30 Май, 2021 12:23 2 132 8

Задава ли се краят на управлението на Нетаняху?

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • бени ганц

Поредните избори на 23 март отново не дадоха ясен победител и евентуална коалиция ще бъде крехка и изискваща външна подкрепа от арабските членове на парламента

Задава ли се краят на управлението на Нетаняху? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел е обхванат от политическа треска днес заради възможния неизбежен край на рекордно дългото управление на премиера Бенямин Нетаняху, коментира Ройтерс.

След четири последователни парламентарни избори без убедителен победител в рамките на две години 28-дневният мандат за опозиционния лидер Яир Лапид да формира ново правителство изтича в сряда. И според местните медии той е близо до коалиция, която ще сложи край на 12-годишния престой на премиерския пост на Нетаняху (бил е министър-председател и в периода 1996-1999 г. – б.р.).

Шансовете за успех на Лапид до голяма степен зависят от крайнодесния политик Нафтали Бенет, чиято партия „Ямина“ („Надясно“) има ключови шест депутати в 120-местния парламент.

Бенет (49 г.) се очаква да обяви най-рано днес дали ще се съюзи с Лапид, лидер на либералната партия „Йеш Атид“ („Има бъдеще“).

Но първо Бенет трябва да мобилизира собствените си депутати да се присъединят към, както го наричат противниците на Нетаняху, правителство на промяната, в което има леви, центристки и десни гракции.

Поредните избори на 23 март отново не дадоха ясен победител и евентуална коалиция ще бъде крехка и изискваща външна подкрепа от арабските членове на парламента, чиито политически възгледи са далеч от тези на „Ямина“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Историк

    14 1 Отговор
    Изборите ще ги реши Ротшилд и неговия слугинаж,така както ги решиха и в САЩ,избори вече няма,има назначения...!

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Рошко

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    Създадена държава от Англия, ковчежниците на запада
  • 4 OldShepardHand

    3 1 Отговор
    Нетаняху, Винету, Мохамед Насиру ... everything comes to an end!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ганчо зубидрен

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си ИстЕрик":

    Не съм съгласен. На банкомата един разбиращ, тегли парите на 10 романи и пенсионери. Те нашите пенсионери с дистанционното на телевизора не се справят, ти искаш да гласуват електронно

    Коментиран от #8

  • 8 Мънкидонец

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ганчо зубидрен":

    Много ги подценяваш пенсионерите аратлик, че и циганите.