Last news in Fakti

1 Септември, 2021 14:49 4 161 15

Владислав Панев за ФАКТИ: Спартакиадата "кой ще даде най-много предложения" може да вкара страната във финансова криза

  • владислав панев-
  • демократична българия-
  • 46-то народно събрание-
  • актуализация на бюджета-
  • бюджет-
  • инфлация

"С това харчене “на юруш” наливаме масло в огъня на инфлацията”, каза Панев

Владислав Панев за ФАКТИ: Спартакиадата "кой ще даде най-много предложения" може да вкара страната във финансова криза - 1
Владислав Панев; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Загубихме два часа от времето на парламента, което напоследък е особено ценно - влизаме в излишен дебат, вместо направо да гласуваме дали да намалим срока за подаване на предложения или не”.

Така Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и заместник-председателят на парламентарната група на “Демократична България”, коментира пред ФАКТИ предложението на БСП за намаляване на срока за предложения за промени в актуализацията на бюджета между първо и второ четене. По-рано днес въпросното предложение не мина при гласуване в пленарна зала.

"В крайна сметка има достатъчно време за подаване на предложенията. Най-ранната дата, на която президентът може да разпусне Народното събрание, е в края на следващата седмица, така че ще имаме достатъчно време и за гледане на бюджета. Нямам никакво притеснение, че при добро желание на целия парламент, актуализацията ще мине", каза още Панев.

Разговаряхме с Владислав Панев и относно предложенията в актуализацията на бюджета, които “Демократична България” ще направи.

Опитваме се да не подготвяме много предложения между първо и второ четене, защото според мен тази спартакиада кой ще даде най-много на хората във вид на повече разходи или по-малко приходи е доста опасна. Може да се стигне дотам, че, вместо да свършим добра работа - и за служебното правителство, и за цяла България, накрая да вкараме страната във финансова криза. Представете си, когато накрая сумираме всички предложения, които постъпят до 7 септември, и те се окажат на стойност няколко милиарда лева - бюджетът няма да издържи. Оттам нататък може да пострада и финансовата стабилност. Нашите предложения ще бъдат достатъчно умерени, за да не влезем в този предизборен танц на “даващите”, обясни Панев.

“Ще се концентрираме върху чисто практични неща. Както върху земеделските производители, така и върху системата за ваучери, която е изключително важна. Ваучерите изтичат някъде септември-октомври. Става въпрос за ваучерите, които фирмите дават на своите служители и по този начин плащат по-малък данък общ доход. Това ще коства сравнително малко пари на бюджета - до 50 милиона лева. Смятаме да предложим това да бъде удължено, както и още няколко такива малки промени”, посочи Панев и поясни: “Ще предложим парите за ваучери да стигнат до края на годината, а не както се очертава сега - да изтекат септември-октомври и в бюджета да няма достатъчно пари за това в последните два месеца от годината”, посочи той.

Припомняме, че настоящият неактуализиран Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 година утвърждава обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна в размер на 350 милиона лева. В края на юли 2021 година Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) алармира, че годишната квота ще бъде изчерпана през септември, което би оставило над 500 хиляди служители без ваучери за храна в последните месеци на годината.

На въпроса дали споделя тезата, че актуализацията е крайно необходима, Владислав Панев отговори: “Смятам, че заради това, че и в глобален, и в национален план има повишаване на инфлацията, актуализацията би била полезна, за да защитим доходите на най-бедните хора и специално пенсионерите с най-ниски доходи. По тази линия подкрепям тезата. Иначе не мисля, че ще стане тотален апокалипсис, ако актуализация не се приеме. Вижда се обаче, че по-скоро има консенсус в парламента, че актуализацията ще мине”.

“Голямото ми опасение е тази актуализация да не се използва за предизборни цели, тоест да не похарчим зорлем няколко милиарда лева отгоре за популистки идеи, които не са достатъчно добре обмислени и обсъдени в парламента”, допълни той.

“Демократична България” няма да бъде разточителна между първо и второ четене, а напротив - ще предложи наистина важни неща, които не струват много пари на бюджета”, каза още той.

Разговорът премина към вече споменатата инфлация, която се наблюдава в световен план. “Инфлацията е до голяма степен “вносна” заради повишаването на цените на основните суровини, заради изключително ниските лихви, които се задържаха продължително време в световен план, включително и в Европейския съюз, заради негативните лихви, заради цената на въглеродните емисии, които оскъпяват редица продукти. Въпросът е не как ние ще се борим с инфлацията у нас, а какви мерки ще вземем, за да предотвратим нейното отрицателно влияние върху маса хора, като в същото време не наливаме допълнително масло в огъня, каквото биха направили тези допълнителни милиарди, които се очаква да предложат за увеличаване на бюджетните разходи от някои парламентарни групи”.

В края на разговора Владислав Панев поясни, че средства за въпросните допълнителни разходи е възможно да се осигурят, но въпросът е да се харчат разумно. “В момента фискалният резерв е за около 9 милиарда лева. Очаква се да се емитират и нови емисии държавни ценни книжа. Тоест - пари ще се намерят, защото в момента парите са евтини в световен план. Въпросът е тези пари да се харчат разумно, а не “на юруш”. С това харчене “на юруш” наливаме масло в огъня на инфлацията. Според мен това категорично не е разумно”, завърши той.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нови

    17 4 Отговор
    Гражданите да си направят извод, че това което вече е било в НС за нищо не става и да гласуват за други. В този чувал със змиин наречени партии, тези тестваните вече, са със сигурност отровни.
  • 2 88888856352

    24 9 Отговор
    Никога повече ГЕРБ Никога повече ГЕРБ Никога. К
  • 3 sales

    8 7 Отговор
    Споко ! Важното е цените да вървят нагоре, тя промяната тепърва ще я усещаме и най-вече зимата. Срещу кой да протестираме вече не знам!?!?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПенсионерА

    15 3 Отговор
    поредния идиот в парламента, с 10 бона заплата и аз мога да говоря по същия начин, "масло в огъня" ли е да имам пари за лекарства бе идиот ?????
  • 6 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    7 4 Отговор
    "тaзи cпaртaкиaдa кoй щe дaдe нaй-мнoгo нa хoрaтa във вид нa пoвeчe рaзхoди или пo-мaлкo прихoди e дocтa oпacнa"

    Същото, но с други думи, го каза преди няколко дни бившият министър Милен Велчев.

    " ... вaучeритe, кoитo фирмитe дaвaт нa cвoитe cлужитeли и пo тoзи нaчин плaщaт пo-мaлък дaнък oбщ дoхoд."

    Забранете всички ВАУЧЕРИ в България, това което трябва да се направи е да се въведе НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ. "Пo тoзи нaчин плaщaт пo-мaлък дaнък oбщ дoхoд", но всички, а не смамо шепа големи фирми. Освен това, тези ваучери са далаера за този, който ги печати.
  • 7 Козичка от село

    1 3 Отговор
    Не ме е страх нито от итн, герб, бсп, дпс, ибни не ибни, дб , бухам в крипто и инфлацията даже ми помага. В тази държава всеки сам се оправя.
  • 8 Вида

    7 9 Отговор
    При Бойко - 300 лв. + 50 лв. минимална пенсия! След преизчислението : 300 лв. + 40 и - 50лв. общо 340 лв. или намаление (а не преизчисление) на МИНИмалната пенсия!

    Коментиран от #13

  • 9 3.14К

    11 3 Отговор
    Тези от ДБ са по коварни, алчни и нагли и от ГЕРБ и ВМРО и от ДПС. Интересува ги как да откраднат от другите повече избиратели или поне да ги дискредитират и разколебаят техните симпатизанти.
  • 10 80 процента

    5 4 Отговор
    Панев, днеска Христо каза че ще говори с ГЕРБ. Затам ли пазите парите. За шкафове. Ще помисля преди пак да гласувам за вас. Или ще гласувам за други този път..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бах

    5 3 Отговор
    И аз давам предложение Тиквата глупава да го вкарват в затвора.
  • 13 ГЕРБофил

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Вида":

    340 min.пенс. + 30 соц. потпомагане = 370, покрива се прага на бедност, земи чети, тролиш без да мислиш
  • 14 Сатана

    2 1 Отговор
    Както казва великият комбинатор Остап Бендер:
    "Финансовата пропаст е най-дълбока.
    В нея човек може да си пада цял живот."
    Яко,а?
  • 15 Кольо,

    2 1 Отговор
    Кой е този лаладжия и михлюзин, не го познавам.....