е бивш човек,както са казвали едно време!

Оценка:
-7 +33

DW. Никой не ви вярва за нищо!!!
12 Отговор
Тупате топката, печелите им време, да могат да праватКошлуковци каквото си искат и каквото им Наредят!! Под формата на ЗАГРИЖЕНОСТ!!!

Оценка:
-5 +22

DW неможе да казва, какво да става
13 Отговор
В Българските медии!! А те точно това правят! Бутат си носовете, навсякъде, където неим е работа!!!

Оценка:
-3 +16

Фактически
14 Отговор
Какви инструменти има за медийна свобода след като диктатора Борисов си е купил БНТ,БТВ и НОВА та дават на живо всички пресконференции на людоедите ГЕРБ и ВМРО-ДПС!
Това е медиен позор!

Оценка:
-6 +21

Пипи Чорапчето
15 Отговор
Добре;)) Ама да попитам: колко пъти управляващата партия и Меркел са прекъсвали програмите на националните телевизии в Германия, за да излъчат партиен брифинг.

Оценка:
-2 +16

МРАЗЯ НЕМЦИТЕ
16 Отговор
DWc за пореден път защитава хунтата на тиквоча. Все пак ОПГ ГЕРБ е и немско творение, а и толкова години крадат евросредства с благоволението на немците. Още бисмарк разчепка България, причиниха толкова войни заради болните си амбиции, от които и ние страдахме. А ГРОБ е най-толямото зло от съвременната ни история. Никога с Германия, никога нищо немско!

Оценка:
-5 +11

17
Този коментар е премахнат от модератор.
Гал
18 Отговор
Мисирки в действие. Благодаря.

Оценка:
-2 +4

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Павел Пенев
20 Отговор
Нашите медии не са коректив на управляващите и следователно нямат право да се наричат четвърта власт. По размерите на корупция,те са втората власт,непосредствено след управляващите, и едва тогава се нареждат съдиите прокурорите,служителите на МВР, здравните работници и администрацията. Затова, ако се прави у нас някаква промяна,трябва да се започне с ГЕРБ и медиите а след това и с останалите.

Оценка:
-4 +9

Фактолог
21 Отговор
БМБ поглежда нагоре и казва: Само Него чувам и слушам!
БНТ поглежда към БМБ и казва: Само него чувам и слушам!
Колкото до DW – немския звук и картина, не могат да чуят и видят българския...
Навремето българският Ицо Стоичков се опита да направи превод и се получи: Айн, цвайн и дрън!!!

Оценка:
-2 +6

Арееее
22 Отговор

До коментар #2 от "Gonzo":


Бегай с тиквата у леву бе джендър!!!!

Оценка:
-2 +2

Психо от Курило
23 Отговор

До коментар #3 от "Наблюдател":


Кои медии са купени????????
Всички медии са независими. Какво е купена медия? 7/8 , телевизия АЛФА, БСТВ, какви медии са, купени, платени, обективни, лични,КАКВИ? Защо бТВ да е различна от БСТВ. Какво "отношение" да се вземе към частните телевизии? Единствено БНТ е с различен статут, но не е на лично подчинение на МС.

Оценка:
-2 +3

Руска
24 Отговор

До коментар #5 от "ссссс":


Свобода на словото ....на най!Руска подлога си!

Оценка:
-0 +0

Да бе!
25 Отговор
Парите властват над медиите! Никой друг! Явно Борисов още ги храни! Затова и го облизват!

Оценка:
-1 +2

аз съм Веска
26 Отговор
ЗА ВСИЧКО КОЕТО СЕ СЛУЧВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕДНА ДЪРЖАВА Е ОТГОВОРНО ПРАВИТЕЛСТВОТО .
ЗА МРЪСЕН ВЪЗДУХ !?! СЪЩО .
ЗА ЗАМЪРСЕНА ВОДА . СЪЩО .
ЗА ЗАМЪРСЕН ЕФИР... НЯМА ДРУГ ВИНОВЕН .
ТОВА Е ЗАКОНОДАТЕЛНИЯТ ОРГАН , И ВСИЧКИ ЗЛОНАМЕРЕНИ ДЕЙСТВИЯ И БЕЗДЕЙСТВИЯ РЕФЛЕКТИРАТ ТАМ .
КОЙ Е ВИНОВЕН , ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА НЕГРАМОТНИ 12 ГОДИШНИ ДЕЦА - БИБИ .
КОЙ Е ВИНОВЕН , ЧЕ ТЕРИТОРИЯТА НИ Е ПОКРИТА С ОТПАДЪЦИ - БИБИ .
КОЙ Е ВИНОВЕН , ЧЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ СА НИ БЕДНИ - БИБИ .
КОЙ Е ВИНОВЕН ,ЧЕ НАЦИЯТА СЕ СТОПЯВА - БИБИ .
ТОЙ Е ВИНОВЕН, ЗАЩОТО СТОЕШЕ НАЧЕЛО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ , И ИЗПУСНА ВСИЧКО , КОЕТО МОЖЕШЕ ДА СЕ ИЗПУСНЕ .ЗАЩОТО САМИЯТ ТОЙ Е ИЗПУСНАТ.
ТОЧНО ЗА ТОВА МУ СЕ ЗАКАНВАТ БОГОМИЛИТЕ . НЕ ГИ СЛУША , И ЩЕ МУ СЛОЖАТ ХОМОТ ... НА МНОГО ИНТЕРЕСНО МЯСТО .

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери