22 Юни, 2021 18:33 9 947 21

Николай Стайков пред ФАКТИ: Гешев е едно от лицата на постоянната негативна селекция в българското правосъдие

  • николай стайков-
  • антикорупционен фонд-
  • разследване-
  • ивайла бакалова-
  • веселин денков-
  • журналист-
  • иван геше-
  • правосъдие-
  • специализиран съд

"Нашата цел винаги е била да видим обществената полза в частния случай и тя е осветяването на корупционните практики, на конкретните механизми, по които се извършва съответното корупционно влияние в съда", каза журналистът от Антикорупционния фонд

Николай Стайков пред ФАКТИ: Гешев е едно от лицата на постоянната негативна селекция в българското правосъдие - 1
Снимка: ФАКТИ

„В момента, в който започнахме да се занимаваме сериозно с това разследване, основната жертва вече беше няколко месеца в затвора – в Централен софийски затвор, откъдето правихме първите интервюта по телефон. Той беше пуснат в деня, в който пуснахме тийзър на разследването – това беше една седмица след като финализирахме разследването и започнахме да искаме интервюта, тоест започна да се разчува, че се прави нещо. Категорично смятам, че нещата са свързани. Ако имате осем, девет или десет искания за промяна на мярката и изведнъж единайсетото се уважи, очевидно, че нещо е станало“.

Това каза разследващият журналист Николай Стайков от Антикорупционния фонд пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Темата на разговора беше последното изследване на фонда „Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“.

„Подозирам, че от Специализирания съд са осъзнали, че това е последното нещо, което им трябва, при положение, че върви сериозна дискусия – най-малкото казано, за бъдещето на специализираното правосъдие“, допълни Стайков.

„Това е реалността, която не виждаме - политиката, която стои зад фасадата на правосъдието и странните механизми, по които се получава това, което наричаме правосъдие, но много често е далече от него. Филмът е изключително интересен и го продължаваме“, каза още Стайков и обясни, че след излизането на първата част на разследването до него са стигнали обаждания от много хора, които разказват за многократно повтаряне на неправомерните действия на посредниците между съдебната власт и потърпевшите във филма.

Припомняме, че филмът на Антикорупционния фонд, чийто автор е Николай Стайков, разказва как във времето, което бизнесменът Веселин Денков прекарва в ареста, жената, с която съжителства – Ивайла Бакалова, бива консултирана, че Денчев би могъл да бъде освободен срещу големи суми пари. Споменава се сумата от 100 хиляди евро. Бакалова предоставя записи на разговори с различни хора. Във филма се поставят под съмнение и мотивите за обвинението срещу Денков.

„Няма тайна или конспирация в цялата работа. Ивайла Бакалова е една смела жена, тъй като това, което прави, изобщо не е лишено от риск. Още от самото начало тя беше взела решението от коя страна на закона ще бъде. Тя ни предостави записите с пълното съзнание, че от това би могло да има последствия, с цел осветяване на истината за начина, по който се случват нещата в съдебната система“, разказа Стайков.

На въпроса какви са обвиненията срещу Денков отвъд политическите обвинения, че посредничи между Васил Божков и протестиращите, Стайков отговори: „Обвиненията са в лихварство, което е малко странно поради две причини. Първо, той има официален бизнес, който е свързан с даване на заеми, но по официален път – с лицензирана финансова къща. Това е меко казано странно. Все едно да имате официална фирма, за да излъчвате нещо, но да излъчвате и нелегално. Второто нещо, което видях, когато отворих делото е, че свидетелските показания и свидетелите са изключително странни. В най-малко половината от разпитите разследващите са разпитвали за протестите от миналата година. Самото съдържание очевидно показва, че въпросите, които са задавани и връзките, които са търсени, винаги водят към протестите“.

„Като човек, наблюдавал доста протести от 2013 година и преди това, мога да кажа, че ролята на финансирането е изключително преувеличена. В същото време обаче има огромно институционално търсене – очевидно, за да се докладва нагоре за разкрити подобни схеми. Какво имам предвид – помните, че Прокуратурата разпространи СРС-та на разговори между Васил Божков и депутата Александър Паунов от Комунистическата партия в България. Ако слушате въпросния разговор, оттам излиза, че едва ли не десетки хиляди хора са организирани и като на Бузлуджа са напъпили жълтите павета. Абсолютно всеки, който е бил на протестите, може да си извади от архива личните впечатления и да види, че чисто визуално там много малко хора спадат към тази категория на организирания протест“, коментира журналистът.

„Това, което беше изнесено във връзка с разследванията на протестиращите - там е имало разработки по линия държавен преврат, масови безредици и престъпления срещу държавата. От друга страна, виждаме, че по линията на Веселин Денков е имало нещо друго. Може да е било същото и те да са били в едно. Гадаем, тъй като нямаме информация. При всички положения обаче виждаме целенасочено действие на службите за следене, проучване на причините и на активните организатори на протеста. Това е политическа задача“, каза още Стайков.

„Изкушението да имаш служби и да ги използваш явно е доста голямо“, допълни той. „Стана ясно, че по линия на Веселин Денков има най-малко една разработка. След това от нея имаме отделена една друга (…). Не знаем дали това е същата или не, по която са били слушани вече известните лидери на протеста или по някакъв начин свързани с организацията на протестите, които също са били слушани. Подозирам, че в най-скоро време - с оглед на промените в ДАНС, ще станат ясни, ако има и още. Няма как това нещо да остане скрито и покрито“, смята журналистът.

На въпроса какво цели разследването на АКФ, Стайков отговори: „Нашата цел като организация винаги е била да видим обществената полза в частния случай и тя е осветяването на корупционните практики, на конкретните механизми, по които се извършва съответното корупционно влияние в съда. За мен работата по този случай беше много улеснена, тъй като имаше човек, който направи контакт, имаше доверие към нашата организация и Ивайла Бакалова беше решила твърдо от коя страна на правосъдието е“.

„Изкарали сме единствено нещата, които носят публична информация и осветяват това, което според нас обществото би трябвало да знае за конкретните механизми, неформалната част какво се случва в кухнята на специализираното правосъдие. Това е изключително важно, защото има огромни очаквания към специализираното правосъдие. Помните с каква задача беше първоначално създадено, как постепенно бяха увеличавани правомощията му и изведнъж виждаме миналата година с „Осемте джуджета“, както каза един от основните герои, „с Любена Петрова“ – жената на Пепи Еврото, „в Специализирания съд влязохме като в църква – на широко отворени врати“. Много хора влизат там като у дома си и се чувстват като у дома си. След това, когато се наложи да се извадят записите, за да се докаже, че те са влизали или излизали и са носели това или не са носели онова, всъщност не могат да се открият видеозаписите“, каза още Стайков.

„Това, което изглежда рисково – участието в такива корупционни механизми, всъщност може, ако стига до верните хора, да се окаже, че е ниско рисково“, смята журналистът. „За да липсва разследване, Специализираната прокуратура и лично главният прокурор да носят такива имиджови поражения, трябва да има някаква много сериозна причина. Само гадаем каква е тя“, допълни той.

„Няма един единствен модел. Според мен моделите са шарени като живота. Тоест има както намеса отгоре по политически причини, така и чисто криминално влияние с желание да дадем решение на измислен проблем, което всъщност е една от най-добрите сделки, ако си в легитимния бизнес. В случая не говорим точно за това. Моделите са ясни, но животът е малко по-шарен, по-комплексен и обикновено те се застъпват, преплитат“, каза още Стайков. „В българското правосъдие – особено в Прокуратурата, според мен това, което се е случвало години, десетилетия наред, е една изключително сериозна постоянна негативна селекция. Нагоре са се издигали основно хора, които са заслужили не с това, което са разкрили или извършили, а обратното – с това кого са оправдали, чие дело са покрили в чекмеджето или в архива“, допълни журналистът.

„Въпросната негативна селекция си има конкретни лица. Никога не съм крил, че за мен Иван Гешев е едно от тези лица“, каза журналистът и даде пример с делото „КТБ“. „Оттам се очакваше да разберем защо политици са ходили на опашка пред кабинета на Цветан Василев, защо са влизали, защо понякога дори не са минавали през кабинета, а са отивали директно при касиера Бисер Лазов, защо е било това нещо, каква е била целта, имало ли е спонсориране на политически кампании и на политици, на депутати“, обясни Стайков.

„За мен Иван Гешев е номер 1 в списъка с хората, на които огромен брой от хора им дължат услуги лично“, категоричен беше той.

Разговорът премина към санкциите по закона „Магнитски“. „На практика това е политическо решение на американската администрация. Подобни преписки като „Магнитски“ могат да престоят години, десетилетия в едни чекмеджета на комисии в Сената и Конгреса на САЩ. Това е изцяло политическо решение на американската администрация. То започна още преди да се смени администрация с едно решение за съдия Миталов (б.р. в началото на 2020 година на съдия Андон Миталов беше наложена забрана за влизане в САЩ заради участие в корупция), което предизвика много критика и в България, и другаде, че на практика това не е решението, което българските граждани биха очаквали. Това не е останало незабелязано и аз мисля, че са били направени верните избори. Видяхме решение, което като сила, като мащаб, като обосновка беше много по-различно от това, което видяхме по-рано“, коментира Николай Стайков.

Лили Маринкова посочи, че от американска страна са проведени анкети с представители на граждански организации и с журналисти. На въпрос какви е възможно да са били тези анкети, Стайков отговори: „Да, има такива водени анкети с уважавани български НПО-та“, а на въпроса дали самият той е участвал в подобни разговори: „Да, имало е такива неформални срещи, което е било част от един по-голям процес на събиране на подробна информация”.

„Виждам, че много малка част от информацията е минала филтъра. Тоест информацията очевидно е минала през една много сериозна верификация. Това, което видяхме като данни, имена и твърдения в официалното съобщение на Министерството на финансите на САЩ със сигурност е минало сериозна верификация. Конкретният механизъм, по който това е станало, за нас е загадка, тъй като те не са длъжни да се отчитат на никого и да дават доказателства, това не е съдебен процес. Искам да кажа обаче, че световната финансова система е американоцентрична. Тоест на практика световните системи за разплащане са базирани на територията на САЩ – там са и сървърите, там са и международните организации, които контролират всичко това. Действията на територията на САЩ в много случаи означават глобална санкция“, каза още той.

В края на разговора Николай Стайков отговори на въпрос за действията на служебното правителство относно санкциите. „Служебното правителство показва желание не само да приеме посланието на санкциите, но и да го доразвие в условията на липса на парламент, което от една страна е похвално – да се пазят българските институции и бюджет от всякакво съприкосновение с такива фирми, от друга страна, липсата на закон, по който това да става, и ясни законови рамки, означава, че всичко това е изключително уязвимо от законова гледна точка. Трябва да има закон. Най-големият куриоз е, че единственият закон, който се доближава до дух към въпросните мерки, е законът „Пеевски-Цонев“, каза той и допълни: „Това е един от немалкото закони, измислени от г-н Пеевски – понастоящем санкциониран, внесени от г-н Цонев, гласувани без присъствието на г-н Пеевски в зала, но изцяло подкрепени от ГЕРБ“.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клесар

    28 5 Отговор
    Родител 1 —Пеефски и родител 2—Цацаров си имаха момченце =Прокурор Иван

    Коментиран от #7

  • 2 БСП=герп=сдс

    23 5 Отговор
    герп са мафия имплантирала се в държавата!

    Коментиран от #15

  • 3 Стига лаяхте бе

    9 29 Отговор
    Комуняги!Въпроса е защо не разследва Рашков за 8те апартамента и недекларирани доходи 650хил лева.

    Коментиран от #4, #8, #13

  • 4 Стига лаяхте бе

    7 22 Отговор

    До коментар #3 от "Стига лаяхте бе":

    И Спецов за данъчни измами.
  • 5 Биби Кинг

    6 14 Отговор
    Тоа да земе да се пребере од тельевизиата шо жена мо че емегрира при комшиата деа!
  • 6 ФАКТ

    11 19 Отговор
    ДЕБИ'ЛНИЯ ФАТМАК върна във ВЛАСТТА цялата КОМУНЯГО- ЧЕНГЕДЖИЙСКА(ДС) ИЗ'МЕТ!
    СКОРО...СЪД И ВЪЖЕ ЗА ТАЯ ПРЕСТЪПНА ГНАС
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 оня с коня

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Стига лаяхте бе":

    хахахахаха спри да четеш сайтове на пеевски , нали ако имаше такова нешо боко тиквата щеше да го пее от сутрин до вечер , ама не смее понеже знае какво ще му дойде на главата поради множеството му извращения :)
  • 9 ДРОГАРЕ...БЕГОМ ЗА ВАКСИНАЦИЯ

    4 11 Отговор
    ТАВАРИЩИ...МНОГО СЕ РАЗМНОЖАВАТЕ...КАТО ХЛЕБАРКИ СТЕ...ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ...ПОНЕ ЩЕ СТЕ ИМПОТЕНТНИ СЛЕД ТОВА...ВАКСОНИТЕ ВОДЯТ ДО СТЕРИЛНОСТ...ЗАТОВА ДОКТИР КУНЧЕВ КАЗА ЧЕ НЕ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ...ЗА ХОРА ПОД 40 ГОДИНИ...И ЗА ТЕЗИ КОИТО ИМСТ ПЛАНОВЕ ЗА ДЕЦА...БЕГОМ КЪМ ПУНКТОВЕТЕ...

    Коментиран от #11, #12

  • 10 име

    3 5 Отговор
    гешев има брат-близнак. това е лозан панов.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "ДРОГАРЕ...БЕГОМ ЗА ВАКСИНАЦИЯ":

    Този човек е един от малкото разследващи журналисти от Антикорупционния фонд! Който борави с факти и документи. Напишете в Гyгъл неговото разследване - Медийната флотилия на КТБ , и ще ви излезе истината за източването на банката!

    Коментиран от #14

  • 13 ами

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Стига лаяхте бе":

    по същата причина поради която и не разследва Горанов за 800хил за закупуване на офиси при условие , че е декларирал че е бездомен.
  • 14 Дааааа

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    На 30 януари 2020 година сайта факти.бг публикува статия с почти 11 минутно видео разследването на Антикорупционния фонд и лично на Николай Стайков :" Медийната флотилия на КТБ", там ще ви излезе истината и как офшорния журналист апологета на Герб и собственик на жълто-кафяв сайт е изтеглил и 4 милиона и 800 хиляди лева точно преди да затворят банката
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Защо обикновените хора

    6 4 Отговор
    с изряден бизнес не ревем ?! Реват всички , които са свикнали при различните управници да не си плащат данъците,лошото е ,че и медии,като ФАКТИ са съпричастни с мафията и ги изкарват много страдалци,и от там се объркват хората,които не са в нещата !!!

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Владо

    1 1 Отговор
    Не, не хич не съм лакей! Това разбрах от интервюто.
  • 20 КОЙ е ТОЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Защо обикновените хора":

    Кой е Борисов?
    Живков, Янукович или Чаушеску?


    Бойко решително е тръгнал по пътя на Виктор Янукович и със сигурност,
    също като него, ще стигне до международна заповед за издирване!

    Ако преди това не получи граждански арест и присъда, както на Чаушеску!

    За последните 10 години, откакто ГЕРБ-ът Му е на власт, нищо не е мръднало от мястото си:

    -Здравеоразването е ужасяващо!
    -В училище още говорят за славянски и партизански истории!
    -лъжата и опростачването в медиите са вездесъщи!
    -Корупцията и беззаконието на всички нива е правило!
    -Бюрокрацията и илиционерщината са потресаващи!
    -Монополът на Газпром е съхранен,дори увеличен! Няма нито един действащ интерконектор!
    -Продължаваме да даваме милиони за несъвместими с натовските стандарти и опасни за летците ни руски летящи ковчези,
    -Дадохме и още ще даваме заробващи милиарди за допотопните ядрени самовари на Путлер.
    -Поемаме геноцидни за народа ни милиарди за да изградим газопреносна мрежа на руския газ за Сърбия!
    -Плащаме милиони евро глоби, но газопроводите ни ползват пак само за руския газ!
    -Всички институции, цялата държавна машина – парламент, министерски съвет, президентство, съдебна система са впрегнати да прокарват
    данъчни привилегии и да защитават монопола на горивата и складовете на руския Лукойл!
    -Гласуват се привилегировано законодателство, улесняващо заселването на стотици хиляди руснаци на българска територия.
    Българското черноморие вече е руски анклав!
  • 21 СусБе

    0 1 Отговор
    Е за това пак ще гласувам за Ахмет - не се намери един бабаит да разстреля публично тая гад! Не сме народ а МЪРША!