Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 19:00 8 881 55

Нелепият спор с македонците: очертава се чудесен компромис

  • северна македония-
  • македонци-
  • спор-
  • ес-
  • членство в ес-
  • българия-
  • български език-
  • история-
  • европа

Но има една тънкост, свързана с проклетите етнически фантазии, на които ние, балканците, много обичаме да робуваме

Нелепият спор с македонците: очертава се чудесен компромис - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-после светлинка в македонския тунел, в който сами се вкарахме: комшиите да дадат гаранции за правата на нашето малцинство там - и ги „пускаме“. Чух го първо от Кирил Петков, може би бъдещ премиер, а сега и от президента Радев в Словения. За целта е измислена и подходяща формула: „да гледаме напред, не назад“. С други думи: отказваме се да очакваме там всички вкупом да излязат на площада и да се закълнат, че Гоце Делчев е етнически българин и че ще употребяват в езика си героичния наш ер голям. Наместо това поставяме едно европейско и напълно реалистично изискване: спазване на човешките права.

Как да излезем от задънената македонска улица

Ами чудесно. Не че там има особени нарушения на човешките права, поне ако съдя по делата на Европейския съд за правата на човека (единственото, което открих там, е делото на един, който искал от българин да стане македонец). А и нашите медии не ни заливат с доказателства за предполагаеми издевателства на режима в Скопие. Така или иначе, ако има случаи на дискриминирани българи, това няма как да бъде скрито в процеса на преговорите, защото е централна тема за ЕС. Макар че, уверявам ви, ще става дума най-вече за роми, за мюсюлмани, за бежанци, за ЛГБТ. Въпросът е, че в нелепия историко-идентичностен конфликт, в който ни вкараха популистите и срещу който нито един сериозен политик не смее да се изправи предизборно, е нужен компромис. Нужен е „резултат“, който едните и другите да покажат на избирателите си. И в този смисъл приветствам очертаващото се на хоризонта решение.

Не защото се надявам ей сегичка да изчезне проклетата граница между страните ни. Всичките тези приказки за страховития натиск, на който сме подложени, имат единствено за цел да героизират политиците ни, които уж го удържали. Повечето европейски страни, начело с Франция и Нидерландия, са доста скептични към присъединяването на Западните Балкани, а дали в Америка знаят, че Скопие не е марка бира, сериозно се съмнявам. Западът иска да вкара този регион в режим на интеграция, с което да го дисциплинира, за да си няма главоболия. Колко време би могло да продължи това дисциплиниране, можем да съдим по собствения си опит - със сигурност отвъд мандата на всяко едно от сегашните им правителства. Интерес от присъединяването имаме на първо място ние, българите, които не просто ще усвоим фондове, но можем да добием и определена лидерска роля, да си спечелим съюзници. Давайки воля на националните си комплекси посредством ветото, постигнахме точно обратно - маргинализирахме се и станахме маша в ръцете на богатите западноевропейски страни, които не искат нови бедни роднини (за Русия да не споменавам).

Добре, чудесен компромис, осъществим в няколко обозрими стъпки от едно разумно българско правителство. Само че тук има една тънкост, свързана с проклетите етнически фантазии, на които ние, балканците, много обичаме да робуваме. През 2002 в югозападната ни съседка бяха преброени малко над 1400 българи. Оттогава не един български политик предупреждава, че тази бройка не съответства на сто и няколко хилядите македонци, които са взели български паспорти, кълнейки се, че са българи. Добре, знаем как и защо се даваха тези паспорти. Знаем също така, че щастливците, сдобили се с тях, веднага заминават на работа в Германия. И все пак, проблем: какво правим, ако отново има такова стократно разминаване в бройката? „Пишете се българи!“, призова отчаяно един тамошен политик.

Да вземе ЕС да брои македонците? Да повикат американски дронове?

В демократичния свят една статистическа операция се посреща с безразличие. В нашия регион обаче е повод за мега политически страсти. Преди десет години например Скопие стопира редовното преброяване, защото имаше риск албанците да излязат твърде много. Данните редовно се оспорват и от турци и роми, които се чувстват количествено подценени. Същата драма днес изживяват онези, които се самоопределят като българи. Прави ли са или не - зависи от гледната точка. Политикът българофил Петар Колев например заяви по една наша телевизия, че се вършат големи фалшификации - неговата партия подала искане всеки гражданин да може да провери как са го отчели. Получили „абсурдния“ отговор, че това нарушавало тайната на личните данни. Не знам дали е прав, но вижте - при тази степен на недоверие е трудно да се намери решение. Да вземе ЕС да брои македонците? Да повикат американски дронове?

Работата е там, че етническите принадлежности водят до привилегии - например двуезичие в определени райони или дори претенции за квоти при заемане на публични длъжности. Това ли очакват хората с българска идентичност в Северна Македония? Не съм съвсем убеден, че у нас сме провели дебата за това дали искаме да има или да няма българско малцинство в съседката ни. Защото като кажеш малцинство, автоматично признаваш, че останалите са небългарско мнозинство. А като тръгнем по този етнически стил разсъждения, трябва да си дадем сметка и за това, че потомците на българи там едва ли са повече от 50%, като се имат предвид една трета албанци и по 5-10% турци, роми и различни югославяни. Скоро ще имаме числата. Въпросът е дали ще им повярваме - ние, албанците, европейците.

Аз бих оставил етническия момент на антрополозите, които ходят да изучават племената в джунглата. Ние сме модерни хора и сами избираме какви да бъдем. Да откриеш корените си е бавен, екзистенциален процес и ако някой потомък на етнически българи иска да го направи, нека му помогнем с каквото можем. Ако друг поиска да дойде тук, да живее, да работи при нас - добре дошъл е, ще го приемем. А как точно ще го впишат в едни или други регистри - за момента е добър повод за един взаимно приемлив компромис.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на сидеров

    92 6 Отговор
    DW, КОМПРОМИС НЯМА ДА ИМА !

    Коментиран от #49

  • 2 Някой

    92 5 Отговор
    Поредните глупост, идиот.
  • 3 НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ

    63 2 Отговор
    За сега
  • 4 Ивайло Дичев и Дойче веле....

    55 3 Отговор
    Какво му трябва на човек да стане популист и радикал?Това е предостатъчно за смяна на резбата...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отново

    53 5 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.
    Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция, сърбоманските келеши-еничари, албанската мафия и "българските" соросоиди(майкопродавци).

    Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават български паспорти!
  • 7 Факт

    58 0 Отговор
    99% от тези "македонци", които се считат за българи ще се почувстват ПРЕДАДЕНИ(за пореден път !) ако България даде съгласието си за приемането на Сев.Македония в ЕС !
    И ако това стане най-радостни ще са шиптърите, турците, циганите и сърбоманите, дори и защото не са давали пари и висели по "опашки" за да получат български паспорт. И отново ще ни се подиграват,
    че сме такива будали(глупаци)...
  • 8 Банков

    47 1 Отговор
    Да признаят старото ВМРО за българска организация с предимно български членове както и Самуил за българин пък днес да си се наричат македонци или както намерят за добре..
  • 9 Каракачанов

    16 14 Отговор
    Отиде ми на кино бизнесът с тескеретата!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    58 0 Отговор
    ДВ+български соросоиди=гаранция за национално предателство!

    Коментиран от #14

  • 12 Истината

    50 2 Отговор
    Е те такива гадове мръсни, като писалият статията, завладяха светът!?! ГАДОВЕ МРЪСНИ!!!
  • 13 провинциалист

    45 1 Отговор
    Само не разбрах авторЪТ колко често ходи на маникюр, педикюр и епилиране.
  • 14 Математик

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Браво за тази аксиома !
  • 15 Перо

    38 0 Отговор
    Информационният портал DW няма право да говори от българско име соросистки небивалици,в ционистки интерес и за българска сметка. Кандидатът за ЕС е длъжен да прави компромиси към историческата истина,която е на страната на БГ.
  • 16 Високо кръвно

    35 0 Отговор
    Продадохте България .Дупедавци .
  • 17 един от многото

    10 8 Отговор
    Няма само ние да страдаме я! Нека и макетата станат европейци , по голям золум от това не можем да им направим , и на всичкото отгоре ще ни ръкопляскат!
  • 18 Eee

    35 0 Отговор
    ЛГБТИ на Дойче Веле пак си избърсва устата в клекнало положение...лошото е че го прави за стотинки обаче...и майка си ще продадат тези "журналисти"
  • 19 Истински ВМРО

    33 0 Отговор
    Ивайло Дичев предател джендърски соросоиден гад.
  • 20 Jacques Yves Moineau

    27 0 Отговор
    Дири и да оставим другите нелепици които Дичев е писал, аз не съм съгласен човек с не българско съзнание да се разхожда из Европа с български паспорт, да прави зулуми. И после по медиите да го пишат българин. Имаме си достатъчно такива и у нас.
  • 21 Павел Пенев

    16 2 Отговор
    Какви гаранции за нашето малцинство,като такова малцинство няма записано в тяхната скапана Конституция.
  • 22 Никакво приемане!

    11 1 Отговор
    Тези с български паспорти са по-богати от другите в смакедония! Те ще си отворят фирми и ще станат чорбаджии и другите заблудените ще им слугуват!
  • 23 бай Даньо

    20 1 Отговор
    Дичев, глупости си написал. Оставяме настрана идентитетот, наистина за тая тема в Европа никой няма да прояви разбиране към нас и сами сме си виновни с нищоправенето след 44 година днес е късно тоя влак замина . Обаче какво правим с изфабрикувания език, фалшифицираната история която продължава и днес , респекта към съседна държава членка на ЕС , отварянето на икономически възможности за българския бизнес в макетония... за тия наши проблеми всеки ще разбере. Изобщо с Макетония всеки може да си избере проблем и да компаундва на него... Апропо гърците защо не бяха така широко скроени ами ги тъпкаха макетите до дупка до като не омекнат и ги формоват по гръцкия калъп!? То ние като сме си на балканите никой не очаква друго от нас освен като гърците , априори сме лоши ... свиркай си Дичев за макетония , може и да ти стане странно но те уважавам на други теми , но на тая не пиши.
  • 24 Македонец

    5 10 Отговор
    Стига сте говорили глупости. Какви 50% малцинства сънувате. На избори двете македонски партии печелят 800000 гласа, албанскитр и всички останали 200000.
    Това означава че или те гласуват за Македонските партии което е невъзможно. Сметнете сами колко процента са малцинствата.
  • 25 Gen Gurko

    25 0 Отговор
    Бре това германско зеле, те големи хитреци се пишат бре. Значи основния народ в РСМ да се пише малцинство. И как само си пъхат големите закривени гаги навсякъде чрез храненика си неврастеника Дичев.
  • 26 Македонско ергенче

    18 0 Отговор
    Да признаят ,че българите там са мнозинство,а не малцинство! Тогава ще говорим . Айде, и този сценарий на боклука.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ха ха ха

    20 0 Отговор
    Поредния долнопробник , напънал се да изтропква неква статийка ....
  • 29 споко бре

    15 0 Отговор
    Написаното си е откровена дрискотелевица .
  • 30 Селяк

    10 3 Отговор
    Жалки сме като народ и най-вече като уоравление! Никога не сме си гонили нашите цели, никога не сме изисквали! И ето пак, чуваме как постъпва уж президент който е бил обичан от народа си, бил мислил за държавата, и тея двамата смешници бъдещите парламентарни кандидати за управление! Не не съм изненадан! Възмутен съм от всичко това, възмутен съм, че изобщо се коментира Македония и влизането и в ЕС! Възмутен съм, че дори тези подобия на родолюбци пренебрегват въпросният договор, менят си мненията на час и от всички изисквания към това подобие на държава избрахме едно и хоп, ако го изпълнят им даваме зелена светлина за ЕС!!! Срам и позор! Само доказват пред всички колко продажна е България!
  • 31 СТРАНДЖАТА

    12 1 Отговор
    Абе дичев ясно застани на здрава Българска позиция.Какво си въртиш задните части на тялото си насам натам.Бъди истински БЪЛГАРИН.Ние сите Българи нямаме ама абсолютно никаква полза от евтини и лъкатушещи шикалкавения.
  • 32 Нелепости

    9 0 Отговор
    Абе то и берлинския договор беше нелеп, положил началото на "македонския въпрос", ама имаше после и 1885 г.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 коко

    8 1 Отговор
    македонски близач
  • 35 Райна

    14 0 Отговор
    Много,много жалко,че все още има българи с малко "б",които захлебват с предателство,измяна,родоотстъпничество.Ако бяха живи /казвам ако бяха живи/БЪЛГАРИТЕ ГЕРОИ от Дойран,Чаталджа,Тутракан,Сливница,Каймакчалан и т.н.какво бяха си помислили и казали.Позор,вечназабрава и най-лоши слова вСВЯТАТА ни история завмсички онези опозорили и потъпкали паметта на падналите смелчаци.А Вие ,които идори на микрон нестесе докосвали дотяхната саможертва се отдръпнете завинаги от товапоприще.
  • 36 САМО ДА ПИТАМ

    13 0 Отговор
    Ивайло Дичев,колко ти платиха ? ПРЕДАТЕЛ!!!
  • 37 Вокил

    12 0 Отговор
    Вечен и свят поклон пред всички Българи напоили земята с кръвта си за освобождението и обединението на България!
  • 38 Яна Раева

    15 0 Отговор
    Този измислен от някого дичев ,платено му порядъчно с жалките си и до никъде нескопосани драсканици какво си мисли.Айде по-бързо в контейнера и на боклука белким го одобрят за рециклиране.
  • 39 Богдана К

    13 0 Отговор
    Албания да за ЕС ,нооо..... рсм НЕ! Просто заради евтините хитрувания.Както изглежда по препоръка на белград скоро няма да привършат.
  • 40 Ива Калева

    11 3 Отговор
    Летвата ,която сме поставили пред сегашните управници на РСМ е съвсем разумна и отговаря напълно на Копенхагенските критерии.Добре би било да се запознаете ,понаучите и отговорно приемете за изпълнение вие от Скопие уважаеми и не чак тнолковауважаеми управници.Хайде не загърбвайте това:,че трябва да впишете в конституцията си основното съставно население Б Ъ Л Г А Р И Т Е ,със закон да изчистите всички учебници въввсичкисфери на обучение от антибългарски клишета,със закон да се накажат всички кражби на Българска история безизключения,да се възстановят и поддържат войнишките Български паметници,със закон безмилостно дасе наказват онези насилници,които издеватестват над българи,турци,албанцидръзнали откритода заявяват националната си принадлежност,дасе даде свобода на Българските бизнесмени нормално даработят ит.н ит.н.Пожелавам ви напредък.
  • 41 Ива Калева

    10 2 Отговор
    Летвата ,която сме поставили пред сегашните управници на РСМ е съвсем разумна и отговаря напълно на Копенхагенските критерии.Добре би било да се запознаете ,понаучите и отговорно приемете за изпълнение вие от Скопие уважаеми и не чак тнолковауважаеми управници.Хайде не загърбвайте това:,че трябва да впишете в конституцията си основното съставно население Б Ъ Л Г А Р И Т Е ,със закон да изчистите всички учебници въввсичкисфери на обучение от антибългарски клишета,със закон да се накажат всички кражби на Българска история безизключения,да се възстановят и поддържат войнишките Български паметници,със закон безмилостно дасе наказват онези насилници,които издеватестват над българи,турци,албанцидръзнали откритода заявяват националната си принадлежност,дасе даде свобода на Българските бизнесмени нормално даработят ит.н ит.н.Пожелавам ви напредък.
  • 42 Полковник РУМНО

    10 2 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 43 Мира Якова

    11 1 Отговор
    Дичев ли си какъв си Господ знае ,я вземи и се запознай с догора ни с РСМ ,поразнищи го , виж какво са ипълнили братята от югозапада и какво не са изпълнили па тогава седни да пишеш.И за шестокласницистава ясно ,ченещо ти е поолекнала банковата ти сметка ,та си си рекъл я да си я понапълня.Ненавиждам ренегати.
  • 44 Ешпарахрур

    9 0 Отговор
    Без значение на каква позиция си в държавната иерархия горещо препоръчвам достойна,доблесна,честна и победоносна защита на националните интереси.Успех!
  • 45 Спомнете си

    16 1 Отговор
    Преди 5-6 години Божидар Димитров избухна към протестиращите срещу скулптурата на Цар Самуил и ги нарече Соросоиди

    "За мен в цялата ситуация има друг проблем – желанието паметникът дори да не бъде поставян. Начело на „протеста” е проф. Ивайло Дичев, който в „Дневник” беше написал статия, че Цар Самуил е недостоен български владетел. Два пъти прочетох, за да съм сигурен, заяви Димитров пред Нова телевизия. И добави – сега не дойдоха на дебат с мен, защото ги е страх да не ги нарека „задници”. Това са соросоиди, деца на средната комунистическа номенклатура, каза Димитров. Те се готвеха да умрат, но дойде чичко Сорос и ги спаси, добави професорът."
  • 46 Възмутен

    14 0 Отговор
    Ивайло Дичев е соросоид и подлец. Той предаде и баща си. Баща му Стефан Дичев беше чудесен писател на историческа тематика, честен и почтен човек, комунист и идеалист. Гнус ме е от Ивайло Дичев!
  • 47 Рахат Олсунов

    6 0 Отговор
    Само главичката Миме! После- А, ама той рамене няма?!
  • 48 В е л и к и я

    14 0 Отговор
    Това изискване ще доведе само и единствено до война , защото Заев с ехидната му усмивка ще обещае и ще подпише споразумение че правата им ще бъдат зачитани и те сигурно ще бъдат , но в момента в който додрапат в ЕС всичко ще стане по старому и ние няма да имаме друг изход освен война или ще трябва да гледаме как ни най нагло ни унижават ... Дори аз не мога да си представя палитрата от проблеми които може да ни докара тази куча и измислена държава .. Такива като нея са най опасни защото служат за цели и интереси на други още по опасни ...!

    Коментиран от #52

  • 49 олелее

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "фен на сидеров":

    Чета и се учудвам на глупостите и наглостите в статията, и като реших да видя кой умник я е писал....Изненада ! DW
    Xaaaaaaaaaa
  • 50 Гюро Михайлов

    6 1 Отговор
    МРЪСНО , ПРОДАЖНО И ОТМЪСТИТЕЛНО ПЛЕМЕ СА МЪДЕКОНЦИТЕ И НИКОГА НЯМА ДА НИ БЪДАТ ПРИЯТЕЛИ , А ВРАГОВЕ ДО ГРОБ !!!
  • 51 Полковник РУМНО

    7 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 52 бай Даньо

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "В е л и к и я":

    Гарантирано е че македонците в следващата балканска война ще са от другата страна за нас. Те ще са заедно със сърбите. Как обаче ще го съвместят с гърците не знам. Македония стабилно върви по един път по който изчезва при всички варианти - ако България е от победителите, ако сърбия и гърция са от победителите , ако няма война - при Албания. Няма добри варианти за Македония. Единствения вариант ( умишлено не казвам добрия) за България да възроди българщината в Македония е война ... тоя път няма да е со кротце ами предимно кютек ...
  • 53 Макдоналдс

    4 0 Отговор
    Плюете по Дичев и с право, но удобно пропускате, че на терен тримореца Радев и канадеца Петков вече подготвят почвата за "неизбежния компромис". Нали за това ги инсталираха в политиката и ги надуват медийно, социологически и всякак.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ще си получиш заслуженото, Дичев!

    4 0 Отговор
    ТОЗИ Е ИВАЙЛО ДИЧЕВ Е ЕДИН ОТ МАЙЦЕПРОДАВЦИТЕ, КОИТО ЗА НЯКОЛКО СРЕБЪРНИКА ПОДХВЪРЛЕНИ КАТО НА КУЧЕ ОТ ДЬОРД ШОРОШ Е ГОТОВ НА ВСИЧКО! ПРОКЛЕТ ДА СИ ИВАЙЛО ДИЧЕВ!