Last news in Fakti

1 Септември, 2021 20:30 2 923 27

В очакване на бежанците: ще се барикадира ли Европа

  • бежанци-
  • ес-
  • афганистан-
  • барикада-
  • европа-
  • хуманитарна криза-
  • каналджии

След 2015 година държавите от ЕС така и не успяват да се споразумеят за обща политика по отношение на бежанците

В очакване на бежанците: ще се барикадира ли Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бежанците от Афганистан по възможност да не стигат до ЕС, който трябва да пази външните си граници – това е записано в общата декларация на европейските вътрешни министри. „Трябва да се избягват действия, които насърчават нелегалната миграция“ – такава е предпазливата формулировка в документа.

Да няма втора 2015-а

На срещата непрекъснато се повтаряше едно изречение: да не се повтаря 2015 година, когато в Европа пристигнаха повече от милион кандидати за политическо убежище от Сирия. „Трябва да предотвратим заплахата за сигурността. Всички искаме да избегнем ситуация като през 2015 година,“ каза еврокомисарката Илва Йохансон, която отговаря за бежанците.

Идеята е да се разшири сътрудничеството със съседите на Афганистан, за да се предотврати хуманитарната криза – което пък от своя страна ще предотврати бежанска криза. В Пакистан вече живеят между 3 и 4 милиона афганистанци, тъй че европейците би трябвало бързо да помогнат за тяхното изхранване. Министрите призоваха Еврокомисията да изготви план за действие за подпомагане на афганистанските съседи. „Ако действаме бързо и правилно, тогава 2015 година няма да се повтори. Ако обаче допуснем грешки и прекалено дълго обсъждаме кой е най-правилният път, тогава нещата няма да се развиват добре през идните месеци,“ каза германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. Планът за сериозно подпомагане на съседните на Афганистан държави възниква по образеца на така наречената „бежанска сделка“ с Турция от 2016 година, когато ЕС обеща на Анкара милиарди евро, за да се погрижи за бежанците от гражданската война в Сирия.

Колко души ще бъдат изведени от Афганистан и колко бежанци ще избягат след това от страната – на тези въпроси вътрешните министри от ЕС естествено нямат отговор. Само в Германия вече са подали молби 40 000 души, които са работили за германски структури в Афганистан и сега се нуждаят от закрила. Мнозина смятат дори, че Германия ще приеме 100 000 души от Афганистан, но Хорст Зеехофер не желае да коментира това число. Берлин иска да изтегли от Афганистан колкото е възможно повече хора от своя местен персонал заедно със семействата им. В Германия те ще получат право на престой и няма да имат нужда от политическо убежище. По същия начин ще се действа и с другите групи застрашени лица: женски правозащитнички, журналисти, съдийки.

"ЕС да не извръща глава"

Вътрешните министри на държавите от ЕС още не фиксират бройката на подлежащите на закрила бежанци от Афганистан, които ще бъдат включени в програмата за преселване и ще пристигнат по легални и сигурни пътища в Европа от бежанските лагери в Пакистан и Иран, където се намират в момента. Илва Йохансон, обяви, че през този месец ще бъде свикан форум по преселването на тези хора, в който ще участват още САЩ, Канада, Великобритания и други държави – тъкмо на него се очакват и конкретни оферти.

Политиците отбягват да назовават конкретни числа, защото се опасяват, че това би мотивирало повече хора да напуснат Афганистан. Вътре в ЕС нагласите също се доста различни. Австрия, например, не иска никакви бежанци от Афганистан. От своя страна външният министър на Люксембург Жан Аселборн призова европейските политици да не извръщат глава: „Твърдо съм убеден, че ЕС може да направи много повече в тази много, много драматична ситуация в Афганистан и да приеме повече хора, които се намират в смъртна опасност,“ каза Аселборн, който отговаря и за миграцията в своята страна.

След 2015 година държавите от ЕС тъй и не успяват да се споразумеят за обща политика по отношение на бежанците и миграцията и за прословутите квоти за разпределяне на хората с право на политическо убежище. Страните от ЕС се карат толкова остро по този въпрос, колкото по никой друг. Маргаритис Схинас, сегашният комисар, който отговаря за бежанците, смята, че те най-после трябва да се споразумеят. „Дошъл е моментът за политическо решение,“ казва той. Но Словения, която в момента е председател на ЕС, очевидно не желае такова споразумение. Словенският вътрешен министър Алес Хойс поставя акцента върху заплахите за сигурността, които – според него – могат да възникнат с притока на афганистански бежанци. Той настоява още, че на първо място трябва да се атакува бизнеса на каналджиите и да се прекрати нелегалната миграция.

Европейска "външна крепостна стена"

Изпълнителният директор на правозащитната организация „Про Азюл“ Гюнтер Буркхарт остро разкритикува позицията на вътрешните министри от ЕС. Според него те искат да изградят „външна крепостна стена“ далеч от границите на Европа. Вместо да се подготвят за приемането на бежанците, европейците се готвят за отбрана, казва той. „Умът ми не го побира!“ – обобщава Буркхарт. По данни на Еврокомисията, през последните месеци броят на мигрантите и кандидатите за убежище от Афганистан е нараснал с една трета спрямо миналата година. През месец май са пристигнали 4600 души.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    37 3 Отговор
    Изобщо не ми дреме за еврообора.В БГ си имаме Ромска престъпност ,които крадат и убиват Българите.Дойдат ли техните братя по кръв и разум от Афганистан с нас е свършено.

    Коментиран от #8

  • 2 DW пропаганден машинен

    31 1 Отговор
    НЕ няма, по стара германска традиция въведена от Меркел и либерастчета, като вас ЕС, ще разтвори бузки да ги посрещне!
  • 3 Ловец

    22 0 Отговор
    Само ние ловците ще ви спасим от талибаните.
  • 4 Неизбежно

    34 0 Отговор
    Европа е негодна за действия. На чело ѝ стоят жени, женски мъжленца и лица със недоизяснен пол. Щом бабоебецът е символ за мъжественост с неговите диви мятания в различни посоки и пълна неадекватност на решенията, не чакайте спасение. Див национализъм ни трябва, но побързаха да го убият, с подмяна на лидери и пробутване тримата глупаци и аптекаря за такива.
  • 5 Ръмпези

    2 26 Отговор
    НИЕ НАЙ МНОГО ИМАМЕ НУЖДА ОТ БЕЖАНЦИТЕ...НО БЪЛГАРИТЕ НЕ МОЖЕМ ГО ОСЪЗНАЕМ...НАРОДОПСИХОЛОГИЯ.....
  • 6 Плюшени мечета и барикади

    32 3 Отговор
    Германците са най-долната раса на планетата,само свинщини раждат.Бих ги натикал до един в Освиенцим тези боклуци!

    Коментиран от #7, #9

  • 7 100%

    26 0 Отговор

    До коментар #6 от "Плюшени мечета и барикади":

    Факт! Нация, която е докарвала само огромни световни беди и после се "извинява" !
  • 8 Как не те е сран

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Да наричаш Rадеф и калинките му роми?

    Коментиран от #11

  • 9 Ефективно

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Плюшени мечета и барикади":

    А аз не бих ги бавил толкова, ще вземе някой да ги освободи!
  • 10 Gen Gurko

    25 0 Отговор
    Абе нали германски градове и общини се надпреварват да искат още и още мигранти. Така написа напоително лъжливия евреопарцал Дойче зеле. Какво е сега това ново двайсе?
  • 11 По полека

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Как не те е сран":

    Човека имаше предвид теб,семейството ти и цялата ти рода.Извинявай,ако си останал засегнат.
  • 12 Тракът Рад

    2 11 Отговор
    То. и българите сте нашественици от Азия отпреди 1300 години....

    Коментиран от #13

  • 13 Ежко Бежко

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тракът Рад":

    Българите нашественици създадоха държава, извадиха местните славяни от землянките им направиха велика България. За съжаление наследниците просраха всичко, най вече съвременните ни управници.
  • 14 Тежката цена

    22 2 Отговор
    Турците треперят от идеята, че страната им може да бъде наводнена с мигранти. Hека са мюсюлмани, нека техният водач ги смята за братя. Tе се страхуват, за работата си, за децата си, за различния си начин на живот. Cега те започват да разбират какво означава орди от обедняли да нахлуят в държавата ти и да я заплашат с колапс. Cега те започват да разбират какво са причинили техните предци във Византия и на Балканите, в тогавашния цивилизован свят. Досега се гордееха с това. Утре милиони пакистанци и афганистанци ще се гордеят с това, което са създали на турска земя, като първо свалиха турската държава..

    Коментиран от #22, #24

  • 15 Фермерът.

    7 7 Отговор
    Да идват!!!.Трябва ми работна ръка!.Плащам 25 лв на ден,!!Спане в палатка,и макарони,ориз, ,за обяд,,. Имам и басейн,гумен..Строителство и селско стопанство.!.Осигуровки ,не плащам ..Работи се ,30 дена,.Има ,закрити обекти,при дъжд ,също..!!. Заповядайте!!
  • 16 Фермерът.

    3 11 Отговор
    На ,майстори,давам по 30 лв...Работим по 12 ч.!,,Да заповядат.!!.С хляб и сол ще ги посрещна..Те са наши хора!..
  • 17 ХХХ

    17 1 Отговор
    Вместо ние да си правим отглеждаме и възпитаваме
    деца, да си внесем готови отвън-това се опитват
    да ми кажат някой соросоиди. И ако някой си мисли
    че вноса на хора е просто нещо като вноса на леща
    значи и той е прост като леща.Опита показва, че на
    първо време мигрантите може и да работят евтино
    но постепенно почват да се окопитват и минават в
    настъпление, и тогава тежко ни и горко ни.
  • 18 Енчев

    13 0 Отговор
    Дами и Господа-Българи,
    Моля кажете истината, как се евакуираха нашите ОТАН-марионетки от Афганистан,
    които бяха изоставени, след поредното позорно бягство на американските енергийни крадци, от там?
    "Гласът на НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
  • 19 Енчев

    12 0 Отговор
    11/9/2001 - Нaчaлoтo нa трeтaтa пocлeднa вoйнa!
    Нaй-дългaтa eнeргийнa крaжбa нa CAЩ приключи c ПOЗOР и зa БЪЛГAРИТE!
    C пoмoщтa нa БЪЛГAРCКИТE OТAN-мaриoнeтки в AФГAНИCТAН, нa вceки 5 чaca eднo дeтe зaгуби живoтa cи или бe ocaкaтeнo!
    Дaми и Гocпoдa-Бългaри,
    Мoля кaжeтe иcтинaтa, кaк ce eвaкуирaхa нaшитe OТAN-мaриoнeтки oт Aфгaниcтaн, кoитo бяхa изocтaвeни, cлeд пoрeднoтo пoзoрнo бягcтвo нa aмeрикaнcкитe eнeргийни крaдци, oт тaм?
    "Глacът нa НECувeрeннa БЪЛГAРИЯ"
  • 20 Фермера

    12 0 Отговор
    Бежанци, мигранти, емигранти и вся остальная паплач да се връща директно обратно от там където са тръгнали. Да се бият за своето отечество, да си направят държави каквито искат, да се размножават по колкото си искат. Тук не щем предатели, родоотстъпници, рецидивисти, убийци, мародери, просяци и неграмотници. Имаме си предостатъчно патладжани.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 фурми 2020

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тежката цена":

    Турция ли,Катар ли ,Тунис ли все тая, само да не идват в Европа..аман от социално слаби..и неграмотни,имаме си цигани 1млн.да храним ,сега и тези млади и неграмотни безделници..мюслиманска работа..

    Коментиран от #23, #26

  • 23 Мехмед

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "фурми 2020":

    Бежанците нямат намерение да ходят в българия. Какво ви дреме за Европа? Ердоган ясно си го каза - "Турция няма повече капацитет".
    Нека си ходят където искат! Вие правейки си на европейци, някакви ли ставате? Ами не, оставате си ганювци.
  • 24 Мехмед

    0 9 Отговор

    До коментар #14 от "Тежката цена":

    Когато турците превземат Балканите, те са на много по-голямо цивилизационно ниво от местните. Докато дедите ходеха облечени в кожи, турците се къпеха в течаща вода /хамам/ и се обличаха модерно за времето си.
  • 25 Друг

    7 0 Отговор
    Ми те са вече тук! Разликата от 2015 е, че сега ги докарват със самолети защото иначе ги болели краката от ходене и им свършват парите по пътя! Безполовият европейски политик ще унищожи Европа! слаби политици слаба общност!
  • 26 Рете

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "фурми 2020":

    Не са нужни, ромите са ни достатъчни, нов щам на ковид ни е нужен за роми и бежанци.
  • 27 обективно

    5 0 Отговор
    редно е бежанците да бъдат приети в оае защото са от една вяра а и оа е са богата държава защо бежанците да се мъчат в европа в оае ще се чувстват като у дома си ще могат да си носят чалмите елечетата и бурките без притеснения джамиите там са големи и има место за много хора и нема да бъдат дразнени от миризмата на свински месо в дубай има много празни жилища и могат да бъдат приютени безпроблемно