Last news in Fakti

21 Юни, 2021 10:00 7 173 12

Застрашаващо живота прекалено самочувствие

  • владимир путин-
  • русия-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • самочувствие-
  • среща-
  • женева-
  • швейцария-
  • нато

Това ме кара да се страхувам

Застрашаващо живота прекалено самочувствие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните дни можете да видите много, много красиви снимки от срещата на групата на Г-7 - малкият син на британския премиер е невероятно сладък, нали? Също така прозвучаха уверения в приятелство на срещата на върха на НАТО, както и тежки думи в навечерието на срещата между Джо Байдън и Владимир Путин. Кому е нужно всичко това? На основните участници и техният собствен имидж- на никой друг, пише Бетина Гаус на страниците на германското издание Der Spiegel в материал, представен от агенция "Фокус".

Има основания да се смята, че Путин е престъпен политик и въпреки това оценяваме сарказма му. Джо Байдън говори за семейството си, за майка си, каза ръководителят на руската държава с лека усмивка на лицето в края на срещата на върха с президента на САЩ. Това вероятно „не е толкова важно“, но помогна на руския президент да опознае този човек по-добре. И ето още едно: „Видях проблясък на надежда в очите му“. Намек, че Байдън, след срещата през 2011 г., твърди, че не вижда „душа“ в очите на Путин. Този страничен удар беше доста жесток и човек можеше да му се присмее, ако ставаше дума за нещо по-малко важно от мира на планетата. Но там беше обсъждано точно това и който проследи демонстративното поведение на тези двама държавници преди срещата в Женева, трябваше да си зададе следния въпрос: осъзнават ли самите участници това? Кой кого накара да чака, кой с кого се ръкува? Ако такива въпроси се считат за важни, тогава политиците могат веднага да започнат да се удрят в гърдите. На това ниво поне не говорят за въпроси, свързани с джендъра. Този вид глупости, поне засега се оказаха чужди на политиците. В световен мащаб.

По отношение на притесненията за имиджа, едно нещо веднага стана очевидно - и Байдън, и Путин ще успеят да постигнат целите си. Какво мислят за срещата им в Япония, Китай, Турция или Германия, изглежда им беше доста безразлично. Те играеха предимно за собствената си домашна публика. Путин действа като уверен държавник, който се среща като равен с президента на Съединените щати. Красива картина, аплодисменти от публиката. За Байдън беше важно да се дистанцира от предшественика си Доналд Тръмп. Освен това той показа топлина към съюзниците, както и прекомерна твърдост към съперници и противници. Червени линии навсякъде. В родината му това беше добре прието, макар и – слава Богу! - всичко това беше незадължително. Вече съм му благодарна за факта, че Байдън не каза конкретно какво всъщност планира да направи, ако Путин премине тези линии. Щеше да ме изплаши.

Страхът обаче не е чувство, което в демократичната част на света вече не изглежда широко разпространено по цялата планета. Още през 80-те години във всички политически лагери във Федералната република имаше сериозна загриженост, че Европа може да се превърне в бойно поле с използването на ядрено оръжие. Всъщност противоречието се отнасяше само до търсене на верния отговор на тази опасност. Ами днес? Днес преобладава убеждението, че Западът е победил и сега може да покаже на всички други сили своето реално място. Това е много опасна форма на надценяване на собствените възможности. Унижението на военно могъщите сили никога не е било мъдра стратегия, както и необръщането на достатъчно внимание на интересите на тяхната националната сигурност. Путин можеше да се превърне в най-милия човек за всички времена, ако отговори с приятелско кимване на главата за членството на Украйна и Грузия в НАТО, но в такъв случай щеше да действа безотговорно от гледна точка на руските интереси. Той няма да го направи.

НАТО планира да разработи нова стратегическа концепция. В сегашната концепция Русия се счита за потенциален партньор, докато Китай изобщо не се споменава. Вероятно ще има промени в това отношение. Китай не споделя "нашите ценности" - напоследък постоянно се чуват подобни фрази. По дяволите! Наистина? Земята върти ли се около слънцето? Ако общите ценности са предпоставка за сериозни преговори, тогава можем да спестим разходи за Министерството на външните работи. Политиката на разведряване на Вили Бранд не се основаваше на симпатия към ръководството на ГДР или комунизма. Тя се основаваше на разбирането, че е необходимо да се използват - може би малкото общи интереси, които споделяме с опонентите или дори враговете, за да разширим списъка с възможни теми в преговорите. Но човешките права, човешките права! Тихата дипломация, която може да бъде ефективна само чрез дълъг процес на изграждане на доверие, позволява да се направи повече от подобни на реклама войнствени изображения на телевизионните екрани и подобни на реклама войнствени заплахи. Примери различни от това? Очаквам ги с нетърпение.

НАТО - изглежда старомодно, когато си го припомните - е отбранителен съюз. Не и съюз, който трябва да утвърждава „нашите ценности“ по света и да защитава нашите икономически интереси. Ако е необходимо и с помощта на сила. След тази среща на върха и двете страни се държаха помирително. Преговорите ще продължат по различни теми и извиканите посланици ще бъдат изпратени по местоназначението си. Докъде сме стигнали, ако дори толкова оскъдни изявления ни карат да се чувстваме облекчени? Да, това ме кара да се страхувам.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кеф Голям

    28 1 Отговор
    А бе накефи ме, че на последната среща в Корнуол никой от великите представители на 7-мицата не носеше маска. Даже и дъртата рептилка. И се прегръщаха , здрависваха и къркаха заедно без дистанция

    Коментиран от #5

  • 2 Без сантименти

    31 1 Отговор
    Реално погледнато и с пълно безпристрастие- проблема м/у Запада и Русия не е идеологически...както все още някои у нас си мислят.Няма го онова противопоставяне от преди години-капитализъм срещу комунизъм....Проблема-и то заради Запада, е ценностен!!! Запада и глобалистите които са нео-либерални не могат да простят на Русия,че либералните им ценности не са държавна политика и не се налагат върху личността.Самият руски политически елит отказва да приеме ценностите на глобалистите-още повече налагането им чрез закони . Там е проблема м/у Запада и Русия--ценностите на нео-либералите....Друг е въпроса колко са адекватни и човешки тези западни ценности-но всеки трябва да знае,че нео-либералната политика няма ---повтарям---няма нищо общо с демокрацията....Голямата заблуда е,че налаганите ни днес виждания от либералната върхушка са продължение и развитие на демокрацията-лъжа е това и всеки малко мислещ човек го разбира това....

    Коментиран от #6, #8

  • 3 ИНЖ

    2 41 Отговор
    Коментари, коментари, коментари.... Русия просто извършва ядрен шантаж. Един вид "Ще си правим каквото си искаме, щото имаме ракети"!?Това трябва да се прекрати по някакъв начин.

    Коментиран от #4

  • 4 ЖНИ

    32 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ":

    Чакай бе! Нали точно ти до онзи ден разправяше, че руските ракети било анимация? Нали "ботоксовото Жуже" било в колапс и се крие по дупки, а "ватенките, ушанките...." са алкохолизирани и по цял ден пият. За какъв шантаж иде реч тогва?
    Ако Русия е "кварталния пияница", то тогава за шантаж и заплаха не може да става дума. Ако не е, тогава значи е сериозна сила, а това означва, че се опитвате да ни манипулирате, когато ни разказвате колко е пропаднала Русия.
  • 5 Бронхилда

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кеф Голям":

    Прегръщат се без маски,защото знаят,че ковид няма....
  • 6 Васил от Льонеберя

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Без сантименти":

    Кви либерални ценности бе, става въпрос за пари. И по-точно за руските ресурси и пари. Много му се ще на на"либералния" запад да сложат кървави ръчички върху руската територия и ресурси. И да им дават по един процент концесионна такса.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рударци

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Без сантименти":

    Проблемът между Запада и Русия и всички подобни е изкуствен и се поддържа с цел да се държат в подчинение народите. Когато обикновения човек попита - защо трябва да работя толкова много, защо не мога да спя и почивам повече? Отговорът е, понеже врагът не спи и ще дойде да те сгащи. Който вярва в друго, има да си помисли.
  • 9 Наблюдател

    8 1 Отговор
    Интересно какво прави НАТО като "отбранителен съюз" в Афганистан, Ирак...?! Турция пък като неин член с постоянни инвазии в територии на Сирия, Ирак, както и 50 годишната окупация на северен Кипър ?!

    Коментиран от #10

  • 10 Психиатър

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Наблюдаваш, но не виждаш!
  • 11 Аз Негодника

    4 0 Отговор
    Запада победил...Запада спечели битката,но губи войната...Капитализама е в последната си фаза,на изчезване като строй,а с нето и цялата западна цивилизация,и нейните уродства...Егоизма.педарстията.лъжите и финасови машинации,и наркомания...Китай е новия световен лидер,всичко което не може да се преустрой, по техния строй на управление, е извън борда...САЩ са отпечатали в момента,толкова много долари,колкото за всички кризи от голямата рецесия,до сега...А това значи че те,нито произвеждат,нито пък работят вече...Китай ще работи. а САЩ ще са социални помощи...
  • 12 АЛЧНИК

    2 0 Отговор
    БОЙКО СЪЩО СПЕЧЕЛИ МНОГО ПАРИ ОТ КРАЖБИ И СЕГА ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ НИЩО ЗАЩОТО Е АЛЧЕН !