30 Септември, 2021 19:00 3 482 20

Иван Кръстев: Разлом между Изтока и Запада след Меркел?

  • ангела меркел-
  • иван кръстев-
  • разлом-
  • изток-
  • запад-
  • германия-
  • антилиберализъм-
  • либерализъм-
  • полша-
  • унгария-
  • европа

В отсъствието на Меркел политическите напрежения в Европа внезапно ще избухнат на повърхността

Иван Кръстев: Разлом между Изтока и Запада след Меркел? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По средата на шосето няма нищо друго, освен жълтата хоризонтална маркировка и някой и друг прегазен броненосец - този популярен цитат днес звучи като аксиома за новата американска политика. Изборите в неделя за щастие показаха обаче, че в Германия тази аксиома не важи. Тъкмо обратното: Германия с най-голяма вероятност ще намери следващото си правителствено мнозинство именно „в средата на шосето“.

Всеки път, когато се явяваха пред урните през последните две десетилетия, германците не избираха между две противоположности, а гласуваха помежду им. Разликата е от съществено значение. Ние „избираме“, когато трябва да предпочетем едната от две видимо различаващи се алтернативи: Доналд Тръмп или Джо Байдън, Ярослав Качински или Доналд Туск. В другия случай ние гласуваме помежду им, както постъпиха германските избиратели на последния вот. Да, между големите политически сили имаше разлики, но и четирите партии, които имат шанса да влязат в следващото германско правителство, се движат вътре в рамката на либералния консенсус. „Алтернатива за Германия“, която получи малко повече от 10%, така и си остана под карантина в едно отдалечено кьоше на германското политическо пространство. И докато Германия плавно се придвижва към ерата „след Меркел“, по всичко личи, че ЕС тепърва трябва да се научи как да оцелява в един свят без Меркел. При това положение можем дори да си представим, че правителствената смяна в Берлин ще промени политиката на ЕС повече, отколкото политиката на самата Германия. Защото „след Меркел“ и „без Меркел“ не са едно и също.

Меркел имаше магическото умение да прехвърля мостове над политически пропасти

Последното допитване на Европейския съвет за външна политика в навечерието на германските избори показа, че в хипотетичната ситуация на избор между Меркел и френския президент Макрон за „президент на ЕС“, едно отчетливо мнозинство от европейците би дало гласа си за германската канцлерка. Меркел с лекота печели във всички 12 държави, където се проведе допитването, включително и във Франция, а за голяма изненада тя получава подкрепа и от двата противоположни полюса в силно поляризираните европейски общества. Оказва се, че за своите фенове тя е „най-голямата надежда“, а за повечето си противници – просто „по-малкото зло“.

Досегашната германска канцлерка умееше да хвърля мостове над политическите пропасти и да убеждава всички наоколо, че винаги може да се намери компромис. Тя наистина въплъщаваше иначе несъществуващия политически център в Европа. И когато Меркел си тръгне, острите политически напрежения, които бушуват все още само в подмолите на по-нататъшната европейска интеграция, внезапно ще избухнат на повърхността. А следващият германски канцлер, независимо дали ще е мъж или жена, независимо как ще се казва, едва ли ще притежава магическото умение на Меркел да посредничи за постигането на наглед невъзможни политически компромиси. Един от рисковете е опасността да ескалира културната война между Брюксел и антилибералните правителства във Варшава и Будапеща.

В Германия Зелените и либералите имат сериозни различия помежду си относно данъчната политика, но и двете партии смятат защитата на човешките права като ключов елемент от своята политическа идентичност. Като имаме предвид и факта, че тъкмо тези две партии привличат относително най-много млади избиратели, особено важно е, че те много държат на правата на сексуалните малцинства и на независимото правосъдие. С други думи, можем да очакваме, че Берлин дори ще усили критиките си срещу посегателствата над правовата държава в Полша и в Унгария. Брюксел вече ясно даде да се разбере, че „градовете, свободни от ЛГБТ“ в Полша ще бъдат лишени от европейски пари. Ще има обаче и обратна реакция: в Полша и в Унгария ще се усили реториката срещу Брюксел и срещу Германия. Привържениците на г-н Орбан и на г-н Качински може да не вярват, че „Дяволът носи Прада“, но са твърдо убедени, че той гласува за Зелените и за либералите в Германия.

Либерална демокрация срещу авторитарен популизъм

Пред лицето на такова предизвикателство, каквото е отношението към Централна и Източна Европа, според мен новото германско правителство трябва да не забравя три обстоятелства. Първо, когато става дума за либералните ценности, тази част от континента изобщо не е хомогенна. В столици като Будапеща и Варшава политическите предпочитания на гражданите, пък и изборните резултати, са по-близки до тези в Берлин и Хамбург, отколкото в обезлюдените, селски региони на техните собствени страни. Второ, ако ХДС/ХСС не влязат в следващото германско правителство, в цяла Западна Европа (ако не броим Ирландия, Австрия и Гърция) няма да остане нито един дясноцентристки правителствен ръководител. Така разломът между Изток и Запад ще започне да се привижда като разлом между дясно и ляво, докато в действителност става дума за сблъсък между либералната демокрация и авторитарния популизъм.

И трето: господата Орбан и Качински от сърце обичат културните войни, особено когато те отклоняват вниманието на електората от корумпирания им управленски стил. Но либералната опозиция на Изток е убедена, че може да постигне истинска политическа промяна единствено, ако се фокусира върху корупцията. Пита се тогава: Каква е най-добрата възможна политика на Берлин пред лицето на антилибералния обрат в Средна Европа? Очевидно онази, която най-ефикасно ще помогне на либералните среди в тези държави да печелят избори.

*Политологът Иван Кръстев е председател на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии в София и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гласове от зайчарника в Банкя

    43 1 Отговор
    Кой, ще закриля Шкафа в Банкя? На кого ни остави бабо?
  • 2 Преялия цървул

    25 0 Отговор
    Се мъкне след тая Меркел.

    Коментиран от #3

  • 3 железаров

    29 2 Отговор

    До коментар #2 от "Преялия цървул":

    Та нали тя го създаде ,дебелака кратунчест.

    Коментиран от #4

  • 4 Мдаа

    34 0 Отговор

    До коментар #3 от "железаров":

    А казват, че била ялова ? Я каква завършена тиква роди и отгледа!
  • 5 Френд

    27 1 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ НАПИСАНИ ОТ ПЪЛЕН ОЛИГО
  • 6 Шопо

    19 0 Отговор
    Банкянският тиквар чий го дири до Ангела????
  • 7 Матей

    16 1 Отговор
    Напротив,сходимостта между изтока и запада вече може да започне,има редица условия за това.Меркел балансираше,повече в полза на щатите и ЕС.Новият канцлер ще трябва да отпуши Северен поток-2 и да подобри отношенията с Русия.Франция беше попарена от американското коварство дето им провалиха военна поръчка за милиарди,Англия е в кататония,при тях има изкуствено предизвикана хуманитарна криза,ясно от кого.Остава американците да накарат укрите да пробват с някаква масирана военна провокация в Донбас,след което ще бъдат изринати от стария континент.

    Коментиран от #9, #20

  • 8 Виталия Ражнатович

    2 1 Отговор
    Анализаторе Иван Кръстев, Меркел и Елизабет I са сестри (не зная коя година са родени?!). Майка Маргарет Боден (родена 1893. В България имаше внос немски марципан Zentis 1893 пише на опаковката, с бадем и е много вкусен), бащи Хитлер и Химлер. Маргарет Тачър не беше ли премиерка на Англия? Нито Джо Байдън, нито Доналд Тръм, а сенаторката Нанси Пелоси. За Полша не съм готова да отговоря, не съм направила проучване.
  • 9 Пръц

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Матей":

    Каква хуманитарна криза те гони във Великобритания?Май си се изгубил в превода.

    Коментиран от #10

  • 10 Виталия

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пръц":

    Имат криза! Северна Ирландия и Шотландия ще се отцепят от Обедненото кралство

    Коментиран от #14

  • 11 Анонимен

    14 0 Отговор
    Интересни хора са либерал-глобалистие . Незнайно защо са решили да наричат "правова държава" даването на привилегии на всякакви сексуални отклонения и разстройства .
  • 12 МЕНТАК

    3 2 Отговор
    БОЙКО ЩЕ ЗАМЕСТИ МЕРКЕЛ , ЩЕ СТАНЕ КАНЦЛЕР ЗАЩОТО Е ГЕНЕРАЛ , А ГЕРМАНИЯ ЗА ГЕНЕРАЛИ ДУША ДАВА !
  • 13 Орбан

    6 0 Отговор
    Либерастите са гибел за европейската цивилизация.
  • 14 Пръц

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Виталия":

    Не ми разтягай лакърдии а го давай по същество?Алабализми от този род не вървят.Все едно да кажа ,че Кърджали ще се отдели от БГ.Я по—сериозно.Правите се на умници без нужното покритие.

    Коментиран от #15

  • 15 Виталия

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пръц":

    Нищо не ти разтягам. Референдум ще правят, не искат кралицата заради изпадането от ЕС
  • 16 Професор

    15 0 Отговор
    Виж сега, Кръстев, освен че си се писал анализатор и философ, никога не забравяй че си и много грозен! А си грозен комплексно, пълноценно и всеобхватно. Грозен си физически, грозен си психически, грозен си и професионално. Сега, нали си политически коректен неотроцкист, няма да обсъждам първите ти две грозотии, ще се спра само на последната. Ами има разлом между Изтока и Запада, Кръстев, ама причините за него не са понеже ние сме недорасли, а те са се възвисили. Напротив -- ние помним тоталитарния социализъм, те не са го преживели и сега залитнаха по една екзотична версия на социализма, някаква странна неокомбинация между интернационален болшевизъм (т.е., троцкизъм), спонсориран обаче от няколко транснационални глобалистки корпорации, печелещи от разрушаването на националния капитализъм и неговия гръбнак -- националния малък и среден бизнес. Това, което става днес на Запад прилича много по комбинацията социализъм-корпоративно спонсориране характерна за национал-социализма, само че този път корпорациите не са национални, а глобалистки и социализмът, следователно, не е национал-социализъм, а глобалистки социализъм. С една дума, неотроцкистите-глобалисти си намериха мощни спонсори и този перверзен социализъм дойде на Запад. Изтока не го кльопа, Кръстев -- сърбал е соц попара, сори...

    Коментиран от #17

  • 17 Onojzi

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Професор":

    ПО колтурата на есето ти и правописа се долавя, че си професор от Свободен Университет в Севлиево. Много добре поставя въпроса авторът, защото се очертава нашите управници отново да ни завлекат в Източната половина на Европа. Нееее. Искаме сблизаване със страни като Испания, Франция и Германия.

    Коментиран от #18

  • 18 Професор

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Onojzi":

    Сблизаване ли искаш, или облизаване? И двете са признак на висока кОлтура... Оланкоолу, ИДИ до любимите ти Франция и Германия и ВИЖ какво става там... Виж какво става с френската и немската кОлтури и ела тук пак, за да споделиш какво си видял... Това отдавна не са ти старите нормални национални капиталистичвски страни.
  • 19 не може да бъде

    0 0 Отговор
    От тази статия разбирам,че умственото разстойство ,което е обхванало редица кръгове на Pапад вече е узаконено и ще се смята за нормално,а нормалните хора ,които не приемат извращенията ще бъдат обявени за ненормални и най-вероятно ще бъдат лекувани принудително ,като при Оруел.Такd е според г-н Кръстев,бих запитал обаче защо в Тюрингия и Саксония АфД е първа политическа сила,а зелените никъде не са първа политическапсила!?
  • 20 хо ха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Матей":

    север поток какво бърка България според теб