29 Ноември, 2021 15:16 19 506 46

Ердоган умишлено сринал турската лира?

  • турска лира-
  • турция-
  • икономика-
  • криза-
  • пари-
  • ердоган-
  • реджеп ердоган-
  • биткойни

Причината - иска да спечели народната любов, вкарвайки страната в криза, от която после да я спаси

Ердоган умишлено сринал турската лира? - 1
Снимка: Shutterstock

Лирата има още къде да потъва и това е целенасочена политика на президента Реджеп Тайип Ердоган. Всеки позитивен знак за икономиката на САЩ оттук нататък ще дърпа пазара надолу, обратно на нормалната логика, заради евентуално по-бързо премахване на стимулите. Номинацията на Джером Пауъл отново да поеме ръководството на Федералния резерв успокои инвеститорите, даже и тези в криптосектора. С навлизането на деривати на криптопазара, може да се очаква нов пробив на биткойн и достигане на нива до 75 000 долара. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

"Турската лира е в свободно падане, за което единствен виновник е Ердоган. Това е негова целенасочена политика да отслабва лирата и икономиката - за причината може само да се спекулира, но може да е, за да спечели народната любов, вкарвайки страната в криза, от която после да я спаси."

Това може да се проследи в речите, интервенциите в управлението на централната банка на Ердоган през последните два месеца и тотално нелогичната монетарна политика да не покачва лихвите при официална инфлация от 20%, а неофициална до 30%, смята Райков. "Компаниите в Турция са изключително затруднени, особено тези които са финансирани отвън и продават в лири. Големите турски индустриални холдинги, които само преди няколко години бяха спасени от правителството и банките, започват да изпитват трудности в погасяването на доларовите си задължения. Големите договори между турски конгломерати със западни контрагенти са спрени в момента.

Ердоган дава много ясен знак, че той контролира изцяло нещата - няма централна банка, няма никакви други закони, които могат да го спрат да понижава лихвата." Има твърдения, че големите експортни компании, близки до Ердоган, печелят от ситуацията в момента, но дори и те започват да страдат заради вече нарушение връзки с чуждестранните партньори. "Минахме всички психологически граници, но лирата има още потенциал да потъва."

Номинацията на Джером Пауъл отново да поеме ръководството на Федералния резерв успокои пазарите. "Предвидимостта от потенциален следващ мандат на Пауъл увери инвеститорите, че политиката, която води до момента, и нещата, с които успя да се справи, ще продължат." Това засилва и прогнозите, че покачването на лихвите и спирането на количествените улеснения ще продължават със същата методология и обещан темп, каза Райков. "Очакваме тази стратегия да се потвърди пред пазарите на срещата на Фед през декември и е много важно как ще бъде комуникирана тя, добави Райков.

Пазарите в САЩ се търгуват малко под пиковите си нива и прогнозите за края на годината за са нови ръстове. "Изминалият сезон на отчетите беше доста добър, но започва да се вижда леко свиване и не такъв темп на нарастване на икономиката в САЩ. Всички позитивни икономически данни за икономиката към момента - безработица, покупки на дребно - дърпат пазарите в САЩ надолу, защото ако това значи, че икономиката нараства и се подобрява, ще видим по-ранно изтегляне на паричните стимули."

Молбите за помощи за безработица тази седмица са били под прогнозните, инфлацията се увеличава, очаква се ръст от 6% на икономиката, но обратно на нормалната логика, това ще има негативно влияние. "Компаниите искат да видят кога ще има покачване на лихвите. Очакват се три такива през 2022 г. с 0.25%, което вече е включено в цените на ценните книжа и ДЦК." В коментар за реакцията на пазарните лидери към покачващата се инфлация, Райков заяви, че компаниите от хранителния сектор вече предават увеличението към потребителите, а вероятно ще бъде направено от лидерите във всички икономически сегменти. "Това няма да повлияе на потреблението на техните продукти и компаниите ще спечелят от покачващата се инфлация. По-малките компании и тези в по-малки сегменти ще пострадат, както се вижда от забавения ръст в индекса Russell 3000."

Може да се очаква нов пробив на биткойн и достигане на нива до 75 000 долара през следващите месеци, смята Райков, най-вече заради включването на нови финансови инструменти и продукти като деривати в криптосферата. Инвеститорите също така вече са запознати с нагласите на Фед за регулацията и номинацията на Пауъл може да ги успокои какво да очакват в близките години. "Биткойн все още е чист актив без тежък финансов левъридж. В момента започват ETF, фондове, деривативни продукти..., което ще изстреля чистия актив. Много капитали ще започнат да навлизат с огромен левъридж, ще са свързани през различни продукти - едно трепване в цената на чистия актив ще движи огромни пазари зад себе си." Това ще намали и волатилността на биткойн, смята Райков. Златото расте заради инфлационните притеснения, но не и с очаквания темп.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доган

    66 26 Отговор
    Не е вярно , той няма толкова акъл. А лирата е ниска и ще става още по ниска поради некадърноста му!

    Коментиран от #35

  • 2 сергей

    42 11 Отговор
    Съветници му са тиквата и доганчо!
  • 3 Карадайъъ

    17 18 Отговор
    Доганчо е велик като бай Ганя в политиката и икономиката!

    Коментиран от #9

  • 4 Навалний

    45 14 Отговор
    Глупости, та той е толкова неук и толкова неграмотен, сменя ги като носни кърпи шефовете на банката! Беше назначил зет си за шеф на банката я питайте турците дали нарочно я е сринал които няма какво да ядат вече!
  • 5 Това

    29 9 Отговор
    да не е да печеш гевреци?!
  • 6 Нагоре надолу

    31 24 Отговор
    важноте е, че се произвежда и има реален ресурс, както материален така и човешки.
  • 7 Антимилиционер

    21 11 Отговор
    Още един неграмотен Ганчо, който не си пие хапчетата. Няма такава аплач.
  • 8 ММММ

    56 18 Отговор
    Не знам за Ердоган, ама видяхте ли какво се случва в София след един обикновен дъжд?? Все едно сме в Пакистан, локви, кал, дупки, целите улици са на вълни, запешени шахти, няма маркировка! И веднага започнах да го псувам тоя крадец измамник от Банкя! За 12 години кражби и далавери превърна София в циraнски keнеф, най грозната и занемарена Столица в ЦЯЛА Европа!! Да пукне дано много скоро

    Коментиран от #14, #17, #40

  • 9 Деменция

    27 8 Отговор

    До коментар #3 от "Карадайъъ":

    Колко много си приличат Ердоганя с Бай Ганя!
  • 10 Centyrion

    30 10 Отговор
    На батко шаранчетата,такъв капан са ви приготвили с тази криптовалути,че ще се смаяте!Много народ ще изгори!
  • 11 Dedo

    22 1 Отговор
    Това да не е меко сирене, режи и яж... За това акъл се иска...
  • 12 Мехмед

    51 23 Отговор
    Турция има работеща икономика за разлика от българия, която се препитава с подаяния от ЕС под формата на субсидии и фондове.

    Коментиран от #18

  • 13 Гласове от зайчарника в Банкя

    32 7 Отговор
    И Бацо така потопи народа, за да го спаси после, но не успя да изплува и той, щот някой го излъгал, че тиквите плуват! Плуват обаче само кратунките, тиквите не!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да бе

    27 4 Отговор
    И един мармот завиваше шоколада в турски лири.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Криза

    32 16 Отговор

    До коментар #12 от "Мехмед":

    Айде бе колко пък да е работеща като вече БВП на човек е по ниско от това на България? Икономиката и затъва и тепърва това ще се усеща, защото чуждите инвеститири започват да бягат. Ердоган е един палячо, от който всички го е страх дори и изнежените Американци. Обаче само с мускули не става, акъл ксто нямаш само с мускули си до време. Турция се напълни с всякаква паплач Сириици, Пакистанци, Афганистаци, Африканци. А образованите Турците бягат в Европа.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Под феса има Ум

    34 7 Отговор
    То за това ли онзи ден Одрин празнува един милионият българин ходил на пазаруване там. Щото няма ко да ядат! Нашите турци като видяха ка оглозгаха Кеарфур за няколко часа и си викат - те тия европейци много гладни бе, грабят като за последно!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Не мисля

    32 10 Отговор

    До коментар #18 от "Криза":

    По скоро евтиното производство в случая работната ръка и съответно близостта до Европа пренасочва мощности от Китай към Турция и Тея се превръщат в тигърче, май за това му бяха всички тези инвестиции в инфраструктура последните години, сега прави и мощности за енергийна независимост, България го е направила в края на 60 те и 80 бяхме бая икономика не мислиш ли

    Коментиран от #22

  • 22 Жан Виденов

    16 14 Отговор

    До коментар #21 от "Не мисля":

    Да бе много ясно на времето при Жан Виденов в България дойдоха и Апъл и Мерцедес и Боинг и Амазон, но после Софиянски дойде и изгони всички. Ех какъв щастлив живот беше 1996 завиждам им на Турците.

    Коментиран от #33

  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    18 5 Отговор
    СКОРО ЩЕ ИГРАЯТ КАРТИ С ИЛИЯ ПАВЛОВ И ТУРГУТ ЙОЗАЛ
  • 24 Хакан Шукур

    7 12 Отговор
    Туци стана по зле от Папуа Нова Гвинея

    Коментиран от #38

  • 25 Динку

    4 2 Отговор
    Лонгора и той се шири в палати и там народа стои като прецицало теле.
  • 26 Оч бре

    10 6 Отговор
    Ердо никой не го понася дори вече и челмистите от туци
  • 27 Коч Айран

    3 1 Отговор
    По избора ще ги разбереш.За Президент избират футболист.
  • 28 Ей такава

    6 0 Отговор
    ГЛУПОСТ НЕ БЯХ ЧУВАЛ.КОЙТО ГО Е КАЗАЛ Е ПЬЛЕН ШМЕКЕР.
  • 29 Западняк

    24 7 Отговор
    Браво на Ердоган. Турската заплата беше нараснала много. Трябваше да слезе. 100 евро на месец стигат за турчин. Производството трябва да е евтино, за да има износ и да работи 80% от работната сила. Също така е много добър ход от страна на Ердоган, богатите да вземат заеми при ниски лихви, за да създадат растеж. Изяждането на депозитите на бедните с висока инфлация и ниски лихви е обезпечена загуба, която бедният турчин трябва да понесе.
  • 30 очевидец

    10 5 Отговор
    според мен просто ще ги изкупят сриват лирата лапат още заеми и изкупуват сектори от икономиката за никакви долари щото лирата заминава

    Коментиран от #32

  • 31 ДазДраПерМа

    11 7 Отговор
    отговора е в текста на статията----изключително затруднени, особено тези които са финансирани отвън----Ердоган чисти външните фактори
  • 32 Банките

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "очевидец":

    А какво правим с дълга, който е в долари? А банките дали ще издържат като никой вече не иска да държи парите в банките?
  • 33 Стига

    13 4 Отговор

    До коментар #22 от "Жан Виденов":

    Сравнявахте държава с население колкото най малкия квартал на Истанбул с цяла държава, а за Жан Виденов можем да коментираме оперативната комбинация за свалянето му

    Коментиран от #39

  • 34 Едуард Петров-Едо

    6 5 Отговор
    Напоследък ми се налага, да цитирам Чудомир: ,,Ум царува, ум робува, ум патки пасе!" Това го казвам за Борисов и шайката му! Има и други шайки на българска територия! Като изброите всички държави, ще споменете и шайките им у нас! Вярвам обаче, че вече започва процес на справяне с крадците и крупните мошеници, и по темата има видими знаци! А безбожието на лъжците е лошо нещо! Бог, Който не лъже, да пази България! Амин! И разбира се, желаем ДОБРО на съседите ни!
  • 35 Xaxax

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "доган":

    Ти така си мислиш....следи всичко внимателно ще разбереш дали има дали няма...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Г.кръста

    1 4 Отговор
    Не му се връзвайте на циганските му морафети!И той като Хитлер иска всичко,ама най,надали и изобще!
  • 38 TROY

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хакан Шукур":

    Ти пък си ходил във Нова Гвинея. А стига със глупостите чарли.
  • 39 TROY

    2 7 Отговор

    До коментар #33 от "Стига":

    Кюрдите са 30 000 000 и ердоганя го мразят много.
  • 40 А бе ММММ

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "ММММ":

    Не си прав. София като цяло стана по европейска. Има метро, които го ползват знаят каква придобивка е, не е лесно да се построи в такъв град със съществуваща подземна инфраструктура, има модерно околовръстен път, извикаха красиви кооперации,разкраси се Центъра. Вярно е че тротоари са в много лошо състояние, но и ние помагаме за това. Години наред коли се паркират по тротоари, чупят се плочи и така оставят. Но и работници няма можещи и съвестни. Работят капаро. Това е най големия проблем.
  • 41 arsenalfc

    5 1 Отговор
    Не берете грижа за Турция, защото отивате и пазарувате от там. Храна дрехи всичко. Границата също се пази от тях. Те поне имат причини за срива на икономика им, защото постоянно воюват. Да се замислим при нас какво става. В ЕС сме и живеем с техните пари, ако спрат кранчето ще сме като африканска страна с този стандарт на живот.
  • 42 Безисвестен

    0 0 Отговор
    Така си купих ,в България,1997,,апартамент ,кола,почти нова,и къща с двор за ,едномесечна заплата,в Немско..Сега ще ида и в Турецко,да си напазарувам .Дано скоро,да успея..!.
  • 43 В.В.П.

    0 0 Отговор
    НАТО ,няма ли да им удари едно ниигърско рамо??.
  • 44 В.В.П.

    0 0 Отговор
    Всички,са богати около Турция,,и нищо не правят ,не работят,не произвеждат,, ооо баче Турция е ,много зле..И там правят всичко ,без самолети..Къде е ,вярното НАТО ,сащ ,ЕС..Къде е Русия,Китай??? ..Къде са ,,Байрактарите???..Айй,чалъми!
  • 45 БОКОКРАД

    0 0 Отговор
    НЕКА СИ СПОМНИМ СИНА НА БУШ КАК ДЕВАЛВИРА ДОЛАРА И ЗАЩО ГО НАПРАВИ - НЕ СИ ГО СПОМНЯЙТЕ АКО НЕ ЗНАЕТЕ ЗАЩО СЕ ПРАВИ ТАЗИ ВРЪТКА !
  • 46 Ч Н Г

    0 0 Отговор
    ГОТИНАТА ПАРТИЯ НА КИРЧО И АСЕНЧО , ПРАВИ СЪЩОТО КОЕТО ПРАВИ ЕРДОГАН С ТУРСКАТА ЛИРА И ПРЕДИ ДА СЕ УСЕТИМ ЩЕ ОБЯВИ ЧЕ УПРАВЛЕНИЕТО ИМ Е СТАБИЛНО - КАКТО ГО ОБЯВИХА , КОГАТО БЯХА ВЪВ ВРЕМЕННОТО ПРАВИТЕЛСТВО - ВЕЧЕ ГО ПРАВЯТ И ДОРИ ГОВОРЯТ ЧЕ ЩЕ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ И ЩЕ НИ НАПРАВЯТ ЩАСТЛИВИ - ТОЧНО ТУК ИМА ТАКАВА СТАТИЯ СЪС СНИМКАТА НА АСЕНЧО ОТГОРЕ ............
Новини по държави: