Last news in Fakti

16 Септември, 2021 19:00 4 464 28

"Електроинженерът от Вупертал ще плаща за безработните в България": Дебатът в Германия продължава

  • ангела меркел-
  • германия-
  • българия-
  • безработни-
  • християндемократически съюз-
  • ес-
  • фонд за възстановяване-
  • парламентарни избори-
  • вупертал-
  • дебат-
  • социални помощи

Ще плащат ли германските данъкоплатци за безработните в България и Румъния, ако социалдемократите вземат властта?

"Електроинженерът от Вупертал ще плаща за безработните в България": Дебатът в Германия продължава - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Господин Шолц и Германската социалдемократическа партия дори искат да създадат социален съюз! Това означава, че работещите в Германия на практика ще трябва да плащат социалните помощи в други страни чрез данъците и социалните си вноски."

Тези думи на генералния секретар на Християндемократическия съюз Паул Цимяк продължават да са повод за дебат в германското общество 10 дни преди парламентарните избори. Най-сериозно възмущение обаче буди продължението им: "Електроинженерът от Вупертал и медицинската сестра от Кемниц ще плащат за безработните в Румъния, в България или в друга европейска държава. Това е визията на ГСДП за бъдещето на Европа."

Социалдемократите: Това е подхранване на антиевропейските предразсъдъци

Обвиненията на Цимяк, че ГСДП цели създаването на социален съюз, който ще ощетява германците, бяха основна тема и по време на дебата между него и генералния секретар на социалдемократите Ларс Клингбайл. Сблъсъкът между двамата беше излъчен по обществената ZDF. Цимяк заяви, че европейска социална система при тяхно управление няма да има, защото "ние пазим парите на германските данъкоплатци и граждани". Отговорът на Клингбайл не закъсня. "Това е подхранване на антиевропейските предразсъдъци. Съвсем ясно е, че се прави предизборна кампания срещу Европа. И го намирам за крайно недостойно."

Клинбайл припоми, че при управлението на Ангела Меркел от ХДС и Олаф Шолц, който е вицепремиер и финансов министър в същия кабинет, е приет Фонд за възстановяване на Европа от пандемията в размер на 750 милиарда евро. "И някой като Пол Цимяк поставя под въпрос собствената история, собствените успехи на това законодателство", заяви генералният секретар на социалдемократите. "Именно затова изпитвам дълбоко съжаление, когато някой започне да се възползва от антиевропейските предразсъдъци."

Цимяк: Просто предупреждавам

Цимяк се защити: "Не нахъсвам, просто предупреждавам, че може да има социален съюз". Той определи споменатия от Клинбайл Фонд за възстановяване като "единичен акт на европейска солидарност". Но според него това няма как да е дълготрайно решение. "Защото обичам Европа, искам тя да остане цяла", заяви Цимяк. “Финансирането на социалните разходи в други държави ще отслаби Европа. Това е грешният път", смята той.

Клингбайл определи впечатлението, което остава от думите на Цимяк как Германия ще плаща за останалата част от Европейския съюз, като "глупости". "Ние вярваме, че трябва да има възможности за поддържане на обща инвестиционна политика в Европа. Заедно (с Европейския съюз) решихме в Парламента, че Европа трябва да може сама да събира данъци", допълни той. Според последните социологически проучвания, в навечерието на парламентарните избори в Германия, социалдемократите от ГСДП уверено водят пред християндемократите от ХДС/ХСС. Олаф Шолц, който е номинацията за канцлер на ГСДП, има най-голям шанс да наследи поста на Ангела Меркел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пациент

    44 6 Отговор
    кретен безцветен!
    безработните на територията плащат заплатата му, на тоя "електроинжинер". чрез немските хранителни и строителни хипермаркети тук, като начало.
    p.s. да не пропусна: тоя "електроинжинер", афганец ли е, сириец ли е, или от бангладеш? за един приятел питам.
  • 2 Манг0 Джери 👩🏿‍🦲

    33 5 Отговор
    Ще плащате бе и боб ще ядете .
  • 3 ПАРА дай

    41 9 Отговор
    Акъл не искам
    ние 30 години купувахме таралясници да имат германците работа да произвеждат нови автомобили щото ако бяхме затворили пазарите за старите германски автомобили германската икономика щеше да даде фира
  • 4 ЕлектроинДженера

    30 1 Отговор
    Щом казват къде да оре вола,ще го хранят. Или, или. Не може само душата в рая.
  • 5 чекмеджиев

    13 4 Отговор
    Това на картинката на боко новото чекмедже ли е.
  • 6 Аз съм

    27 2 Отговор
    безработен и искам да попитам кой точно от инженерите във Вупертал ще ми плаща?
    Хасан или Мирча?
    Или да не се окаже Збигнев?
  • 7 Да плащат

    27 3 Отговор
    Меркел и онази немска фондация подкрепят и до някъде участваха в създаването на ОПГ ГЕРБ е главатаря разбойко. Благодарение на 12 г мизерии от това ОПГ, сме на последно място не само в ЕС а и в цяла Европа по всички показатели. Обезлюдихме се със стотици хиляди работоспособни хора от всякакви браншове, което емигрират вкл. и за Германия. А провишленжстта ни е сведена до работа на ишлеме. Заслужават да плащат.
  • 8 Нормален човек

    19 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Електроинженерът от Вупертал ще плаща ........ за електроинженерите, които влизат незаконно от Афганистан 😁😂
  • 9 Bai...

    12 4 Отговор
    А бе, маймуни, никога католико-евангелистките гадове няма да приемат за "равни" някакви православно-мюсюлмански идиоти! Не го ли разбрахте това! Винаги ще бъдете роби, но по- добре на Русия !

    Коментиран от #22

  • 10 наглост

    25 2 Отговор
    "... работещите в Германия на практика ще трябва да плащат социалните помощи в други страни чрез данъците и социалните си вноски." Каква наглост и манипулации и в Германия. На практика всъщност чужденците, които работят в Германия оставят 40% от заплатите си за данъци, за да се издържат мързеливите неработещи германци и да им плащат помощи за държавно жилище и месечна издръжка от 450 € !!!
  • 11 DW пропаганден машинен

    18 1 Отговор
    Защо нямаше дебат "Пълни ли Германия на лицето Борисов шкафа и колко им връща назад с 200" ??
  • 12 Госあ

    13 3 Отговор
    Купувайте още немските боклуци. Трето качество за източна Европа, нали знаете ?
  • 13 Оня

    10 1 Отговор
    Безработицата тук е само на хартия , който иска да работи ще си намери работа! Това е за успокоение на на индЖенера Шукри , чистокръвен германец.
  • 14 Неолиберастия

    1 0 Отговор
    Дупедал ще плащаза България?! Ами логично!
  • 15 Перо

    6 0 Отговор
    Алтернатива за Германия,от бившето ГДР ще им набие обръчите и за БГ,и за Румъния, и на чичко Шорош!
  • 16 Мислещ

    11 0 Отговор
    А за резерва в БНБ, че ще отиде във Франкфурт ,когато минем в Евро нещо да каже тоя политик
  • 17 WhiteNoise

    2 0 Отговор
    Симитли страда с Вас !!!
  • 18 Асан от Хамбург

    3 0 Отговор
    Чичо ,моите мизерни евро пълнят вашата касичка за безработица !Взимате от моя работодател по 5-600евро гаранция за отпуски и безработица! 50 000 арбайтери по 500 евро ! СОКАБАУ се именува касичката ,хер ХРИСТИЯНИНО ! ДЪРТ МОШЕННИК!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бамбука

    8 1 Отговор
    Тридесет години плащаме за образоването на нашите младежи в България, после ги привличат "безплатно" в Германия, плащат им като на каруцари, поддържат корупционни правителства като герб. а сега пищят. Наясно ли сте колко стотици милиарди ни дължите ?
  • 21 факултета

    3 0 Отговор
    Сите ромляни у Германия на работа! При интерес пращам снимки! Разнообразие от професии,преобладават металурзи и електроинженери!
  • 22 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Bai...":

    Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни революционери и официални деятели всякога са били против официална Русия, защото те винаги са знели, че руский камшик боли повече от турския.
  • 23 Ягуар

    5 0 Отговор
    Дойче веле продължават да сипят пропаганда. Западът никога не е плащал нищо на изтока. Точно обратното, последните 30 години Източна Европа беше разрушена от западните корпорации и доста хора тръгнаха на запад да им слугуват за жълти стотинки. Да не би Германия да е плащала за обучението на нашите доктори и сестри работещи там?!?!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 херодот

    1 0 Отговор
    "Де се е чуло и видяло циганин българин да храни"!
  • 26 Вълканов

    0 0 Отговор
    Българската икономика не се развива заради нейната централизиланост, предимно около София. Разрушиха се, спряха работата си много предприятия в провинцията. Поради липса на работа, по-голямата част от провинцията обезлюдя. Обратния рефлекс бе конценрирането на население в стлицата. Излишно нарастване на столичното население, много хора напуснаха България, за да търсят работа в чужбина.
    Има голяма, фрапираща разлика в заплащатията в Софийско и останалата част на държавата.
    Всеки чуждестранен индустриалец ще предпочете да прави бизнес в провинцията, където работната ръка е по-ефтина и където ще го носят като спасител. Такива заплащания като в Софийско ги има и в неговата страна. От друга страна, навлизането на индустриален капитал в България зависи от София, която няма интерес този капитал да създава предприятия в профинцията. Получава се блокаж на навлизането на чуждестранния капитал.
  • 27 pbdan

    1 0 Отговор
    Електроинженерът от Вупертал (инж. Мирче Кришан) и медицинската сестра от Кемниц (Лили Иванова) ще плащат за безработните в Румъния, в България или в друга европейска държава.
  • 28 автогол

    0 0 Отговор
    Ще плаща и ще пита има ли още за плащане. Защото те ни натресоха тия лигавщини, джендърщини, права на малцинства и прочие, заради които циганите лежат по цял ден, а българинът им е роб и им плаща по няколко заплати - да има за всичките чавета. Сега и те да плащат, да видят хубаво ли е ! Ако не им харесва, да накарат циганите да работят и така няма да им плащат.