ФАКТИ.БГ

Казусът с бизнесмена Веселин Денков: в какво е обвинен и каква е ролята на консултантите?

В какво точно е обвинен бизнесменът Веселин Денков, който беше задържан за над 10 месеца?

Публикувана: 20 Юни, 2021 21:30
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5680
Казусът с бизнесмена Веселин Денков: в какво е обвинен и каква е ролята на консултантите?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 36 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Антикорупционният фонд" (АКФ) е неправителствена организация, която работи за изобличаването на корупцията в България. Тя нашумя с журналистически разследвания като "Апартаментгейт", "Осемте джуджета", редица случаи на нарушения по Закона за обществените поръчки и други. Сега във фокуса на общественото внимание е тяхното разследване, наречено "Списък за бърз контрол", чийто предмет е историята на бизнесмена Веселин Денков, задържан за повече от 10 месеца, около когото се появяват "консултанти" с предложение да го освободят при определени условия. Те водят телефонни разговори с Ивайла Бакалова, с която Денков живее на семейни начала, но тя отказва да изпълни условията им, записва разговорите си с тях и дава публичност на записите. В резултат Денков е пуснат в домашен арест. По този повод DW потърси автора на разследването - журналиста Николай Стайков.

Господин Стайков, как и с какво Ви заинтересува казусът на Денков - на фона на не малкото и не по-кратки арести на бизнесмени напоследък?

Николай Стайков: Ключовите думи в случая са "протести" и "прокуратура" - вече знаех за няколко проверки по такава линия през миналата година, инспирирани от държавата. Иначе предварително не познавах Веселин Денков. Колеги ми подсказаха, че казусът му може да е интересен за мен, тъй като има сходства с "Осемте джуджета".

Споменавате протести, но нека тогава изясним в какво точно е обвинен Денков. Според една от версиите, бизнесменът е обвинен в това, че е плащал на протестиращите по поръчка на Васил Божков. Но според друга, той е обвинен в лихварство.

Николай Стайков: Точно така, но двете версии са омесени и това се вижда от документите по делото, до които получих достъп благодарение на адвокатите. Там се говори и за едното, и за другото без нищо да става ясно. Обвиненията са главно на основата на свидетелски показания, при това доста еднотипни, взети през миналия август и в голямата си част от анонимни, тайни свидетели. Като важно е и това, че те не са преки свидетели, а се позовават на друг - чух, че…, говори се, че… и т.н. Шансът на подобни свидетелства да издържат като доказателства в съда, особено на по-висока инстанция, е минимален…

Тогава излиза, че въпросът не е обвиняемият да бъде осъден, а да бъде държан в ареста, за да може едни - да ги наречем бенефициенти около прокуратурата, да се възползват като уредят освобождаването му, накъдето води вашето разследване. Как това се съотнася към подозренията, проявили се в други журналистически разследвания, че прокуратурата може да бъде използвана за политически или икономически разправи, които обаче ще постигнат целта си, ако обвиняемият бъде осъден?

Николай Стайков: Добре разбирам въпроса ви. И трите хипотези са валидни в различна пропорция в различните случаи. Попадал съм на случаи, когато специализираната прокуратура се е намесвала на едната страна в конфликти и с бизнес конкуренти, и с политически опоненти. А най-интересни за мен са случаите, когато създаваме проблем, за да продадем решаването му.

За случая с Денков несъмнено е валидна третата хипотеза, както показват предоставените от Ивайла Бакалова записи. Но и хипотезата за политическа разправа не бива да бъде изключена, предвид обвинението, че Денков е финансирал протестите. Още повече, че за него нито има доказателства, нито е ясно защо това да е престъпление, освен евентуално за данъчните. Засега изглежда като че ли обвинението за финансирането на протестите е забравено, но това може да е класически трик на прокуратурата, при който някои от обвиненията се вкарват в отделни досъдебни производства и се поставят "на трупчета", за да се използват в необходимия момент.

Влязлото в съдебната зала обвинение, че Денков е участник в организирана престъпна група за лихварство също е дотолкова необосновано, че адвокатите на защитата сами молиха да им посочат някакви факти, които го доказват, за да могат да ги оборят.

А Вие имате ли насрещни доказателства, че обвиненията срещу Денков са необосновани?

Николай Стайков: Те са преди всичко в разминаванията и откровено неверните твърдения на свидетелите, върху които основно се градят обвиненията. Например, Веселин Денков или е метър и седемдесет, или е метър и осемдесет и шест, или си го виждал, или не си го виждал, или е бил в Дубай на определена дата, или не е бил… И така нататък, няма как да е вярно и едното и другото. Нека да го кажа директно - и аз, и мои колеги имаме все повече съмнения, че се фабрикуват свидетели за целите на обвинението, че то е скалъпено. Един от типичните индикатори за това е обвинението в организиране на престъпна група между хора, които никога не са се виждали.

Сега да отдадем дължимото на консултантите - те имат ли участие в набелязването на жертвите? По какви критерии става то - първо, трябва да си достатъчно богат, както при отвличанията ли?

Николай Стайков: Подозирам, че има такова набелязване, но едва ли е систематично с бази данни и т.н., по-скоро става постепенно и случайно в една система, която позволява това да се случи. Мисля обаче, че в случая със записаните от Ивайла Бакалова разговори попаднахме на двама истински професионалисти. Това си личи от начина им на говорене - много ошлайфано, както и по това, че след като публикувахме първата част на разследването имахме множество обаждания, над десет - на хора, които са били тяхна жертва. Единият от тях е и бивш служител на системата, който понастоящем живее с магистрат.

Ние постъпихме с тях според стандартите на нашата професия и ги потърсихме лично, за да изложат своята гледна точка.

Те не се ли опитаха да се скрият от вас, вместо обществото да разбере, че става дума точно за Емил Писков и Мартин Божанов, познат като Марто Нотариуса. Не се ли боят от медийна публичност?

Николай Стайков: Не, по-скоро разчитат на медиите, за да се представят така, както искат да изглеждат в очите на обществото и да изложат защитната си теза: ние ви консултираме само как да намерите правилния адвокат, което струва пари. Не е рекет, а консултантска услуга и не е престъпление консултантът да вземе хонорар за нея, включително и голяма сума. И те имат своите клиенти, които приемат нещата по този начин, някои от тях са доволни и ги препоръчват на други.

Всяка една корумпирана система има нужда от такива посредници, доколкото корупцията е интимен акт. Трябва да има кой да прецени дали едната страна е готова да даде, а другата да приеме.

Не трябва ли прокуратурата да се опита да свали корупционните подозрения от себе си като подведе под отговорност въпросните посредници?

Николай Стайков: Смятам, че има достатъчно данни за проверка на дейността на тези хора и контактите им с магистрати. И това дали прокуратурата ще започне такава проверка е истинският практически тест за интегритет на системата.

Откъде пак изникна бившият депутат Яне Янев като консултант в тази история, който впрочем беше и съветник на бившия премиер по въпросите на корупцията?

Николай Стайков: Категорично искам да кажа, че не бих го сложил в една група с другите консултанти. Най-малкото, защото не говори за пари. До него води верига от човешки контакти, потърсен е за приятелска помощ, което не значи, че не е готов да осребри запазените си контакти в системата. Янев чрез адвокатите си ни забрани да публикуваме записите с него, но ние го направихме в обществен интерес, пък той да предприеме срещу нас каквото иска. Защото за нас публичността, осветяването, светлината, дори само камерата в телефона, ако искате, е най-голямата ни сила в борбата с корупцията.

Автор: Георги Лозанов

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 36 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Чекмеджан
1 Отговор
В нищо съществено не е обвинен! Всичко е "Пунта Мара"! Просто е неудобен! Тиквеника разбира се е " невинен"! Нема такъв наглец!

Оценка:
-6 +44

ПрокорорО
2 Отговор
Хем арестуван, хем изнудван, междувременно ограбен и за капак, ако може някой наш човек да му вземе бизнеса! Слава на ГЕРБ, ДС и БКП, а Масква гледа блажно и дава мило и драго това да продължава… БЪЛГАРИ!!!!

Коментиран от #10


Оценка:
-7 +23

яяяя
3 Отговор
Зад това НПО стои ЦРУ, както и зад DW ! Лидер на руският аналог е небезизвестният Навални, осъден кражби.

Оценка:
-5 +15

Чалгаров
4 Отговор
Е тоз честен чиляк как ши го държът у затворо толкУз дълго време

Оценка:
-1 +6

Илхан
5 Отговор
Гербавите изгониха сумата и народ от България, погубиха много съдби, 12 години геноцид над народа.

Оценка:
-4 +24

Весо брадата
6 Отговор
Виден измамник от Магура,солоташак на Божков,домакин на велинградския портиер Божков в Дубай.Низост

Оценка:
-6 +7

Капама
7 Отговор
Че наш Веско дава пари на лихви е факт!! Всички го знаят това ! Ама имтой като Божков докато си плащаше неревеше!! А сега олеее тормозят ме!

Оценка:
-5 +7

Владо
8 Отговор
Антикорупционният фонд дали е получил разрешение от наблюдаващия прокурор да разгласява материали от разследването? Нека си прочетат чл. 360 от НК преди да търсят сензация!

Оценка:
-11 +3

GitHub
9 Отговор
евала на Ивайла, разката простите милиционери, които са и безкрайно страхливи освен тъпи кат гръз

Оценка:
-4 +12

Само питам
10 Отговор

До коментар #2 от "ПрокорорО":


А Масква какво ти е виновна?Че няма списък Магнитски по който да точи кинти?

Оценка:
-0 +4

Бъбу
11 Отговор
Само да попитам, кой плаща масрафа на този "антикорупционен" фонд, защото и аз мога да си сложа името робин худ например, но това не значи че съм робин худ. Тези фалшиви борци с корупцията открито стоят зад определени икономически и политически интереси и са дъвка за простолюдието. Такива са и левичарската DW които поучават хората и винаги говорят като от последна инстанция. Айде холан, кой не знае весо парцала, кой не знае лихварските му подвизи или пък к... ските подвизи на застаряващата Ивайла. А към разследващия журналист, ами господине, сега на мода са доказателствата от типа на една жена каза на пазара. На база на такива доказателства, борците като вас срещу корупция, ни проглушиха ушите как някой от предходните управляващи бил човекоядец, друг бил източил язовир, трети бил разкрил данъчно осигурителни информацив/с обществен достъп до тази информация/, така че не виждам от какво се възмущава те, да не би да мерките с двоен аршин.

Оценка:
-6 +3

гост
12 Отговор
Не, че олигарси като Стайков, Банев, Арабаджиев са чисти като моминска сълза. Но нашата Каскература ПЪРВО АРЕСТУВА ПО "ОБОСНОВАНИ ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ" , А СЛЕД ТОВА СЪБИРА ДОКАЗАТЕЛСТВА. Не могат да те държат в ареста 2 години и 10 години да бъдеш подсъдим и под домашен арест. През това време трябва да клекнеш, т. е. да си платил СЪОТВЕТНИЯ ОТКУП, КОЙТО ДА БЪДЕ РЕЗПРЕДЕЛЕН НАГОРЕ ПО ВЕРИГАТА. и накрая потърпефшите осъждат България и масрафа го плащаме всички ние, а не корумпетата от т.н. "СЪДЕБНА СИСТЕМА" !

Оценка:
-1 +5

По интересен
13 Отговор
е списъкът за "бързо реагиране". Кой е изготвял този списък и на кого е предаван. Също така много е интересно как без да знаят клиентите на банката е въведено видеонаблюдение в трезорите?!? Кой директор и на какво нормативно основание е разпоредил видеонаблюдение. Как се осъществява то - чрез записи или наблюдение в реално време. Как става сигнализирането за включване на ползващия трезора в "списъка" на нарочените.АЛОУ, къде е банковата тайна?!?

Оценка:
-0 +1

ванката
14 Отговор
Този не поръча ли убийството на Марангозова ?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Доналд Тръмп
Кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия атакува своя опонент Бен Карсън:
Това са странни избори, нали? Ако удариш майка си по глава с чук, резултатите ти се повишават."

Още бисери
ТОП 5