Last news in Fakti

28 Юли, 2021 13:44 1 455 18

70 г. Конвенция на ООН за статута на бежанците: България приюти над 27 000 души, търсещи закрила

  • бежанци-
  • конвенция-
  • оон-
  • мвнр-
  • бежански статут-
  • закрила

През 1951 г., когато Европа и светът се възстановяват от последиците от Втората световна война, международната общност се обединява около необходимостта от изработване на правна рамка, която съдържа определението за „бежанец“

70 г. Конвенция на ООН за статута на бежанците: България приюти над 27 000 души, търсещи закрила - 1
Снимка: МВнР

На 28 юли се навършват 70 години от приемането на Конвенцията на ООН за статута на бежанците - една от т.нар. универсални конвенции на ООН, с 149 държави, присъединили се към нея. Основният принцип на Конвенцията - забраната за връщане на бежанци на територията, на която животът и свободата им са били застрашени, днес се разглежда като норма на обичайното международно право, пишат от Министерство на външните работи.

През 1951 г., когато Европа и светът се възстановяват от последиците от Втората световна война, международната общност се обединява около необходимостта от изработване на правна рамка, която съдържа определението за „бежанец“ и посочва правата и задълженията на бежанците. Конвенцията възлага на държавите отговорността да защитят живота на хората, търсещи международна закрила, и да им помогнат да изградят по-добър живот. Конвенцията, заедно с Протокола от 1967 г. към нея, представляват безспорно постижение на международния кодификационен процес и са свидетелство, че държавите могат да постигнат разбирателство по трудни въпроси чрез съвместно осмисляне на процесите от миналото и споделена визия за настоящето и бъдещето.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) е основната служба на ООН за оказване на закрила и помощ на бежанци, на търсещи убежище, на вътрешно разселени лица и на лица без гражданство и служи като „пазител“ на Конвенцията от 1951 г, следейки за нейното правилно прилагане. България ратифицира през 1992 г. Конвенцията за статута на бежанците и Протокола към нея и съвестно изпълнява задълженията си, свързани с тяхното прилагане. За последните близо 30 години нашата страна е предоставила статут на бежанци на 13 806 души, а хуманитарен статут - на 13 411 души, като по този начин не само е спасила животите им, които в техните страни са били в опасност, но им е предоставила и бъдеще чрез политиките си на включване и интегриране.

България ще продължи последователно и активно да подкрепя ВКБООН в изпълнение на неговия мандат, да изпълнява задълженията си, произтичащи от Конвенцията от 1951 г. и Протокола към нея, както и да осъществява доброволните ангажименти, свързани с прилагането на Глобалния пакт на ООН за бежанците, който нашата държава поддържа и приветства като инструмент за международното сътрудничество за по-ефективно и предвидимо споделяне на тежестта и отговорността за бежанците.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 граничар

    5 11 Отговор
    А защо комунистите не пускаха да се ходи на Запад?

    Коментиран от #3

  • 2 КОТарАК

    16 1 Отговор
    ООН като организация е посмешище.
  • 3 КОТарАК

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "граничар":

    за да не се изджендъриш

    Коментиран от #5

  • 4 Глупости

    3 8 Отговор
    Само приютените руснаците тука са 1.5 милиона
  • 5 антикомун

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Това не е сериозен отговор. Защо не пускаха да се ходи на Запад? Защо службите основно с това са се занимавали, да слухтят техни хора, кой се готво да "бяга"?

    Коментиран от #7

  • 6 Край

    11 1 Отговор
    Меркел, Кристаина Георгиева, Сорос и пр. я отмениха тази Конветция и започнаха да наричат "бежанци" всички икономически емигранти, които търсеха по-добър живот в Западна Европа. Статията ЛЪЖЕ - Няма забраната за връщане на бежанци на територията, на която животът и свободата им са БИЛИ застрашени.
    Конвенцията забранява да се връщат на територия в която ЩЕ СА в опасност. Според конвецията бежанците трябва да останат в ПЪРВАТА сигурна съседна на конфликта страна и след приключване на конфликта да се върнат където са живяли.
  • 7 КОТарАК

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "антикомун":

    в топ 30 по БВП по-сериозно ли ти звучи? виж в нета сега къде сме , не бързай....

    Коментиран от #9

  • 8 Бююк

    2 0 Отговор
    Пълни глупости!
  • 9 антикомун

    1 11 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Стига глупости, живеехте в грозни панелни блокове. Контраста със Запада беше смазващ и още е.

    Защо комунистите не пускаха да се избяга?

    Коментиран от #10

  • 10 КОТарАК

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "антикомун":

    нали ви обяснявам на всичките тука-да не станете джендъри и Македония да ни бие по медали от олимпиада

    Коментиран от #12

  • 11 Оонене

    8 0 Отговор
    ООН като организация е създадена от сатаниста Рокфелер като първоначален модел на Новия световен ред, същия този Нов световен ред, който сега трови човечеството с ваксини. Не можаха икономически, не можаха политически да наложат глобализма,провалиха се ис плана за "бежанците" - окупатори, сега им остана единствено да отровят населението на Европа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КОТарАК

    2 2 Отговор
    имах 1 гадже навремето-и тя така ми викаше''само за това ли мислиш''

    Коментиран от #16

  • 16 едното гадже

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    Да, само за мъжка любов ли мислиш, комунист?

    Коментиран от #17

  • 17 КОТарАК

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "едното гадже":

    Мария , ти ли си?
  • 18 Мунчо

    4 0 Отговор
    Тази Конвенция обаче не се отнася за "другаря" Б.Борисов по чието нареждане бяха върнати N броя политически бежанци на Турция! За същия "другар" договорките на ухо с турския сатрап са къде къде по-важни ! Ако ООН ставаха за нещо друго освен за празни приказки трябваше отдавна да му потърсят сметка!