27 Август, 2021 10:00 4 255 46

История на Русия: "Добрият" Путин и "лошите" години след края на СССР

  • владимир путин-
  • путин-
  • история на русия-
  • ссср-
  • русия-
  • история-
  • училище-
  • учебник-
  • предмет-
  • кремъл-
  • втора световна война-
  • йосиф сталин

Как е представена историята на Русия в нов учебник под редакцията на съветник на президента Путин?

История на Русия: "Добрият" Путин и "лошите" години след края на СССР - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нова учебна година - нов учебник по история. От септември част от учениците в Русия ще изучават този предмет по нов комплект учебни помагала, издаден с участието Руското военно-историческо общество (РВИО) под редакцията на бившия министър на културата Владимир Мединский.

Мединский е и помощник на президента Путин, тъй че появата на неговото име върху корицата на новия учебник породи съмнения у много професионални историци и родители. Те се тревожат, че ултрапатриотичните (според тях) възгледи на Мединский могат да повлияят върху качеството на учебника. Нека да видим основателни ли са тези опасения. Новият „Учебно-методически комплект“ (УМК) по история на Русия и по световна история, който е дело на РВИО и Мединский, беше одобрен от Министерството на просветата. Но повечето училища вече са поръчали необходимите учебници за започващата учебна година, така че „комплектът“ ще излезе в голям тираж чак догодина.

Опасения относно обективността

Нека да припомним, че РВИО и съветникът на Путин често пъти правят изявления, свързани с историята, които предизвикват остри спорове. Преди няколко години например представители на РВИО предприеха разкопки в Карелия, за да докажат, че част от тленните останки на близо 10 000 души, заровени в един известен общ гроб, принадлежат не на жертви на сталинските репресии, а на червеноармейци, убити от финландците.А когато беше министър, самият Мединский възразяваше срещу финансирането на проекти, които подлагат на критична оценка случващото се в Русия.

Логично е да предположим, че и новият учебник едва ли ще блести с критичен подход към историята на страната. Това се подразбира и от изявлението на представители на РВИО: „Комплектът от 11 учебника ще възпитава у руските ученици чувство на гордост от своята родина, патриотизъм, гражданска отговорност и съпричастност към историята на многонационалния руски народ“. Критиците на новия учебник най-сериозно се тревожат от последната част на УМК, която е посветена на периода от началото на 20 до началото на 21 век. Това е исторически период, за който руснаците и до ден-днешен водят ожесточени спорове. Най-вече по теми като сталинските репресии, Втората световна война, разпадането на СССР и последвалите го десетилетия.

Адекватни оценки

Независимо от опасенията, ключовите исторически моменти от 20 век, до 90-те години, са предадени съвсем адекватно и с емоционална умереност, признават редица историци. Казва се, например, че сталинските репресии са взели „огромен брой жертви“. Авторите посочват, че в периода, в който Сталин ръководи страната, на репресии са били подложени повече от 3 милиона души. И че в лагерите хората са се трудили в изключително тежки условия, страдайки от глад и студ. Друга гореща тема от новата история е Договорът за ненападение, сключен между СССР и Германия през август 1939 – известен още като „Пакт Молотов-Рибентроп“. Авторите на учебника не скриват факта, че към договора има секретен допълнителен протокол, където се определят сферите на влияние в Източна Европа. В учебника се говори и за различните оценки, които историците и политиците дават на договора.

Така стигаме до следващия много оспорван исторически период – 90-те години на 20 век, веднага след разпадането на Съветския съюз. Авторите на „комплекта“ го описват като период на неуспехи, макар и с някои нюанси. Те установяват, че рафтовете в магазините постепенно са се напълнили със стоки, но набиращият обем и влияние частен сектор попаднал под контрола на „бюрократичен и криминален капитал“. На руснаците им раздали ваучери, но не им обяснили как да ги използват. „Реформите не постигнаха начертаните цели и доведоха до възникването на полубюрократичен режим, зависим от международния капитал“, констатират авторите.

"Добрият" Путин

Според тях, с появата на Владимир Путин, Русия си възвърнала авторитета на международната сцена и престанала да бъде „младши партньор“ на САЩ и Евросъюза. Тази част от учебника, написана от близкия до Кремъл публицист Армен Гаспарян (единственият сред авторите без научно звание) оценява в общи линии положително управлението на сегашния президент и описва пречките, на които той се натъквал. „Последната глава в подобни учебници много често е конюнктурна“, признава пред ДВ Роман Пазин, който е разработил обществената поръчка за УМК. Той твърди още, че влиянието на Мединский върху съдържанието на „комплекта“ е минимално. Според него името на бившия министър се използва главно като запазена марка, която ще помогне учебникът да мине през евентуалните препятствия.

Автор: Сергей Сатановский


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глупости

    9 59 Отговор
    Няма край на СССР. Има смяна на името, но идеологията, прослойките, общността и културата си остава болшевишката. Трябва революция като през 1917, за да се смени културата.
  • 2 тиква

    58 10 Отговор
    Путин е виновен за всичко по света, как ще съществуват без това НАТО, ЕС, САЩ и техните подлоги!
  • 3 Сандокан

    44 7 Отговор
    Обичам свинско със зеле, да бълбука дойче веле! Чакам отрицателен анализ за Бай дън, но уви, другаде е фокуса!
  • 4 Вова император

    44 18 Отговор
    Руските парни учат вече в школото, че Путин е ИНСТИТУЦИЯ, той напрактика си е такава. Путин върна на Русия имперския статус, заведе икономиката в невиждани измерения, събра 70% от златото на света, проучи нови находища на всякакви земни полезни изкопаеми. Реши конфликтите в Чечня, Грузия, Сирия и Украйна. Укрепи връзките с Европа като прокара стратегическа инфраструктура въпреки напъните на САЩ да проваля всичко, което Третият Рим гради. Вова е велик и непреходен.

    Коментиран от #6

  • 5 История

    29 4 Отговор
    Терминът а "лихие 90-е" не е измислен от Путин!
  • 6 Toва

    5 28 Отговор

    До коментар #4 от "Вова император":

    ... вярно, донякъде. Но обикновения човек получава 20000 рубли месечно и с тях трябва да се опита да преживее.
  • 7 треска

    46 6 Отговор
    И в БГ подлогите на НАТО, ЕС, САЩ са много, за това сме в това положение. Кой ограбва държавата ни - Мариците, Златото и мн. други Русия ли. Кой окраде Белене, Тръбопровода и мн. др. ГЕРБ и ДПС мафията!

    Коментиран от #41

  • 8 Бесен Язовец

    45 8 Отговор
    Мнооогоо ги били соросоидите алчни как президента Владимир Путин ги напъди с тоягата след 1999г плаче сороснята за годините през които алкохолика Борис Елцин продаваше руски ресурси на безценица. Плаче сороснята плаче- плече от черната си станция DW!!!
  • 9 Деймос

    34 3 Отговор
    На репресии и принудителен труд в САЩ за същия период са подложени 3.6 милиона. Само през Гуантанамо - концлагер в който няма регистри ,правила , свиждане са минали над 1милион. Лагери в Сибир няма от 1960 , а Гунатанамо си действа и днес..
    Има пакт Молотов -Рибентроп и никой не отрича това. Но руските учебници изхвърлиха "Мюнхенската подялба на Чехия" , скриаха пакта Рибетроп - Полша - за подялба на Чехия , напълно отрекоха икономическата и политическа помощ на Англия и САЩ към нацистка Германия

    Коментиран от #21

  • 10 Реалист 2

    48 4 Отговор
    Нормално е в Русия - учебници с руски интереси.
    Не е нормално - в България - учебници според турски и щатски интереси. А техните интереси сринаха енергетиката ни, културата ни...

    Коментиран от #19

  • 11 измет

    11 34 Отговор
    Комунистите окупираха и заробиха България.

    Коментиран от #37

  • 12 Карелия

    30 5 Отговор
    И кога Сталин и Хитлер са си разделяли на влияние източна Европа? Кога е създадено понятието източна Европа? Плюйте си. Сигурен съм, че родителите в Русия вярват повече на съставителите на учебници, отколкото на американския dw.

    Коментиран от #13

  • 13 измет

    4 19 Отговор

    До коментар #12 от "Карелия":

    Откога комунистите се опитват да завледят света, откога имат агенти в България, откога има Коминтерн? Нали искахте съветска власт.
  • 14 БПФ

    27 5 Отговор
    Като чета, новият руски учебник е на 100% обективен !!!
  • 15 СОРОСОИДНИТЕ МРЪШЛЯ4ЕТА

    33 4 Отговор
    ,, Добрия " ЕС,, Добрите" американци които превърнаха Източна Европа и Централна Европа в колонии без интреси и заробиха народите със заеми!
  • 16 !!!?

    7 20 Отговор
    КРАТКА ИСТОРИЯ НА РУСКИЯ ГУЛАГ > През една тъмна нощ синът на Юрий - Андрей открадва "светинята на Рус"- иконата на Владимирската Богородица и я занася в Суздалската земя. На 18 март Иван Грозни убива сина си. На 17 юли болшевиките убиват руския цар Николай ll и цялото му семейство !!!?
  • 17 !!!?

    8 14 Отговор
    КРАТКА ИСТОРИЯ НА РУСКИЯ ГУЛАГ > През една тъмна нощ на 1155 г. синът на Юрий - Андрей открадва "светинята на Рус"- иконата на Владимирската Богородица и я занася в Суздалската земя. На 18 март Иван Грозни убива сина си. На 17 юли 1918 г. болшевиките убиват руския цар Николай ll и цялото му семейство !!!?
  • 18 Май 1945

    26 3 Отговор
    Ако будалата Горбачов не ви беше обединил Германиите, вашите спонсори и до днес щяха да ви държат разделени.
  • 19 Гара, но не Дембеле

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист 2":

    То така е навсякъде, ние не си караме и возим в българсия влак, а други ни карат влака срещу евтини "билети"!!!
  • 20 100

    5 18 Отговор
    Ма нали учениците са бъдещи избиратели. Трябва да им се рекламире Путин. Той нали иска до живот да управлява.
  • 21 Май 1945

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "Деймос":

    Не пропускай и секретните (покрай Асандж и Сноудън вече не) лагери на цру в Румъния и Латвия, където се държат отвлечени хора, неугодни на щатите.
  • 22 ВЕЧНА ДРУЖБА

    16 1 Отговор
    ссср-нрб
  • 23 веселяк

    21 1 Отговор
    Чета заглавието и си мисля-WC, отварям темата и познах-DW!
  • 24 Седесарят.

    19 5 Отговор
    Русия е велика сила!!!.ДВ,са жалки карикатури!!..Рф,е приятел на България.!!!..Ако искаме , Разбира се!!!..Може и инак!!.
  • 25 Анонимен

    3 10 Отговор
    На нинова и всички ги искаме в Русия при Путина, а не да замърсяват околната среда v Велика Британия.

    Коментиран от #31

  • 26 112

    3 12 Отговор
    КоПЕЙКИн от Варна, България при Путин.
  • 27 !!!?

    5 17 Отговор
    КРАТКА ИСТОРИЯ НА РУСКИЯ ГУЛАГ > През една тъмна нощ на 1155 г. синът на Юрий - Андрей открадва "светинята на Рус"- иконата на Владимирската Богородица и я занася в Суздалската земя. На 18 март Иван Грозни убива сина си. На 17 юли 1918 г. болшевиките убиват руския цар Николай ll и цялото му семейство. На 27 февруари 2015 г. под прозорците на кабинета на Путин е убит Борис Немцов !!!?

    Коментиран от #29

  • 28 мици

    17 0 Отговор
    коментирайте нашите фалшиви и нагаждачески учебници !
  • 29 А В Говедария

    20 5 Отговор

    До коментар #27 от "!!!?":

    А краварите си убиват президенти последия е Кенеди и си правят атентати на собствена територи за да водят войни в чужбина като обвиняват невинни за атентатите
  • 30 ДжафДжаф

    22 2 Отговор
    Не съм чел въпросните учебници, но пък от публикацията става ясно, че са напълно обективни. Така, че не е много ясно какъв е проблема!!! Всъщност манипулативността е нещо характерно за католическият свят. Там Запада има огромни традиции. През средновековието, че и до днес службите в католическите храмове се водят на неразбираем за простолюдието език. Хората не са знаели какво пише в библията, а това което им каже свещенника! От там и инквизицията и изгарянето на клада и продажбата на индулгенции. Днес е същото! Държат ги тъпи и безпросветни, наблягайки на професионалната квалификация за да могат да ги манипулират. Историческите предавания по канали като Дискавъри и NG са чиста проба манипулация. Така, че каквото и да напишат в руските учебници, все ще да е по-обективно от манипулациите на днешните наследници на йезуитите.
  • 31 Анти гот

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Ти се грижи за Британия, ние ще си се грижим за България.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сандо

    6 2 Отговор
    Каква е истината за образованието в Русия явно никой от коментиращите не знае!А тя е следната:В Русия направиха същата образователна реформа както не само в България и другите соцстрани,а и в западните държави и образованието попадна в лапите на неолибералите.Оттогава много неща се промениха в Русия,повечето от тях положителни за сатраната,но ако си мислите че са сменили нещо в образованието - много се лъжете.И това е един сериозен повод за размисъл за необвързаните хора.А Путин ще стане мой любимец едва тогава,когато наистина се заеме и оправи образованието.Иначе бъдещето на тая държава е много спорно.
  • 34 ПИТЪНКА

    13 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ- ПИШЕТЕ ЗА КАБУЛ И КОЙ СТОИ ЗАД АТЕНТАТИТЕ УБИЛИ ДОСТА ДЖИХАДИСТИ!!!!! ИДИЛ-МОСАД-ИЗРАЕЛ-СРУ-ДАЕШ-САЩ???? КОЙ СТОИ ЗАД АТЕНТАТИТЕ В КАБУЛ???? РУСИЯ СЕГА НЕ Е ВЪВ ФОКУСА!!!
  • 35 ИВО

    2 14 Отговор
    в КРЕМЪЛ СА СЕ НАСТАНИЛИ ШАЙКА ПОСРЕДСТВЕНИ МОШЕНИЦИ
  • 36 не може да бъде

    12 0 Отговор
    Историята е една мъчна и трудна работа ,защото всички вярваме ,че тя ни учи на много неща,но това ,според мен,не е вярно-Историята е само една надзирателка,която наказва тези,които не си научили уроците- а те са трудни за усвояване и преглъщане,защото това са уроците на реалната политика.И наказанията са такива -много трудни за преглъщане,а понякога и множо жестоки.Всичко влиза в тази политика!Без съмнение Русия се възражда,каква е точно ролята на Путин ще се разбере след 20-30 г.,за сега важното е че възраждането става принеговото управлетние!А тези които бъркат СССР с Русия,оприличават и сравняват Путин с различни други ръководители -от СССР и света,много грешат,според мен-Путин е единствен,уникален по рода си!А ние .честно казано ,така мисля,сме слаби ,даже много слаби ученици!Не ме топли и това ,че има по-слаби от нас -РСМ,прибалтийските държави,Полша ,Украйна!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    1 7 Отговор
    Дори русофилите го смятат този за русофоб.
  • 39 пропаганда

    16 1 Отговор
    Добре, че са Путин и СССР иначе дойче веле ше умрат от глад
  • 40 Лаврентий Берия

    9 2 Отговор
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺Да живее Русия и Великият Съветски Съюз🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺!!!!!

    Коментиран от #45

  • 41 руски говедари

    3 11 Отговор

    До коментар #7 от "треска":

    В това положение сме ,зашото бяхме 45г под ръско робство и това ни направи царе на мизерията.Русия и нейните български пoдлorи са най-голямото зло случвало се на България и враг номер едно.България е единствената държава на тоя свят където има подобни продажни същества като русофилските предатели които да обичат чужда държава повече от собсветната си родина

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Русенец

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "руски говедари":

    С руснака вземахме еднакви заплати, имахме еднакъв стандарт, карахме нови коли и им боцкахме хубавите рускини по морето.

    С европееца вземаме 5 пъти по-малко от него, караме само стари изхвърлени коли, стандартът ни е много под нормалния за живеене и нашите жени ходят да ги боцкат пияни европейци за бакшиши.

    А ку4€тата на султана си личите отдалеч, по антиславянската пропаганда.

    Коментиран от #46

  • 43 Русенец

    9 2 Отговор

    До коментар #41 от "руски говедари":

    А какъв е онзи българин, който обича САЩ повече от България?

    Коментиран от #44

  • 44 Казва се

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Русенец":

    нанегротофаготонагазотофил
  • 45 Кузя

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Лаврентий Берия":

    Точно така, съветската кочина, наи добрата кочина...🤣🤣🤣🤣
  • 46 3362

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "Русенец":

    Ти какви глупости си изписал,само си личи какво деградирало комунистче си.Какво значеи с "руснаците взимамхме еднакви заплати" ?! Това въобще критерий за хвалба ли е ?! Наясно си ,че по-това време и ние и руснаците бяхме бяхме едни бедни мизерници и да взимаме еднакви заплати с руснаците е само едно дъно за нас ! За стандарта дори не искам и да коментирам ,защото руския стандарт и преди и сега е толкова беден и мизерен ,че може да се сравни само с Ливанския ,които даже живеят по-добре от руснаците.И как можеш да се хвалиш ,че си карал руска кола и да минава за "нова кола".Първо ,че чакаш 10 години за тая барака и второ по-добре десета употреба западен автомобил от колкото "нов" руски дерак.Разбираш ли разликата ? Дори и цялото обркъжение на Тато по това време караше Мерцедесите на прогнилия запад ,а народа чакаше с години ред за руските барутници които трябваше да се купят на цена от 8000лв. при заплати от 160лв месечно ! Въобще тази мизерия която руснаците ни причиниха за 45г. никой друг не може да ни я причини.Ако нямахме общо с тея руски мизерници сега щяхме да сме на нивото на европейските държави,ама нейсе.Русия не случайно дори и в момента е една от най-просяшките държави на света която е забила още в миналия век откъм развитие и вие нещастни предатели ни тикате към тея мизерници..