Last news in Fakti

2 Юни, 2021 12:33 2 117 25

Байдън призова ЕС да положи усилия, за да се превърне във военна сила

  • джо байдън-
  • ес-
  • сащ-
  • нато-
  • военна сила-
  • призив-
  • сигурност-
  • армия

Заключенията на доклада със сигурност ще предизвикат ожесточена опозиция

Байдън призова ЕС да положи усилия, за да се превърне във военна сила - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Време е Европейският съюз да се превърне в глобална военна сила - и САЩ да спрат да осуетяват амбициите на Европа в областта на отбраната. Това послание се съдържа в нов доклад Центъра за американски прогрес, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, който е тясно свързан с администрацията на президента Джо Байдън, предаде агенция "Фокус".

Докладът, получен от POLITICO преди публикуването му в сряда, призовава президента на САЩ да насърчи ЕС да развива военни способности с твърда сила и да се откаже от американската традиция на противопоставяне на европейската отбранителна интеграция „под прикритието за предотвратяване на разточително дублиране с функциите на НАТО“. Това остава ортодоксалното мислене на повечето американски военни командири и дори за много правителства на ЕС. Докладът, публикуван само 10 дни преди Байдън да направи първото си пътуване в чужбина като президент на САЩ за срещите на върха на Г-7 и НАТО, призовава Вашингтон да насърчава европейските съюзници да харчат повече за своите военни нужди, за да постигнат целите на НАТО за разходи от 2 процента от БВП.

„Зависимостта на Европа от САЩ за нейната сигурност означава, че във Вашингтон притежават фактическо вето върху посоката на европейската отбрана“, се казва в доклада, написан от Макс Бергман, Джеймс Ламънд и Сиена Чикарели. „От 90-те години на миналия век насам САЩ обикновено използват ефективното си право на вето, за да блокират отбранителните амбиции на ЕС“. „Това често води до абсурдна ситуация, при която Вашингтон силно настоява Европа да направи повече в областта на отбраната, но след това силно възразява, когато европейският политически съюз - Европейският съюз - се опитва да отговори на призива“, продължават авторите, добавяйки: „Този политически подход е голяма стратегическа грешка - такава, която отслаби НАТО във военно отношение, напрегна трансатлантическия съюз и допринесе за относителния спад в глобалното влияние на Европа“.

Заключенията на доклада със сигурност ще предизвикат ожесточена опозиция от страна на някои политически лидери, дипломати от НАТО и военни командири, които вярват, че страните от ЕС по същество нямат способността да се защитават и че Брюксел, който вече се бори да разработи обща външна политика, никога не би могъл да действа като сплотена военна сила. Противниците на военната интеграция в ЕС отдавна предупреждават, че всяко дублиране на способностите на НАТО, особено в областта на „командването и контрола“, ще извлече жизнено необходимите ресурси от Алианса и ще служи само в полза на противниците, включително Русия. Въпреки това лидерите на ЕС, включително френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, отдавна подкрепят идеята за създаване на армия на ЕС - поне като амбициозна цел за подобряване на военната координация и сътрудничество в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    33 1 Отговор
    Това значи да отделя повече пари от бюджетите на европейските страни. Забравете за социална Европа.
  • 2 Майна

    46 2 Отговор
    Каква военна сила ,бе, ТИКВЕНИК ДЕМЕНТЕН...НИЕ ИСКАМЕ НОРМАЛЕН И ЖИВОТ БЕЗ ВОЙНИ...

    Коментиран от #6

  • 3 Спрете

    17 3 Отговор
    на кого са необходими тези зелени чорапи?!?
  • 4 Мухоморко

    40 3 Отговор
    ЕС да се реформира и да приеме Русия в съюза. С този ход веднага ще стане военна сила, без да харчи трилиони евра.
  • 5 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    35 1 Отговор
    Ха така, купувайте хАмериканско оръжие,
    за да подпомогнете закъсалата краварска икиномика...

    Коментиран от #11

  • 6 JEB

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    другари нормалният живот не идва с добри намерения..най-много да налапате някой куршум от някой не чак така нормален
  • 7 Долу сащ

    24 1 Отговор
    Ще се превърне когато скапания ЕС изгони 150 краврски бази, всички цру шпиони и смени статута на посолствата на консулства до 5 души!
  • 8 БайДрън...

    27 1 Отговор
    ... призова ЕС да положи усилия, за да се превърне във военна мишена на Русия...!

    Коментиран от #9

  • 9 JEB

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "БайДрън...":

    то и сега си е военна мишена така че нищо не се променя

    Коментиран от #12

  • 10 Аз ......

    10 8 Отговор
    Добре ми звучи НО БЕЗ САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ТУРЦИЯ.
    МОГЪЩА И СИЛНА ЕВРОПА.ДАНО ГО ДОЖИВЕЕМ!!!!!
  • 11 BILLA

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    E да де,то и затова нашият фен-Каракачанката даде милиарди на закъсалата щатска икономика...!И то за самолети модел1970 и освен това,които са само още на чертежи...
  • 12 Да де...

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "JEB":

    ...прав си...!Но поне БГ,да не ставаме ,,10"-ката на мишената наречена- ,,ЕС"...
  • 13 Ланс Линк

    7 0 Отговор
    Ако ЕС стане военна сила, ще ги посочите за заплаха за националната ви сигурност и ще започнете да налагате санкции.
  • 14 аз съм Веска

    3 0 Отговор
    ПОСЛЕ ОСТАВА САМО , И ВРАГЪТ ДА ЧАКАМЕ ДА НИ ПОКАЗВАТ....
  • 15 ами

    14 1 Отговор
    Прав е г-н Байдън. Няма само арабския свят, да се ползва от благинките на американската оръжейна промишленост. Време е и Европа да изпразни джобовете. Та, докато сме на темата - к'во стана с парите за нашите самолетчета? Олихвяват ли се ? :-) :-)
  • 16 Иван

    6 4 Отговор
    Купувайте оръжия от САЩ

    Коментиран от #17

  • 17 бай Дън

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Или, само ги плащайте.
  • 18 Банг-банг

    9 1 Отговор
    Точно така. ЕС трябва да положи усилия, за да се превърне във военна сила, но без САЩ. Трябва да се изгради Европейски Отбранителен Щит (ЕОЩ) само от европейски държави. Това би гарантирало военна европейска независимост без Америка. Тогава не могат да ни упражняват натиск да закупуваме тяхните оръжия. Общо взето НАТО чао....
  • 19 Bellingcat

    5 1 Отговор
    Време е Европейският съюз да се превърне в глобална военна сила
    а краварите пореден път ще седят на брегът на океана ще пият "дайкирето" и ще наблюдават "театро"
    ако някай не знае през втората световна война кога хората загиваха с милиони нашите ------ си провеждаха Оскари
  • 20 ЕС e 700 милиона

    3 1 Отговор
    И най-силната икономическа зона в света... може да създаде или наеме армия, която гарантира абсолютна независимост. И не е въпрос на патриотизъм и героизъм, 21 век ще спечели този, който има по-добър и бърз софтуер.
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    Те нямат метал една кола,като хората да направят,той иска да правят танкове....С Политиката на Примирение западната упаднала цивилизация не свикнала на ежедневен труден живот и хранена от столетие с гмо бок....ци е неспособна да създаде Армия,която да противопостави на Русия и Китай!!!Същото се отнася и за Краварите !Пред тях перспективата е самоунищожение!
  • 22 конфликт

    5 0 Отговор
    Последните пъти , когато обединена Европа се е правила на военна сила , руснаците паркират коне и танкове в Париж , и Берлин . След което САЩ затвърждават своето челно място за 50 -100 години напред . Айде нЕма нужда, тези филми сме ги гледали.
  • 23 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННА СИЛА Е СЪОБРАЗНО ЗАПЛАХАТА !!! КОЙ ЗАПЛАШВА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ?????? САЩ ФИКСИРА РУСИЯ ---НО С КАКВО РУСИЯ НИ ЗАПЛАШВА /КОГАТО ИМА СИЛА ДА НИ СМАЖЕ / !!! НО СМЕ СИ ОТ ВЗАИМНА ПОЛЗА С РУСИЯ И НЯМА КАКВО ДА ДЕЛИМ !!!!!!!!!??????
  • 24 Съгласен

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен, но това не става като промиваш мозъците на хората с джендъризъм, извращаваш младите и заливаш Запада с неинтегрируеми тълпи мюсюлмани, африканци и всякакви други, а като се опираш върху фундаментите на ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НИ. В България не ромите и нелегалните нашественици ще ти плащат военната техника, а работещите български данъкоплатци.
  • 25 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо САЩ говорят само за военна мощ ? Явно те са източника на ВОЙНИ в 21 ВЕК !!! разбира се това трябва да се случва далеч от тяхната територия , но това ще е до ВРЕМЕ !!!