ФАКТИ.БГ
  • българия-
  • има такъв народ-
  • гебр-
  • бсп

Как България стигна до блатото и как да излезе от него

Време е Андрешко, суверенът, да спре да вярва, че ще спечели нещо, ако просто закара парламентарния файтон в блатото

Публикувана: 3 Септември, 2021 16:00
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2490
Как България стигна до блатото и как да излезе от него - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е затънала, става неуправляема. За да се излезе от това блато, трябва да се познават поне три от причините, довели страната дотук. Ясни са и най-важните стъпки за измъкване от тинята. Даниел Смилов ги изброява.


Българската политика нагази в блатото на загубените посока и смисъл. Парламентарният файтон на Андрешко е затънал, а въпросите са два: как се стигна дотук и как да се излезе от тинята.

Кризата е по-скоро партийна, отколкото обществено-политическа. Хората дадоха ясен мандат на четири партии - ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ - да сформират правителство, което да е категорична алтернатива на предходното управление на ГЕРБ и ДПС. Тези партии получиха и все още имат 148 депутати в парламента, което е предостатъчно за стабилно мнозинство.

Вместо това единственото официално предложено като вариант бе “правителство на малцинството” на ИТН, което да разчита на “плаващи мнозинства” - тоест, и на гласовете на ГЕРБ и ДПС. От тази гледна точка кризата се състои в отказ на партиите, най-вече на ИТН, да изпълнят мандата, който получиха от избирателите. Както обикновено става, тези, които най-много говорят от името на “суверена”, най-малко следват неговите поръчения.

Как се стигна дотук

За да се излезе от политическото блато, трябва да се познават поне три причини, които са довели файтона до него.

Първо: Окопаността на опонентите на промяната.

Най-видимата и може би най-маловажната сред причините е сериозният финансов, медиен и властови ресурс, който е натрупан от кръговете около предходното управление. Тези кръгове, които бяха сериозно ударени от април насам, бранят със зъби и нокти плячката и привилегиите си. А става дума буквално за милиарди - от щедри и авансово изплатени обществени поръчки за язовири и магистрали, през милионни заеми от ББР, та чак до вече позабравени скандали като аферата “Божков” за 500 (или май 700) млн. лева, отклонени от държавния бюджет и отишли в медии, футболни клубове и нечии шкафчета. (Разбира се, без знанието на бившия премиер Борисов и финансовия му министър - питайте прокуратурата, ако не вярвате.)

Точно тези политически и икономически кръгове сега потриват ръце и дори си представят връщането на Борисов на бял кон. Проблемът за тях е, че от политическото блато, което въпросните хипопотами щастливо обитаваха през последните десет години, нищо бяло не може да излезе, а ако е домашно животно, то няма да е кон.

Второ: Неадекватността на пропонентите на промяната.

Въпросът е защо четирите политически партии и най-вече ИТН се оказаха толкова слаби и не успяха да се противопоставят ефективно на този натиск. Защо изобщо беше възприета формулата “правителство на малцинството, стъпило на плаващи мнозинства”, която всъщност е директна покана за участие на ГЕРБ и ДПС във властта?

Тук обясненията са разнопосочни. Някои твърдят, че става дума за неопитност и внушаемост на Слави Трифонов и неговата компания, които битуват в странна изолация и може би в нея са се сдобили не само с изкривена представа за реалността, но и с проблематични душеприказчици и съветници. Други съзират по-мрачни сценарии за влияние върху ИТН, което директно би ги направило патерица на познати играчи. Всъщност едва ли е от голямо значение кое от двете е по-вярно. Изводът и в двата случая е, че най-голямата “партия на промяната” не успя да разбере своята задача и се оказа неадекватна за нея. Другите партии - ДБ, ИБГНИ, а и БСП - също носят някаква солидарна вина. Но тя е дотолкова, че не успяха да накарат ИТН да формулира правилно управленската мисия и да действа адекватно на реалностите.

Трето: Популизмът и очакването за мистичен спасител.

Третата и най-важна причина за навлизането в политическото блато е по-фундаментална и тя надхвърля границите на страната. Съвременният популизъм, характерен и за развити демокрации, се състои в даването на властта в ръцете на спасител на нацията, който я освобождава от “корумпирания партиен елит”. Този спасител има някаква мистична връзка с народа, познава добре неговите настроения и чувства и във всеки момент ги отразява в тяхната пълнота и автентичност. В България сме се нагледали на подобни спасители, които станаха нормата от 2001 година насам. Но и в САЩ през 2016 намериха своя водач към възродено величие, а пък унгарците още не могат да се разделят с техния. Въпросът не е, че “спасителите” обикновено разочароват хората, а че този модел на управление дава възможност за големи манипулации.

За да докаже, че е носител на мистична връзка с народа, “спасителят” непрекъснато трябва да демонстрира, че е чувствителен и следва неговите страхове и емоции. Затова политиката започва да се върти около въпроси, които разпалват страстите, които наелектризират обществото, поляризират го и генерират голямо противопоставяне. Понякога тези въпроси може да са важни и споровете по тях да са плодотворни. Понякога обаче съдържанието няма значение - важното е генерираната емоция, която популисткият лидер тълкува като пророчество на волята на суверена.

Този тип политика създава огромна възможност за манипулиране и отвеждане на общественото мнение в наситени на страсти, но лишени от разум посоки. В България в момента виждаме поне три ирационални резултата от доминацията на този тип популизъм:

- Страната е с най-високата смъртност от Ковид-19, но е последна по ваксинация в ЕС и цивилизования свят като цяло. В резултат от липсата на политика и адекватни мерки през миналата година има до 30 000 повече починали, отколкото в обикновени години. Този антирекорд, уви, може да бъде повторен.

- България безсрочно блокира разширяването на ЕС към Албания и Северна Македония, макар че това разширение е от изключителен и безспорен български интерес.

- Като член на ЕС страната има невероятна възможност да използва огромен и евтин финансов ресурс не само за своето възстановяване, но и за дългосрочно преструктуриране и модернизиране на своята икономика. Забавянето на плана за възстановяване е само част от проблема - по-сериозният е отказът от използването на заемите и липсата на визия за преструктуриране в зелена посока на ключови сектори като енергетиката. Плъзгането по популистки настроения за запазването на работни места във въгледобив и “Мариците” генерира сериозна средносрочна криза именно в тези сектори - и то при наличието на ресурс за нейното избягване.

Списъкът може да бъде продължен, но и този е достатъчен, за да демонстрира, че генерирането на емоции от “спасители” често пъти е контрапродуктивно. А част от партиите на промяната - ИТН най-вече - всъщност възпроизвеждат популисткия модел. Странното е, че и медиите копнеят за нов спасител, когото да отразяват в обширни интервюта, за да се демонстрира колко е интимно близък с народната емоция.

Хубавото в настоящата ситуация е, че хората са се поуморили от “спасители” и ентусиазмът за поредния не е толкова висок. Лошото е, че публичната ни сфера (медии, анализатори, граждански сектор) е вече така деформирана, че сама търси спасител дори и там, където го няма.

Как да се излезе от блатото

1. Партиите на промяната имат нужда от нов лидер. Дали ИТН ще осъзнаят грешките си и ще се променят, дали ДБ ще се наложи като първа сила - това са въпросите, които ще доминират голяма част от предстоящата кампания. Но необходимост от смяна на лидерството има, защото с идеи за “правителство на малцинството” и “плаващи мнозинства” промяна очевидно не може да бъде постигната.

2. Необходима е политическа консолидация сред “партиите на промяната”. Едно допълнително фрагментиране на това пространство не би било полезно за обществото. Тук отговорност имат всички, включително нови играчи с потенциал като Кирил Петков и Асен Василев.

3. "Спасители” дебнат отвсякъде, но е време българите да изоставят идеята за мистична връзка между лидер и суверен. Понякога мистиката изглежда като белег на гениалността, но много по-често е продукт на лековерие и на суеверието на електората.

4. Необходими са ни повече прегради пред възможностите за манипулиране на обществените емоции. България се превръща в неуправляема страна, в която е възможно да битуват всякакви митове - от чипирането на населението през ваксините до това, че Ахмед Доган просто гостува по четири месеца годишно в сараите на морето.

Не всички верующи са блажени. Време е Андрешко, суверенът, да спре да вярва, че ще спечели нещо, ако просто закара парламентарния файтон в блатото.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Легитимни ли са за Вас избраните след това парламенти?
Линк към резултатите


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
TOTO
1 Отговор
КОГАТО ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕВРО СЪЮЗА, ТОГАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-16 +21

Сатана
2 Отговор
България е колония.Мястото и е в блатото заради Германия и САЩ.Продажни политици винаги ще се намерят.

Оценка:
-10 +26

Псевдоним
3 Отговор
Авторът на тази статия звучи малко уплашено.

Оценка:
-1 +17

Начина да се
4 Отговор
Излезе от блатото е да се забрани изобщо на българи да управляват,пък ако ще и от Занзибар да се докарат управляващи.

Оценка:
-8 +9

Българка
5 Отговор
Да милиарди са ограбени по различен начин ( аванси, рекети, инхаус поръчки, завишени двойно и тройно поръчки, необезпечени милиони заеми и т.н., потънали в чекмеджета, офшорки на бившите управляващи мутри и обръчите им фирми. Определено Слави е купен от мафията, за да се държат от ИТН. Всички знаем, че той има зависимости, които явно са използвани. Това прави послушните и безгръбначни депутати от ИТН също продажни предатели. А у мафията са милиарди и те са готови да подкупват, купуват, съсипват и опустошават ,за да не им се търси наказателна отговорност и с тайна надежда да харчат/ крадат и очакваните милиарди от ЕС

Оценка:
-4 +21

Хех
6 Отговор
Президентът трябваше да каже:

"А не сте направили правителство - а всичките 240 ви ваксаме срещу К-19!" XD

За половин час щяха да сформират кабинет още при първите избори, гаранция...

Коментиран от #24


Оценка:
-2 +22

провинциалист от провинция Тракия
7 Отговор
Ти на кой викаш Андрешко, бре?

Оценка:
-4 +7

666
8 Отговор
Само до преди месеци държавата се развиваше добре в рамките на ЕС.След преврата на Радев управлението е извън контрол. Хунтата от червени некадърници изхарчиха парите. Всички цени тръгнаха нагоре. Държавата се тресе от политическа криза. Това е блатото в което ни вкара Радев.

Оценка:
-31 +12

Верно ли
9 Отговор
Едната точка е за чипирането, за другото съм съгласен. Всичко, което платените душеприказчици наричаха "конспирация тече с пълна сила пред очите ни, а предстоящото е публикувано в сайтовете на UN и Open Society. И не ми харесва! Тъй че Смилов да не се обажда за "чипирането". Както на мен са ми понятни страховете на хората от вируса, така и на тях трябва да са понятни моите от т.нар."ваксини"!

Оценка:
-4 +6

ПКП Я
10 Отговор
Мафията ГЕРБ нанесе повече щети и от турското робство на България!

Оценка:
-8 +24

Пеко Таков
11 Отговор
Проблема е точно в Андрешко.Простият електорат освен да избира себеподобни,не вижда друга алтернатива.Красноречиво доказателство за това е че ИТН,ГЕРБ,ДПС и БСП общо имат превес в Парламента.Нарочно не слагам ИТН като протестна партия,защото техният електорат няма нищо общо с протестите,но има общо с простотията.БСП е категорично партия на статуквото,независимо от напъните на Корнела,да си приписва някакви "революционни активи".Остава ДБ и ИБГНИ.Какви "протестъри" са тези бъкани от комунета формации,които очевидно са финансирани от пари на олигархията и криминалният контингент.Истинските "протестъри" са тези над 60% от хората които не гласуват,по простата причина,че не виждат реална артернатива на този олигархично-криминален ченгесарски модел.България с население от около 7 милиона,не може да излъчи 240 сравнително нормални,некорумпирани и независими от някого народни избранници.Това е много тъжно и показателно за дълбоката морална криза в която е затънало обществото.

Оценка:
-4 +16

Определено
12 Отговор
България трябва да излезе от еврозоната -пълно е с комунисти тук

Оценка:
-8 +5

продължение
13 Отговор
Публикувано във факти.бг: "Време е Андрешко, суверенът, да спре да вярва, че ще спечели нещо, ако просто закара парламентарния файтон в блатото", а като приложи най-безкръвния и демократичен метод за съпротива-бойкот на изборите,пък да видим как ще реагира статуквото и нейната хилава опозиция!

Оценка:
-2 +4

Бойко
14 Отговор
Ако успеем да отстраним Радев на изборите щетите ще бъдат отстраними, ако ли не, бог да ни е на помощ!

Коментиран от #15


Оценка:
-13 +9

15
Този коментар е премахнат от модератор.
Го4о
16 Отговор
България се движеше добре и спокойно до избирането на Фатмак РешетникоФ за президент сега се очаква да повторим тази глупост - което ще затрие България! Хора осъзнайте се.

Коментиран от #26


Оценка:
-15 +8

Сандо
17 Отговор
ДВ няма ли да напише кой акушираше при раждането на мафията ГЕРБ,кой ги дундуркаше и командваше през всичките тия години?И наистина,когато ни оставят сами да вземаме решения за нашата си държава и спрат да ни пречат - тогава бавно и мъчително ще тръгнем по нашия си път за ново Възраждане!

Оценка:
-3 +10

!!!?
18 Отговор
Хората не дадоха мандат на мутренските формирования наречени портии за благозвучие. 60% от Суверена изобщо не ходи до избирателните секции, а гласуваха само родата и обрачите на мутрите разпределени по мафиотските структори обособени като партии !!!?

Оценка:
-0 +10

Матей
19 Отговор
Ккато винаги многословни,ДВ СЕ ПИШАТ ВСЕЗНАЙКОВЦИ,мистичните им препоръки само те си ги разбират.Нито партиите на протеста имат потенциал ,нито К.Василев,те го доказаха.Истинските революционери се държат в миманса,гласът им много да не се чува,да не говорим за някакво наелектризиране на масите.Пробутват ни някакви ерзац-лидери,предимно десни,другите били популисти.Нищо,наближава пълния срив за нашите поробители--сащ,оплитат се все повече като пате в кълчища,тогава ще се разсича гордиев възел.

Оценка:
-0 +0

Бял кон
20 Отговор
Брей дейбиш! Всичките маскари а само културните марксисти,жендъри и троцкисти от Дай България на Бял кон?

Оценка:
-0 +1

Не Политик
21 Отговор
ПОЛЕЗНО Е ДА ИМА НЯКОЛКО ПОЛ.ПАРТИИ В БГ ПАРЛАМЕНТА НО С ЕДНАКВИ БРОЙКИ ДЕПУТАТИ ОТ ЕДНА ПОЛ.ПАРТИЯ. АКО Е ОБЕДЕНЕНА В КОАЛИЦИЯ СЪЩО ДА РЕШАТ ОТДЕЛНО ЛИ СА ИЛИ В КОАЛИЦИЯ НЯКОЛКО ПАРТИИ В ЕДНО ВАЖНО ДЕПОТАТИТЕ ОТ ВСЯКА ПАРТИЯ ДА СА С ЕДНАКВИ БРОЙКИ А КОАЛИЦИЯТА СЪЩО . ПРИ ГЛАСУВАНЕ ДА ИМА НЯКАКВО РАВЕНСТВО А НЕ ТИЯ С НАЙ МНОГОТО ДЕПУТАТИ ДА НАЛАГАТ ВОЛЯТА СИ . ТО ОСТАНАЛИТЕ МАЛЦИНСТВОТО В ПАРЛАМЕНТА СА САМО ВНОСИТЕЛИ И ПРЕДЛАГАТ НЕЩО НО АКО ТИЯ С МНОГОТО ДЕПОТАТИ БЛАГОВОЛЯТ И ИМ СЕ ВИДИ ПРЕДЛОЖ.ПО ТЯХНА ПРЕЦЕНКА ДОБРО ТОГАВА ВЪВЕЖДАТ ЗАКОН ! С РДНА ДУМА ОТ МАЛЦИНСТВОТО ДЕПУТАТИ ПАРТИИ НЯМА ГОЛЯМА ПОЛЗА ПРОСТО СА ФИГОРАНТИ ВНОСИТЕЛИ И ПРЕДЛОЖИТЕЛИ НО ШЕФОВЕТЕ МНОЗИНСТВОТО КРАЙНАТА ДУМА! ДА НЕ ТЕ РЕШАВАТ.

Оценка:
-0 +0

мамун
22 Отговор
проблема не е евросъюза ами южна италия
ваксина за всички

Оценка:
-0 +2

обективно
23 Отговор
докато силовите групировки са във власта излизане от блатото нема да има

Оценка:
-0 +6

Гост
24 Отговор

До коментар #6 от "Хех":


В НС почти всички са ваксинирани.

Оценка:
-0 +1

Турците са виновни
25 Отговор
"В началото бе Иван Костов".Тази знаменита фраза със сигурност се свързва с бандитската приватизация у нас, при която бивши номенклатурчици и техните синове надянаха нова премяна и се събудиха като мастити капиталисти. Именно Костов даде начален тласък на българската олигархия, чиито видни представители са Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев и Цветан Василев.

Оценка:
-0 +3

РеалСофия
26 Отговор

До коментар #16 от "Го4о":


Хората са осъзнати по дефолт, нали за това са хора, ама тези които объркват работата са от онези другите, при които се действа на приматно-първосигнално ниво, а там оправия няма. Подхвърляш няколко опорки, които да бъдат повтаряни до припадък и внушаваш на простаците, че те не са виновни, че са простаци, а защото някой си с джипката, с чекмеджетата и със суджуците им е виновен и като го махнат ще цъфнат и вържат. Е цъфнахме и вързахме!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Вицепремиерът и министър на отбраната коментира Референдума на Слави Трифонов
Подобен евтин популизъм няма как да бъде одобрен от „Обединени патриоти“"

Още бисери
ТОП 5