Last news in Fakti

30 Август, 2021 09:25 1 656 4

Към края на западната евакуация от Афганистан

  • афганистан-
  • кабул-
  • талибани

Премиерът Борис Джонсън обеща да направи всичко възможно за евакуацията на всички останали и след крайния срок за изтегляне на войските на 31 август

 Към края на западната евакуация от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Евакуацията на цивилни лица от летището в Кабул върви към приключване още днес, според агенция "Ройтерс". През последните 15 дни Съединените щати и съюзниците им изведоха от Афганистан повече от 114 хиляди души. Държавният секретар Антъни Блинкън на САЩ обяви днес, че остава да бъдат изведени още 300 американски граждани. До вторник трябва да напуснат страната и всички американски войници, както нареди президентът Джо Байдън.

Пред Си Би Ес съветникът на Байдън Джейк Съливан обеща, че и без военно присъствие в Кабул след 31 август Вашингтон ще осигури безпрепятствено пътуване на всички американски граждани, които са останали в Афганистан, и на всички афганистанци, помагали на американските войски.

Съливан посочи, че Вашингтон разполага с икономически, дипломатически и други възможности да накара талибаните да зачетат обещанието си за свободно пътуване на афганистанците.

Великобритания още снощи сложи край на 20-годишното си военно присъствие в Афганистан. Късно вчера от Кабул излетя самолетът с последните британски войници и дипломати от мисията там.

За две седмици те успяха да евакуират повече от 15 000 души - британски граждани и афганистански сътрудници заедно с роднините им. Предполага се обаче, че стотици местни жители, помагали на британците, са били изоставени в Кабул под властта на талибаните.

Британският посланик в Афганистан кацна днес на британска земя с един от последните полети от Кабул, с което се постави край на 20-годишното британско военно присъствие в страната. Британското правителство обеща да поеме грижа за евакуирането на изоставените в Афганистан британци и местни граждани, помагали на британците през годините, но мнозина се съмняват.

Повече от 15 000 британци и афганистанци бяха евакуирани от 14 август насам. Вицеадмирал сър Бен Кий, който ръководеше британската евакуация, заяви, че трудно може да каже, че изтеглянето от Афганистан е успех, докато не напуснат всички съюзници. Той посочи, че евакуацията е била „невероятно международно усилие, но не и повод за празнуване заради тъгата за всички, които останаха в Афганистан“.

Премиерът Борис Джонсън обеща да направи всичко възможно за евакуацията на всички останали и след крайния срок за изтеляне на войските на 31 август. Посланик сър Лоури Бристоу каза, че останалите в Афганистан не са забравени.

Чуват се обаче и други гласове.

„Индипендънт он сънди“ търди, че афганистански преводачи са получили писма от министерството на вътрешните работи, че няма да ги евакуират, защото представляват заплаха за британската национална сигурност. А „Обзървър“ пише, че хиляди мейли до Форин офис, касаещи конкретни случаи, от адвокати, благотворителни организации и дори от депутати и заместник-министри, изобщо не са били отворени.

Бившият командващ въоръжените сили Ричард Данат пък заяви, че е необходимо разследване на правителството защо е било толкова зле подготвено за бързия обрат на събитията в Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе да питам

    1 0 Отговор
    ..щото не съм ходил войник-Тия на снимката с американско оръжие ли са? Май че да..а?

    Коментиран от #2

  • 2 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе да питам":

    Какво са извели от Афганиста, никой не знае. Но какво са оставили, вече е публикувано:
    33 хеликоптера Апачи
    22 174 джипа Хамър
    358 000 автомата и т.н.. Списъкът е голям. Общата стойност е 85 000 000 000 зелени напечатани хартийки. А колко хора ще оставят в ръцете на талибаните?
    И за да уравновесим нещата- 33 хеликоптера Ми-17. Те не са американско производство.
  • 3 Салам Алейков

    6 0 Отговор
    Пропагандира се колко лоши са талибаните, а не се споменава, че оръжията, джиповете и камионите с които се придвижват са американски??? Защо ли???
  • 4 Хан Ко Брат

    6 1 Отговор
    Магически Ковида изчезна от Афганистан. Няма пълни болници, няма кашлящи, нищо. Как така?
Новини по държави: