Last news in Fakti

17 Август, 2021 10:00 27 535 174

Стига лицемерие! Видя се какво е търсел Западът в Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • нато

Европейските политици просто си затваряха очите пред факта, че Афганистан е много опасно място, а интервенцията се е провалила окончателно

Стига лицемерие! Видя се какво е търсел Западът в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какви ти човешки права? Хората на Запад постепенно разбират, че преди 20 години техните правителства влязоха в Афганистан не за да пазят демокрацията, а само заради политическите си интереси. Коментар на Васлат Назими.

След изтеглянето на американските войски всичко стана светкавично. Само за няколко дни талибаните успяха да прегазят почти всички провинции в Афганистан. Провинциалните столици падаха като плочки за домино. Хиляди жени и мъже хукнаха да се спасяват и се отправиха главно към столицата Кабул, където очакваха да намерят сигурно убежище. Но всуе! Талибаните вече превзеха и Кабул.

Западът гледа с изумление и потрес как Ислямската република Афганистан за броени дни се превръща ислямистки емират. Приятели и познати непрекъснато ми звънят и ми пишат, за да изразят своето съпричастие. Един колега от Арабската редакция на ДВ ми каза, че случващото се в Афганистан страшно го засяга, макар че сам не знаел защо.

Не заради човешките права

Да, мнозина са шокирани, а причината за това е очевидна: хората на Запад постепенно разбират, че преди 20 години техните правителства влязоха в Афганистан не за да опазят човешките права, а само и единствено заради политическите си интереси.

Но политическите интереси постепенно се промениха, а разходите по операцията сериозно надвишиха ползата от нея, тъй че закономерно се стигна до решението: да се махаме оттук колкото е възможно по-бързо!

Всичко се оказа една огромна лъжа. Човешки права ли? Правата на жените ли? Демокрация ли? Нека афганистанците да се оправят сами с тези въпрос, каза наскоро президентът на САЩ Джо Байдън. Байдън заяви, че прекратява една операция, която преди него поддържаха не един и двама, а четирима американски президенти.

В случая обаче той премълчава нещо важно: през 2001 година САЩ навлязоха в Афганистан не само, за да се борят срещу талибаните и Ал Кайда. Те обещаха на афганистанския народ, че ще демократизират страната. А един от главните аргументи в полза на окупацията беше защитата на правата на жените. Сега, 20 години по-късно, постепенно става ясно, че залогът всъщност не са били правата на жените или демокрацията. Всичко това са били просто празни приказки.

Част от афганистанските жени горещо се бореха за правата си, но по цял ден слушаха само успокояващи слова и обещания, че видите ли, демокрацията в крайна сметка ще победи. Същите тези жени отново са натикани в средновековния мрак отпреди 20 години. Те бяха предадени и продадени. Много правозащитнички с основание се боят за живота си.

Същото лицемерие наблюдаваме и в политиката по отношение на мигрантите, която водят ЕС и Германия. Хора бягат от Афганистан вече от години. Такова решение не се взима лесно. Те бягат от родината си, защото там положението от ден на ден ставаше все по-опасно.

Всичко това Западът го игнорираше. От гледна точка на миграционната политика Афганистан минаваше за „сигурна страна“. Бежанците от Афганистан или бяха принуждавани да се върнат у дома, или оставаха с някакъв неясен временен статут. Хиляди афганистанци живеят в обидни за човешкото достойнство условия в Гърция, Турция и в други балкански страни.

Какво e длъжен да направи Западът сега?

Европейските политици просто си затваряха очите пред факта, че Афганистан е много опасно място, а интервенцията се е провалила окончателно. И сега, когато вече е прекалено късно, те изведнъж са шокирани: политиците, медиите, експертите. А държави като Германия носят в случая съвсем конкретна отговорност.

От години те поддържат местни военни главатари и корумпирани политици в Афганистан, вместо сериозно да се задълбочат в историята и културата на афганистанския народ и да се опитат да ги разберат. От години те се опитват да успокоят афганистанските жени, вместо сериозно да се вслушат в гласа им. А вместо да създават правителствена армия в Афганистан, те трябваше да влязат в диалог с хората и заедно да изградят някаква стабилна перспектива.

Какво следва оттук насетне? Западните държави и международната общност трябва да осигурят убежище на афганистанските бежанци – по възможно най-бързия и небюрократичен начин. Те са длъжни най-сетне да приемат онези афганистански бежанци, които вече от години водят окаяно съществование в други европейски държави, чакайки за политическо убежище. Същото се отнася и до онези, които тепърва ще пристигат през следващите месеци и години. Ще пристигат от една разрушена страна, на която Западът обърна гръб.

Европа трябва да ги приеме – това е най-малкото, което може да стори за Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 145 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кхмери

    49 349 Отговор
    Америка е гарант за мир. С тръгването ѝ наступи хаос. Интересно как болгарские комунисти обикнаха талибаните.

    Коментиран от #5, #13, #20, #40, #149, #154, #157, #170

  • 2 El chochone

    324 34 Отговор
    Срам и позор за США и ЕС
  • 3 МАК

    375 18 Отговор
    МАКОВЕТЕ ПОЛЕТА СА ТЪРСЕЛИ!!!
  • 4 Мафия

    344 14 Отговор
    Какви политически интереси? Всичко е заради хероина. Щом се изтеглят, значи друг наркотик е станал основен за наркоманите или работата и така е тръгнала към унищожение.

    Коментиран от #19, #124, #133

  • 5 Прав си

    302 23 Отговор

    До коментар #1 от "кхмери":

    Америка донесе мир в Афганистан, в Ирак, във Виетнам, в Сирия.

    Коментиран от #123

  • 6 Софиянец

    174 5 Отговор
    Войната тепърва започва
  • 7 Мафия

    328 4 Отговор
    Поредният подъл ход на глобалистите - виновни сте, трябва да ги приемете. Да ги приеме САЩ!
  • 8 Сатана

    134 5 Отговор
    Афганистан е новата гьостерица за Европа,Русия и Китай,моята развъртяха Афроамерите.Пуснаха вълка в кошарата и офците ще се пръснат из полето да търсят къде да пладнуват на сянка.

    Коментиран от #54

  • 9 Баш Бащицата

    329 2 Отговор
    Зелето пак изригна.... Европа е длъжна да приеме брадатите.... Направо Европа е длъжна да построи на всеки брадат по 1 джамия. Европа била длъжна. Не е Европа е длъжна, който се е навирал там между шамарите, той да ги приема - САЩ, Великобритания, Германия бяха основните сили.

    Коментиран от #82, #90

  • 10 SH BG

    164 3 Отговор
    А бе т'ва от ДойчеЗеле чак сега ли се събудихте?...

    Ето заради това никой не ви вярва, даже и да казвате понякога по изключение дори истината...!!! :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))

    Коментиран от #43

  • 11 Жоро

    82 7 Отговор
    Ей един път да пишете истината

    Коментиран от #21

  • 12 хмм

    152 2 Отговор
    Изсъхнаха маковите полета и няма файда вече

    Коментиран от #147

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Раданч Татлъту

    107 3 Отговор
    Каква демокрация,
    маково семе търсил човека,
    а това е прекрасно,нали!?🥳👍
  • 15 Гост

    169 5 Отговор
    Всъщност, спасяването на давещият се е в ръцете на самият давещ се! Ако масово гражданите на Афганистан считаха, че правителството ги води към нормална и демократична държава - щяха да го подкрепят, още повече че и самото правителство разполагаше с международна подкрепа. Явно, афганистанците не са смятали това правителство за добро за тях и поради тази причина талибаните превзеха държавата толкова бързо - просто бяха масово подкрепени от самите афганистанци. Никой не може да запази властта си дълго, ако самият народ не го иска!

    Коментиран от #34

  • 16 Абре ДВ

    169 2 Отговор
    Какви политически интереси,откога производството и търговията с опиум от мак е политически интерес?!В Ирак причината беше овладяване на петролните полета!В Афганистан - разширяване на маковите полета!При американския капитализъм няма наливане от пусто в празно!Какво сте се затъжили,че САЩ "пропилели" 1трлн долара?!Бъдете спокойни....поне 2 трлн от опиум са си докарали!Просто тия трилиони са си сменили собствениците-от американския данъкоплатец в играчите от ЦРУ!
  • 17 българка

    105 5 Отговор
    Всички тези "спасителни" операции са позор за "спасителите" и светът в лицето на обикновените хора трябва да ги заклейми!
  • 18 Дако

    231 15 Отговор
    В САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News
    След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните.

    По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна история.
    “ Времето на истинските сражения беше с руснаците. Това бяха достойни сражения с достойни войници. Всичко бе истинско. НЯкак по мъжки. С вас АМЕРИКАНЦИТЕ ние имахме много общи дела, но вие бяхте страхливци и такива си останахте. Никога не сте рискували животите си. И по същия страхлив начин ме взехте в плен. Пуснахте 100 снаряда по селото. Избихте всички цивилни на километри разстояние. Чак после страхливо се подадохте да видите дали някой мърда. Руснаците воюваха без да се крият като плъхове.

    Коментиран от #93

  • 19 ЕВРО НЮЗ

    69 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мафия":

    Откриха спринцовката. Евтино за производство 1,5 € , пазарна цена 20--25 €
  • 20 Раданч Татлъту

    60 2 Отговор

    До коментар #1 от "кхмери":

    Аутопсиите показват,че САЩ значи мир!☠👍
  • 21 3.14К

    65 2 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    Подготвят почвата да махнат тоя несретник Байдън и да сложат Камала Харис.
  • 22 Дойче пропаганда

    121 2 Отговор
    Американците нямат работа в чужда държава.

    Коментиран от #159

  • 23 Дако

    158 7 Отговор
    Шах Масуд беше ни заповядал да превземем една височина, чрез която да контролираме Панджерското дере.
    На височината бяха се разположили руснаците и ние с месеци не можехме да минем. Събрахме армия за тази атака за да изтласкаме руснаците. Пет дена ни трябваха за да сломим съпротивата на руснаците. И то успяхме защото им СВЪРШИХА патроните. Скъпо платихме за тази височина. От наша страна загубите бяха над 280 войника.

    Бяхме зли когато се качихме на височината. Стъпвайки на височината ние видяхме че срещу нас са воювали ПЕТ млади 18годишни ДЕЦА! Вие американци не може да си представите такава гледка. Пет войника срещу армията на Шах Масуд. Заповядахме им да се молят. Те знаеха че ще ги убием. Знаете ли какво направиха тези руски деца? Изгледаха ни мълчаливо и петимата се хванаха за ръце и се прегърнаха. Бяха готови да умрат без значение как.

    Коментиран от #50

  • 24 Дако

    158 9 Отговор
    Стояха мръсни, гладни и прегърнати.

    Не говореха и не плачеха. Просто стояха и чакаха смъртта си. Ние онемяхме.

    Такава гледка би поразила и най твърдите войници свикнали с какво ли не. Въпреки че руснаците бяха избили половината ни армия, ние не знаехме какво да направим. Това бяха велики войни за нас. Те има ха чест. Не се молеха за животите си. Моите внуци са в Германия. Там учат, но бих искал да пораснат като тези руснаци – истински мъже. А руснаците тогава ги пуснахме. Да имаше и не доволни от това решение на командирите, но заповед не се обсъжда от никой. Пуснахме ги с мир. Знаете ли. Руснаците тръгнаха прегърнати и НЕ СЕ ОБЪРНАХА да видят дали няма да ги застреляме в гръб! Бяха истински мъже.“

    Коментиран от #46, #102, #107

  • 25 европеец

    153 4 Отговор
    "Европа трябва да ги приеме – това е най-малкото, което може да стори за Афганистан."
    Не мерси. Тези които им разрушиха страната, те да ги приемат.

    Васлат Назими, да ги упъти към Америка.
    Ако нямат пари за билет, да искат от Херо Мустафа.
    Хайде, на добър час.
  • 26 Асан

    99 5 Отговор
    Където е стъпил ботушите на американците нищо добро не е произлязло, та така и сега.знаете ли приказката интереса клати феса
  • 27 Реалист 2

    115 3 Отговор
    Ха-хa.! Нaй-ceтнe и DW рaзбрa, чe фaбрикaтa зa хeрoин и тeрoризъм, в кaквaтo aмeрикaнцитe прeвърнaхa Aфгaниcтaн e нacoчeнa нe caмo към Руcия, aми и cрeщу Eврoпa ! Ceтихa ce ! 😯
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Слипи Джо

    95 6 Отговор
    Талибаните са добре обучени и въоражени от американците и защо има някой учуден, че лесно са прегазили невъоражени жени и деца !? Всичко се орави с цел, американците го направиха съвсем умишленно за да вкарат Русия, Китай а и Турция в голям проблем, еоенен проблем! Това си е чадт от глобалната "денократипна" война, която американците водят! А и печелят голям бонус, наводнена Европа с имигранти! Това е Америка!
  • 30 V for V

    93 0 Отговор
    Защо в Европа? Шефът на политическите лидери на ЕС (убийци) са американските политици. Те трябва да вземат афганистанския народ в страната с неограничени възможности ....
  • 31 Пич

    154 1 Отговор
    Ключът е в последното изречение...- " Европа трябва да ги приеме..." Тоест , когато американците забъркат лъната , Европа трябва да ги яде... Ми да си ги вземат в Америка , като ги излъгаха и изоставиха... Защо ние европейците , да им страдаме от малоумието...!!!??? Елементарна манипулация на соросоидите от Дойче веле...!!! Кажете сега , че Германия е свободна държава...!!!

    Коментиран от #36

  • 32 Даката

    79 3 Отговор
    Афганците искат да живеят в 16ти век.Всеки народ си заслужава управлението.Нямам нищо против,ако не изнасят мигранти и терористи.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кака Пена

    66 7 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    И след като народът МАСОВО подкрепя талибаните, същият този народ, пак МАСОВО напуска страната?

    Коментиран от #48, #72

  • 35 Българин

    31 0 Отговор
    Търсили са макя си там! 😂

    Коментиран от #44

  • 36 Раданч Татлъту

    95 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пич":

    Бедна ти е фантазията ,каква е днес Германия.Манипулацията и промиването на мозъци са достигнали потресаващи размери!😎
  • 37 Мда

    16 29 Отговор
    Г-н Байдън още веднъж доказа, че е велик демагократ !
  • 38 Службогонци

    68 0 Отговор
    Американците да си ги вземат в сащ като са им слугували. Защо съседните страни и Европа да ги спасяват?
  • 39 РЕАЛИСТ

    80 4 Отговор
    Краят на статията" Европа трябва да ги приеме – това е най-малкото, което може да стори за Афганистан." Не тези , които забъркаха кашата там, а Европа. Тези същите разбиха Ирак, Либия и Сирия и никого не вземат от бежанците, а Европа трябва да ги приютява. Точно тук е скрит ключът за бараката. Белите в САЩ вече да към 60 процента. Шанс нямат. Що да не променят демографията на Европа. Що мислите се случи Брекзит. Англичаните не са прости, като европейците.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Българин

    29 5 Отговор

    До коментар #10 от "SH BG":

    Абсолютно съм съгласен! Истинските, верните, надеждните, достоверните, се съобщават само от ТАСС и Правда!
  • 44 Българин

    56 3 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Всъщност, краварите си хвърлят парите и хората с план : . Янките превърна Афганистан от производител на мак и мерихуана , в производител на хероин и тероризъм. Съвсем близо до ЕС и Русия .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Цола Драгойчева

    14 25 Отговор

    До коментар #24 от "Дако":

    Добре, че не е онова време, иначе ще те посетят чекистите и ще те попитат учтиво защо внуците ти са в Германия???
    :)
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    62 2 Отговор

    До коментар #34 от "Кака Пена":

    На кое казваш МАСОВО? Афганистан е над 30 млн. Това, че се изнасят 100-200 000 не е масово! Това са по-малко от 10% от населението. При нас се изнесоха над 20%, при това без война! Отделно, немалка част от тези, които се изнасят са свързани с правителството /политически мигранти/ или виждат възможност да емигрират в Европа, използвайки ситуацията, за да живеят по-добре, т.е. икономически мигранти.
  • 49 Emel mutlu

    38 7 Отговор
    Час по-скоро да се разпадне Е.С.
    И да ореключат проблемите
  • 50 небрежнев

    10 52 Отговор

    До коментар #23 от "Дако":

    Не разбирам - защо СССР е изпратил пет 18 годишни момчета да се бият с армията на Шах Масуд?

    Коментиран от #53

  • 51 IVAN

    64 2 Отговор
    Значи, американците взеха злато и наркотици за 20 г. ,а сега ние ще плащаме защо?????
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хари

    91 2 Отговор

    До коментар #50 от "небрежнев":

    Ами, на тази възраст отивахме в казармата тогава. Две години служехме в армията. Задължително. Но ти явно не си от този период.

    Коментиран от #71, #129

  • 54 Точно така, сега ще

    35 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана":

    Започне дестабилизация в бившите азиатски съветски републики, в Индия, че и в Китай, а за Европа да не говорим - здравейте нови мигранти!
  • 55 стоян георгиев

    15 23 Отговор
    макар че съм бил винаги против изтеглянето от афганистан няма как да приема журналиста на доиче веле за прав.щом искаш демокрация трябва да се бориш за нея .няма как тя да ти бъде подарена и потдържана отвън.сащ и нато направиха много за афанистанците.дадоха им гръб,дадоха им оръжие ,организираха и подготвиха армията им ,но явно местните си сакат шериат,щото само малцина излязоха да се бият срещу талибаните.съвсем друго стана да речем в сирия или ирак .та местните фенове на демокрацията да не риват,а да се стягат да освобождават страната си.ако в момента те имат сериозен интерес запада ще ги подкрепи с авиация ,оръжие и логистика,но няма как да стане само с плач.

    Коментиран от #62, #99

  • 56 Иван

    37 0 Отговор
    Вземайте ги у вас да си ги гледате, щом сте длъжни
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 трола деса-стоян

    19 1 Отговор

    До коментар #55 от "стоян георгиев":

    Десо, фани са на работа, ма! Как не ти омръзна толкова години да ръсиш акъл, дето и без тоа ти е в кът! Ти някога борил ли си се за нещо, свършил ли си за 5 стотинки работа,че си тръгнал да учиш афганистанците?

    Коментиран от #67

  • 63 ТОПЛАТА ВОДА

    32 0 Отговор
    А добро утро. Те афганистанците прииждат към ЕС и в частност Германия още от началото на войната в Сирия. Явно Дойче ВеЦе е спало до сега. П.п. след някоя година ще четем същите позрения относно изнизването от Ирак по бели гащи.
  • 64 Винету

    5 29 Отговор
    Браво на Байдън.Първи разбра че демокрация не се налага с оръжие и насила.Афганистанците сами трябва да се борят за правата си.Обществото им не е демократично и за това няма как отвън да им се спуснат разбирания за правата на жените и свобода на словото.Който критикува американците да изпраща свои войски в Афганистан.

    Коментиран от #70, #122

  • 65 Наката

    48 2 Отговор
    Видя се какво е търсел Запада в Афганистан? Как се видя като не сте написали какво? Безсмислена статия. Говори се за лицемерие, политическа изгода, но никъде не са казва, каква е тя. Нито дума за истинската причина за нахлуването. Едно голямо разтягане на локуми и абсолютно нищо съществено. Едно гръмко кликбейт заглавие и вътре едно НИЩО.
  • 66 ivan

    39 2 Отговор
    Буш влезе в Афганистан по нареждане на НСРед,целите бяха няколко,да си обу4ат талибани за терористи,да сеят хаос в региона,да са близо до Русия и естествено и много важно да превземат маковите полета,след идването на САЩ коли4ествата мак се вдигнаха 4 пъти,така ЦРУ си попълва6е буджета за 4ерни операции,да не говорим за трафика на деца и жени,друго перо от приходите
  • 67 стоян георгиев

    2 19 Отговор

    До коментар #62 от "трола деса-стоян":

    модерния ляв отново в деиствие.хахахаха,хохохоххо!коментираи по същество бе дрогар.знам че си още пиян от празнуването на талибанския успех ,но мен няма нужда да ме мислиш!хахахахахаха!
  • 68 ДЖОРДЖАНО

    36 0 Отговор
    МИСИЯТА Е ИСПЪЛНЕНА. ВСИЧКИ АВГАНЦИ В ЕВРОПА ПРИ ХРИСТИЯНИТЕ. ТАМ ЩЕ ГИ ГЛЕДАТ КАТО БОЖЕСТВА И ЩЕ ИМ ПЛСАЩАТ ЗА ЛЕЖАНЕ И ИЗНАСИЛВАНИЯ.ЦЕЛТА ЕВРОПА ДА СТАНЕ МАЙМУНСКА Е ИЗПЪЛНЕНА.
  • 69 не може да бъде

    39 1 Отговор
    Какво е длъжен да направи Западът сега?Ами това е ясно-един мощен,красив,многолюден гей-парад!Талибаните със сигурност ще бъдат стреснати и уплашени!
  • 70 ivan

    29 1 Отговор

    До коментар #64 от "Винету":

    хаахха Байдън ни6то не е разбрал,неговите господари от НСР му заповядаха да напусне Афганистан за да стане бежанска криза която да отвле4е вниманието от други процеси които текат сега,Илуминатите и Йезуитите карат влака,те командват САЩ
  • 71 небрежнев

    11 40 Отговор

    До коментар #53 от "Хари":

    Напротив, служил съм в БНА и точно затова не разбирам - защо ще пратиш на фронта пет 18 годишни наборника с/у армия в чужда държава, ще ги оставиш без поддръжка, без боеприпаси и то от най-голямата тогава военна сила СССР? Всяка операция може да се планира със свръхсрочно служещи, а не с деца, и не 5 с/у 2000! Още Суворов е казал, че битките се печелят преди боя, а тук ситуацията е обречена.
    И освен като о.з. говоря и като баща. Не приемам държавата да мобилизира децата ни на 18 г. и да ги праща на смърт в Афганистан, да ги остави без поддръжка и боеприпаси, и да мисли, че е направила на някого добрина!
    Хитлер е оставял амбразурите със заключен на картечницата войник... явно в СССР са приели неговия почин, че и се гордеят с това.
    Нека всички войнолюбци да си отговоря - биха ли отишли лично там, биха ли пратили 18 годишните си синове?

    Коментиран от #89, #113, #145, #146

  • 72 3333

    36 3 Отговор

    До коментар #34 от "Кака Пена":

    Напускат предателите сред местните, предали се на САЩ. Също както ще напуснат гербавите като падне гешов

    Коментиран от #172

  • 73 Васил

    29 1 Отговор
    Ква европа кви пет лева Европа вече не е център за иновации а за деградация.
  • 74 Гост

    37 1 Отговор
    Западните държави използват подобни страни от третия свят, за да доближат военните си бази по-близо до Русия и кръгът й на влияние. Политицита на тези държави, които се занимаваха с афганските проблеми, удесеториха бюджетите за подкрепа на афганците с оръжия и "хуманитарна помощ", което вдигна и техният процент за прилапване от бюджетите, както и на свързаните с тях "хуманитарни организации". Пари и власт - затова беше всичко.
  • 75 Съдията Дред

    35 0 Отговор
    Съгласен съм със статията, с изключение на последното изречение. Не Европа трябва да приеме афганистанските бежанци , а САЩ. Те нахлуха там, те изоставиха тези, които им повярваха.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 tomito

    39 0 Отговор
    Американците оср .....аха нещата , а Европа да ги прибира.Много яко , а ние българите винаги сме най-прекарани.Типично!
  • 78 Наблюдател

    29 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Който не го е опъвал англосаксонец-нищо не знае. Та с Полша през ВСВ не е ли същото. Едни обещания, но интересите са друго нещо. Талибаните само Китай може да оправи. Очаквам само брадите да им спрат новият газопровод и ше стане интересно🤣🤣🤣
  • 79 Кинжал

    46 3 Отговор
    " Видя се какво е търсел Западът в Афганистан" само че Дойче Зеле някак удобно не го е написал. Не е написал най-важното, докато разтяга някакви локуми. Разчитате, може би, че ние ще се досетим. Ама ние не само че се досещаме, ами знаем. Въпросът не е какво е търсил алчният и пропаднал запад настръхнал срещу Русия, а какво търсехме ние редом със запада там?!!! Защо умираха наши момчета там и защо похарчихме стотици милиони за издръжката на контингент обслужващ чужди империалистични интереси завоалирани като налагане на "демокрация"?!!!
  • 80 абе

    11 0 Отговор
    Власт-добре!`Гости`ги изритаха!Сега да си правят Държавата!
  • 81 Пеко Таков

    8 26 Отговор
    Проблема с Афганистан го създаде СССР.До нахлуването на 40-та армия,Афганистан беше сравнително нормална държава със светско правителство.Но Брежнев и компания решиха,че трябва да сложат свое протеже на "трона".Десет години война превърнаха страната в бойно поле с милиони убити и опозиция,която беше доста разнородна.Когато руснаците се изтеглиха,страната затъна в гражданска война,която даде възможност на талибаните да дойдат на власт.Американците влязоха в Афганистан единствено за да ликвидират Ал Кайда,но направиха грешката да останат,като наивно смятаха,че ще успеят да демократизират подивелият афганистански народ.И накрая-никакво приемане на бежанци от Афганистан.Да си ги приемат в САЩ и Русия.
  • 82 ПСР

    34 2 Отговор

    До коментар #9 от "Баш Бащицата":

    Най-накрая един разумен коментар.
    Само в допълнение-колко наброяват страховитите талибани?100 хиляди?Или 300 хиляди?Защото живеещите на тази територия,са около 40 милиона.С вече бивша армия,от около 300 хиляди.След като талибанети са такава напаст,защо не им се опълчиха?За две седмици,се предадоха,почти без бой,тръгнаха да бягат....без грам съпротива!Значи,нито онези са толкова мразени,нито толкова неприемливи на местна почва.Сега,според Зелето,колко милиона,трябва да бъдат интегрирани в Европа?Щото,САЩ няма да ги допуснат при тях,това е сигурно.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Дойче Веле войната

    19 0 Отговор
    се водеше за контрол на реколтата от мак, за това едни военни корпорации да получат милиони от доставката на оръжия, за контрол на стратегически маршрути, а само се продаваше на наивници, като война за човешки права.
  • 86 Дългият

    5 20 Отговор
    До вчера проруските талибани плюеха по публикации на Дойче Веле,но днес обърнаха лопатата....Когато са против САЩ са чудесни,но когато са против Русия,са вредни...Копейките,опорките..
  • 87 готин

    37 0 Отговор
    Простотия до шия! Европа трябва да ги приеме??? А богатите мюсулмански държави ко шъ праят?? Нали са от същата религия, същият етнос, същият манталитет, същото мислене? А и са безобразно богати?? Я марш към тях! Къде е армията на Европа?? Къде са войниците, къде са минните полета? Къде е европейската свобода, религия? До кога ще се съобразяваме с цървули и ще играем по свирката на ФАЩ??
  • 88 6599

    24 1 Отговор
    Цитат: "Хиляди афганистанци живеят в обидни за човешкото достойнство условия в Гърция, Турция и в други балкански страни."

    Да се чете: "Милиони ПАЛЕСТИНЦИ живеят в обидни за човешкото достойнство условия в ОКУПИРАНА ПАЛЕСТИНА."
  • 89 Само питам

    20 4 Отговор

    До коментар #71 от "небрежнев":

    Като си военен , знаеш ли колко Български граничари / наборници/ са дали живота си за охраната на държавата ни ?
  • 90 Змей Горянин

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Баш Бащицата":

    Бащице, прав си, но има и нещо смущаващо в призива ти "по една джамия на всеки брадатко".
    Нали се сещаш за какво иде реч - ние също бяхме част от "коалицията на желаещите". Т.е.и ние трябва да понесем част от последиците, заради пристъпа на малоумие, който обзе обществото ни след светлата дата 10.10.1989 г.
  • 91 ДжафДжаф

    29 1 Отговор
    Зa рaзликa oт aмeрикaнcкитe прoтeжeтa, нa врeмeтo кoгaтo CCCР ce изтeгли oт Aфгaниcтaн, Нaджибулa уcпя дa уcтиcкa някoлкo гoдини. Зa cъжaлeниe прeдaдoхa гo Гoрбaчoв и Eлцин. Aкo cи бяхa изпълнили oбeщaниeтo и бяхa прoдължили дa пoмaгaт c oръжиe, вeрoятнo тaлибaнитe въoбщe нямaшe дa пoлучaт влacттa. CAЩ винaги и нa вcякъдe ca дeйcтвaли c пocтaвeни лицa, включитeлнo и у нac. Нa врeмeтo CCCР cтрoeшe у нac зaвoди и aтoмни цeнтрaли. Aмeрикaнцитe минaвaт тънкo. Дaвaт грaнтoвe нa прeдcтaвитeли нa пoлитичecкитe eлити. Cхeмaтa рaбoти, нo caмo дo oпрeдeлeнo врeмe. Пo прaвилo зa вceки дaдeн oт тях дoлaр пo eдин или друг нaчин cи пoлучaвaт oбрaтнo 10. Кaгaтo дaлaвeрaтa ceкнe прocтo ce изтeглят.

    Коментиран от #94

  • 92 висок

    4 1 Отговор
    Дрън дрън ярина! Каквато и нива да засеете, каквото и да получите като реколта... не можете да нахраните всички скакалци на света!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Генчо

    5 27 Отговор

    До коментар #91 от "ДжафДжаф":

    А ссср са строили безвъзмездно в нрб нали,продукцията на фабриките не е била изкупуване на загуба за нрб? Еййй ама защо фалира ссср и нрб барабар?

    Коментиран от #100

  • 95 ейййййй брех

    13 0 Отговор
    Откриването на Америка е била грешка , търсили са всъщност Индия. Много съм изненадан от представянето на подбудите на западните политици , напрао не е така , те само налагат доброто , е кое и чие добро нема да коментираме , но наистина въобще досега не го и предполагай , че е така , нищо , че е от времето на колонизацията правена от същите , е предшествениците на днешните де.
  • 96 Споко

    22 0 Отговор
    Контролът върху пазара на наркотици беше основната идея за влизането на САЩ в Афганистан, както и да си осигурят сигурна фронтова линия срещу Китай и Русия. В момента талибаните на практика завземат територията без сражения. Възвръщането на контрола става без кой знае какви сражения. Това е плод на американската политика....спрямо Европа. От край време в стратегията на САЩ е заложено те да водят военните действия, а Европа да регулира хуманитарните въпроси в резултат на това.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 костова

    1 1 Отговор
    Значи ще идват само жени да бягат, щом са застрашени
  • 99 Змей Гоянин

    26 1 Отговор

    До коментар #55 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, чедо! Изповядвам еретичната идея, че само за произнасянето на думата "демокрация" трябва да се лежи в затвора. И всеки ден по десет гьостерици на голо, за това че въпросният индивид, който я е произнесъл е толкова тъп, че е повярвал в поредната химера, която се предлага на хората да я гонят. Това е все едно да гониш Михаля. Ами, гонете го. На мен к'во ми пука...

    Коментиран от #116

  • 100 Змей Горянин

    17 4 Отговор

    До коментар #94 от "Генчо":

    Гена, бих ти обяснил, но ще е загуба на време и усилия - прекалено куха ти е кратунката, за да разбереш. Това се отнася и за всички твои авери "демократи", "антикомунисти" и русофоби. Та, трай си и не вземай отношение. Не ти е по силите.

    Коментиран от #106

  • 101 ИСТИНАТА

    13 0 Отговор
    АВГАНИСТАН СЛУЖЕШЕ ЗА ИЗТОЧНИК НА ЕВТИНИ НАРКОТИЦИ
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 ВънСатанато

    24 0 Отговор
    След този трогателен разказ,който прочетох тук,не знам защо,но нещо в гърлото ми заседна и сто пъти се провикнах:"АнатемаНаСДС-то,на СулюПаситто,на СашоФашагата и на ДрагалЪФския Гърбат Ай дук!"
  • 104 гхщх

    3 2 Отговор
    Думичката Афганистан от загрижената статийка спокойно може да се замени с думичката Турция.
  • 105 Краварски циркове

    11 0 Отговор
    Тия магарета за няма и седмица превзеха всичко,сценарият е много евтин,има предварителна договорка,никакви “бежанци” от А
    Талибанистан,да си стоят там!!!
  • 106 Генчо

    3 17 Отговор

    До коментар #100 от "Змей Горянин":

    Лооуу и кой си цървул с цървул да ми казваш кво да правя типичен червен боклук си ти

    Коментиран от #134

  • 107 нНЯКОЙ СИ

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "Дако":

    Като и двете армии са били примитивни, така ще е. САЩ имат достатъчно модерна техника за да губят жива сила. А това романче което цитира от кой авторче е?
  • 108 Американец

    15 1 Отговор
    не бягаме, а се изтегляме. След като талибаните обещаха да приемат "Истанбулската конвенция", ние сме доволни и спокойни за демокрацията се изтегляме.
  • 109 Помнещ

    1 11 Отговор
    В интерес на истината американците търсеха костите на загиналите 2 млн. души убити от руснаците по време на съветската освободителна операция през 1979-89 г.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Българин

    3 5 Отговор
    Кой съветчик съчини тези глупости?
  • 112 Стига

    15 0 Отговор
    Европейските политици се държат като надрусани до козирката тийнейджъри. И това е перманентното им състояние. За тези негодници всички проблеми се решават с още повече джендъризъм и лгбт пропаганда. Имам чувството, че да станеш политик в Европа и САЩ първо минаваш през кастинг за идиоти.
  • 113 Йо Несбьо

    9 4 Отговор

    До коментар #71 от "небрежнев":

    Това е пропаганден материал и няма много общо с дейстителността. Познавам доста украинчета в Чехия„ 90% са направо гейчета. Точка за героизма. А СССР навремето избраха да се измъкнат от конфликта с извинението„ че ги поканили„ щоето формално е така„ но не уточняват„ че поканата е„ за да се оправдаят„ че не е окупация. Основното тогава беше спускането към Индийския океан„ което максимално щеше да разшири нейните оперативни и стратегически възможности.

    Що се отнася до талибаните„ те са предимно пущуни и съставляват около 40% от населението„ но винаги са управлявали държавата. Другите значими етнически групи са узбеки и таджики„ които обаче почти нямаха опции за достъп до управлението на страната. Северният съюз отдавна е разгромен. Логично е„ че пущуните няма да се бият с талибаните„ т.е. срещу други пущуни„ а таджиките и узбеките така или иначе няма да бъдат допуснати да управляват. Променя ли се нещо?! Нищо„ само правилата ще се определят повече според Шериата.
  • 114 Българин

    25 1 Отговор
    Бежанците трябва да ги приемат само държави като САЩ и Великобритания.
    Те са инициаторите на този тотален хаос.
    Не съм съгласен да ни разпределят квоти и България да приема афганци. Нека ходят при своите "освободители"
  • 115 нНЯКОЙ СИ

    4 7 Отговор
    Защо ми изтри поста, май сайта започна да се боядисва с червена боица! Ако някой напише хубава дума за американската армия коментара се премахва, защо така?
  • 116 Генчо

    2 9 Отговор

    До коментар #99 от "Змей Гоянин":

    Ако те познавах лично бих ти бил тупаици всеки път като те вида по пътя

    Коментиран от #117, #131, #132

  • 117 съдбата

    8 0 Отговор

    До коментар #116 от "Генчо":

    Внимавай какво си пожелаваш.

    Коментиран от #120

  • 118 мръсници

    12 2 Отговор
    където стъпи американец трева не никне,само при тях е моравата
  • 119 Кире

    13 0 Отговор
    САЩ трябва да ги приеме, а не Европа. Обаче тя е от страната на Булката, а младоженеца е-е и не пита.
  • 120 Генчо

    0 2 Отговор

    До коментар #117 от "съдбата":

    Започвам да го желая истински
  • 121 doki

    3 10 Отговор
    вие от Факти от сутрин до вечер хвалите комунизма ,коминтерна и Москва.Ама какви били руските войници, пък как американците са страхливци
    До Руската инвазия Афганистан беше просперираща държава с модерна визия за бъдеще.Естествено където е влязла комистическата диктрина следва мизерия , глад и все някой друг е виновен след това

    Коментиран от #144

  • 122 резервист

    9 0 Отговор

    До коментар #64 от "Винету":

    Принципно си прав защото да налагаш демокрация в Афганистан е равносилно да налагаш такава в Саудитска Арабия ......а доколкото се сещам такава там няма и не може да има , а още по малко пък това зависи от американците . Защо в една страна се опитваме да налагаме собствения си начин на живот ( или поне така се казва ) а в други аналогични държави с не ни стиска (говоря ние щото нали и ние сме в НАТО и постфактум сме съгласни с случващото се ) ?
  • 123 карамфила

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Прав си":

    .......и Либия,Алжир,АРЕ ,Украйна и сега се пробват с Беларус,където има цветни революции трева не никне и руини никнат.
  • 124 кин

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мафия":

    Залежите от кобалт са много по-интересни от хероина. Има още много други, сред които е и лития.
  • 125 Като много грозна жена е

    2 4 Отговор
    Афганистан, друго сравнение нямам.... не мога, да я нарека, дори държава....!
  • 126 Брей ...

    6 0 Отговор
    Живеели на Балканите в лоши условия ? Тия ли пещерняци ,които изпочупиха леглата за да спят на пода ? Ама прибирайте ги тия примати на Запад !
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 ттт

    14 0 Отговор
    Нсционалната армия на Афганистан имаше 360 000 войника с обучени от американци командири, 126 бойни самолета, 27 бойни хеликоптера и повече от 20 000 бронирани машини. Талибаните са 75 000 и нямаха нищо от изброеното. Те не победиха, при такова съотношение на силите, победа е невъзможна. Просто 360 000-те афганистански войници се почувстваха свободни и се обединиха с талибаните. Дух за война с други афганистанци те нямаха! Съвсем нормално!

    Апропо, българската армия точно толкова ще воюва с Русия. Който си прави такава сметка, си хвърля парите в огъня.

    Коментиран от #140

  • 129 Дърт джендър

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "Хари":

    Споко тоя е от джендърския период.
  • 130 Енчев

    5 1 Отговор
    Бългaрия зaхвърли OТAN-нaeмницитe cи, в Aфгaниcтaн!
    Бягcтвoтo нa aмeрикaнcкитe ОTАN-милитaриcти oт Aфгaниcтaн, нe e грeшкa, a ужaceн пoзoр!
    Aфгaниcтaн e Виeтнaмcкият cиндрoм нa CAЩ, в 2021 г.
    Oбщo 12 Киeвcки Нaциcтa и три дузини OТAН-нaeмни; Грузинци, Румънци и Бългaри, ca зaбрaвeнo-зaхвърлeни в тeрoриcтичecкaтa OТAН-бaзa, в Кaбул!
    A нaшeтo вoeннo бeз aрмия, миниcтeрcкo мундирчe, cи нямa, и хaбeр oт тoвa!?
    Нeкa Aллaх дa блaгocлoви, мaриoнeтнитe OТAН-нaeмници!
    "Глacът нa БЪЛГAРИЯ"
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Змей Горянин

    3 2 Отговор

    До коментар #116 от "Генчо":

    Гена, сладурино, отправих ти едно предложение, ама модераторите счетоха, че е рисковано за онази част от тялото ти, която е разположена под кръста и гледа на назад. Явно не можеш да осъществиш желанието си. Както и аз...За съжаление...
  • 133 Правилно...

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мафия":

    Производството на натурални опиати е прекалено дълго и трудоемко...сега се бухат с химикали..пушат ги..дъвчат ги..инжектират ги...и.и.и.и откачат....става трудно за хората с нормална психика....наркомана след като мине през рехабилитация......става психопат или полуидиот..😇
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 пешо

    5 0 Отговор
    "Големият брат"да си прибере версиите,Стига Европа е плащала сметката,то беше та беше.
  • 137 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    То хубаво - да ги приемем. А те ще приемат ли нашия начин на живот, нвашите порядки, закони и т.н.
    Франция нали се наблъска със всякаква паплач. Колко от тях станаха "ФРАНЦУЗИ"" ? Не само че не тръгват у правия път, ами с оръжие воюват срещу властта и френските граждани. Белгия, Германия всеки ден имат нови криминални престъпления от милите бежанци !! Щатите и те ги имату макар и по-малко. Но за благодарност, че им дават свобода на вероизповеданието / строят им или разрешават строежа на джамии и минарета/, на словото и печата, също са потенциална бомба сред и за хората , които ги приемат. Държат да си останат / меко казано/ диваци.
    Това е лошото - те не се интегрират
  • 138 ЕвропаЕвропейс

    11 0 Отговор
    Предпоследният абзац - Какво трябва да направи Европа?
    Отговор:
    Европа ако не иска да се превърне в Еврабия - трябва да постави картечници и мини на своите граници и да истински ги зашитава! А не който и да звънне от някой сал и гумена лодка - Елате ни спасявайте, че потъваме и айде още 200 мигри - дайте да ядем, дайте ни джамии, дайте ни помощи, дайте ни да си направим квартал, ама да не идва полиция,ще ни стресира!
    Другото са гей-джендърски-сороски опорки за демокрация, права и тем подобни врели-некипели! Май само в Източна Европа остана някаква надежда. Четох някаква статия, че преди 50 години Кабул бил азиатския Париж, а сега Париж стана Кабул. За съжаление е точно така!
    Европа трябва да се запази за европейците!
  • 139 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Амии,от време на Английската империя,,армията трябва да воюва и да граби,злато пари сребро , скъпоценни камъни,,минерали ,хора ,продава .Това във Азия,Индия Пакистан ..Д-р ,Уотсън се връща ранен от войната ев Афганистан...Така пише Сър Артър....Това търси и днес , Грабеж!!!.В България,взе златото..Водата,Енергопрозводствито....И др.Но,тук ,няма талибани,няма революционери ,даже и комунисти Няма !!!
  • 140 В.В.П.

    9 0 Отговор

    До коментар #128 от "ттт":

    Правилно.!!!.Ноооо,,,,САЩ взимат златото,докато ни лъжат ,как лошите руснаци ще ни анексират..!!!..И,пръскат с био оръжие,от Ново село..!!!
  • 141 Али Раза

    9 0 Отговор
    В действията на краварите няма нищо случайно. На практика предоставят Афганистан на талибаните след серия от продължителни преговори и нищо не се случва случайно. Чичко Сам не го интересува ни най-малко,какво ще правят фанатиците с местното население. Външнополитическите цели са няколко и това,което не успяха с ИДИЛ в Сирия сега ще бъде направено с талибаните в Афганистан. Създадено от тях чудовище,с което да плашат света. Този развъдник на тероризъм ще изнася тероризъм и дестабилизация към Русия,Китай,Индия,Иран,Сирия и т.н.,а Европа ще бъде залята от най-мощната бежанска вълна досега през есента и зимата. За всичко това да благодарим на САЩ.
  • 142 Петров

    9 0 Отговор
    Защо Европа да ги приема? Всички в САЩ.
  • 143 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Талибан ,Каза,,,Няма да има реванш,,!!!..И целия свят повярва на терористи.!!!.Най първи САЩ ..и ЕС..Това е фарс !!!..Ще има яко сечене на тикви..и тикви..!! .Границите за Афгани зса затворени.!!
  • 144 Нинка.

    8 0 Отговор

    До коментар #121 от "doki":

    Абааа,влез в час ба ,Доко,,!!!.Последния президент на Афганистан,сложен от руснаците ,ходеше с костюм..!!!. Наджибула..Утреоаха го талибаните,,1995 .Не ги разбираш ,нещата...!!
  • 145 Дърт пее..раст...

    11 0 Отговор

    До коментар #71 от "небрежнев":

    Кога да ходиш да се биеш за държавата си??? на 40 ли???.На 18,19, момчето е смело ,усвоява бързо,военна техника,.Малко див ,неразумен..И там са офицерите...Къв офицер,си ти?? Палячо..
  • 146 Дърт пее..раст...

    9 0 Отговор

    До коментар #71 от "небрежнев":

    17 годишни превзеха Берлин ,многознайко!!1945...Също 20 г,се биха и форсираха Драва.!!.И пречупиха Хитлер..
  • 147 Мак червен

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "хмм":

    Кой ще си бие херо,като потребителите до няколко години ще ги излекуват-летално с ковидиотските ваксини? Сега и коката в Колумбия ще падне в канала...
  • 148 Скарамуш

    9 0 Отговор
    Американците да си ги приемат там. Какво дирят в балканските страни . Щото тук има мюслита достатъчно и трябва да преместят шириата тук ли ? И къде са тези Афгански жени и дуца. На 15 годишни гловорези и по големи мъже ли казвате за " Правата на жените " . вижте кой и какво е в лагерите. Колко са жените и колко нахлуващите кандидат поклонници за още джамии в Европа. затриват ни , а още плещите ,че няма инвазия на дивата цивилизация над нашата. при тях няма благодарност докато не ти резнат зелката ,защото в книгите им пише ,че си ниш и си длъжен да го отглеждаш защото е правоверен . И го правят да е нормално. Хрантутите ли си ги онези дето един работи на 4 часа , а 10 зад него са на помощи защото религията и обичаите им не позволяват няколкото му жени да работят. Те само вземат от данъкоплатеца и съсипват всякаква социална система. Факт.
  • 149 Антиамериканец

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "кхмери":

    Америка е единствената причина (или главната) да има хаос в света.

    Коментиран от #153

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Енчев

    4 1 Отговор
    Бягството на ОТАН-милитаристите от от Афганистан, бе толкова панически-позорно, че освен цялата военна техника, на базата-Багран под Кабул, бе забравен и, целият чуждестраннен легион, наемниците от;
    Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Общо около 400, ОТАН-контракт, марионетника.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Богдан Велински

    0 6 Отговор

    До коментар #149 от "Антиамериканец":

    Wow!!! А къде е Русия в този списък?!?
  • 154 Gost

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "кхмери":

    Америка е гарант, че мир няма да има! Влиза като слон в стъкларски магазин и след излизането си, оставя погрома да го разчиства собственика. Меко казано това е САЩ
  • 155 А къде

    4 0 Отговор
    Европа ще ги сложи тези бежанци? Уж е премахнато колониалното робство, а се създава нова форма, робите сами идват в Европа да работят за парче хляб. САЩ разбуни Афганистан, сега трябва да приеме бежанците или да плаща за тях.

    Коментиран от #160

  • 156 гост

    5 0 Отговор
    И защо в Европа, да ги приемат в САЩ, малко по дълго пътуване но това следва да е за сметка на САЩ и да ги приемат без много условия.
  • 157 Вики

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "кхмери":

    Не само българските,но и техните наставници Путин и компания.Чета последни руски коментари,те са във възторг от случващото се в Афганистан Иначе,Западът иСащ? Едно са приказките,друго е реалността Ако наистина някой се заеме да ,,демократизира,,която и да е чужда държава,среща яростна съпротива Казват му,да не се бърка,Ами те си държели на своите си традиции и пр. Справка,България / Ах,тези джендъри/
  • 158 h5h 5

    1 0 Отговор
    ние си мислехме че са заради опиума там ама ....
  • 159 нпщ

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дойче пропаганда":

    техните безплатни бази що са тук
  • 160 рщп ш

    4 0 Отговор

    До коментар #155 от "А къде":

    димокрация и робовладелство са синоними
  • 161 Германците

    4 0 Отговор
    Да си ги взимат и да ги интегрират тез чалми с един неврон в мозъка,НО НЕ СЕГА ЩЕ НИ ГИ ПРОБУТАТ НА НАС ЩЕ ИЗПРАТЯТ НЯКОЙ ЛЕВ ТУК, ПЪК РАЗНИ ДЕТО ИМАТ ДОСТЪП ДО ПАРИТЕ ЩЕ СИ НАПРАВЯТ ДАЛАВЕРАТА И ПОСЛЕ НИЕ БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ ДА СЕ СПАСЯВАМЕ. ЩЕ ТРЯБВА САМИТЕ НИЕ ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ МИРНА БЪЛГАРИЯ.ПОМНЕТЕ ТУК ЩЕ СТАНЕ ГОЛЯМА ЦИГАНИЯ И ТЕЗ ЧАЛМИ ЩЕ ИМАТА ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТ САМИТЕ НАС.

    Коментиран от #165

  • 162 sdfgdfsg

    2 0 Отговор
    Ква Европа да ги приеме, бе? Европа ли започна войната там???
    Краварите да си ги прибират и да си сърбат попарата, която надробиха.

    Коментиран от #164

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 любител

    2 0 Отговор

    До коментар #162 от "sdfgdfsg":

    абсолютно си прав за всички конфликти и войни които се случват по света са виновни краварите с тяхната мания да управляват и да придобият-откраднат всички природни богатсва в света.

    Коментиран от #173

  • 165 любител

    4 0 Отговор

    До коментар #161 от "Германците":

    прав си и без това и сега ни управляват турци и роми само тези боклуци ни липсват и тогава ние ще трябва да бягаме.
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Гената

    1 0 Отговор
    "Дължава, на която Западът обърна гръб..." Ами да вземе тогава
    Изтокът да ги приласкае, нали ислямът им е и солта и пипера в тоя свят ?! Нали всичките пърдят в една кратуна, или май не е съвсем така ? Те били шиити, пък саудитците и Ирак били сунити, пък не знам си още какво. Е, как християнските държави да влеят разум и мир в сърцата на тия главорези? Прав е Байдън, че направи единственото възможно---и евтино.
  • 170 Жададык

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "кхмери":

    С приятели ЕС и САЩ врагове не ти трябват....
  • 171 чУвал или чувАл

    2 0 Отговор
    Това не е ли ВТОРИ Виетнам , но не само за САЩ , а и за слугите им ?
  • 172 Say you

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "3333":

    На 3333, каквото и да му напишеш кел файда!
  • 173 Say you

    0 2 Отговор

    До коментар #164 от "любител":

    Само да Ви кажа, че Краварите са единствените, които Стават на тази Земя.
    Европа малко Става. И Канада и Япония и още тук таме, е ОК.
    Всичко останало на тази Земя, Не става!
  • 174 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    АФГАНИСТАН Е С ПРОРОКУВАНО БЪДЕЩЕ .
    ИДЕ ОТ КАБУЛ -ЩЕ СЕ ОПРАВИ , КОГАТО ИМА БАЛ СВАТБА НА БАЛКАНИТЕ ./ СВАТБА Е ГОЛЕМА , СВАТБА Е БАЛКАНСКА / .
    ВЧЕРА ЧУХ И НЯКАКЪВ ДРУГ АФГАНИСТАНСКИ ГРАД , КОЙТО Е ЕЗИЧЕСКИ , И НОСЕШЕ ПОСЛАНИЕ . СЕГА ГО ЗАБРАВИХ .
    СОБЩАВАХА ГО В НОВИНИТЕ ПОКРАЙ СЪБИТИЯТА В АФГАНИСТАН .