Last news in Fakti

31 Август, 2021 15:57 6 218 67

Германия: най-високата инфлация от четвърт век, хората масово купуват злато

  • германия-
  • икономика-
  • злато-
  • инфлация

За хиперинфлация обаче изобщо не може да се говори – хиперинфлация има тогава, когато цените растат с 50% месечно

Германия: най-високата инфлация от четвърт век, хората масово купуват злато - 1
Снимка: shutterstock

Цените в Германия сериозно растат: страната отчита най-високата инфлация от над четвърт век насам. На този фон германците се запасяват със злато: само за първите шест месеца на тази година те са купили над 90 тона злато.

Бензинът, нафтата, храната, наемът, посещението в кварталната кръчма - за германците всичко това става все по-скъпо. Официалната статистика показва, че животът в Германия видимо е поскъпнал. В сравнение с миналата година енергията е скочила с цели 12,6%, а храните са с 4,6% по-скъпи. Растат също наемите и цените на услугите.

Причини и последствия

Според Федералната статистическа служба през август инфлацията в страната е достигнала 3,9% - за повече от четвърт век това е най-високата инфлация в Германия. През далечната 1993 година беше измерена инфлация от 4,3%, но в момента някои наблюдатели очакват, че в края на годината ще бъде достигната критичната 5-процентова граница. Те обясняват ръста на инфлацията с няколко фактора - най-вече с пандемията, със скока на цените на енергоносителите и с временното снижаване на ДДС по време на пандемията с цел да се насърчи потреблението.

Високата инфлация подяжда както покупателната способност на хората, така и спестяванията им. За хиперинфлация обаче изобщо не може да се говори – хиперинфлация има тогава, когато цените растат с 50% месечно. Германия има много травматичен опит с хиперинфлацията през 20-те години на 20 век, когато икономиката рухна, хората масово обедняха, а това в крайна сметка доведе Хитлер на власт.

В световен мащаб инфлацията се дължи най-вече на пандемията, която тежко засегна икономиките по цял свят. Повечето специалисти твърдят, че с края на пандемията инфлацията ще се върне в нормалното си русло. „Ръстът на инфлацията ще бъде временно явление“, смята Кристине Фолк, главен икономист на държавната инвестиционна банка KfW.

Икономистите смятат, че инфлация от около 2% годишно е нормално явление, а опасността започва едва от стойности над 5%. Припомня се също, че инфлацията има и един положителен ефект за националната икономика: тя девалвира валутата и стимулира износа, защото експортните стоки поевтиняват. Освен това тя помага на кредитополучателите, понеже техният дълг на практика се свива.

Германците притежават над 9000 тона злато

Във времената на инфлация се свива обаче и стойността на спеставанията - и затова хората купуват злато. При това положение не е чудно, че германците са накупили цели 90 тона злато само за първото полугодие на 2021 - истински рекорд за последните 12 години. Германците тъй или иначе са европейски шампиони в купуването на злато: близо 60% от златото, което се купува в Европа, се пише по сметката на хората в Германия. В момента много граждани се опасяват, че милиардите, които емисионните банки и държавите наляха в борбата срещу пандемията, ще обезценят парите им - и затова инвестират в злато.

Междувременно германците са натрупали огромно златно богатство: в банковите си трезори и у дома те държат над 9000 тона злато - почти три пъти повече от германската емисионна банка Бундесбанк.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    26 49 Отговор
    Българското злато е изнесено в СССР.

    Коментиран от #4, #26, #52

  • 2 Боко

    38 5 Отговор
    Тия след мен ходят.
  • 3 русенец

    47 2 Отговор
    Интересно! При нас цените скочиха повече, но не се юрнахме да изкупуваме златото както правят германците. :))) Защо ли?:)))

    Коментиран от #11, #54, #67

  • 4 Изнася се за САЩ

    74 5 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Божидар Димитров казваше, че е не е възможно България да е имала толкова злато и това е лъжа. Но, че Дънди Прешъс изнасят злато за 2 милиарда на годината е истина и промиват рудата в Африка, за да не се знае колко точно е и редките, скъпи метали не ги отчитат, да не говорим за сребро и мед.

    Коментиран от #18, #23

  • 5 На един

    40 1 Отговор
    от Банкя му подаряват кюлчета и моделки на час !
  • 6 ТИКВА

    30 4 Отговор
    Инфлация и се раждат все повече тъмни германчета-меркелчета!

    Коментиран от #14

  • 7 Еми

    14 33 Отговор
    Нашето злато го изнесоха едно време с влакова композиция руснаците.Остава да ходим да търсим по пещери и балкански дупки хайдушките съкровища,Римски хазни и закопани иманета

    Коментиран от #20, #41

  • 8 Българин

    40 10 Отговор
    С това печатане на евро, че и долари без покритие скоро в ЕС с 1000 евро и хляб няма да можеш да си купиш. Докато е време трябва се откачим от валутния борд и никакво приемане на еврото.

    Коментиран от #16, #38

  • 9 Търгашите вън от Европа

    21 1 Отговор
    Като се вдигат цените стоките нови и стари стават непродаваеми и се затварят заводи и хората спират да работят ако заводите започнат да менкат Аршина на произвежданите стоки и да удрят в кантара къде ще му излезе края
  • 10 Това е така

    0 18 Отговор
    защото Изперкел лиже на Пупкин.
  • 11 Иванка

    35 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    И с какво да го купуваме това злато ? Със заплати от 700 лева ?

    Коментиран от #15

  • 12 Пенсионера

    20 1 Отговор
    къде се крие тиквоча, да земе да раздаде по 50гр. от кюлчетата на пенсионерите !!!
  • 13 Хо хо хо

    8 5 Отговор
    Какви глпци и какво ще го правят ттова злато зъби ли ще правят от него?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иванка":

    Права си! Не се сетих просто.:) Пък сме европейци уж и ние.

    Коментиран от #36

  • 16 СмешниК

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    малийййй, луди за връзване бол в мутроландия /......

    Коментиран от #48

  • 17 бай икономисто

    23 1 Отговор
    Защо в бюджетите на всички държави се залага инфлация ??!!
    Защо цените не са стабилни ?
    Кое го налага това ?

    Инфлацията е глобален феномен, дирижиран от централните банки по света, които създават и наливат трилиони от собствената си валута.

    Федералният резерв в САЩ изригна безпрецедентно и разду баланса си до пръсване. От началото на здравната криза ФЕД създаде нова “парична база” (основата на паричното предлагане), в размер на над 6 трилиона долара. А делът на активите на щатската централна банка от икономиката на САЩ от 15% излетя на 30 на сто. Другите централни банки се равняват по ФЕД и за да не се оскъпят валутите им, удряйки износа и растежа – същото дават газ в състезанието по нанадолнището. Еврото, например, отслабна спрямо американските пари, което прави европейците моментно дори по-ощетени от инфлационите процеси.

    Печатане до дупка. А повечето долари в обращение вдигат цените на стоковите пазари, в които е деноминирана борсовата търговия – нефт, газ, редки метали, горива. И всички цени там логично се изстреляха.
  • 18 Сатъра на Хана

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Изнася се за САЩ":

    Николай Вълканов и Доган изкопаха и те 20 тона злато от Рудник Чала край Минералните Бани. .... А Дънди Прешъс, освен златото печелят и от редките метали за полупроводници в шлаката - продават шлаката от Намибия на китайците. ... И цялото добито злато никога не стига до Канада, а от Намибия гопродават директно в Швейцария
  • 19 1944

    6 19 Отговор
    ако ви вярва човек на глупостите германците трябва да умират от глад. ама не е точно така. инфлацията можело да стигне 5% до края на годината. други да му мислят , според руската централна банка официалната инфлация в прехвалената им държава до края на юли е 6.5%. при оставащи пет месеца. да ви е честито , псевдо победител във всв.

    Коментиран от #22, #59

  • 20 Сатъра на Хана

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Еми":

    Диктатора Замфир Яшаров Сакскобурготски Живков спести 20 тона злато в банката на баща си Ротшилд банк Швейцария . Не са Рашките
  • 21 Blackthorn

    8 12 Отговор
    Аз като говоря от месеци, че дните на Германия са преброени някои ми слагат минуси. Продължавайте да слагате...

    Коментиран от #65

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Неприятно но

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Изнася се за САЩ":

    Това е узаконена кражба на златото ни. Изнася го американска фирма на безценица....

    Коментиран от #25

  • 24 Сатъра на Хана

    23 2 Отговор
    От България се краде злато за 2 милиарда лева на година срещу концесионна такса от 150 милиона лева ... 20 години подред. И сетне Рапона ще ми разправя че няма пари. Сатър за крадците и референдум за концесиите( само референдум може да отмени концесиите)
  • 25 Сатъра на Хана

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Неприятно но":

    Канадски евреи сър ... СЕМЕЙСТВО ГУДМАН - РОДНИНИ НА РОТШИЛДИТЕ
  • 26 Тошо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    ИВАНЕ ИВАНЕ ДА ТЕ ШИБ@ КОЙ ТЕ ХВАНЕ.
  • 27 фактически

    18 1 Отговор
    САЩ са виновни за ускоряването на световната инфлация. По време на пандемията Вашингтон включи печатарската преса за долари с пълен капацитет, за да спаси икономиката си. В резултат на това целият свят сега си тегли от безпрецедентната помощ на САЩ за своите граждани.

    Съединените щати изнасят инфлация за други страни - това дъмпира нарастването на инфлационното напрежение за развиващите се страни, в противен случай те биха имали инфлация значително по-висока от 5%. Това е една от последиците от световната икономика, когато страните зависят една от друга, от политиките на външните регулатори и от размера на печатаните пари - долара и еврото .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ами хубаво

    14 2 Отговор
    Ние нямаме нито злато нито пари.Затова ще си обръщаме гумените цървули.
  • 30 чисти сметки

    16 1 Отговор
    Американците изнасят инфлация.
    Какво представлява инфлационният износ? „Механизмът е, че колкото повече САЩ и други развити страни отпечатват пари и техните валути са включени в списъка на резервните валути по света, толкова по -ниска е покупателната способност на други валути . Развиващите се пазари страдат повече от развитите, тъй като инфлацията нараства в големи обеми, вносът поскъпва “.

    Когато САЩ отпечатаха много долари, които не бяха осигурени с производството на реални стоки, инфлацията в страната се увеличи и цените на стоките се повишиха. Те продават продуктите си на по -високи цени. Печатните долари се разпространяват по света чрез фондови борси, чрез американски покупки на вносни стоки и т.н.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Фюри

    0 0 Отговор
    Вие коментаторите.., живеете ли в Германия?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ежко

    2 0 Отговор
    Нормално.Немски или по-точно новонемски бизнесмени взимат пари от държавата при затворени бизнеси.Зад тези пари не стои нито труд, нито стока или ускуга, а само мастило и хартия.От друга страна дърьавата няма с какво да си напълни хазната -няма бизнес-няма данъци.Чудо ще бъде ако няма инфлация......
  • 35 Развитие на България от

    3 0 Отговор
    Куче марка през Куче в Чекмедже до Кюлче в чекмедже и Чек ин на терминалче 1 и 2
  • 36 Ал Тъпоне

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "русенец":

    Азбучна истина е, че когато инвестираш при пораснал пазар поемаш висок риск и има вероятност да изгубиш. От началото на Ковид кризата инвестиционното злато вече поскъпна с над 50%, а маржът с който търговците подстригват е 10%. Когато цената се нормализира след година е възможно загубите да са по-големи от натрупаната инфлация, а като сложиш и маржа и ще си скубят косите защо са си купили това злато!
  • 37 Сатъра на Хана

    4 0 Отговор
    Как Слави Чалгаря обслужва Митрите...? Тръгна да прави референдум за мажоритарен вот, обаче не посмя да направи референдум за Концесиите. ... Щото преди да мислим за вотове, трябва да спрем ограбването на България. ... И Президента Радев и група Народни представители могат да инициират Референдум за концесиите, обаче и Те не го правят ???
  • 38 Жоро

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    От борда няма да се откачим, но пък в крипто валутата е спасеноето.
  • 39 миш

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "1944":

    Що,като дойдоха руските окупатори вие къде бехте и кво правихте?Ти,да не си живял в землянка до сега и да не си ял леб?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ами да!

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Еми":

    Остава да ходим да търсим по Банкянски дупки ,нашите ограбени пари и злато...!!!
  • 42 миш

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "миш":

    А,ВЗЕМИ ДА ПРОЧЕТЕШ НЕЩО-РУСНАЦИТЕ НЕМАТ ВОДА И ТОК.Знаеш,ли колко от сладководната вода е на територията на РФ И,ЧЕ СМЕ ЕДИН ГРАД РФ.ТИЯ НЕМАТ НИЩО ,НИЕ ИМАМЕ .
  • 43 Миналото лято цените бяхааааа

    2 0 Отговор
    За Германия не знам ама за Британия съм сигурен ,че имат доста висока инфлация и като си дойдат гастербайтери от чужбина в бг Прованс а да се правят на богати ,опа те цените вече не са каквито бяха миналото лято ......
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хе,хе...!

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "1944":

    МноУ си зле,шъ знаЙш ,миризлива соросня такава...!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "СмешниК":

    По добре мъж в Мутроландия отколкото джендър като теб в ислямски Германистан.
  • 49 И на

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "1944":

    финландците ,защото са ходили до Хелзинки и на французите щото са ходили и до Париж , и на немците от Берлин и на Румъния и Унгария и Чехия ,абе от когото се сетиш!
  • 50 Коко

    9 0 Отговор
    Много хора не вярваха на Тръмп! Глобалистите го сготвиха и докараха ваксинацията след изказването му в Давос и Обединените нации!Това е!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бандера

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Откраднато от СССР!

    Коментиран от #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Аноним

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Аз се юрнах взех си 500 гр
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Стьопа

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Бандера":

    глей си джамбъзлъка с англетата и не се меси където не ти е бизнеса!
  • 57 Ваксаджия

    5 0 Отговор
    Пийте ракия и си легайте... Наздраве заблудени юроде!
  • 58 Germany

    6 1 Отговор
    ГЕРМАНИЯ Е ПРЕД ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ !!!
  • 59 Само питам

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "1944":

    Руснаците къде ти бръкнаха?Има статии и за тях.Там защо не коментираш?

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 1944

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "Само питам":

    бъркат ми джоба. и няма да стане. за твоя се оправяй.
  • 63 оня с коня

    2 1 Отговор
    Ама нали тука "Ени хора" призоваваха за СПАСЕНИЕ през Терминал-2,пък но я какви нелицеприятни теща стават в Германия ?!А веротно имат предви русия,ама и там преди няколко месеца се отчете Рекордна покупка на Злато от путин- даже бил достигнал 1/4 от Златните запаси на САЩ!Има обаче много мъдра поговорка:Когато всички купуват като луди-продавай",щото скоро те ще имат никому ненужна стока,а ти ще имаш КЕШ и ще а купиш на Безценица!Извод:Швабата купува Злато щото си е надвил на масрафа,ние обаче РАЗУМНИТЕ ще купеваме Старо желязо,което като Златото НИКОГА НЕ ГУБИ.

    Коментиран от #64

  • 64 каруцаря

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "оня с коня":

    Много си смешен , конски . Що не станеш банкер ?
  • 65 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Blackthorn":

    Завий се през глава и недей да говориш много ти...
  • 66 Кателиев

    1 0 Отговор
    Тези се готвят да бягат от инвазията на мюслита . Не искат вече да работят за да отглеждат джамиистанци. Само не разбрахме на къде са поели ? Да се ориентираме и ние ,малкото останали.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: