17 Юни, 2021 19:00 9 029 42

Какво извади на бял свят служебният кабинет: ето безспорните факти

  • служебно правителство-
  • румен радев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • стефан янев

Българската банка за развитие (ББР) е раздала 1 милиард лева (половината от портфейла си) на осем фирми, зад които стоят четири лица

Какво извади на бял свят служебният кабинет: ето безспорните факти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За краткото си битие служебният кабинет извади наяве цяла грамада от обвинения и още повече нелицеприятни факти за управлението на България. Много от тях са безспорно доказани и затова някой трябва да понесе отговорност.

Коментар от Даниел Смилов:

За краткото си съществуване служебното правителство извади наяве много нелицеприятни факти за управлението на страната и цяла грамада от обвинения (засега политически) спрямо предходните управляващи. Тези обвинения са главно в следните посоки - корупционни практики, злоупотреби и безстопанственост. Всеки ден някой министър излиза и заявява, че в неговия ресор нещата са много тревожни. Единици са засега министрите, които не са го направили.

В началото ГЕРБ бяха силно притеснени от това развитие и изглеждаха безпомощни. Но постепенно се окопитиха и започнаха да се правят, че просто вали дъжд от “политически обвинения”, предизвикан от правителство, което действа “като предизборен щаб на президента”. По този начин те на практика спряха да отговарят по същество за проблемите. Вместо това пуснаха говорителите си да убеждават хората, че ситуацията е “дума срещу дума”: едните казват едно, а другите - друго.

Какво доказа служебното правителство

Разбира се, служебното правителство не е съд, който да докаже наказателната вина на този или онзи политик или служител. Но проблемът за ГЕРБ е, че това не е и необходимо. Дори до изборите прокуратурата предвидимо да не направи нищо по материалите, събрани от служебното правителство, в тях вече има достатъчно доказани тежки политически и управленски проблеми, за които някой трябва да понесе политическа отговорност.

Ето само няколко безспорно доказани факта:

Българската банка за развитие (ББР) е раздала 1 милиард лева (половината от портфейла си) на осем фирми, зад които стоят четири лица;

Едно от тези лица е Делян Пеевски;

Управлението на банката направи всичко възможно, за да скрие информация за кредитната си политика от своя принципал - държавата, представена от съответните министри и оправомощени от тях органи;

“Автомагистрали” е държавна фирма, която е използвана, за да се възлагат строителни работи по пътищата за общо над милиард лева, без да се спазва законът за обществените поръчки;

В резултат отново има концентрация на фирмите, към които се е разпределял значителен държавен ресурс;

Държавната консолидационна компания (ДКК) е подобна структура, която пък е управлявала стотици милиони за саниране на язовири;

Тъй като не се е прилагал законът за поръчките, концентрацията на фирмите, извършващи работата, отново е много висока;

Три години след като над 600 милиона лева публични средства (от бюджета и ББР) са преведени на ДКК, има само десет завършени (микро)язовира и около сто работни площадки в неясна фаза на ремонтни дейности;

От десетте завършени язовира първите три проверени се оказват неработещи, празни и дори затревени, макар че са “предадени” като готови преди половин година;

Цената поне на някои ремонтни работи изглежда прекомерно висока: да речем “превоз на бетон на км”. От ГЕРБ не са казали колко реално е струвал превозът на бетон за язовирите: Лъчезар Борисов заяви, че цена за превоз на бетон според него няма, което е странен аргумент. Колко все пак е излязла тази услуга на държавата, ако министър Кирил Петков не е прав, че е извършвана на цени пет пъти над пазарната?

И “Автомагистрали”, и ДКК са превеждали огромни суми авансово към своите подизпълнители;

Уж независими държавни агенции умишлено пречат на служебното правителство да направи проверка в определени фирми или да смени ръководствата им, като Агенцията по вписванията например;

Шефовете на службите за сигурност координирано и вкупом излязоха в многомесечен неплатен отпуск при назначаването на служебното правителство;

При уволняването на ръководителите на тези служби те неизменно правят политически изказвания в стилистиката на бившите управляващи: те се борели срещу руските шпиони, а новото правителство било проруско и командвано от Васил Божков.

Тези факти, разбира се, не са достатъчни доказателства за наказателна отговорност на конкретни лица. Но те са абсолютно достатъчни за политическа отговорност, защото убедително обосновават следните три тези:

Лошо и безконтролно управление: Милиарди левове публичен ресурс са управлявани лошо и безконтролно, като е правен съзнателен опит надзорът за целесъобразност и ефективност да бъде занижен. И “Автомагистрали”, и ДКК са всъщност кухи административни структури, които правят възможни две неща: по-ниска прозрачност при изразходването на средства и по-нисък контрол над администрацията и частни бенефициери.

Не е чудно, че с такова предмодерно управление, което зависи от личната дискреция на управляващите, пътищата в страната са лоши, а санираните язовири са само десет. А от десетте не се знае колко изобщо работят и дали е било толкова спешно да се санират, след като шест месеца след предаването им си стоят затревени;

Правителствен фаворитизъм: Частните бенефициери от “разпределянето” на публични ресурси са силно концентрирани. Държавата си е отгледала добре охранена клиентела, части от която наскоро дори попадна под международни санкции;

Политизация на служби и на държавната администрация: ГЕРБ (и някои негови управленски партньори) са се окопали сериозно в държавната администрация, службите и уж независими агенции. Тези органи открито бойкотират новото правителство - особено фрапантен беше казусът в службите с организираното отпускарство. Посланието е ясно: не харесваме новите и ще изчакаме “нашите” да се върнат. Вместо модерно действащи администрация и служби, ГЕРБ завещават на бъдещите управляващи свои лоялистки структури.

Бившите управляващи определено има за какво да отговарят

Това са сериозните проблеми и те не бива да се затрупват с лавина от нови обвинения. Не бива да се изгубват и сред неща, за които е нужно задействане на прокуратура и специализирани органи. Такъв е например казусът с подслушването. Той очевидно няма да бъде решен до изборите, защото в момента се намираме в следната абсурдна ситуация: тези, които евентуално са извършили злоупотребите, да проверяват самите себе си. А другите да мълчат под страх от наказателна отговорност за разгласяване на класифицирана информация.

Та бившите управляващи наистина има за какво да отговарят, макар преди изборите да става дума само за политическа отговорност. Не бива да бъдат оставяни да се измъкват с формулата “недоказани обвинения” - всичко изброено по-горе са факти, които разкриват напълно реални управленски проблеми. А задачата на партиите, които искат да наследят ГЕРБ в управлението, е да убедят избирателите, че ще сменят не просто хората, а самия модел.

Това не е проста работа. Но не и невъзможна.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1618

    108 16 Отговор
    За кратко време служебния кабинет доказа решителност и твърд подход за промяна на олигархичния модел на управление на Борисов!Това вбесява Митов,Плевнелиев и другите слуги на Борисов! Бягат,крият се чрез отпуски или болнични,страхуват се от разследване и още разкрития за олигархичният им модел на управление!Митов от сутрин до вечер говори в ефир срещу служебното правителство отстоявайки едноличното диктаторско поведение на Господаря си! Времето им свършва! Отиват в историята! Лъжите и манипулациите които изсипват в ефир с цел да манипулират общественото съзнание не могат да им помогнат, напротив работят срещу тях!
  • 2 Бай Ганьо

    16 51 Отговор
    добре го е казал и едните маскари и другите също...
  • 3 ТаУмВзе

    60 9 Отговор
    ЗАЩО МУТРОПИТЕКА И КОМПАНИЯ НЕ СА В ЧЕРНИЯ СВЯТ ПИТАМ АЗ. А ДА ТОВА Е БЪЛГАРИЯ.
  • 4 Алооо

    105 11 Отговор
    За 30 години преход, най сетне се намериха хора да кажат каква е цялата система на крадене. Пожелавам им успех занапред.
  • 5 ГЕРБ

    38 22 Отговор
    Безспорните факти са , че сме милиони и ще ви изметем. Един Икарус народ не ни интересува...
  • 6 гост

    16 51 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло." Може ли документ към ' факта", че Пеевски е получил заем от ББР например! И другото надолу е бля, бля и нищо конкретно , ама не били разследващ орган. Смях !Даниел Смилов сър, който винаги взима щенията си за реалност !

    Коментиран от #13

  • 7 Директорчето

    61 11 Отговор
    Много добър коментар. Право в десетката! Важното е, че идва време, Народа да извика сметката и служебното правителство ясно показа, КОЙ ще я плаща!!!
  • 8 5329

    6 23 Отговор
    Ми те нали са от същата система Алоу.Ама решили да се правят на хитри май..
  • 9 Истината

    12 49 Отговор
    Истината е че нищо не са доказали, само кьорфишеци и навярно последващи дела, за които ще плати разбира се народа...

    Коментиран от #11

  • 10 Госあ

    31 6 Отговор
    Тези които отново ще гласуват за еднокнижника и пасмината му със сигурност имат нервна дейност- ганглиев тип.
  • 11 Съмнителния

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Ако видиш изневяра прекарай ръката си между телата за да няма такъв коментар, дума срещу дума.
  • 12 Народе

    12 2 Отговор
    Спиш!
  • 13 Другия с коня

    14 25 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Даниел Смилов е от Института по Либерална Политика и това е преименувания Институт по Марксизъм Ленинизъм - АОНСУ ,където обучаваха Комунистическите партийни ръко Водители....Оказа се,че след 12 годишно Управление на ГЕРБ изхвърлили Комунистическите Калинки от Управлението на Родината,не могат да открият реално някакви Кражби и действат Интуитивно и предполагаемо,че ги има....На Изборите един голям шут от Народа в Бунището на Историята на всички Комунисти и техните Партии!!!!
  • 14 Гумен Гадев Пликчев

    8 22 Отговор
    Кажете за подкупа на Узунов БСП =гроб
  • 15 ИКОНОМИСТ

    6 9 Отговор
    АБЕ ВИЕ ТЪПИ ЛИ СТЕ ЦУЖДЕНЦИТЕ ВИ ДАВАТ ЗАЕМИ ПРОДАВАТ ВИ САЛАМ СТРОЯТ ВИ МАГИСТРАЛИТЕ И КЕНЕФИТЕ ПРЕРАБОТВАТ ВИ ЗЛАТОТО ПРОИЗВЕЖДАТ ВИ ТОК А ВИЕ КВО ЩЕ ПРАВИТЕ БЕ ЛЕШПЕРИ АМА ИСКАТЕ 1000 ЕВРО ЗАПЛАТА ИСКАТЕ АМА НЯМА /ЗА ГЛУПАЦИ 500 ЛЕВА И ДА СЕ РАЗКАРАТ
  • 16 ЧОБАНИН

    13 20 Отговор
    НЕОСПОРИМИ ФАКТИ
    1. МАЯ МАНОЛОВА Е ЛЪЖЕЦ И МАНИПУЛАТОР /КОСТИНБРОД МАРИХУАНАТА НА БОРИСОВ И ПР ПРИ ТОВА НЕ Е МНОГО УМНА/ЛОБИЛАРА Е ЗА КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ И СЕ Е ПОСТАВИЛА В УСЛУГА НА ТАКИВА ЧЕРЕПА
    2.НИНИВА Е КРАДЕЦ ПРИВАТИЗАТОР НАМЕСТЕНА ТАМ ОТ БАЩА СИ
    3.ТРИФОНОВ ПРЕДАДЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БГ МИСЛЕЙКИ САМО ЗА СОБСТВЕННАТА СИ ПОЛИТИЧЕСКА ИЗГОДА /ГЛАСУВАНЕТО В ТУРЦИЯ/
    4.ШМЕКЕРИТЕ ОТ Д Б ОБСЛУЖВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА СОРОС /ВИЖ КОЙ ПЛАЩА НА ЛИДЕРИТЕ ИМ И НА ЯРКИТЕ ИМ ПРИВЪЖЕНИЦИ
    5 РАДЕВ Е АМБИЦИОЗЕН СЕЛСКИ ТАРИКАТ ДРЕБЕН КОРУПЦИОНЕР ЗАЩИТАВАЩ ПРИЯТЕЛИ МОШЕНИЦИ/БОБОКОВИ УЗУНОВ И ПР/
    АМИ ТОВА Е ПРАЕТЕ КВОТО ЩЕТЕ ВИЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ И ТО ЯКО

    Коментиран от #18, #33

  • 17 Възмутена

    13 14 Отговор
    Това е върховна наглост.когато не можеш да вземеш властта с избори си служиш с лъжи.първо ббр има пълен лиценз и никой не може да и забрани да дава големи кредити.законно ли е,законно.строителните обекти се раздавали без общественна поръчка.да го питам тоя мишка когато беше с обществени поръчки непрекъснато от неговата партия дб оспорваха и никакъв строеж не можеше да почне с години,не само по национален план а и от европейските фондове,затова създадоха тези държавни дружества,за да не могат да могат строежите.днес в бивол четох изказване на новия управляващ на апи,който казва че цените били даже по ниски от пазарните,а за строежи по евро програми са изрядни защото санкциите са големи.нямало влезли в действие строителни разрешения и др.само че където се строи отсечка всичко е нормално,а другата отсечка която се подготвя в смисъл изгребва се хумусния слой нямали документи.сега понеже сте много стриктни ще го ядем.друго,щели да включват тец 2 към микса,но простия народ не знае какво значи това.ще влязат в микса и цените на емисиите и ще се повиши цената на тока драстично:-)тогава новите варвари ще кажат ,че тец2 трябва да се закрие и да си внасяме по евтин ток от турция или румъния.200 хил.души ще останат без прехрана.давали се пари авансово 1.5 милиард ивсичките половина.законно ли е,законно,защото дори да стоят в банка нямат лихва,обезпечени са с крути неустойки.фирмите са спокойни,че ще имат работа,хранят 300 хил.души,но новите варвари и на тях ще разкажа

    Коментиран от #19, #21, #36

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Възмутен от възмутената

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Възмутена":

    То има кой да КАРА влака, ти да не си "ръката на Господ" израз на каскета "Аз съм инструмент в ръцете на Господ" . Много на бързо издаде оправдателна присъда, не извземай съдебни права.

    Коментиран от #41

  • 20 Възмутена

    12 10 Отговор
    Продължавам.новите варвари и на тях ще разкажат играта..към нова година ще изпием първите горчиви чаши.сега големия зор е герб да не са първи защото на радев му трябва конституционно мнозинство за да променя конституцията партията на славе не е негова.най ще са ми интересни сектата на да българия,защото са най лакоми за власт и постове::-)ще се срещат с бсп или дпс честито.желая ви успех и със злорадство ще ви гледам сеира.

    Коментиран от #22

  • 21 Абе бавноумнице

    9 9 Отговор

    До коментар #17 от "Възмутена":

    Емисиите ги подписа вожда ти, дъртия гербераски варварин.
  • 22 До бавноумната възмутителка

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "Възмутена":

    От злорадство няма да изкараш до изборите.
  • 23 Маргинал

    13 10 Отговор
    Е това герберските Мисирки са умопомрачителни. Мислят си, че като напишат коментар пълен с глупости и по дълъг от статията доказват нещо. Явно, че Тиквата има и харчи Крадени пари, НО ЗАБРАВЯ, ЧЕ САМО С ПАРИ НЕ СТАВА ТРЯБВА И АКЪЛ. И до като първото със сигурност го има Второто с още по голяма сигурност го няма.
  • 24 Възмутена

    7 6 Отговор
    Емисиите са измишльотини на брюксел и вожда ми няма нищо общо.зелена енергия и куп техни измишльотини.как ще оправиш замърсяването на околната среда със санкции само в европа.сащ ги отхвърлиха,русия и китай също,в индия сори не са чували.значи ще тормозим европейските страни с високи санкции,а околния свят не го интересува.цялата работа е да ни смачкат с глоби страните от източна европа за да купуваме тяхната енергия.

    Коментиран от #25

  • 25 Много си бавно умна

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "Възмутена":

    Ами долновидния ти вожд как нарече проекта АЕЦ Белене? Гьол ли?
  • 26 Възмутена

    9 7 Отговор
    Искаше да се строи без държавата да участва и да дава гаранции,а кой ни набута в гьола и с два реактора,май твоите вождове от бсп.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Не увираща тиква

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Възмутена":

    Я кажи колко пъти беше гьол и колко стратегически обект. Видно колко си етична, как разбра че съм партийно обременен?
  • 28 До възмущаващата от спрени кражби.

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "Възмутена":

    Когато нямаше възможност за кражба ГЬОЛ а когато излези вероятност за далавера веднага се преименуване в стратегически обект. Това е тиквата и вие поддръжниците сте като вожда си. 9 годишно управление Аспарух ви е виновен.
  • 29 Ами

    5 4 Отговор
    За едно нещо да са прави от Дойче Веле...най после написаха нещо вярно
  • 30 Ташо

    7 10 Отговор
    Нищо не извади.Освен ,че сложи свои хора навсякъде нищо друго. Само празни приказки без нито едно доказателство.Типично по комунистически стил.
  • 31 Васил

    7 3 Отговор
    Служебният кабинет показа че може и без депутати.

    Коментиран от #34

  • 32 жжжжжж

    2 2 Отговор
    готини са харвардските прокопита.
  • 33 продължение

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "ЧОБАНИН":

    ...НАЙ-ГОЛЯМОТО ГОВЕДО Е ГОВЕДОТО ОТ БАНКЯ.ГОВЕДА ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ-към месокомбината!
  • 34 Бай Курти

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "Васил":

    Служебния кабинет,назначи само комуняги на високи постове.Нищо друго не е свършил.И тепърва ще берем плодовете на тези простотии.Цените за един месец на тяхното управление хвръкнаха главоломно.Чака ни Виденова зима.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 на истина

    1 3 Отговор
    Това измислено правителсто са гола вода.Ама като сме глупави ще ги търпим до изборите.
  • 38 не им вярвам

    1 1 Отговор
    При комунистите основното е разминаване между думи и дела. Със своята алчност, безпардонност и открито криминално поведение, те пречат на създаването на алтернативна партия. Как да гласува човек за ИТН когато лидера им е откровена мутра и очевидно създаден от (руската) мафия с която те толкова се гордеят.
  • 39 Николай

    0 1 Отговор
    Какво извадихме на за служебното правителство, президента и някои нови назначения. От къде Бойко Рашков е придобил 19 имота? Румен Спецов прехвърлил данъчно задължена фирма на социално слаб. До тук знаем за трима компрометирани съветници на президента. Пламен Узунов, Илия Милушев, Николай Копринков и един генерал началник на ВВС Цанко Стойков. Това е ей така на първо четене без да задълбавам. Този коментар изразява личното мнение на автора.
  • 40 Николай

    1 1 Отговор
    Рашков с 2 къщи с декар двор и басейн за 189 000 лв. срещу 44 000 лв.?
    Служебният вътрешен министър Бойко Рашков притежавал огромен имот от 1 декар двор, в който има 2 къщи, а вече и басейн в средногорското село Антон. За тази нова имотна сага, свързана с Рашков, съобщава ПИК.

    Впечатление прави, че Бойко Рашков купува имот от 1242 квадратни метра разгърната площ на ул. „Европа“ 30 с две постройки и пазарна оценка 189 000 лева само за… 44 000 лева! Събитията се развиват през май 2010 г. със съдействието на държавния съдебен изпълнител Галина Иванова Шинова.
  • 41 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Възмутен от възмутената":

    Ай стига, снощи министърката каза, че заради авансовото плащане са спестени 79 млн. заради повишаване през времето на строителните материали.
  • 42 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ КОМУНИСТИТЕ ДА НИ ЛЪЖАТ - БЕ ЧОВЕЧЕ