Last news in Fakti

29 Юни, 2021 10:00 3 039 51

Искаме политици, които не лъжат

  • корупция-
  • политици-
  • българия-
  • слави трифонов-
  • христо иванов-
  • дб-
  • итн-
  • млади българи-
  • избори

Кой лъже най-много? Кои политици са най-компетентни? Кои поемат конкретни ангажименти? Това са въпросите, които вълнуват младите и активни българи. Техните гласове може да се окажат ключови за изборите на 11 юли.

Искаме политици, които не лъжат - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

До предсрочните парламентарни избори остават близо две седмици. Засега е ясно, че в следващия парламент със сигурност влизат поне шест партии. Ясно е и това: че каквото и мнозинство да се сформира - то ще е крехко. Социолозите не се наемат да прогнозират със сигурност нито кой ще е първи - ГЕРБ или "Има такъв народ" (ИТН), нито как ще се наредят следващите няколко партии и най-вече "Демократична България" (ДБ) и ДПС, при които надпреварата е ожесточена. Ключови ще се окажат избирателната активност, мобилизацията в последните дни преди 11 юли и вотът в чужбина.

Една млада част от гласоподавателите, която беше активна по време на протестите миналото лято, постави основите на сериозното разместването на политическите пластове, което наблюдаваме от 4 април насам. Техните гласове могат да се окажат ключови. Но какви народни представители искат да видят в следващия парламент?

Такива, които не лъжат

Даниел Янев е на 26 години и живее в Берлин. Преди последните парламентарни избори заедно със свои съученици от 91. Немска езикова гимназия в София създава инициативата "Лъжеш ли?" - в рамките на предизборната кампания проверяват достоверността на изказванията на политиците по време на дебатите. Даниел казва, че работата по проекта е разколебала и неговия избор: "Бях решил за кого ще гласувам. Но се почувствах разколебан, след като отделни политически лица правеха неадекватни твърдения. "Лъжеш ли?" разви доста критичното ми мислене".

От "Лъжеш ли" констатират, че през тази кампания дебатът е останал на заден план. Затова ги питаме кой е лъгал най-много преди парламентарния вот през април. "Избягваме да използваме понятието "лъжа", наричаме го "невярно твърдение", защото някои от тях не са умишлени, а са резултат от незнание", уточнява той. "Но от гледна точка на политици това беше Мая Манолова. От партиите - логично тези с най-много ефирно време - БСП и ГЕРБ." За да проверят твърденията, те проследяват 23 часа от дебатите. От партиите, които в крайна сметка влизат в 45-о Народно събрание, с най-малко неверни твърдения се оказват ДПС (5) и "Демократична България" (6). "За ДПС и ВМРО, които са със само по пет неверни твърдения, трябва да се отчете, че те по-рядко влизат в някакви полемики и не се опитват да злепоставят управляващите", обяснява Даниел.

Като определящи за неговия избор на 11 юли Даниел Янев посочва няколко политики: дигитализация, пенсии и съдебната система - "отчетността на главния прокурор, специализираните съдилища, разпределението на делата".

Такива, които са компетентни

Борислав и Теодора са на 27 и са завършили право в Софийския университет. И за тях правосъдната реформа е важна. Но смятат, че фокусът не може да е само върху тази сфера. "Силна конкуренция виждам само при юристите и то на новите партии", казва Борислав, "юристите на партиите на статуквото не могат да вдъхнат доверие и на първокурсник". Той поставя акцент и върху икономиката: "Очаквам политики, насочени към увеличаване на конкурентоспособността на икономиката ни". И споменава част от тях - практическо обучение, насърчаване на контактите между бизнеса и учебните заведения и стимули за стартъпи и иновации.

Теодора забелязва по-сериозен интерес към политическия процес от страна на младите, в това число и по природозащитни теми. "Гледам по сестра ми, която е в 11 клас. Има жестоко раздвижване - от пълна апатия до това да почват да се интересуват, да обсъждат политика и т.н. Но като цяло трябва да се започне от малките неща, за да се постигнат големите - не можем да спрем самолетите преди да сме се научили да рециклираме", смята тя.

Тя казва обаче, че и партията на Слави Трифонов има голям принос към активността на младите. "Покрай участието на Слави, на когото не гледат като политик, се случва раздвижване и младите опознават и другите играчи." Какви обаче са кандидатите на партията на Трифонов и какво предлагат те? "Това продължава за мен да е тъмна Индия", казва Теодора. И за "Лъжеш ли?" ИТН до голяма степен остава енигма. "Те изобщо не са се явявали на дебати", обяснява Даниел. Дали това не е стратегия - ако не участваме в дебати, няма как да сгафим? "Да, може да се каже. Неучастието им в дебати не означава непременно, че ИТН не са лъгали, но ние няма как да го проверим."

"Депутатите трябва първо да бъдат водени от политиките и каузите, в които са компетентни, но това не означава, че не трябва да имат поглед и към останалите сфери от публичния живот", казва Теодора.

И Борис Бонев от неправителствената организация "Спаси София" иска да види експерти и професионалисти в следващия парламент. "Достатъчно си патихме от изцяло некомпетентни и корумпирани партийни парашутисти, които завзеха всяко кътче на държавната администрация", казва той. Като независим кандидат за кмет на София преди две години Бонев спечели доверието на много млади хора. Миналата седмица заедно със "Спаси София" подкрепиха девет от кандидат-депутатите на ДБ.

Такива, които поемат конкретни ангажименти

Защо само от ДБ? "В никакъв случай не казваме, че други кандидати няма да се справят с тази голяма отговорност, но за нас е важно да подкрепим хора, с които вече сме работили за София." Той определя деветимата кандидати като личности "със знания и интегритет".

Подкрепата на организацията не идва просто така. "Хората, които подкрепяме, поеха ангажимент заедно да работим за промени на 10 ключови за София закона, които да помогнат за решаването на проблемите на града" А кои са те? "Да се промени закона за културното наследство, за устройство на територията за спиране на презастрояването, както и този за атмосферния въздух, за да се гарантира, че столицата ни най-сетне ще може да диша. Също така ще търсим подкрепа от държавата при отчуждаването на имоти в паркове, финансовата децентрализация на общините и прехвърлянето на държавни имоти, които не се ползват", обяснява Бонев.

Такива, които гледат напред

Петима от подкрепените от тях кандидати са представители на "Зелено движение". Предстои ли в София "зелена вълна", подобна на тази в Западна Европа? "Нашата организация е част от настъпващата от Европа "зелена вълна", свързана с градски активисти и движения, които влизат в управлението на любимите им градове. Това се случи съвсем скоро в Загреб например, където партньорската ни организация "Загреб е наш" и техният кандидат Томислав Томашевич спечели изборите за кмет с огромно мнозинство и силно зелени политики", казва Бонев. И допълва, че в София конкретно прилагането на зелени политики е повече от належащо. "Борбата срещу мръсния въздух, заради който всяка година над 900 софиянци губят преждевременно живота си, е един от основните ни приоритети. Второто направление е намаляването на автомобилния трафик, което може да се случи само с осигуряването на алтернатива."

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма такова нещо!

    19 3 Отговор
    Човек ако не лъже, не може да влезе в политиката!
  • 2 ГЕРБ

    15 3 Отговор
    Такова животно няма и никога няма да има
  • 3 Последния Софиянец

    23 22 Отговор
    Засега Мая ,Слави и Христо Иванов не са ни лъгали.Каквото обещаят на площада го правят.Ще видим нататък.Ще създадем гражданско общество което да мачка и контролира политиците.

    Коментиран от #33

  • 4 Иван

    7 1 Отговор
    Няма такъв!
  • 5 гадно

    8 1 Отговор
    Тов е нонсенс политик да не лъже няма, но поне да крадат по-малко и съдебната система да си върши ръботата като ги праща на топло това струва ми се е по-реално.

    Коментиран от #9

  • 6 1618

    20 7 Отговор
    Борисов е олицетворение на корупцията, и неговите министри не изоставаха в това.От ГЕРБ по крадлива, манипулативна, лъжлива, диктаторска партия няма в България!ГЕРБ са първи по рекет и полицейщина!Използват НАП, ДАНС и полицията за разплата с „неудобните”! Страхуват се от разследвате!Наглостта и лъжите им са пословични!
  • 7 честен ционист

    10 3 Отговор
    Няма политик в света, който да не лъже. Въпросът е кой го прави по-умело, да не разберете и кой като каруцар Баце.
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    10 0 Отговор
    В БАН бе направен робот който звъни при всяка лъжа. На показването му в НС му изгоря , зумера, платката и защитата 😉😉😉
  • 9 Последния Софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    Ако от милиони за поръчки откраднат няколко хиляди никой няма да забележи,ама те са лакоми ,искат за четири години да оправят и внуците си и правнуците.А нашите внуци да плащат.Няма да стане.
  • 10 Айде сега..

    2 1 Отговор
    Политика е като много ухажвана жена,как да и поискаш да не ти "изневерява"? Как?!

    Коментиран от #34

  • 11 Българка

    6 11 Отговор
    Подкрепете с номер 23 ДБ. Те са последователни, имат експерти във всички области. Години наред се борят за радикална съдфебна реформа, която да върне законността и справедливостта. Имат готови проектозакони в почти всички сфери

    Коментиран от #21, #42, #44

  • 12 Лъжебочко

    11 5 Отговор
    Не лъжа! Вервайте ми! 500 000 000 км магистрали съм построил. До Юпитер със здездоходи на почивка ще ви пращам... Обещах!

    Коментиран от #23, #37

  • 13 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Ако политягите спрат да Лъжат и Крадът, лично отменям гравитацията.
  • 14 Даката

    7 5 Отговор
    Знам политик който не лъже...има дворец под витоша с 12 спални и 12 бани и още един в Несебър само с 6 бани и всичките придобити със спестявания от държавна заплата.
  • 15 мислещ

    4 5 Отговор
    И какво ако някой не лъже, но е открито срещу нормалността или свободата? Виденов е откровен комунист, ДБ и ИСМВ са открито за джендърството. ГРОБ са изроди, но не заради лъжите, а отново заради това, зад което стоят с действията си.

    Коментиран от #17

  • 16 марсианец

    2 3 Отговор
    Да си внесем цар от чужбина? вече е правено и работи ...

    Коментиран от #38

  • 17 мислещ

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "мислещ":

    Освен това абсолютно всички партии, влизащи със сигурност в парламента, подкрепят корумпираните завитници на мутрите, на джендърството и на всичко антибългарско и античовешко - паразитните дегенерати от съюза. Някак си не ме топли откровеността им по този въпрос.
  • 18 Скептика

    9 1 Отговор
    И да крадат по-малко, че от 30години грабят като за последно
  • 19 Тошко

    4 9 Отговор
    Слави не лъже! В шоуто всичко е истина! Истина е, че Ванката е по свестен от Слави. А като политик Славуцата е кукла на конци, а кукловода му е Фатмак с зелени чорапи. Всички обичат чалгата и мразят ББ, защото не могат да управляват, а им се иска!
  • 20 Го4о до редактора

    3 2 Отговор
    Редактора думата Фатмак се пише с малко (ф)!
  • 21 Сиганин

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Това преди да се надрусаш ,го писа или след
  • 22 ПСР

    10 1 Отговор
    Значи,един виден политлидер от БанкИ,трябва на мига да бъде отсвирен от сцената."Майтапите"му,станаха непоносими.Сборен образ от куп герои-Пинокио,Остап Бендер,Бай Ганьо,барон Мюнхаузен,дон Кихот...лекарите по душевно здраве явно не са в час,що за казус им е поднесен,за невероятни проувания и иновативни публикации.Би трябвало да оформят нова диагноза с буква F.Лекувайте този лидер поне с половин милиард км.в час!

    Коментиран от #24

  • 23 Вида

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Лъжебочко":

    Тази лъжа е публикувана предизборно в Факти и гъските на ИТН вече я преповтарят една седмица. Ти защо се хващаш като каракуда на въдицата?
  • 24 Тошко

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "ПСР":

    Моля, моля.... Пинокио е запазена марка на Ристю. Не може да се отрече, че дългия нос на Ристю е от ежедневните му лъжи, че не е наследник на комунистическото семейство Бойкиеви!
  • 25 Съдията Дред

    2 1 Отговор
    Политик, който не лъже, и хапче, от което се отслабва, има само в рекламите.
  • 26 Янчо

    0 1 Отговор
    Искаш ама няма
  • 27 Уви

    0 1 Отговор
    Нема, нема, век' да се роди,
    политикът без лъжа огин го гори.
    Като зине, та запей,
    ще избълва змей.
    Като види той пара,
    ще я прибара.
    Нема, нема, не се надай ти,
    политикът без лъжа да те защити.
  • 28 Политик

    0 0 Отговор
    Аз да лъжа и крада,никога хаха
  • 29 DW Разлайвате кучетата!! Спаси София

    3 0 Отговор
    Партията, на Евг, Бакарджиев, Б Бонев искал в Парламента иди какви си, депотати, Али Бали, Бунта Мара, Питайте Бакърджиев.защо, не продаде, на Канадците, GSM Оператора за 230мил навремето,толко даваха, аго продаде на Гърците за 130мил???Спаси София????
  • 30 100pera

    2 1 Отговор
    За мен, статията е едностранчива и в подкрепа на ДБ. Политическа пропаганда.
    Що се отнася до младежите от това "Лъжеш ли?" - браво, но все пак, DW да бяха ги попитали, как точно са установявали, че едно твърдение е невярно, на базата на какво. Защото иначе стигаме до хорицата от кръга "8-те джуджета" - напълно невинни до постановена присъда, до каквато едва ли някога ще се стигне. Ако някой сега каже, че са виновни, то обективно погледнато той лъже.
    Понякога, недоизказаната истина е по-лоша от лъжата. Изместването на фокуса също. Нека дам пример:
    2-та кораба за ВМС, които ни струват 1 млрд. Сключен е договор - в рамките на решенията на НС. Всичко е законно. Сега се оказва, че въоръжението на корабите ще ни струва още 0.5 до 1 млрд. допълнително. При това, дали сме правото на една чужда частна компания да реши какво точно да бъде то. Или пък белите тениски, закупени от МО на цена по 50 лв. бройката. Ако някой нарече станалото грабеж, веднага ще се сблъска с твърденията, че всичко е напълно законно и това ще е абсолютно вярно. Но, нали именно в това е същността на дефиницията за държава на мафията - да се граби законно. По-страшното от липсата на реформа (напр. в съдебната система) е унищожаването на истинския парламентаризъм, защото именно в него е съсредоточена демокрацията.
    Впрочем, твърденията, че по времето на ГЕРБ България не е постигнала много, са лъжа. Но тази истина има и друга страна - постиженията са големи въпреки грабителското управление на
  • 31 Добрият човек

    3 1 Отговор
    Герб спечелят ли, то тогава България ще оглави класацията за най-корумпирана държава в света!
  • 32 100pera

    1 2 Отговор
    Впрoчeм, твърдeниятa, чe пo врeмeтo нa ГEРБ Бългaрия нe e пocтигнaлa мнoгo, ca лъжa. Нo тaзи иcтинa имa и другa cтрaнa - пocтижeниятa ca гoлeми въпрeки грaбитeлcкoтo упрaвлeниe нa ГЕРБ България щеше да е постигнала в пъти повече.
  • 33 ъъъъъ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    слави каза , че нищо не е обещавал. виж си нещата отново!
  • 34 така

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Айде сега..":

    Разделете се и няма да ти изневерява.
  • 35 Brain

    0 0 Отговор
    Интервюто за постъпване на работа като ПОЛИТИК включва начини за лъжа и измама и крупни кражби. Иначе не става....Това си е като да постъпиш в затвора.
  • 36 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Аз пък искам алкохолици, пиещи само........преварена вода !!
  • 37 Добра ирония 😄

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лъжебочко":

    А ние тук на Юпитер от кога чакаме да ни пратите някой обявил се Бог.
  • 38 www

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "марсианец":

    А защо и акъл да не ти налеем?
  • 39 Томислав Дончев

    0 0 Отговор
    Точно де : Бойко Борисов
  • 40 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Няма политик, който да не лъже. Това им влиза в длъжностната характеристика.
    Честните политици са такива, които лъжат, но не са ги хванали още.
  • 41 Хаха

    2 0 Отговор
    Преди да дадът клетва, детектор на лъжата за всеки политик. Дотам я докарахме.😆

    Коментиран от #46

  • 42 Не ма

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    бульо. Много си заблудена. Това са остатъците на бандата на костов, гарнирана с други отлюспени.
  • 43 абг

    0 0 Отговор
    ... като баба девила меркел.
  • 44 абг

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Забравила си да споменеш и че сред тях има много привърженици на нокаутите и локдауните.
  • 45 чико

    0 0 Отговор
    Т О Й не ЛЪЖЕ . ПОСТРОИ ПОЛОВИН МИЛИАРД МАГИСТРАЛИ В БЪЛГАРИЯ ЗА 12 г. Ф А К Т
  • 46 КуКу Къш

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хаха":

    И също така:
    - тест за наркотици!
    - психиатричен тест!
    - изпит по български език!
    - проверка на дипломите за образование!
    Грантирано, поне половината от кандидатите, особено някои по-известни, ще дадат фира!
  • 47 ех само

    2 0 Отговор
    комунистите не лъжат това са мая дончева корни р петков христя иванов атанасов те винаги казват истината но само грозната истина те никога тне падат по гръб те саво казват на черното бяло и обратно
    това са комунистите те винаги са прави и никога не грешат
  • 48 Един

    0 0 Отговор
    Няма такива ! Блажени са вярващите!
  • 49 Този

    1 0 Отговор
    Бонев е голям интригант. Сега се чуди какъв PR да си прави с някакви "зелени активисти" от продънената ДеБъ. Що за "софиянци" са гласували за този човек да бъде общински съветник? Колкото по-скоро го разкарат от СО, толкова по-добре за София.
  • 50 123

    0 0 Отговор
    Слави и партията му не показват програм за управление, не казват какво ще правят за дамогат да ги изберът всчки недоволни от досегашните правителства.Парията е основана на омраза явно старите приятели Слави и Борисов яко са се скарали. Показателно че лъжат на Слави хората е че веднага се отказаха от мажоритарното гласуване, с извинението че ГЕРБ искали същотото. Аз сега има подмяна а не промяна.
  • 51 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    НЯМА ТАКИВА -------------ВЪВ БЪЛГАРИЯ ........................