17 Юли, 2021 10:00 14 934 44

Предизвестеният край на Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • край-
  • турска лира-
  • преврат-
  • фетхуллах гюлен

В петте години след опита за преврат в Турция Ердоган бе твърде жесток, надцени се, заобиколи се с ласкатели, повтаряше грешките си и ставаше все по-нетолерантен - краят му е предизвестен

Предизвестеният край на Ердоган - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Реджеп Тайип Ердоган успя да овладее опита за преврат от 15-и юли 2016-а година, за който обвинява своя бивш съмишленик Фетхуллах Гюлен. По време на двегодишното извънредно положение той използва всички възможни средства, за да елиминира евентуалните пречки пред абсолютната си власт. Въпреки това никога досега не е изпитвал такива опасения по отношение на нея. Последните проучвания сочат, че не би могъл да спечели на следващите президентски избори. И има конкретни причини за загубата на доверие - става въпрос за грешки, които Ердоган отказа да отстрани. Грешки, типични за тирани.

Той беше твърде жесток

След неуспешния опит за преврат Ердоган започна най-масовата чистка в политическата история на Турция. Десетки хиляди военни, съдии, прокурори, държавни служители и преподаватели неоснователно загубиха работата си и бяха заместени от близки до партията фигури. Журналисти, писатели и представители на гражданското общество бяха пратени в затвора без изгледи някога да бъдат освободени. Неговите противници в политиката бяха отстранени още преди това. През петте години, изминали от опита за преврат досега, Ердоган обяви за терорист или чужд агент всеки, който му се противопостави. Той използва извънредното положение, за да затвори устата на критичните медии. Сред тях е и информационният канал, за който аз работех. Подобни жестокости са трудни за приемане, дори от страна на последователите на режима.

Той се надцени

Ердоган надцени външнополитическото си влияние. Цялата държава плаща цената за това. Какво си мислеше той, когато задържа американския пастор Андрю Брансън и го обвини във връзки с движението на Гюлен? За да освободи Брансън, той настояваше Тръмп да екстрадира Фетхуллах Гюлен, който живее в Пенсилвания. Вместо това на Турция бяха наложени санкции и увеличение на митата. За няколко дни курсът на лирата спрямо долара се срина с 40 процента.

Той избра погрешните хора

В обкръжението на Ердоган в момента има само роднини, приятели или хора, които му казват единствено това, което той иска да чуе. Никой не споменава грешките му. Който се осмели да го направи, бива изхвърлен. Разкритията на един мафиотски бос показаха някои от порочните практики в близкия кръг на президента. Включително изнудване на бизнесмени със заплахата да бъдат обявени за привърженици на Гюлен.

Той повтаряше грешките си

В рамките на две години Ердоган смени трима гуверньори на централната банка, защото не бяха съгласни с неговата парична политика. Въпреки икономическите реалности, Ердоган продължаваше да настоява, че високите лихви ще доведат до галопираща инфлация. Назначението на зет му Берат Албайрак за финансов министър също не би добро решение - той стана причина централната банка да продаде 128 милиарда долара, за да подкрепи турската лира, което в крайна сметка не попречи на валутата да се срине. Финансовите пазари си отдъхнаха след оттеглянето на Албайрак, но за лирата вече беше твърде късно.

Той ставаше все по-нетолерантен

Както всеки друг тиранин, Ердоган отговаряше на всяка форма на многообразие с гняв, насилие или в най-добрия случай с невежество. Независимо дали става въпрос за различно политическо мнение, прокюрдска партия, знаме с цветовете на дъгата, студенти, феминистки - той инструктираше полицията и съдебната власт да действат брутално срещу тях. Веднъж Ердоган нарече опита за преврат "божи дар", защото вярваше, че той ще му позволи да овладее страната напълно. Но допусна поредната грешка, типична за тираните, като повярва, че е непобедим. И забрави, че тиранията е система, която има край. Нейната природа предопределя нейното унищожение. Като черна дупка, която се свива, докато изчезне напълно. Поведението на Ердоган след неуспешния опит за преврат ускори още повече този процес. Изглежда, че той е достигнал точката, в която тиранията безвъзвратно изчезва в черна дупка.

Автор: Бану Гювен

Турската журналистка и телевизионна водеща Бану Гювен пише в различни германски и турски медии. Тя живее в Германия от 2018 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    20 22 Отговор
    Ердоган ми даде гласове,а аз ще му помогна с мои да спечели.
  • 2 Няма стршно

    25 15 Отговор
    Всички неграмотни ще гласуват за него! Кулурджията пак ще се оправи!
  • 3 Aлфа Вълкът

    27 24 Отговор
    Бойко, Путин и ти Ердо вече може да излезете от гардероба и да се ожените тримата!
  • 4 Бойко падна

    33 16 Отговор
    Ще падне и брат му Ердоган.
  • 5 чушки

    20 8 Отговор
    Ерголям е султан. А трябва да е истински президент.
  • 6 НЯКОЙ

    43 19 Отговор
    Всички диктатори отиват на боклука! И никой не скърби за тях !

    Коментиран от #9

  • 7 Госあ

    33 42 Отговор
    Всъщност, Турция е в невероятен подем под ръководството на Ердоган. Затова и сороснята толкова скимти.

    Коментиран от #28

  • 8 Рошко

    16 20 Отговор
    Пълни лъжи не от кой да е
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Миче

    25 17 Отговор
    Много правилна статия!
  • 11 Гост

    15 23 Отговор
    БЕну ханъм, не може да преживее факта, че Турция е в подем, че тя БЕну ханъм се е продала за париЧки.
    БЕну ханъм е аутсайдер, едните не я обичат, че е предала родината си, а другите, че не е от тях, такива бояджии като БЕну ханъм чоок
  • 12 Дядов

    20 7 Отговор
    Турците в Европа га тачат много.Ердо срина лирата яко и това е голям келепир за гастарбайтерите,изпрати 1000€ а те там стават 10 000 лири.Всички строят къщи или купуват.Не познавам турчин който да работи за по-малко от 130€ надница,става въпрос за Франция,има и за 180 да работят.Който не ми вярва значи не е бил работник в Париж
  • 13 Браво

    33 9 Отговор
    Ами така говорехте и пишехте и за Кадафи, като гледаме сега как живеят в Либия след като им докарахте свободата и демокрацията вярваме, че и турците ще живеят по добре след Ердоган. То и няма защо да ходим някъде, в България по време на диктатурата и тоталитаризма България цъфти и прогресира, а по време на 30 годишната демокрация се виждаме къде сме и какво сме
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Фен на копейкин

    3 2 Отговор
    Браво
  • 17 Статия

    20 4 Отговор
    От Дойче веле- каквото и да пишат добро или лошо за когото и да е трябва да се внимава като се чете
  • 18 Един друг

    20 14 Отговор

    До коментар #14 от "Кара Асан":

    Той и Садам беше от най-великите лидери и за малко да възроди Шумер, ама виж кво стана. Турция е пътник в новото световно пренареждане.
  • 19 Да не забравяме

    16 11 Отговор
    Всичко завиди от Путин. Той го спаси от преврата,той може да то прати в Диарбекир ако се наложи

    Коментиран от #29

  • 20 Кара Абдал..

    28 5 Отговор

    До коментар #14 от "Кара Асан":

    Не си и го помисляте, да ни присъединявате..бедна вие фантазията какъв таралеж ще си напъхате в гащите с нас. Бяхме заедно нали?, и Османската империя отиде в небитието..нали?, така че по кротко с присъединяването..да не съжалявате после. Плюйте си в пазвите като се сетите за България.

    Коментиран от #30

  • 21 историчка

    27 12 Отговор

    До коментар #14 от "Кара Асан":

    Османската империя е била империя на диващината и простащината. Никой не иска да се изселва в Турция - там изселниците са нещастни, а и нещо се просълзяват за спомените от България!
  • 22 историчка

    15 13 Отговор
    Османската империя е била империя на диващината и простащината. Никой не иска да се изселва в Турция - там изселниците са нещастни, а и нещо се просълзяват за спомените от България!

    Коментиран от #26

  • 23 ДВеле

    11 7 Отговор
    Еврика! Откриха колелото. А на кой края не е предизвестен? Меркел май изпревари Ердо.
  • 24 Демократка

    11 13 Отговор
    Османската империя е била империя на диващината и простащината. Никой не иска да се изселва в Турция - там изселниците са нещастни, а и нещо се просълзяват за спомените от България!
  • 25 Види се

    8 7 Отговор
    То тука все големи мозъци. Анализатори. Европейски интелект. Личи си аудитория на масата, мейханата. Оправихте ли своите политически проблеми па се исказвате за другите?
  • 26 Я пак

    17 7 Отговор

    До коментар #22 от "историчка":

    Само два примера от "диващината" и си смени учебниците. Първи пример спасението на евреите, и втори пример спасението на ирландците от глад, докато Европа ги гледа как умират

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Deepdown

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    и това е чного не искат независима турция а думата демокрация е зажаление замърсена използва са като инструмент отколкото цел , и амереканския народ трябва да са разтръси от тая соросовидно лицемерия и диктатура
  • 29 Bulguri

    12 15 Отговор

    До коментар #19 от "Да не забравяме":

    Световните анализатори пък казват точно обратното ако не е Ердоган с Путинчо и Русия е свършено прочетете малко и световни новини ве ганойовци стига с тази русофилия вижте Черно море и наоколо

    Коментиран от #34

  • 30 Bulguri

    12 17 Отговор

    До коментар #20 от "Кара Абдал..":

    Чак след 500 години и то благодарение на руси румънци финландци поляци гърци сърби да изброя ли още ганьо вие несте фактор и никога несте били кой ви брои вас
  • 31 Я па тоя

    10 4 Отговор

    До коментар #26 от "Я пак":

    Това какво общо има с България??
    Из Западна Европа като е било диващината и простащината, не значи, че в Османската империя не е било- от която ние сме пострадали най-много
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Gost

    6 5 Отговор
    Изглежда, може би, всяко нещо има край …. общи приказки без конкретика! Абсолютно за всико подхожда тази статия. Ако заменим Ердоган с крокодил, ще е абсолютно вярно. Такива фентъзи романчета с лопата да ги рине човек! С кое се предизвестява края, кое точно е нещото което ще обърне тенденцията, процеса, направлението ….. ядосана журналистка си го изкарва сутрин рано! Между впрочем и аз така правя …. някога! Познато.
  • 34 Може

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "Bulguri":

    би смяташ,че турските новини са световни?9477

    Коментиран от #36

  • 35 хоппа

    19 6 Отговор
    През комунизма бяхме 9 милиона "роби" с учебници по история, в които пишеше за славната ни история. Сега сме 5 милиона свободни лгбти субекти от неясен пол, в чиито учебници по история пише, че Б-я е мултикултурна и мултиетническа страна, където българите дори не споменати, незнайно защо се казва България.
  • 36 Bulguri

    10 12 Отговор

    До коментар #34 от "Може":

    Пак ти казвам ганьо хал хабер си нямаш от световната политика то затова си в туй дередже оскубан беден рошав
  • 37 Баба

    12 1 Отговор
    То това си е направо красота!Няма нужда да ви бият ваксини за да станете послушни!България не се продава и не се предава!Който се е опитвал е фалирал!Ако ни вземат ескимосите, ще трябва да си купуват сняг и лед!
  • 38 Руски трол

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "Кара Асан":

    Толкова е велик, че на обед работниците ядят доматен супа!
    Да ви е сладко!
  • 39 наблюдател

    10 1 Отговор
    Авторката на статията живее в Германия.
  • 40 читател

    4 2 Отговор
    Ердоган е султан.
  • 41 Бану Гювен?? Пишеш от Германия срещу

    8 5 Отговор
    Ердоган? Осуети преврат в държавата, ако беше успял, как виждаш живота му?? Дали щеше дае жив? Не!! И затова са такива ответни те мерки?
  • 42 негова

    2 1 Отговор
    работа!Ама даде един мерак на мераклията един `комат` на път и да му държи влага...
  • 43 Истината

    0 1 Отговор
    Бойко Борисов издигнат ли го за Президент, Той ще спечели с гласовете на Дпс. На по-късен етап ще ви пиша. БМБ е от 20 години, а и те имат страх и знаят ада, през който минаха. Искат бкп старите преврат, демек стани да седна. Рашков насила не става. От бб искате арести, а вашите снимки в ПИК, ако са фалш, защо не заведете дела за къщи, замъци, проститутките 2. И кой мисли с горната глава не гласува. Ние сме демократи от 60те години на м век и ще ви кажа, в един град отсядаха турците от турция в бг хотел и ходихме да ги гледаме идвайки от германия за турция. Красота, автобуди, тоалети.. И искахме тогава... Томове подобие видяно с очи, а не празни съчинения. Старите бкп, те сменяха и удряха си искат те. До вчера българи бяха с бб. Кацаров и той се изложи. Слави, доган и бойко са силни фигури в шаха и в живота. Факти отблокирай. Бкп 1984 изхвърляха старци на снега защото нямали в себе с паспорти, зелените. БМБ е десен. Защо се крие Господин Доган. От беломорието сме дошли на тези земи и са ги настанили в турски села. Х и х знаеха турски покрай тях и не са гонени от тях, но бкп хи сготви дс живков. Без ДПС, ице, забравете
  • 44 УИли

    1 1 Отговор
    А нашият Толуп Бойков отиде при него за акъл!