Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 15:43 3 285 15

Законни ли са малките ВЕЦ?

  • вец-
  • законност-
  • земя-
  • строеж

Въпросът стана актуален,защото на 23-ти март тази година правителството на ГЕРБ е приело постановление на Министерски съвет което застрашава работата на целия ВЕЦ сектор

Законни ли са малките ВЕЦ? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съгласно наредбата ВЕЦ трябва да представят документ за учредено вещно право на строеж върху територията на реките, какъвто те нямат.

Представяме позициите на двете спорещи страни – асоциация Хидроенергия", която представлява интересите на производителите на хидроенергия и НПО Балканка, с надеждата да се намери справедливо решение в интерес на индустрията, на хората, решение, което не застрашава природата.

Според Димитър Куманов от НПО Балканка собствеността на ВЕЦ не е уредена. „ От 2003 г. насам в страната са изградени между 170 и 180 малки ВЕЦ-а. От тях само 3 имат учредено възмездно право на строеж в коритата на реките.

Водохващанията са построени в публична държавна собственост без да имат учредено право на строеж, което се изисква от Закона за енергетиката. Преди Законът за енергетиката не го е изисквал, а сега ЗУТ казва, че никой не може да строи в чужда собственост. Това означава, че или трябва да си собственик или да имаш учредено право на строеж от собственика. Те го нямат това.

ДНСК, която трябва да следи за законността, когато назначава приемателна комисия, съгласно наредбата за въвеждане на строежите в експлоатация, пише, че трябва да изисква документ за собственост или учредено право на строеж, за да назначи приемателна комисия и да пусне строежа в експлоатация. В Закона за устройство на територията (ЗУТ) е записано, че "инвеститорът внася при главния архитект документите за строеж на ВЕЦ, единият, от които е правото на собственост или учредено право за строеж". Инвеститорът ги внася. Това, че главният архитект е издал разрешения за строеж без тези документи и не ги е поискал, означава, че той е нарушил закона и самото разрешително за строеж е незаконно", обяснява инж. Куманов.

„Собствеността на всички ВЕЦ в България е напълно законово уредена. Всички те са построени върху собствени или преотстъпени имоти, следвайки всички необходими процедури. Всяко друго твърдение е откровена лъжа”, категоричен е Боян Кършаков, председател на УС на асоциация “ Хидроенергия", която представлява интересите на инвеститорите в сектора.

Водовземните съоръжения (също известни като водохващания) на ВЕЦ и на всички други водоползватели (ВиК, Напоителни системи, индустриални предприятия и др.) се намират в коритата на реките, които са публична държавна собственост. Практиката на компетентните административни органи в последните над 100 години е била за тези съоръжения в речните корита да не се изискват учредени вещни права, поради сложните процедури (съгласно днес действащите закони те могат да се учредяват само с решение на Министерски съвет на РБ). Така откакто съществува настоящия ЗУТ (2001г.) наложена практика на държавните органи е била да одобряват инвестиционни проекти, да издават разрешения за строеж и да въвеждат в експлоатация тези хидроенергийни обекти, изграждани в принадлежащите земи на реките, без да е налице учредено ограничено вещно право на строеж в полза на лицата, експлоатиращи водноелектрическите централи. Съществувало е разбиране, че издадените в полза на лицата разрешения за водовземане и ползване на водни обекти създават ограничени вещни права в тяхна полза (конкретно ограниченото вещно право на строеж) или им дават възможност да строят в речното корито.

Самият факт, че от близо 300 ВЕЦ в България и хиляди други съоръжения в реките само 3 ВЕЦ са получили от МС вещно право за съоръженията си в реките е показателен, че това не представлява установена процедура и наложена практика. Нещо повече, в свой актуален доклад ДНСК наскоро изрично посочи, че в настоящото законодателство не е предвидена процедура, по която да може в момента собствениците на всички тези хиляди, строени в продължение на десетилетия съоръжения да се сдобият с учредено вещно право.

Няма как при положение, че са издадени стотици, а може би и хиляди законни строителни актове от компетентните административни органи да се въвеждат твърдения за незаконно строителство.

Боян Кършаков споделя как може да се разреши проблема.

“Ако административните органи вече имат разбиране, че следва да се учредят такива вещни права – това обстоятелство не следва да се прехвърля в тежест на собствениците на ВЕЦ. Заинтересованите лица изцяло са се съобразили с указанията на административните органи и с издадените от тях актове, поради което не следва да търпят неблагоприятни последици от това. Този въпрос е основополагащ и следва да се разреши на законово равнище, тъй като създава правна несигурност в дейността на огромен брой български водноелектически централи и огромен брой други важни за обществото съоръжения, каквито са водохващанията за питейни нужди например” казва Кършаков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИКВА

    24 0 Отговор
    Кой и как ги е построил. На кого са собственост и имат ли изрядни документи. От къде са парите за това, пълна проверка до десето коляно!

    Коментиран от #10

  • 2 Псевдоним

    19 0 Отговор
    За законни не знам, но не са морални, защото вредят на реката и въобще не са "зелени".
  • 3 ПКП Я

    22 0 Отговор
    Кога ще се разследват всички крали през последните 30 години - политици, зърнари, хотелиери и...списъка е дълъг!
  • 4 Земеделец

    16 0 Отговор
    Заради тези ВЕЦ-ове нивите останаха пусти, каналите обрасли и нефункциониращи, а в Напоителни системи само Търтеи и лежали. Трябва изчегъртване, промяна всичко да е регламентирано и ясно, тогава може да се види светлина в тунела.

    Коментиран от #11

  • 5 Рибар

    18 1 Отговор
    Вецовете избиват рибата в реките нищо не допринасят за количеството електричество освен, че надуват сметките за ток и някой се гуши за нищо друго не вършат!
  • 6 НИЯ

    11 2 Отговор
    ОТ ТОЛКОВА ПОСТРОЕНИ И ИЗРЯДНИ ВЕЦОВЕ , СЕГА ТОКА ХВЪРЧИ НАГОРЕ.
  • 7 Професора

    15 0 Отговор
    Сложили ВЕЦ и на Батолйска река където е 3 метра широка сметнете колко са алчни и долни!
  • 8 Това с малките вец

    8 1 Отговор
    Беше огромна грешка. И ва ха ма м на цялата еко система около тях, която и без това беше на ръба на оцеляването. Единственото решение е няколко шашки в основите и нататък природата и времето ще се справят. Да, ама не. В тая про сто ти я са почти всички бо клуб ци, които от години ни успиват по ТВ и сайтове.
  • 9 ВЕЦ

    3 9 Отговор
    В Норвегия 98% от енергията за цялата държава е произведена от ВЕЦ. Кое не разбрахте, че не е зелена енергия !?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 тарамбука

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Земеделец":

    Те вецовете водата в космоса я карат да оди
  • 12 ПРОСТО

    4 2 Отговор
    ВСЕКИ ВЕЦ Е ДАР БОЖИ ТЪПУРИ
  • 13 ДРЪНКАЛА

    3 1 Отговор
    ТОКА ЗА ЛАЕЩИТЕ ДРАСКАЧИ ТРЯБВА ДА Е 5 ПЪТИ ПО СКЪП
  • 14 ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ

    3 2 Отговор
    ЩО ПИТАШ ТЪПАНАРИТЕ ОТ САЙТА И КЪВ ОТГОВОР ОЧАКВАШ /БОЙКО Е ВИНОВЕН ТЕЦОВЕТЕ ДА СЕ ЗАТВОРЯТ ТОКА ДА ПОЕВТИНЕЕ
  • 15 Рошко

    1 1 Отговор
    Законно е щом са на" политици"