Last news in Fakti

7 Юни, 2021 19:00 3 786 31

Републикански номера: в САЩ се случва нещо опасно

  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • демокрация-
  • републиканци-
  • чернокожи

Демокрацията е заложена на карта

Републикански номера: в САЩ се случва нещо опасно - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На пръв поглед всичко прилича на класическите борби за власт, които светът познава включително и от редица популярни сериали за американската политика. В САЩ открай време функционира двупартийна система, в която се смята за лош стил, ако една партия действително с всички средства се опитва да спъва правителствената работа на другата, за да може на следващите избори да спечели мнозинство поне в една от камарите на парламента. Въпреки това тази тактика се използва, включително и от Демократическата партия в миналото – нека не го забравяме.

В момента обаче в САЩ се случва нещо по-различно, което има принципен, едва ли не съдбовен характер. След четиригодишното управление на Доналд Тръмп, който взе цялата Републиканска партия като заложник на своята лъжовна политическа постройка, сега сякаш на карта е поставена – ни повече, ни по-малко – самата политическа система на САЩ.

Целта: чернокожите да не влияят на изборните резултати

Демокрацията се отличава с това, че всички гражданки и граждани имат право да гласуват свободно и тайно. Че имат еднакви права, независимо от произхода си, от своята сексуална ориентация, религия, възраст или от доходите си. А в момента се посяга тъкмо върху това фундаментално право. Вече в 14 щата тамошните местни власти, доминирани от Републиканската партия, промениха избирателните закони. Такива промени предстоят и другаде. Целта е една: да се сведе до минимум влиянието на чернокожите и на други малцинства върху изборните резултати, което би осигурило и занапред властта на републиканците. В една страна, където бялото население само след няколко години вече няма да бъде мнозинство, Републиканската партия се опитва тъкмо по този начин да подсигури бъдещето си.

В рамките на тези промени се прекрояват избирателни райони, въвежда се задължение за легитимация, старите вписвания се обявяват за невалидни, а гласуването по пощата или се отменя, или много се затруднява. В Тексас дори смятат да отменят възможността да се гласува в неделя сутрин. А много чернокожи гласуват именно в неделя сутрин, когато отиват на черковна служба.

Най-опасни са онези промени, които позволяват на председателите на избирателни комисии по-лесно да обявяват избора за невалиден. А е добре известно, че според мнозина републиканци президентските избори миналата година всъщност са били спечелени от Доналд Тръмп – макар за това да няма никакви доказателства. Напротив, повторното преброяване на много места потвърди резултатите.

Демокрацията е заложена на карта

Тъмни облаци се събират на хоризонта и никой не знае какво ще последва. Не само на предстоящите междинни избори през 2022 година, но и на следващите президентски през 2024. Нека да си припомним, че на 6 януари привържениците на Доналд Тръмп атакуваха Капитолийския хълм, за да предотвратят последната фаза от президентските избори: вота, с който двете камари на Конгреса потвърждават избора, направен от електорите. Опитът да се ликвидират законните резултати от едни честни избори показва, че това всъщност е възможно. Тъкмо по тази причина демократичните сили в САЩ са едва ли не в паника, защото добре осъзнават какво е поставено на карта.

Демокрациите по цял свят трябва много внимателно да огледат положението в САЩ и на всяка цена да си извлекат необходимите поуки:

1. Само малко демонтиране на демокрацията – такова животно няма. Който се съюзява с антидемократични партии или политици, само за да вземе властта, вече е изгубил. В САЩ републиканците болезнено разбират, че вече не могат да приберат обратно в бутилката изпуснатия популистки дух на Доналд Тръмп.

2. Никой няма отговор на големия въпрос: Как можем да спукаме затворените информационни балони в социалните мрежи, където пребивават толкова много хора? Тъкмо САЩ са потресаващ пример за това колко бързо фактите могат да бъдат подменени с лъжи, когато тези лъжи са в хармония със собствения светоглед.

3. За да заслужат доверие, политиците на първо място трябва да уважават избирателите. Появата на Доналд Тръмп беше възможна включително и в резултат от арогантността на либералните политически елити, които просто пренебрегнаха тревогите и грижите на много обикновени американци.

4. Една демокрация може да оцелее единствено, ако поддържа независими, критични и диалогични медии, които са в състояние да достигнат до широки кръгове от обществото.

5. А най-важното нещо е образованието на младите хора, които трябва да придобият медийна грамотност и да усетят насладата от това да мислят със собствените си глави. Всичко започва в училище. Но тъкмо тук може и да свърши…

Автор: Инес Пол


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    17 2 Отговор
    Путин.. :)))

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пача

    40 2 Отговор
    Малцинствата си гласуват но никой не проверява дали изобщо имат право на глас.В БГ изборният кодекс е същият,разрешава се на малцинствата да диктуват политиката,като взимат за заложник самия политик защото той разчита на маргиналите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Щатите са слаба карта

    15 3 Отговор
    Вече не са и фул,преди бяха кент флаш роял,който разбрал,разбрал..
  • 7 rusnak

    13 2 Отговор
    България е наложително да се прибира в къщи.
  • 8 Боже

    30 2 Отговор
    Къде ги намирате тези лгбт демокради, които две думи една след друга, без лъжа не могат да кажат? В момента в САЩ се сблъскват здравите сили и черните и шарени комуняги-троцкисти и там ще има гражданска война. Това разбира се е отклоняване вниманието на американците от истинската заплаха, поголовното "ваксиниране". Земята е нападната и презряното народче отново играе най-мръсната роля.
  • 9 Ох Баня

    24 1 Отговор
    Ами много ясно. Колко черни си плащат данъци и колко са на държ. издръжка? И тук трябва да е така. Как Боката ще вземе гласовете от цигани и ще каже че е победител. Стига с тая демокрация. Не на Евро-то в България.
  • 10 111

    29 3 Отговор
    Какви партии? Глобалистите-Сатанисти управляват света. Партиите са за да вярват заблудените че има демокрация.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ги намирате

    16 3 Отговор
    Дойче веле все повече заприличва на ТАСС.Въпроса е, как така ще имаш самочувствието и мерилото, да коментираш как мислят, как си редят бъдещето родените и живещи в свободен свят ВЪОРЪЖЕНИ хора.А гражданската война кога ще започва-Да попитаме.
    "Инес Пол-главен редактор от лявото крило вестник Die Tageszeitung,"
  • 15 Прав си

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "111":

    Комунистическите партии са са да вярват заблудените, че има демокрация!
    ОПГ ГЕРБ и комунистът Борисов
    са от най-долната утайка на БКП!
  • 16 демокрация ли

    6 0 Отговор
    Кои са болшевиките - демпартията?

    Довиждане.
  • 17 Зона на мира

    23 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ванчето":

    Вън американския (прогнил) ботуш от България!
    Без щатски бази у нас!

    Който ги обича - да ходи там да коленичи на blm-ците!
  • 18 3.14К

    22 3 Отговор
    До кога ще публикувате долнопробната дезинформация и пропаганда на DW?
  • 19 пешо

    14 0 Отговор
    видях, че е на зеуето пасквилчето, но реших да го прочета. все пак. и стигнах до "заложник на своята лъжовна политическа постройка".
    е, до тук бях.
    все си мисля, че за да обориш някого или нещо, трябват доводи, не заклинания.
  • 20 свисток

    15 4 Отговор
    Абе от къде се взимат толкова козячета?
    При положение, че аз контактувам с много хора от различни възрастови групи, при това и с различни финасови възможности, как до сега не знам един единствен, дето да е толкова убеден русофоб, както споменатите по-горе?
    Нещо нередовно става тук. НЯкой плаща на деца да пишат каквото им кажат.
    Познавам, обаче "девойки" дето за две "малки" правят чудни свирчовини на чичковците по дискотеките. Козячетата са точно такива. От далеко си личат, че са евтини и лесно се купуват.

    Коментиран от #22

  • 21 демокрация ли

    16 1 Отговор
    75 от щурмувалите капитолия са арестувани. Това са политзатворници.
    Още 450 са подсъдими. Това са политически репресии.

    Седнали те да държат сметка на други държави защо задържат разни Навалневци и Протасевичи.
  • 22 ЧЕП НОРИС

    3 8 Отговор

    До коментар #20 от "свисток":

    А ти от кои си .Като гледам по писанието си готов много кавали да надуваш , особено щом е от крава .
  • 23 Бах

    11 2 Отговор
    Добре де . В САЩ , чернокожите са едва 10% , какво толкова страшно има . С тези 10 на сто , те немогат да повлияят сериозно при едни избори . Лошото е , че в България чернокожите са 45 % , тъй като една трета от чистите Българи да прокудени .
  • 24 Нема демокрация нема комунизъм

    4 0 Отговор
    Има формула схема на управление и именно тази формула приложена върху човеците управниците искат да не изтърват или някоя компонента да се измени и да не им гарантира върха на пирамидата
  • 25 Важно е

    9 0 Отговор
    В Русия всичко да е наред
  • 26 Баце

    1 1 Отговор
    Беше заложена на карта, след бай Дон е вече бита карта.
  • 27 бай Даньо

    0 10 Отговор
    С уважение към автора и верните му констатации, само да добавя че на земята няма народ по зле повлиян от фалшивите новини на фейса от българите. Американците все пак поне се ваксинират (на 55% са в момента ) , а Ганчо, Ганчо е напълно изтрещял, напълно. Америка вероятно наистина върви към гражданска война ( Ганчо със зелената карта ще е на грешната страна като по традиция за него) която война отново републиканците ще загубят дано поне тогава разберат че и първи път са загубили.
  • 28 ха ха ха

    5 1 Отговор
    Хайде дойчоооо, пий една вода!

    Вашата приключва!
  • 29 кочо

    0 1 Отговор
    двупартиината система е наъ-добра.партиите който искат да управляват държавата да са демократи или републикатци.многото самостоятелни партии внасят хаос за ръководство на страната.по-малко но по-качествени хора за управа.
  • 30 гон

    1 1 Отговор
    Започвам сериозно да се замислям за т.н. ''демокрация'' ...понеже от това което виждам то, ми дава правото да мисля че, демокрацията е една уникална машина за присвояване на пари, власт и брутален начин за налагане на мислене в една посока която да е ''правилната'' .....примери много !!!
  • 31 Перо

    1 2 Отговор
    Точно соросисткото радио ще каже,че демокрацията е в опасност!