Last news in Fakti

7 Юли, 2021 10:00 4 161 16

От бежанския лагер до списание "Vogue": вдъхновяващата история на една афганистанка

  • бежанци-
  • бежански лагер-
  • мода-
  • афганистан-
  • афганистанка-
  • списание-
  • шафи кяз-
  • фотосесия

Когато не говориш езика, нямаш работа и квартира

От бежанския лагер до списание "Vogue": вдъхновяващата история на една афганистанка - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Необичайна фотосесия в един малък парк в Атина: лятна градска мода, комбинирана с азиатски традиции. Авторка на дрехите е Шафи Кяз, която е на 35 години и дълго е живяла в бежанския лагер Мория. Родена е в Афганистан. Изминала е дълъг път заедно със семейството си, но е постигнала голямата си цел: собствена модна колекция. "Беше толкова хубаво! Чувствам се толкова добре! Манекенките изглеждаха отлично и бяха много мили. Винаги съм мечтала за това", споделя Шафи.

В едно малко жилище в гръцката столица тя прави кройките и шие моделите. Научила го е от майка си още като дете. А днес с това си изкарва хляба. Но с дрехите младата жена иска да спечели нещо повече от пари - иска да разказва истории. "Тази рокля за мен е много важна, тъй като в нея се съчетават две култури", разказва дизайнерката. "Десенът е от родината на баба ми и дядо ми - Таджикистан. Ръкавите са дълги, но са с цепка. А от едната страна са по-дълги, отколкото от другата. Така е и долу. За европейците това е къса рокля, за хората от моята родина тя е дълга."

Когато не говориш езика, нямаш работа и квартира

Всяка година в Гърция пристигат хиляди бежанци. Някои от тях се срещат ежедневно на площад "Виктория" в Атина с надеждата да намерят работа или човек, който да им помогне да продължат по пътя си към мечтаната цел. Първоначално и Шафи е сред тях - не говори гръцки, няма нито работа, нито квартира. Младата жена обаче има талант и достатъчно енергия да върви напред. Други мизерстват в Гърция от години - като едно момче от Афганистан, което срещаме на площада. "Дойдохме в Гърция преди две години, но не мога да ходя на училище. Учих английски с клипчета в Ютюб, но сега прекъснах и започнах да уча немски", разказва той.

В Гърция помощта, оказвана на бежанците, не е голяма - самата страна е в тежка икономическа криза, младите гърци не могат да намерят работа. Някои успяват да си наемат стая, но без работно място наемът е непосилен. Младата дизайнерка Шафи Кяз обаче се справя - намира малко жилище в един от атинските квартали и плаща наема благодарение на шивашките услуги, които предлага. За нея лагерът Мория вече е минало. "Беше изключително травмиращо. Когато решихме да тръгнем за Европа, мечтаех за този континент. Но след третия месец в Мория вече ми се струваше, че не съм жива", спомня си Шафи.

"За мен Гърция е огромен шанс. Но..."

Мечтата на Шафи е да живее в мир и да може да твори. Помага ѝ Кася Мачеловска от атинската организация "Дила". Общите им усилията се увенчават с успех: първата колекция на Шафи вече е представена в гръцкия "Vogue". "От една страна ние от "Дила" искаме да помогнем на жените, от друга - да допринесем за включването на гласа и визията на мигрантките от неевропейски страни в културата и да им предоставим платформа", обяснява Мачеловска. Следващото намерение на организацията е да основе собствена марка. За Шафи Кяз Гърция е огромен шанс. Но дали страната ще се превърне и в нейна втора родина? Младата дизайнерка не може да отговори на този въпрос. Тя не иска да забравя произхода и миналото си, иска те да я придружават в новия ѝ живот - за това говорят и цветовете и формите на нейната мода, която свързва двете култури. "Можем да живеем заедно и в истинския живот, да творим съвместно и да изграждаме света ръка за ръка", казва тя.

Автор: Аня Милер


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    17 0 Отговор
    Или ние ще ви научим да сеете опиумен мак, или вие как да станем мутри и проститутки.
  • 2 Турунтел

    20 1 Отговор
    Всички беженци да отиват в Германия, нали Меркел ги е поканила!

    Коментиран от #3, #7

  • 3 честен ционист

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Турунтел":

    Сега като ви вземат у Шенгена, ще видиш какво се казва бежанци.
  • 4 пешо

    10 0 Отговор
    фъктите, тия се пробутваха от медиите на формиращата се популация в началото на 90-те. айде, нема нужда! знаем си номерата вече.
  • 5 Boxer 3.0

    23 0 Отговор
    Всичките ли са като нея?
    Пропаганда!
    Откъде на къде, трябва да има смесване на култури?
    Кой има интерес цяла Европа да се превърне в една кафеникава каша?
  • 6 И аз се "вдъхнових" от нея

    4 0 Отговор
    и ми стигна до пъпа..
  • 7 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Турунтел":

    У всеки град едни бусманци:) ако не по частни квартири да ги настаняваме тука:)
  • 8 Почна се...

    16 0 Отговор
    Пак само бала-бала... Измислена история без снимки нито на 'изтрадалата' жена, нито на моделите и. Цели се възприемане и приобщаване на бежанците, да им съчувстват хората и да им помагат. Това е политиката на DW. За мен....всяка жаба да си знае гьола.

    Коментиран от #11

  • 9 Механик

    10 0 Отговор
    Викам си, че само дойче веле са писали статията. Отварям и..... ми, дойче веле.
  • 10 таз

    6 0 Отговор
    афганка много бяла бе

    Коментиран от #14

  • 11 Да прав си

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Почна се...":

    Корона вълните намаляват, и пак се почна с историите за бежанците.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хихата

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "таз":

    Това е манекенката, проектанта на моделите е афганка.
  • 15 Гост

    5 0 Отговор
    Аз обаче работя с такива (особено от Афганистан), които пристигат в западния свят като бежанци. Никакво желание за приспособяване и интегриране в новия свят. Не работят, не учат. 4-5 деца минимум, официално "разделени" със супрзите си за да са "самотни" майки. Смятат, че всичко им принадлежи и ако не веднага се вади религиозния коз на масата- видиш ли ти не ми даваш това щото съм мюсюлманка....

    Коментиран от #16

  • 16 сноу

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Че то и с циганите е така...ха си отказал на айшетУ да ти бръкне в джоба и те чака такъв страсбург а Краско БХК-то ще наостри всички моливи на люти адвокати..изобщо ще стигнеш до такива мъдри изводи ,като примерно да нямаш джобове..